Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Messi la Belșina Bobruisk!

Se joacă fotbal în Belarus! Printre tractoare, saună, vodcă și muncă la câmp. În anumite situații, virusul atacă inclusiv mințile oamenilor

Permalink to Messi la Belșina Bobruisk!
miercuri, 25 martie 2020, 8:39

Ați citit, probabil, interviul de săptămâna trecută cu Vasili Hamutovski. Fostul portar al Stelei, angajat acum, la 41 de ani, la un club de prima ligă din țara sa natală, povestea în Gazetă cum în Belarus, acasă, tocmai a început campionatul. Se joacă primăvară-toamnă, weekend-ul trecut a avut loc prima etapă. Succes în noua ediție!

Hleb, pâine uscată

Vine apoi Alexander Hleb. Fotbalist mare, trecut și pe la Arsenal. Cel mai mult a jucat la Stuttgart, cu care n-a lăsat, acum mai bine de un deceniu, nicio șansă Timișoarei într-o dublă manșă europeană. Tot în acei ani ne-a făcut zile fripte la un duel al echipelor naționale în Ghencea. I-am bătut greu, dar Hleb a jucat excelent.

În traducere din rusă, „hleba” înseamnă pâine. Probabil și Hleb face parte din aceeași familie de cuvinte. Doar că în cazul de față pâinea s-a cam mucegăit. Fostul star al „tunarilor” e galant, face invitații. „Toată lumea privește acum spre Liga din Belarus. Doar aici se poate vedea fotbal. Poate că și Messi și Ronaldo ar trebui să vină aici să continue”.

Imediat, Sașa, imediat! În clipa asta, Leo și CR 7 iau avioane private. Primul semnează cu Belșina Bobruisk, celălalt cu Slavia Mozir! Ne pierdem mințile!

Diego de Brest

Invitația nebunească a lui Hleb n-ar constitui o premieră. Acum un an și ceva Maradona semna contractul de președinte al lui Dinamo Brest. A venit călare pe tractor, simbolul național al Belarusului. A stat câteva luni, în care a apărut în public mai mereu matol. Apoi a plecat.

Tătuca Lukașenko

A fost prima etapă, iar în acest weekend, dacă nu cumva le vine bielorușilor mintea la cap, va fi runda a doua. La încurajarea profund patriotică a președintelui Lukașenko. Acest mustăcios de 65 de ani conduce țara din 1994 și a fost reales deja de patru ori. A modificat Constituția și a extins mandatul prezidențial de la 5 ani la 7.

Inutil, pentru că rivalii săi din cursele electorale iau cel mult 3 procente (se cară voturi cu renumitele tractoare BelAZ), asta înainte de a fi arestați la domiciliu, condamnați etc. Organizațiile internaționale de apărare a drepturilor omului îl plasează pe tătucul de la Minsk între primele 6 regimuri dictatoriale din lume. Peste multiubitul (te salut, Șumudică!) Erdogan, nu mult în spatele liderului nord-coreean. Harașo democrație!

Sfaturi practice și revoluționare

„E plăcut să privești la TV cum oamenii muncesc pe tractor, nimeni nu vorbește de virus. Tractorul îi va vindeca pe toți. Pământul îi vindecă pe toți”, spune liderul de la Minsk, firește, ateu în convingeri. Ferească Dumnezeu să-i vindece pământul pe toți!

Miercuri la prânz erau deja semnalate în Belarus 86 de cazuri, cam la fel ca la noi săptămâna trecută, înainte să ne vină cheful de grătare primăvăratice la Băneasa. Și urmează indicații prezidențiale de o înălțătoare utilitate: „Faceți saună, beți multă vodcă și munciți din greu!”.

Nea Nicu, Idi Amin, Bokassa

În 1986, când cu Cernobîlul, în România ceaușistă nu s-a anunțat nimic oficial, însă la dispensare se împărțea totuși iod. Africa neagră a trecut și ea prin nenumărate molime, dar inclusiv cei mai sângeroși dictatori locali, ugandezul Idi Amin sau centrafricanul Bokassa, se pliau cât de cât pe indicațiile OMS, chiar dacă nu uitaseră complet gustul unui rasol de concetățean.

În schimb, în plină Europă, în 2020, taica Lukașenko invită la fotbal, vodcă și tractoare! Sâmbătă e etapă, cu derbyul FC Minsk – Dinamo Minsk cap de afiș. Din păcate, fără Messi și Ronaldo. Dar, tot din păcate, cu imense riscuri pentru cele aproape 10 milioane de bieloruși. Vizionare plăcută, dacă vă mai arde de fotbal!

Comentarii (8)Adaugă comentariu

zzz (4 comentarii)  •  25 martie 2020, 21:37

hai sa ii luam la bascalie pe niste oameni care traiesc in dictatura si care vorbesc cu noi dar au discursuri incat sa fie pe placul satrapului de peste ei. Hleb a sus, printre randuri, o gramada de lucruri nealiniate la discursul lui Lukașenko dar *** care s-a nascut cu libera opinie sub nas trebuie sa faca misto de el.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

motanul incaltat (199 comentarii)  •  25 martie 2020, 23:13

Deci pt Belarus era mai bine sub Uniunea Sovietica....Sau poate ca sunt in continuare desi sunt o tara independenta....Cind o sa-i atace Putin si o sa-i lipeasa Rusiei o sa zica ca o face pt democratie. Si o sa aibe dreptate....

Oae (51 comentarii)  •  25 martie 2020, 23:27

Voi chiar nu va dati seama ca e imposibil sa nu intri in contact cu virusul intr-o Pandemie? Oricat te-ai izola tot va trebui la in moment dat sa intri in contact cu cineva. Direct sau indirect. Doar bielorusii si israelienii si-au dat seama ca singura solutie e sa ne infectam pentru a ne putea imuniza. Plus ca cea mai mare parte din populatie e imuna, nu se leaga virusul de ea.

Marian Boeangiu (15 comentarii)  •  26 martie 2020, 0:41

Din cauza unui personaj insalubru, profund toxic ,nefrecventabil ca Lukasenko ,nedreptatim idei interesante. Toate masurile drastice de pana acum ,luate impotriva virusului , le putem numi ,bland, indoielnice . Se pare ca teoria imunizarii naturale nu e chiar de lepadat . Conditii? Carantina totala pentru persoanele vulnerabile ,adica cei peste 65-70 de ani cu patologie severa. Daca facem un model matematic pentru cei sub 65 de ani care ar reveni la o viata identica cu cea de dinainte ne putem astepta , in decurs de 2-3 luni la o infectare fara simptome de boala la aprox. 90% din ei iar la restul de 10% la simptomatologie usoara ( febra, tuse seaca, oboseala) . Rezultatul? Imunizare totala, perfecta si salvarea economiei. In continuare, vindecatii pot avea mult mai usor si eficace grija de vulnerabili . Cifrele tin cont de cei 14% cu simptomatologie grava ce necesita internare si respiratie asistata , acestia fiind in categoria peste 70 de ani. Aceasta abordare are un suport stiintific mult superioar actualului spectacol politico- mediatic . Argumente? Actuala abordare mondiala are rezultate? Statele campioane China, Coreea de sud prezinta imunizare de masa? In actuala viteza de deplasare pe glob a persoanelor in cat timp va apare un nou focar de infectie? De cate ori pot relua ciclul de "eradicare" fara pericolul prabusirii economice? Exista in istorie epidemie sau pandemie virala stopata? Da, post-factum prin vaccinare dar nu e cazul acum. Exista masuri logice si eficiente? In general, virozele care au in simptomatologie febra pot beneficia de sauna ca de un ff bun remediu . E stiintific dovedit. Asta ca sa fac o legatura cu o recomandare a zdruncinatului. Te provoc sa-mi aduci argumente solide, stiintifice pentru abordarea excesiva de astazi din Europa. Care sunt beneficiile pe termen scurt si mediu? Cand si cum se termina totul? Daca apare o noua provocare de acelasi tip -scenariu perfect plauzibil in conditiile determinarii virale- ce facem sau ce mai facem ?

mg (84 comentarii)  •  26 martie 2020, 10:17

@Marian Boeangiu - terapia "scapă cine poate" a fost propusă de Boris Johnson la sfatul renumiților "cercetători britanici" și al Marelui Licurici de peste ocean. Le-a trecut. Lukașenko face ce vrea, dar nu cred că va muri în patul lui (ca mai toți dictatorii). Mai e Bolsonaro, care la cei 65 de ani, se dă tânăr și neliniștit (încă, deși brazilienii bat deja cu lingurile-n geam..) După el, totul e o caterincă mediatică. În folosul cui, l-aș întreba... Între timp, guvernul s-a mișcat, iar favelele sunt păzite de traficanți. Da, are loc o imunizare în masă, spune profesorul Alexandru Rafila, dar trebuie câștigat timp până apare leacul și mai apoi vaccinul, pentru că altfel sistemul de sănătate nu va face față numărului mare de cazuri grave și foarte grave. Cei din vest au acționat prea târziu. Nu învățăm nimic din greșelile altora ? Nu profităm de întârzierea cu care a ajuns virusul la noi ? În plus, sunt cazuri grave și în rândul tinerilor. Cazul celui de 31 de ani, venit din UK acum o săptămână și care acum e la terapie intensivă cu plămânii grav afectați, cred că este edificator. R.I.P. Paul Goma.

Maxentiu (42 comentarii)  •  26 martie 2020, 12:14

Par să se adeverească vorbele profetice ale marelui Vadim: decît o democrație bolnavă, mai bine o dictatură sănătoasă. Diez Pamflet.

Maxentiu (42 comentarii)  •  26 martie 2020, 12:22

A, încă una: boss, „în plină Europă, în 2020”, ministrul tău al Sănătății nu e-n stare să-și testeze medicii dar vrea să testeze toată populația Bucureștiului. Mai taci în pana mea cu glumele astea de pensionar obosit că rîd toți belarușii de tine, cu tractoarele lor cu tot.

itu52 (51 comentarii)  •  26 martie 2020, 18:52

Hai s-o dăm pe lângă știință. Ar putea să o facă pricepuții! Virușii, am mai zis-o, sunt foarte mici și prăpădiți, vor viață frumoasă și să se înmulțească. Singurul loc unde pot face acest lucru, adică să-și facă cuibul, este celula umană. Nu se înmulțesc în aer, pe suprfețe, pe particulele de praf, pe plante. Ei pătrund în corpul uman și fiindcă au „giventul lui Becali” întră în celulă. Aici se înmulțesc, e raiul lor. Când devin supărători, bilioteca celului, miile de gene din celulă, care este un depozit de informații, atenționează că este cazul să intervină batalionul de apărare, produșii uzinelor de anticorpi subordonate satului major, sistemul imunitar. Pentru că este frecare(bătălia virușilor cu anticorpii) se degajă căldură, deci, te apucă fierbințeala. De aia temperatura este simptomul declanșării bătăliei. Amploarea bătăliei depinde de cât teritoriu a cucerit inamicul(părți de organe, organe) până ce corpul a reușit să se înarmeze. Pentru virușii care au mai trecut prin corp, bibliotecile au rețete, este de ajuns să se lanseze comanda de anticorpi. Pentru tulpini noi e mai complicat, e nevoie și de cercetare. Pentru corpul bătrân unde cărțile bibliotecii(genele) sunt îngălbenie(cu file uzate, pătate, ciupite) mobilizarea armatei este mai greu de făcut, iar dacă statul major(sistemul imunitar) este avariat, atunci asupra supraviețuirii planează incertitudinea. Așadar, cei cu 65+, vorba lui Chivu, stați dr..... în casă. Stați și vă gândiți cum puteți preveni, pentru că voi, familia voastră poate cădea victima iresponsabilității. Mulți zic că se vor schimba multe după CoVid-19. Și eu cred la fel. În primul rând sper ca producătorii agricoli să ne ofere produse curate, fără excedent de chimicale și invenții de creștere și coacere artificială, știu ei cum. De ce? Pentru că produsele agricole nocive sunt bumerangul ce le poate reteza lăstarii vieții. În goana după bani, scad imunitatea consumatorului, cresc riscul ca boala ce se dezvoltă la cei slăbiți să se năpustească asupra lor și să le provoace(lor sau urmașilor lor) daune serioase. Pe la țară, nu arunca d_le găina moartă peste gard să moară și la vecinul cel rău. Nu sacrifica porcul amețit să-l vinzi ca să nu ai pierderi. Pentru că omul poate fi contaminat atât de porcine cât și de păsări(între păsări și porcine nu e contaminare directă), îți „fericești” azi dușmanul, dar mâine s-ar putea să fii pe dric, înaintea lui. Mai sper ca cei „cu stare” să nu uite că în bătrâni se zicea că „sănătatea e cea mai mare bogăție”. Multul de dragul multului, nu plătește doi bani dacă nu e împărțit cu alții, în sensul de a viza progresul omenirii. Să mai zicem că afurisiții de viruși, dacă sunt îmblânziți, pot fi foarte folositori. Pot deveni vectori în bătălia de însănătoșire a omenirii. Pot schimba mentalitatea omenilor temperând năravurile proaste ale unora și mai ales dezvoltarea spiritului civic și a responsabilității colective. Recitind am văzut că trebuie să adaug că igiena și izolarea previne propagarea, sunt la talpa combaterii. Pentru cei care țin cu ”Știința”, inclusiv autorul articolului, să avem încredere în „știința pură” și în slujitorii ei. Să sperăm că genoterapia ne sare în ajutor cu un vaccin și că în final o să ne fluturăm degetele în semnul #V.

Comentează