Talpan n-a intrat în reflexele UEFA
Forului continental nu pare să-i pese de tot circul dâmbovițean referitor la palmaresul Stelei

La sfârșit de an, UEFA face topuri, socoteli și orice altceva prin care să demonstreze că fotbalul viețuiește în aceste zile nu doar prin Boxing Day, o apucătură britanică ciudată care adună oamenii în tribunele stadioanelor în a doua zi de Crăciun. Iar demersul acestor ultime zile e concretizat într-o statistică interesantă a Ligii Campionilor și a precursoarei ei istorice, Cupa Campionilor Europeni. Număr de participări, număr de meciuri, puncte și așa mai departe. FCSB ocupă un flatant loc 27 all-time, dar problema nu e asta. Ci aceea că UEFA consideră FCSB urmașa acelei Steaua care a luat trofeul în 1986.
Ignoranță occidentală?
Măcar într-o primă fază lucrurile stau așa, pentru că apoi (s-a întâmplat la fel de mai multe ori), după intervențiile impetuoase ale unui vocal colonel de justiție de la București, la Nyon lucrurile se pun de fiecare dată la punct. Scriptic doar, pentru că în conștiința statisticienilor de la UEFA, dar și în mintea iubitorilor de fotbal de pretutindeni, care consumă zilnic croissante și presă occidendală în locul motivărilor unor instanțe judecătorești din România, FCSB continuă să fie urmașa acelei echipe neașteptate din Est, Steaua, care avea un portar fabulos, cu patru penalty-uri apărate în finală.
Zgomotosul colonel din București
Sigur că la fiecare eroare comisă la UEFA, dinspre București către Elveția curg șuvoaie de documente expediate de col. Talpan. Aprig luptător pentru drepturile câștigate în instanță de clubul Armatei în detrimentul actualei echipe, justițiarul în uniformă nu permite nicio astfel de eroare. Emite comunicate, scrie, protestează, pune lucrurile la punct și, de cele mai multe ori, UEFA îndreaptă ceea ce ea crede că e o eroare minoră. Dar cum să-l faci pe cetățeanul occidental să priceapă că acea câștigătoare de Cupa Campionilor din 1986 e, de fapt, de vreo trei sezoane în liga a patra românească, împiedicată acum câteva luni de o echipă cu nume de operă de Bizet, Carmen, să dispute un decisiv baraj cu celebrissima Mostiștea Ulmu?
Noi știm de Videoton
Cazuri ca al Stelei mai sunt. Noi, românii, am auzit de Videoton, cunoscuta echipă ungurească învinsă de Real Madrid în finala Cupei UEFA în 1985 (Csongradi, Szabo, Mayer sau frații Disztl s-au produs pe scena continentală cu doar un an înainte de Duckadam), după ce maghiarii eliminaseră, printre altele, pe Manchester United. Între timp Videoton a devenit Mol Vidi, luând nume de benzinărie ungurească, iar acum e Fehervar, după numele orașului. De fapt, doar o abreviere de la Szekesfehervar, ceea ce, să recunoaștem, pentru orice microbist nemaghiar ar fi o probă de dicție mult prea dură. Însă pentru toți acești nemaghiari, Fehervar e, de fapt, Videoton.
Notorietatea bate Justiția
Sigur că există hotărâri judecătorești care spun că palmaresul Stelei e bine ferecat în rastelurile armatei, împăturit și stivuit alături de cazarmament. Iar plantonul destoinic al respectării la nivel planetar a acestor decizii e col. Florin Talpan. Schimburile unu, doi și trei, toate la un loc! Dar această cerbicie, uneori apreciabilă, nu poate modifica percepția altora, pentru care e greu să-și imagineze cum Florinel Coman nu e descendentul direct pe linie fotbalistică al altui șeptar, Lăcătuș, care a șutat imparabil acel penalty sub bară. În fotbal, în viață, legenda e cea care rămâne și dăinuie. Comunicatele trec, se uită. Plictisesc de fapt.
FOTO: Fanii colonelului Talpan pot urmări o variantă a marelui derby Steaua-Dinamo în Liga a 4-a. Avem fotbal pentru toate gusturile și pentru toți nostalgicii