Klopp pe 300 de pagini
O carte despre recentul câștigător al Champions League, scrisă în 2017, când Jurgen încă nu câștigase nimic cu Liverpool

Să fie zece ani, poate mai bine, de când am străbătut pe șosea frumosul defileu al primilor pași ai Dunării, în Pădurea Neagră, Schwarzwald, cum îi zic localnicii, șvabi din landul Baden-Wurttemberg. În liniii mari, e drumul dintre Stuttgart și Strasbourg-ul aflat dincolo de hotar, în Alsacia, adică în Franța. Totul e de lemn în jur, miroase oriunde a fân, iar la marginea drumului, pe zeci de kilometri, se vând ceasuri cu cuc. Posibil să fi trecut chiar prin Glatten, însă nu era o localitate de reținut. Acolo, la Glatten, s-a născut în iunie 1967, acum 52 de ani, Jurgen Klopp, un tip pe care l-am socotit în ultimii ani prea actor pentru un Liverpool obișnuit cu cămășile scrobite ale lui Kenny Dalglish, ca să nu mai vorbim de Bob Paisley.
Nu e o odă
Povestea lui „Kloppo” ne-o spune Raphael Honigstein, în „Fotbal în ritm de heavy-metal”. Cartea, tradusă recent la noi, e scrisă în 2017, mult în spatele Ligii cucerite la Madrid de Liverpool în prima zi de iunie a acestui an. Autorul e britanic, în ciuda numelui nemțesc, dar e expertul numărul 1 în fotbalul german din întreaga Insulă. Editorialist la The Guardian și Suddeutsche Zeitung (care apare la Munchen), expert TV la ESPN și Sky Germania, postul deținător al drepturilor pentru Bundesliga. Cartea e o poveste reală, nefardată, fără clasicele și duioasele tușe omagiale, personajul principal fiind zugrăvit brut, fără a i se ocoli defectele, deloc puține.
Antrenor din întâmplare
Tatăl, Norbert Klopp, decedat în 2000, a fost un neamț înalt (1,91m, aproape de cei 1,93m ai celebrului fiu), riguros, arareori zâmbitor, polisportiv, portar amator la echipa de fotbal din acel idilic Glatten, plin de ceasuri cu cuc. Și-a îndemnat băiatul, dar și cele două fete mai mari decât mezinul, să facă mișcare. Când, după mai multe ezitări (între timp devenise student la Psihologia Sportului și tată la doar 20 de ani), Jurgen a început să joace în ligile inferioare la Mainz, Norbert s-a simțit mândru. Mai bine de un deceniu Klopp a evoluat în Zweite Bundesliga, mai întâi atacant, apoi stoper și la final de carieră fundaș dreapta.
Avea aproape 34 de ani în 2001, încă juca meci de meci, când Heidel, președintele lui Mainz, l-a întrebat într-un moment dificil dacă poate prelua echipa, ca interimar, pentru câteva etape. „Crezi că ești în stare?” „Da, cu siguranță”, i-a răspuns veteranul fundaș dreapta. Și interimatul a durat șapte ani, cu o promovare în Bundesliga (2005), după ce pe precedentele două le ratase la mustață, în ultima etapă.
Mentorul Wolfgang Frank
Un capitol aparte din carte descrie relația acestuia cu Wolfgang Frank (1951-2013), cel care la finalul anilor nouăzeci i-a fost antrenor lui Klopp la Mainz, în liga a doua germană. Frank (despre a cărui posibilă venire la Farul Constanța, până la urmă nematerializată, s-a vorbit acum vreo 15 ani), era un fost fotbalist bunicel de Bundesliga, dar care ca antrenor a devenit discipol al lui Sacchi și a readus, practic, imediat după 1990, în Germania sistemul cu patru fundași, desființând liberoul și silindu-și echipele să practice apărarea în zonă. O revoluție începută de jos, de la Mainz, alcătuită din analize video la 7:30 dimineața, înainte de micul dejun, pentru că nemții după clasicul lor Fruhstuck încep să se lenevească puțin.
Zidul galben și alte povestiri
În cele 308 pagini sunt povestite de toate. Titlurile cu Borussia, relația cu peluza galbenă, pe care Kloppo avea s-o regăsească, recolorată în roșu, pe Anfield. O carte în care eroul se enervează, fumează în vestiar, la discuțiile cu suporterii are în permanență în mână o halbă cu bere sau merge în vizită la bunica de 90 de ani a îngrijitorului de gazon. Citiți-o, ca să-l redescoperiți pe cel mai în vogă antrenor din lume!