Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Dinu, al treilea volum al vieții

La 70 de ani, fostul mare fotbalist își povestește perioada sa postrevoluționară, cea de demnitar și de antrenor al echipei naționale

Permalink to Dinu, al treilea volum al vieții
duminică, 2 iunie 2019, 9:48

„Zâmbind din iarbă” a fost întâia poveste, cea a carierei de jucător. A urmat peste câțiva ani „Jucând cu destinul”, despre primii pași de tânăr antrenor surghiunit în provincie fiindcă fluierase sub cupolele fără Dumnezeu ale epocii de aur. „Misterele lui Mister” e cartea a treia a trilogiei de până acum, promisă a fi continuată, în anii care vin, cu alte sute de pagini autobiografice.

Politică și fotbal

Deși în prefață Răzvan Ioan Boanchiș renunță la delicatețe și spune că e vorba despre „o cărămidă”, pe coperta celor peste 550 de pagini scrie „Roman autobiografic”, Un roman cu personaje reale, în rol principal cu autorul smuls de zilele lui decembrie 1989 din banca de antrenor al echipei din Scornicești și fixat de evenimentele tulburi și galopante în biroul de secretar de stat, răspunzător de întreg sportul românesc. Conducător al delegației României la Campionatul Mondial Italia 1990, dar și martor al unor țesături social-politice complicate, având în preajmă figuri importante ale vremii, Ion Iliescu, Petre Roman, sau oculte, precum mereu misteriosul Virgil Măgureanu.

Kosice, acel Waterloo 

Zeci de pagini povestesc de șuete la nivel înalt al spiritului cu „nașul” Fănuș Neagu, cu Eugen Barbu, Ion Băieșu, o lume scriitoricească în care fostul apărător cu pasă lungă și cu chef de gol era primit pentru că era altfel decât alți fotbaliști, obișnuiți cu șprițuri gregare sorbite în anturaje lumpene. Istoria curge cu ungerea lui Dinu ca „Selecționer Unic”, așa cum i se spunea în acea vreme, trece prin fabuloasa victorie cu Țara Galilor, 5-1 după 5-0 la pauză și sfârșește cu mazilirea sa după dezastrul de la Kosice din iunie 1993, localitatea slovacă având pentru Mister cam pecetea pe care a avut-o Waterloo pentru Napoleon. Adică o răsunătoare înfrângere, urmată de surghiun. Așadar, eternul happy-end al volumelor cu sute de pagini lipsește desăvârșit, finalul fiind oarecum trist, curmat brusc de golurile între timp răposatului Dubovski.

O carte corozivă

Dinu spune multe lucruri deranjante, care poate altminteri ar fi rămas pe vecie sub obroc. Se povestește, printre altele, despre cum am vrut să blătuim un meci decisiv cu Bulgaria și n-am reușit, deși Stoicikov luase de partea sa mai mulți conaționali care ne doreau binele calificării. Se relatează multe alte întâmplări în urma cărora unii dintre cei vizați se vor simți dați în fapt după ani și ani. Dar autorul se pare că a ajuns la vârsta și la gradul de tăbăcire la care, nemenajându-se pe sine, nu acceptă să menajeze pe nimeni altcineva.

Despre viață și moarte

Cartea n-are doar arțag, ci și lirism. Dinu devine altul când povestește amintiri cu soția care astăzi nu mai e, sau când vorbește despre înfierea lui Corneluș, venind până în zilele noastre, la ipostaza de bunic. Poate cele mai încărcate pagini sunt acelea despre accidentul de pe o șosea înghețată din Italia, în care prietenul său Dan Alban murea la câțiva centimetri distanță, iar Dinu era și el la un pas de a trece „dincolo”. În acele pagini, Dinu nu se vaită, ci suferă de dureri de suflet, mai chinuitoare decât cele de oase frânte.

Cornel Dinu, Misterele lui Mister, Editura Minerva, 2019. Lansarea oficială a volumului va avea loc duminică 2 iunie, ora 13:00, la târgul de carte „Bookfest”

Comentarii (12)Adaugă comentariu

Șerban (34 comentarii)  •  2 iunie 2019, 10:25

Nu-l suport pe c.dimnu, ca individ, și n-am citit nici un volum publicat, doar ce se comentează la fostul loc al șahiștilor, în Cișmigiu. Din câte am încercat să aflu am înțeles că încă n-a ajuns să relateze despre aranjamentele ce le clocea la restaurantul COȘ (Casa Oamenilor de Știință, din Piața Lahovari). Eu am fost la o masă apropiată când promitea unui fotbalist că la finalul carierei va ajunge Șef de Post la un post de Miliție comunal, parcă prin Prahova, dacă joacă la alibi împotriva echipei din Giurgiu. Era vorba de promovare în Divizia A. Am întrebat chelnerul și nici el nu știa cine-i jucătorul, dar m-a dumurit cine era alături de ei la masă, ca un fel de garant al afacerii, Generalul Antoniade!

adi_stelistul (70 comentarii)  •  2 iunie 2019, 10:41

Sunt convins ca va avea succes, dar probabil ca multe lucruri de acolo trebuie luate cu o doza de spirit critic necesar. Domnul Dinu a observat pe pielea lui ca afirmatiile controversate il tin in prim-plan si-i place prim-planul. Si sigur ca, la fel ca noi toti, dar parca mai abitir in cazul dansului, spuza si-o trage pe propria turta fara prea multe scrupule. De pilda, ca sa ma refer doar la asta, sa-si planga singur de mila pentru o inchipuita pedeapsa de trimitere la munca de jos, in provincie, e ridicol. Sa fii antrenor la FC Olt in epoca era ditamai votul de incredere, erai "dintre ei". Daca traia raposatul Nicu Ceausescu, nu mai ramane decat sa-l fi auzit si pe el plangandu-se de cat de prigonit era de taica-su care l-a trimis, din postul caldut de prim-secretar UTC la Centru, pana la Sibiu, adica unde a intarcat mutu' iapa (scuze, Adi, asa e vorba). Ca imediat dupa '90 tot asistam la spectacolul dizidentei post-factum a unora, incepand cu a lui Iliescu, surghiunit, bietul, prim-secretar pe la Iasi si Timisoara (ba, am auzit cate o voce gretos-lingusitoare in vremurile acelea, cum ca spiritul revolutionar li s-a nascut timisorenilor in vremea cand ii pastorea Iliescu, ceea ce era de o nerusinare rara). Revenind la Dinu, dar fara sa-i uitam pe tovarasii lui (tovarasi pe toate planurile), s-a vazut cat de mare dizident a fost cand, venind cei din planul doi al Partidului la putere, l-au dus pana in Guvern, secretar de stat la Sport. Ei, poftim, dizidenta! In rest, cum ziceam, stie sa le spuna. Nu-i vorba, si maestrul Barbu, de care aminteati, stia sa le spuna, dar daca vorbim de morala... o, Doamne, ne stau marturie cele doua scandaluri de plagiat ce i-au marcat opera, rezolvate in stilul epocii. Dar asta e alta poveste deja.

ManX (33 comentarii)  •  2 iunie 2019, 14:26

Misterele lui Mister Tovarasu' Secu'. Sunt curios si sper sa o citesc daca o sa o gasesc gratis. Curios doar sa citesc cum l-a mazilit pe Dumitru-Nicolae Nicusor, antrenor la Dinamo care dupa câstigarea campionatului, a cupei si calificarea în semi-finalele Cupei Campionilor a fost pus pe tusa de secundul secu' Dinu. Povesteste oare si cum l-a lipit Andone de pereti pentru ca baga adânc mâna în plicul cu primele jucatorilor.

dandrake (1 comentarii)  •  2 iunie 2019, 14:46

voi chiar nu vedeti ca omul e un victoras iacob,sau victor ponta?

haideusicfr (55 comentarii)  •  2 iunie 2019, 19:04

Mai bine scriati unul dintre seniorii acestei gazete un articol despre istorica vizita a Papei pe Pamant Romanesc.

Jean-Paul (27 comentarii)  •  2 iunie 2019, 22:14

Dinu este un om deosebit de ranchiunos, orgolios, la patrat, si mincinos, la cub. Plus ca e invidios de mama focului. Ca jucator, Dinu a fost un "cotonogar": tribuna din Iasi il apela cu "macelaru! Macelaru! macelaru!", ori de cate ori mingea ajungea la Cornelus, iar spectatorii din Danemarca l-au fluierat copios tot meciul.... Ca antrenor, Dinu n-a stiut sa fie si pedagog: isi scuipa jucatorii care il enervau prin faptul ca nu executau intocmai indicatiile lui iar o bataie in vestiar cu portarul Moraru, dupa ce echipa pe care o antrena (Dinamo) a pierdut la Corvinul, a dus la destituirea lui din functia de antrenor.... Asa a ajuns Dinu sa antreneze in provincie. Fiindca Scornicestiul avea un statut special( conform unei glume "cand vor sa castige meciul, cei de la scornicesti pun portretul lui Ceausescu si al Lenutei in poarta ca sa nu indrazneasca adversarii sa suteze pe cadrul portii") lui Dinu i-a convenit sa antreneze acolo, beneficiile fiind evidente... In rest, am sa cumpar cartea si am sa va "traduc" multe dintre misterele lui non-mister Dinu.... .

vasco (146 comentarii)  •  3 iunie 2019, 6:11

Dinu,pur si simplu un securist...Mai trebuie adaugat ceva?

Alex One (87 comentarii)  •  3 iunie 2019, 9:35

Am citit primele carti ,slabute din toate punctele de vedere si ca stil literar submediocru si ca informatie. Am aflat totusi cum dezvaluie cu nonsalanta explicatia unor succese cu care dinamovistii se mandresc si in ziua de azi, deh daca altele nu au, precum geanta neagra incarcata cu valuta pentru arbitrii, tehnica audio(video?)introdusa in vestiarul oaspetilor pentru a afla tactica de joc, ca si respectul-admiratia pentru Postelnicu si mandria ca este invitat la o vila a Securitatii undeva in Baneasa sa bage in el ceva haleala,bucatarie romaneasca, evident ! Am citit cele doua episoade aparute in GSP, meciul cu Bulgaria si Tapie-Craciunescu si am ramas pur si simplu siderat. In primul rand ca Dinu nu realizeaza ca fost complice la niste infractiuni foarte grave si in al doilea, ca daca raspunderea penala pentru acestea s-a prescris,nu stiu daca si in Franta sau Bulgaria, intr-un eventual proces de calomnie termenul de abia a pornit iar cele afirmate in scris trebuie probate. Surprinzator pentru un personaj absolvent al Facultatii de Drept !

Ilie (57 comentarii)  •  4 iunie 2019, 11:32

Daca prin 'mistere' Cornel Dinu intelege dezvaluirea de gainarii si coruptie din trecut ptr a-si vinde cartea, care dintre termenii titlului 'Mistere' vs 'Mister' este mai vulgar ? O sa vedeti ca volumul urmator va fi numit 'Misterele lui Mister de la FC Olt Scornicesti', acolo unde l-a prins revolutia, si atunci sa ne tinem bine la dezvaluiri

?????? (286 comentarii)  •  4 iunie 2019, 22:42

Opinați că ar fi firesc ca selecționerul contra să îi refuze unui alt jucător oportunitatea de a bifa o slecție la reprezentativa națională dacă s-a anunțat o indisponibilitate a lui Cicăldău, ? Considerați că selecționerul Contra s-ar teme că ar fi putut să nu realizeze cea mai bună selecție dacă ar mai aduce vreun jucător în locul lui Cicăldău, anunțat indisponibil, și ar putea fi nevoit să modifice tactica gândită pentru partida cu norvegienii, ? Parcă selecționerul Contra vorbea despe "ecuații cu mai multe necunoscute", la fotbal, și probabil prin indisponibilitatea lui Cicăldău ar putea considera că ar putea ave mai puține necunoscute de aflat, ?

the_gunner (6 comentarii)  •  5 iunie 2019, 2:14

De ce se spune despre Dinu ca este o persoana controversata ? Ei bine ,nu e . In ochii si mintea unor generații mai vechi el nu e decât un"imbirligator" ordinar si un ratat pe plan moral si de caracter .Sa recapitulam ! Il face pe Boc,cel mai bun stoper al vremii ,sa intervină intr-un scandal ,pe care el,Dinu ,il provocase la un restaurant ,iar acesta ,Boc,se alege cu pușcărie in urma mărturiilor lui...Dinu.In urma unui joc de poker in Cipru Dobrin ii ia lui Nunweiler $8000 .La refuzul acestuia ,Dobrin,de ai restitui banii lui Radu ,el ,Lucescu si Radu plus Gergely il "mazilesc" pe printul din Trivale si acesta nu prinde un minut la Guadalajara .Mai apoi mijlocește pe lingă Dobrin sa revină .Se apropiau meciuri grele in CE ! La Copenhaga ,intr-un meci cu Danemarca,Sorensen il dribla umilitor,iar drept pedeapsa Dinu ii aplica o talpa pe tibie care il scoate din joc pe danez.Sorensen nu si-a mai recuperat fractura si si-a încheiat cariera la numai 24 de ani .Era un fel de Erikson de azi ,o promițătoare speranța a fotbalului danez .Dupa ani in alt meci ,tot acolo ,de cite ori mingea ajungea la nr 6 roman ,publicul fluiera si huiduia copios .Nr 6 era Dinu .Nu-l uitasera pe măcelar .N-a avut decenta sa se ceara afara .Se joaca Naționala '70 contra Naționala '80 .Refuza sa facă parte din '70 fiindcă el credea ca încă este component de baza la Naționala .Dobrin il face sa înțeleagă ca e terminat ca fotbalist .N-a avut curajul sa-l "facă " pe Dobrin in stil Sorensen .Acesta ,Dobrin , era încă zeul fotbal si ne-a lăsat sa ne închipuim ce ar fi însemnat Romania cu el in teren la Guadalajara .Dinu si Lucescu - personaje lipsite total de caracter de om si impostori ai condiției umane !

Comentează