Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Hațegan, „Împăratul” și VAR-ul nostru lipsă

Brigada românească a anulat un gol valabil al turcilor la Benfica-Galata. Are sau nu legătură cu faptul că în România încă nu există arbitraj video?

Permalink to Hațegan, „Împăratul” și VAR-ul nostru lipsă
duminică, 24 februarie 2019, 9:40

Fatih Terim a izbucnit în stilul caracteristic bazarului din Istanbul. Într-adevăr, Galata marcase regulamentar în minutul 85 și cu acel gol putea nădăjdui la încă un gol care s-o califice, chit că rămăsese destul de puțin timp.

Greșeala asistentului Sebastian Gheorghe e evidentă, însă Hațegan n-avea ce altceva să facă decât să meargă pe mâna colegului său. De aici s-a ajuns la „o pată pe obrazul UEFA”, declarație a celui alintat „Împăratul”. O frază de care UEFA nu se va sinchisi prea mult, nu-l va chema pe Fatih cu unghiile tăiate în fața vreunei Comisii. Așa se procedează într-o lume globalizată, nu te iriți prea mult când se mai spune, uneori, că ai avea obrazul pătat. Mai bine te faci că n-ai auzit nimic. Poate a înflorit-o presa turcă, știți cum e ea!

Ținut de VAR în Europa League 

Hațegan a arbitrat în toamnă mai multe meciuri importante din Champions League. Pe vremea aceea, steluțele argintii nu erau supravegheate de arbitrajul video. Acum, în fazele eliminatorii, sunt. Recent, arbitrul român numărul unu a fost la o instruire la Malaga, unde a fost prelucrat, printre altele, și pe tema interpretării și aplicării VAR-ului. Dar, la puțin timp după aceea, s-a hotărât ca până la finalul acestui sezon arbitrii care provin din țări fără supraveghere video să nu oficieze în fazele superioare ale Champions League, ci doar în Europa League. Cu alte cuvinte, brigada românească, provenită dintr-un campionat fără VAR, a comis o eroare în Europa League, o competiție de asemenea fără VAR. Cu o analiză video s-ar fi constatat lesne că golul Galatei e valabil și s-ar fi evitat toate discuțiile, inclusiv aceea cu „pata de pe obrazul UEFA”.

Când vom avea și noi VAR-ul nostru?

Când om putea! Tehnologia costă, mâna de lucru, adică arbitrii activi care să stea în camera aceea plină de ecrane complicate, costă și ea. Cel mai probabil ne vom uita la monitoare din 2020, dacă nu cumva se va întârzia, așa cum se întârzie în mod tradițional majoritatea lucrurilor de la noi. Pe de o parte, ne consolăm că dacă UEFA, la nivelul Europa League, poate să trăiască, deocamdată, fără marile avantaje ale cuceririlor științei, atunci putem să trăim și noi la fel de bine. Ba chiar avem prilejul să polemizăm savuros pe marginea deciziilor lui Cojocaru, Istvan Kovacs sau Colțescu. Pe de altă parte însă, Ovidiu Hațegan, aflat pe un traiect internațional care indică o ascensiune clară, are de suferit, urmând să-și consume următoarele luni doar în Europa League. Nu că în compania lui Inter, Napoli, Chelsea sau Arsenal aerul n-ar fi respirabil, dar parcă dincolo, printre Real, Barcelona, Juve sau Manchester City miasmele sunt și mai îmbietoare.

Problema noastră

Să zicem că într-un târziu, 2020, 2021 sau când o fi, se va introduce și la noi sistemul video. Și să zicem c-am avea situația de-acum, cu meciul Chiajna-FCSB și cu faza din minutul 94, la 0-0, Marc cu Dennis Man. Pe teren, Cojocaru, convins că fundașul a atins mingea. În camera video, Avram sau Colțescu, sau cine-o fi. Adică tot arbitri activi. Vor interveni aceștia? Îi vor spune, vezi, Cojocarule, că a fost penalty!? Se va duce el la monitor să vadă și va corecta decizia inițială de a nu da nimic? Iată cum, la noi cel puțin, factorul uman ar putea avea un rol determinant chiar și atunci când ne bucurăm de avantajele celei mai înalte tehnologii.

Comentarii (19)Adaugă comentariu

Marvel (1 comentarii)  •  24 februarie 2019, 10:16

"...miasmele sunt si mai imbietoare" !? Vai de capul vostru de "ziaristi"...

Cosmin (3 comentarii)  •  24 februarie 2019, 10:21

Cred ca in Romania nu se vrea introducerea VAR, din motive simpli : nu mai pot fi "impinsi" unii... Apoi, in Romania problemele tehnologice, peste tot sint in urma vizavi de occident. De acici, pina a-i gave "proces de intentie " brigazii romanesti e cale lunga, si cu acel gol "oamenii lui Fatih Terim...nu erau calificati, le mai trebuia inca un gol.. Asa ca ..

addriann (26 comentarii)  •  24 februarie 2019, 10:39

Pentru a avea tehnologia VAR trebuie sa ai , in primul rand, aproape toti arbitrii foarte corecti... Exista mari cheltuieli cu aceasta tehnologie, plus mana de lucru ,, calificata", iar aceste cheltuieli trebuie sa ridice , semnificativ, calitatea arbitrajului , eliminandu-se greselile involuntare ale arbitrilor... Altfel, anumiti arbitrii ar putea trece pana si tehnologia VAR in planul doi...

Stefan Patriche (7 comentarii)  •  24 februarie 2019, 10:58

La o intreprindere, azi falimentata, muncitorii dădeau doi pumni în maşinile noi cu comandă numerică, asta vineri pe la prânz. "Şefu', s-a stricat asta, ne vedem luni". Cam aşa cu factorul uman românesc faţă cu tehnologia.

„Vopsești în „SPORt, vopsești ușorT”!” (56 comentarii)  •  24 februarie 2019, 12:29

Pentru ce, VAR?! Ca sa vedem cum e ignorat de mafiile FIFA si UEFA, ca in finala Campionatului Mondial, impotriva reprezentativei Croatiei, careia i-a fost furat astfel titlul mondial, din motive de "corectitudine politica" multicolora? Se poate VARui mafiotic si fara cheltuirea sumelor imense de bani, doar pentru ca niste globalisti mizerabili din fruntea "asociatiilor mondiale" sa-si poata justifica masinatiile de culise ce implica alte sume imense de bani, NEGRI! Sume mult mai mari! Miliarde si zeci de miliarde de coco. Ce, cu ineptia cealalta, cu 6 arbitri dintre care 2 "asistenti de linie de fund", au schimbat ceva? Tot abuziv si smechereste s-au luat deciziile pe teren, iar introducerea celor doi suplimentari a fost doar pentru a inchide suplimentar gura suporterilor care protestau!

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  24 februarie 2019, 13:18

...fcsb ...fura mereu cu arbitrii ...o echipa josnica...

Radu Pipea (1 comentarii)  •  24 februarie 2019, 13:53

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Lucian (3 comentarii)  •  24 februarie 2019, 14:48

Bună ziua! Trebuie să fie miresme, nu miasme, că altfel pute articolul.

nypd (7 comentarii)  •  24 februarie 2019, 17:47

Sa trecem peste miasme/miresme... Chestia cu VAR e cam asa: de ce sa fie simplu cand poate fi complicat. Luati, fratilor, sistemul din NFL si ati rezolvat si cu monitoarele si cu cohorta de arbitrii in nu stiu ce camere obscure: arbitru de centru e suveran si analizarea se face le cererea unui antrenor pe o faza litigioasa; analiza din diferite unghiuri e publica si nimeni nu-si permite sa ignore evidenta, iar cel ce a solicitat revizuirea fazei pe nedrept e penalizat. Simplu, e nevoie de putina vointa si ignorarea unor interese!

?????? (286 comentarii)  •  24 februarie 2019, 20:04

Opinați că se poate zice că pentru CFR Cluj, FCSB, Craiova, Astra, Sepsi, deja au început partidele de play-off, echipele ce s-au calificat deja la acest nivel al competiției disputând și primele partide directe, cu înjumătățirea punctelor totuși ,?

?????? (286 comentarii)  •  24 februarie 2019, 20:20

Remarcați și faptul că după primele întâlniri directe ale echipelor deja calificate în play-off și play out, în funcție de numărul par sau impar de puncte acumulate în competiție, înainte de înjumătățirea punctelor, ar putea rămâne cu 2 puncte sau 1 punct dacă pe teren au obținut 3 puncte și 1 punct sau 0 puncte dacă încheie întâlnirile directe la egalitate, îninte de startul oficial de la nivelele de play-off și play-out ale competiției Ligii Profesioniste de Fotbal ?

Emil Calinescu (5 comentarii)  •  25 februarie 2019, 2:49

Alin Buzarin, am o curiozitate pe care nu mi-a lamurit-o nimeni: cine este responsabil in cazul VAR? Daca un arbitru da o decizie si nimeni nu-i sufla nimic in casca, arbitrii de pe margine, din fata tv-ului, au vreo raspundere? Sunt trasi la raspundere, cumva, ca nu i-au urlat arbitrului VINO LA MARGINE SI REVEZI FAZA?

Durden (126 comentarii)  •  25 februarie 2019, 8:49

"Ba chiar avem prilejul să polemizăm savuros pe marginea deciziilor lui Cojocaru, Istvan Kovacs sau Colțescu". Fraza asta spune tot ce trebuie sa stie cineva despre gandirea jurnalistului sportiv roman...

Gica Paunescu (6 comentarii)  •  25 februarie 2019, 9:26

Din 11 postari la articolul de fata in 3 dintre ele se face referire si la utilizarea( incorecta ! ) a cuvantului ,, miasme'' ( se sugereaza, ca alternativa ,,miresme''). Ceea ce-nseamna ca cititorii sunt atenti nu doar la esenta comunicarii ci si la acuratetea exprimarii. Cum articolul este postat in format electronic, ar trebui ca autorul sa efectueze cuvenita rectificare. Ori nu este convins de observatiile primite din partea cititorilor ori vrea sa ne sugereze sensul figurat al expresiei ,, miasme'' ( referitoare la culisele luptei la varf din Champions League ? ). Servus,

?????? (286 comentarii)  •  25 februarie 2019, 9:29

Ați spune și că tehnologia ar permite chiar și trecerea la arbitraj computerizat , arbitraj la care arbitrii nici nu ar mai fi necesar să alerge pe teren, însă ar fi și destul de costisitor la început un astfel de sistem de arbitraj ? Parcă și domnul Crăciunescu mai făcea astfel de observații ,cu ani în urmă ? Remarcați și că de multă vreme computerele joacă și șah ?

Comentează