Guvernul maghiar investește în naționala României
Dincolo de înfrângerea mult-comentată a FCSB-ului, să vedem și meritele celor care au reușit să dea această știre de prima pagină

Deasupra stadionului din Sfântu Gheorghe plutește aromă de Kurtos calacs. O zonă care n-a prea avut fotbal niciodată, savurează aerul primelor locuri cu o voluptate nebănuită. Oamenii se pricep la fotbal, miros jocul, simt fazele, le comentează în limba maternă. În maghiară.
Nu sunt nici steliști, nici dinamoviști, eventual sunt fani Ferencvaros, Ujpesti, Honved. Erau meciurile și echipele văzute de ei la televizor, pe vremea când Oltul Sfântu Gheorghe, într-o vreme chiar IMASA (îngrozitoare înșiruire de inițiale!) înota în ligile inferioare. Acum Sepsi e sus, iar localnicii adulmecă în nări acest aer nesperat vreodată.
Dică și Neagoe. 3 și 9!
Dică e subiect de prima pagină. Mereu. El a pierdut! Cel puțin așa zice patronul. Când e ceva rău, e despre Dică. Nu se termină bine meciul și Dică e disecat ca în „Lecția de anatomie” a lui Rembrandt. Pe Neagoe nu-l disecă nimeni la Sepsi. N-are presiunea patronului, n-are apăsarea mediatică. Înainte de meci, fumează, cu țigara dosită în podul palmei. „Hai să-ți spun ceva! Câștig meciul ăsta cu Tandia, care o să-l facă praf pe Bălașa. Vine după accidentare, eu știu ce înseamnă asta!”.
Și așa a fost! Centrul de greutate jos al lui Tandia a acționat asupra vertebrelor lombare ale stoperului stelist, contorsionându-le tot timpul meciului. Aici a fost una dintre cheile partidei. Poate și a decalajului dintre notele celor doi antrenori în caseta meciului din Gazetă. Cu tot subiectivismul notării din partea unor jurnaliști neposesori de licență Pro!
Român? Maghiar? Nu, Rus!
Tandia-Bălașa a fost una dintre cheile meciului. Dar nu cea esențială. Aceasta s-a numit Adrian Rus. Internaționalul de tineret care până acum o lună nu juca la Sepsi a ajuns la al patrulea meci consecutiv. Și la al patrulea post acoperit perfect. A jucat fundaș central dreapta la Craiova, când a lipsit Viera.
Apoi fundaș dreapta acasă cu Astra, fundaș stânga pe patinoarul de la Iași și, în fine, mijlocaș central cu FCSB. S-a descurcat bine în toate ipostazele, dar parcă postura din linia mediană îl prinde cel mai bine. Când n-are mingea, o caută și o găsește repede. Când face rost de ea, știe în ce scop s-o folosească. Urcă, pasează lung, vede terenul, se orientează. E puternic, rapid și are bunul obicei de a trage bine la poartă.
Bancuri cu Ion și Janos
Rus are 22 de ani și e sătmărean. Oamenii de fotbal din orașul său natal îl ignorau din pricina unei pretinse probleme cardiace. Analize și investigații ca în România, fie ea chiar și cea de nord-vest. Adrian a plecat în Ungaria, a aprofundat investigațiie medicale, a recurs la specialiști ceva mai meticuloși decât omologii lor români, iar aceștia au constatat că e apt pentru sport de performanță.
Au urmat Fehergyarmat și Balmazujvaros, care nu sunt rețete de gulaș, ci echipe de fotbal. Ultima, chiar în prima ligă maghiară. De unde a fost achiziționat de Academia Puskas (un fel de Viitorul, dar nu cu Hagi, ci cu premierul Viktor Orban la butonul roșu) și împrumutat la Sepsi. Plus titularizat în echipa de tineret a României.
Pentru cei care încă nu înțeleg mecanismul investiției guvernului maghiar în fotbalul românesc, Adrian Rus e cel mai bun exemplu. Cabinetul Orban oferă un posibil titular al echipei noastre naționale. Ighen!
FOTO: Miercuri seara, Rus (stânga) l-a transformat pe Man într-un anonim // Bogdan Bălaș