Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Sepsi și fotbalul său de prime-time

Sâmbătă seara, de la 9, pui un meci de audiență, nu Sepsi cu Iași. Dar eroarea n-a fost atât de mare, nocturna din Covasna scoțând la lumină un fotbal frumos și o echipă de calitate

Permalink to Sepsi și fotbalul său de prime-time
luni, 13 august 2018, 10:03

N-ai cum să aduci FCSB-ul, Craiova și CFR-ul sâmbătă, că au jucat joi seara în Europa. Dar măcar pui sâmbătă seara Dinamo cu Viitorul. Cu Sepsi-Iași omori audiențele, oamenii zapează de la Piața Victoriei la divertisment, eventual vreun film cu bătăi. Un astfel de meci nu atrage, iar telecomanda e liberă să aleagă altceva, mai în ton cu chipsurile și berea de pe masa din sufragerie. Suntem incurabili amatori de facil.

Cine sunt băieții în alb?

Dar fotbalul „albilor” e frumos de la început. Mingea se plimbă elegant, stadionul e mic, dar însuflețit, spectatorii cântă ungurește, iar pe câțiva jucători se vede calitatea. Cine i-a adus? De unde i-a adus? Cum de au fost lămuriți să semneze pe 4-5 mii de euro (cam pe-acolo e media lunară) cu o echipă care anul trecut a terminat pe locul 8, după ce mult timp a fost în pericol să pice? Și într-un oraș mic, unde după 10 seara nu se mai întâmplă nimic?

Tandia s-a prezentat singur, în primăvara trecută. Un francez cu origini în Mali și cu mai multe echipe de Ligue 2 în portofoliu. Cea mai recentă, Brest, ultimul loc în ediția trecută. Nu-i cam puțin? Nu e. Pentru România e destul. În acest moment malianul e între cei mai buni decari din campionatul românesc.

Acum au venit, pe lângă autohtonii Vașvari, Ștefan și Drăghici, pe care consumatorii fideli ai campionatului românesc îi cunosc, brazilianul Moura, croato-germanul Jovanovici, bulgarul Velev, ghanezul Mensah, maghiarul Prosser, bielorusul Karnitsky.

Singurul cu o biografie ceva mai solidă e fundașul dreapta brazilian, cu Gil Vicente și Anorthossis scrise relativ recent pe legitimație. În rest, ce-l recomandă pe croato-germanul de 29 de ani venit din Finlanda, de la FC Lahti? Mai nimic, dar poate că e vorba de flerul celor care l-au adus.

Singurul stranier al cărui nume spunea ceva în momentul venirii la Sepsi e Ousmane Viera, fostul „ceferist”, ulterior căpitan al Pandurilor, inclusiv în Europa League. Dar de la plecarea din Gorj, cariera fundașului fusese sinuoasă, cu o accidentare lungă și cu ultima echipă din carnet – un fel de șaormerie de la periferia diviziei secunde turcești.

Idei despre fotbal

Pe Sepsi se vede imediat că e o echipă lucrată, cu trasee în atac, cu idei de joc, cu tehnica lui Tandia pusă în valoare. E de mirare cum o trupă cu șase-șapte nume absolut noi arată atât de asamblată. Primul gol din nocturna cu Iași a fost întâmplător, venit după o mare greșeală a portarului.

Dar al doilea e rezultatul mai multor pase la rând, în preajma careului advers, în viteză maximă. Ca și al treilea, când Ibrahima Tandia i-a pasat extraordinar lui Yasin Hamed, ca într-o înșiruire de nume din 1001 de nopți transpusă pe covorul verde al Șeherezadei, așternut în Covasna.

Neagoe. Glasul pământului sau glasul creației?

Nu demult, Basarab Panduru l-a caracterizat pe Eugen Neagoe, pe baza sezoanelor recente foarte bune de la Iași și Sfântu Gheorghe drept „Regele play-out-ului”. Ironie sau admirație? Poate amândouă, dar parcă mai multă admirație.

Într-un moment în care banca tehnică a Craiovei e departe de a fi cea mai solidă construcție din lume, se vorbește de o posibilă trecere a lui Eugen în Bănia natală, unde a și jucat, câștigând un titlu și două Cupe.

Neagoe ar merita să ajungă în Oltenia, dar probabil că nu va ajunge. Poate altădată. Nu acum, nu în viitorul apropiat. Pentru că Sepsi, această echipă care ține telecomanda pe fotbal și câștigă meciul nu doar cu Iași, cât și cu filmele cu bătăi de sâmbătă seara, e în primul rând creația lui.

În schimb, la Craiova, din câte se vede, creația e o acțiune colectivă, în care rolul antrenorului nu e întotdeauna decisiv.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

Glasul nerecunoȘtiinței (56 comentarii)  •  13 august 2018, 11:42

Adica un articol dedicat de un oltean transferarii olteanului Neagoe la Craiolg S.C. ("S.C." de la "Știința Craiova", ca "U" ea n-a fost niciodata, si nici nu va fi vreodata. Singura "U" A FOST la Cluj, ce nu e "Napoca", si s-a terminat si cu ea! La fel cum singura "Poli" A FOST la Timisoara, si nu e si nici nu va fi sportist-mun'cipală la Ieși, in ciuda straduintelor de decenii ale Statului Paralel dimbovitean). Nu ne deranjeaza... Noi ne-am bucura daca i-ati recupera de la noi pe toti cei 3 milioane ai vostri! Si nu glumim. Niciodata. La fel ca Neagoe azi la Covasna, prin anii '80 in sezonul asta, Oaida a ajuns la noi, nu foarte departe de Simeria bunicului tau ardelean, si in 3 saptamani, sub ochii mei, a facut ca o echipa de divizia C sa joace ca in prima divizie a campionatului Germaniei, cu un joc rapid si precis, cu verticalizari caracteristice scolii germane, si avand ca unic scop golurile (nu pierderea timpului ca in "handbalul" de azi de model Cupa Mondiala 2018 cu plimbarea mingii pe "semicerc", de adormi in fata ecranului intrebandu-te ce sport practica Mbelele si Mtembele din echipa facuta de FIFA campeoana cu arbitrii...). Dar cu atat a ramas in tara Dimbovitei. Neagoe (cu ungurii in spatele lui, ca in alta parte nu va mai fi deloc la fel!) a demonstrat ca poti face in foarte scurt timp o ECHIPA, chiar daca noii recruti sunt "cu o biografie ceva mai solidă ..., cu... Anorthossis" :))))) Daca Neagoe ajunge sa asculte de "Glasul pământului" in loc de "glasul creației", s-a terminat si cu cariera lui...

horvath (1 comentarii)  •  13 august 2018, 11:48

pote nu inteleg, dar se intimpla si dupe 22 ore ceva la Szentgyorgy.muzic si petrecere timp liber la terase si bar e bine si destul si aer curat, fata de mitici valahia....acolo mereu bere si seminta si bere la plastic, nu la pahar sticle..io zi ca SEPSI e mai bune decat multe echipe romane. deci RIJA RIJA HUNGARIA !

Lestie (15 comentarii)  •  13 august 2018, 16:12

D-le Buzarin, daca taciai, filosof ramaneai. Te-ai facut de ras cu Sfantu Gheorghe, care nu are treaba cu fotbalul. Sepsi (intreaba-l pe Neagoe ce inseamna chestia asta) e o echipa de mercenari, fara nume si fara valoare. Ei n-au nici o vina ca sunt in clasament mai sus decat clona Universitatii Craiova sau cea a lui Dinamo.

ianiu (15 comentarii)  •  14 august 2018, 8:00

Lestie......cred că Alin știe mai bine decât Neagoe ce înseamnă Sepsi. Pentru necunoscători, deși e doar o chestie de câteva secunde să te uiți pe orice motor de căutare, denumirea orașului în maghiarî este Sepsiszentgyörgy. Evident că Szentgyörgy înseamnă Sfântu Gheorghe. Și cum în întreaga Ungarie și în Transilvania sunt zeci de localități care poarte numele acestui sfânt, Sepsi ne sugerează că e vorba de Sf. Gheorghe din Covasna sau Trei Scaune cum se numea odinioară. Ori Sepsi e chiar denumirea unui scaun secuiesc. Și ca să fiu mai pe înțelesul tău, există exemple și în denumirile românești, cum ar fi: Câmpulung Muscel, Câmpulung Moldovenesc sau Câmpulung la Tisa.

addriann (26 comentarii)  •  14 august 2018, 10:08

Sunt total de acord- antrenorul Neagoe este un antrenor cu experienta, a adus pe podium o echipa ambitioasa, care joaca un fotbal frumos. Problema foarte grava la Liga 1 este lipsa audientei la majoritatea meciurilor, iar acest lucru nu atrage deloc mari sponsori, firme cunoscute care sa investeasca in echipele din Liga 1.Poate si absenta din liga a echipelor cu multi suporteri , din orase mari- Timisoara, Brasov, Ploiesti,Galati- a condus la o audienta scazuta, nemaivorbind de media numarului de spectatori, care a ajuns la niste valori ridicole pentru majoritatea echipelor... In cele 4 etape disputate, doar 3 echipe au media de spectatori mai mare de 5000, unele avand si 350 spectatori la meciuri...

vasco (146 comentarii)  •  14 august 2018, 14:09

“...meci de audiență....”Care audiență....?Se mai uita cineva la fotbalul românesc?Mai mulți sunt in tribunele cvasigoale...Sa fim serioși,fotbalul a fost ucis in România de către Gașca Sandu-Dragomir,becali,meme,borci si alte personaje.Nu mai interesează pe nimeni,din punct de vedere financiar e pe aparate ,spectacol “ioc”,de ce ar mai interesa pe cineva?Poate pe@horvath,care mai are ocazia sa verse venin antiromânesc ,tipic pentru neamul lui,deși la o prima traducere ar însemna croat...

cocacola (1 comentarii)  •  16 august 2018, 11:15

Pepsi, mă, nu Sepsi!

Comentează