Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Intervenționismul federal, faza pe plăcuță și cască

Pe plăcuța Cupei decernate Voluntariului scria Astra. E ca și cum ai merge la prăvălie și pe eticheta de sub bormașină ai citi ”telemea”

Permalink to Intervenționismul federal, faza pe plăcuță și cască
luni, 29 mai 2017, 10:30

La Adunarea Generală a FRF, Răzvan Burleanu s-a autodeclarat intervenționist. Adică apt să se bage în niște chestii delicate, pe care, datorită capacităților sale și doar ale sale, să le rezolve. Explicația geopolitică și planetară a termenului e mai amplă și mai pretențioasă, presupune intervenții chiar armate la un moment dat, dacă situația o cere, dacă liniștea planetară reclamă numaidecât imixtiunea unei mari puteri. Dar ce mi-e o zonă de conflict, un Afganistan, o Angolă, ce mi-e un AJF rebel sau o Ligă care nu vrea să dea taxă de solidaritate! Tot aia e, imediat se poate clădi a cincea latură la Casa Fotbalului și devine Pentagon!

Ginta latină
În magica sâmbătă a fotbalului nostru, prânzul a conținut insalate și antipasti. Truditorii ajefiști și alți meseni de la talpa fotbalului s-au delectat de pe fotoliile plușate cu un discurs „ai sapori”, cu arome adică, ținut in melodioasa limbă italiană de Michele Uva. Un învățat renascentist al fotbalului. Director general la federația italiană. Numai bun să creștineze populația păgână a fostei Dacii. Dar cum s-o creștineze, când băștinașii de pe scaune n-au beneficiat de traducere, nu li s-au dat căști? Eroare de intervenționism! Sau supraevaluare a electoratului? S-a plecat pesemne de la premisa că la AJF-uri se predă Dante, Divina Comedie, iar la ligile a doua și a treia se conspectează Petrarca!

Paza bună trece lipsa primejdiei
Ca orice entitate puternică, hărăzită să practice intervenționismul pe scară largă, prezidentul federal a poposit la Ploiești înconjurat de o jumătate de duzină de bodyguarzi. Iminentul pericol al unei invazii din partea rebelilor din Voluntari a fost astfel descurajat din fașă. Iar planul aripii pescărești din forțele paramilitare giurgiuvene, recunoscute pentru atrocitatea atacurilor lor asupra plăticii din Dunăre, n-a mai putut fi pus în aplicare. Probabil că dom’ președinte va merge în campanie electorală cu un detașament de blindate, iar pentru deplasările mai lungi va închiria Air Force One, acesta urmând să aterizeze în lanurile de rapiță din apropierea terenurilor comunale unde se vor disputa acerbele finale ale fotbalului pe uliță.

S-a schimbat placa
Apogeul intervenționismului s-a consumat abia seara târziu, când intervenționistul numărul unu al fotbalului românesc a înmânat Cupa celor de la Voluntari, trofeu pe care deja fusese scris Astra Giurgiu. Asta înseamnă să fii puternic! Ești automat vizionar! Anticipezi câștigătoarea, iar dacă se întâmplă să nu fie conform anticipărilor, e doar o mică eroare în Teoria Probabilităților. Nu înseamnă că au fost calculele greșite, ci doar că și-a băgat Aghiuță coada! Ucigă-l toaca! Ce mare lucru e? Într-o oră-două se face altă plăcuță, se scrie frumos pe ea Voluntari și gata!

Și asta, să te miști repede, tot intervenționism se numește! Totul e să ai la îndemână un cui înroșit și o șurubelniță în stea. Și dacă n-ai șurubelniță, lipești plăcuța cu Picătura!

În loc de cui înroșit ne-ar trebui un fier roșu!

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Adi (5 comentarii)  •  29 mai 2017, 11:04

Cine l-a pus pe Burleanu acolo sa dea explicatii. E clar ca omul e depasit, desi si ceilalti, opozantii lui, exagereaza!

viorel (17 comentarii)  •  29 mai 2017, 11:16

Opinii referitor la tema la moda in fotbalul romanesc: cine este campioana 2016-2017? Ultimele evolutii fac posibila rezolvarea pe plan intern, sau, daca FRF si LPF mentin decizia initiala, faciliteaza mult actiunea de la TAS. 1.Fără sa vrea FRF ajuta consistent Steaua prin respingerea cererii LPF de omologare separată a clasamentului play-off. FRF confirma asatfel ca exista un singur campionat, format din doua faze, sezon regular si play-off. Deci numărul jocurilor din campionat între Steaua si Viitorul a fost de patru. Initiativa LPF, care a cerut omologarea pentru a dovedi ca au fost doua campionate distincte, a esuat. 2. Încercarea conducerii Viitorului de a bloca omologarea si a împiedica Steaua sa se adreseze TAS confirma ca, inclusiv la Ovidiu, exista convingerea ca pe baza regulamentului in vigoare titlul nu ii revine Viitorului. Ca urmare, singura soluție posibila rămâne tragerea de timp, cu intenția vadita de a determina Steaua sa intre in criza de timp si sa renunțe la demersul la TAS. 3.Pozitia judecatorului roman de la TAS, una neutra, echilibrata, obiectiva, confirma, fara echivoc, ca scrisoare trimisa de LPF prin fax cluburilor, in februarie 2016, nu poate fi opozabila regulamentului in vigoare, fiind o simpla parere a Ligii, o interpretare, care nu se poate situa deasupra regulamentului. Deci scrisori ale LPF, sau precedente judecate eronat in trecut, pe baza de interpretari gresite, nu au relevanta in judecarea cazului, care se face exclusiv pe baza regulamentului in vigoare. 4. Este acum clar ca LPF a acordat titlul pe baza unei scrisori de informare a cluburilor, care nu este conforma cu dispozitiile ROAF, ci doar o interpretare situata in afara regulamentului. 5.Trimitand scrisoarea la cluburi, este evident ca LPF recunoaște ca in ROAF nu se precizeaza ce au scris ei in informarea din februarie 2016 (ca pentru departajare se iau in considerate numai jocurile directe din play-off). In regulament nu scrie de meciurile din play-off, ci de cele din campionat, deci cele patru jocuri directe. 6.După ce a încercat sa justifice decizia de a clasa Viitorul pe locul întâi, prin precedente nerelevante (Clinceni-Balotesti si Iași-Craiova), LPF, in disperare de cauza, a recurs la scrisorica pierdută din febr 2016!!...Gino Iorgulescu si Justin Stefan la fel ca Agamita Dandanache. Faxul LPF catre cluburi nu se poate situa deasupra regulamentului. ROAF este limpede: departajarea se face pe baza jocurilor directe din campionatul format din doua faze (regular si play-off), deci patru meciuri. In acest context, exista suficiente argumente pentru ca CEx al FRF sa adopte decizia corecta pe plan intern. In caz contrar actiunea la TAS devine obligatorie si cu mari sanse de reusita.

naica (23 comentarii)  •  29 mai 2017, 12:00

Viorel - Comentariu corect, bazat pe litera regulamentului, de care regulament habarnistii de la frf si lpf isi bat joc!

JFM (79 comentarii)  •  29 mai 2017, 12:13

Exact aici e fotbalul romanesc.Mai jos decat sa-ti ia Voluntariul un trofeu de traditie nu se putea...Ati vazut cat de primitivi sunt cu nenea ala cu portavoce sef de "galerie" care are un repertoriu de curtea scolii si care strica toate transmisiile TV cu prestatia lui...Bun,am inteles,politic Voluntariul sta f.bine,as putea sa spun ca este noul Scornicesti dar ce facem aici pana la urma ? Ne furam singuri caciula ? Ne mai miram ca ce coeficienti de tara din lumea a 3-a avem si ca doar una e cap de serie la tragerea la sorti ? Bine macar ca am scapat de Cupa Ligii,o alta facatura cu iz de Daciada.Vreau sa le amintesc celor care au inventat-o la noi ca aici nu e Anglia sau Franta...de ce sa mimam noi tot timpul ca suntem organizatoric precum ei ? Valoric,financiar suntem la zeci de ani.La fel si cu marirea echipelor la 16...Pai cu 14 nu verdeti ce valoare are campionatul ? Daca vin echipele de traditie...CE ? Tot niste morti de foame vor fi,tot un "nimic" ne vor arata !!! Se lungeste si ciorba asta reincalzita de acum cu apa,sa iasa o zeama chioara,in loc sa facem campionat cu 10 sau 12 echipe sa concentram valorile,sa creasca interesul noi be mintim singuri ca mai multe echipe ar reprezenta mai multe zone de traditie in fotbal,exact ca in comunism,sa fie toti acolo,sa manance si gura lor ceva chiar daca nivelul per total va scadea de la un an la altul.

Mozzie (79 comentarii)  •  29 mai 2017, 14:58

Ce mai conteaza ce au scris,asta e nivelul de sus pana jos de la seful FRF pana la ultimul ghiolbanas din galerie...Adevarul e ca nu mai e loc de fotbal la televizor,suntem suprasaturati,eu care urmaream inbebunit in anii 90 pana acum vreo 3-4 ani vreo 4 partide pe etapa si ce mai dadeau din campionatele straine azi ma uit cel mult la un final de partida de la noi daca scorul e strans poate sa fie mama lui Dinamo-Steaua,nu mai prezinta interes,s-a fasait...Din campionatele straine daca ma mai uit insumat la o repriza asta insumate,exceptie fac derbiurile lor de traditie,la astea da,ma pot uita uneori chiat la tot meciul...Repet,cine spera ca facand un campionat de 16 echipe va crestre audienta pt ca vor veni niste echipe rivale se inseala,nu mai intereseaza pe nimeni,suntem suprasaturati.

miky (1 comentarii)  •  29 mai 2017, 15:33

@viorel &@naica . Ok , am inteles ca sunteti FCSB-isti . Daca luati in calcul toate cele 4 partide disputate atunci luati in calcul si toate punctele inainte de play-off .Ups , va da cu virgula nu-i asa ? Normal , Viitorul ar avea 2 puncte peste Steaua . AAAAA, voi interpretati din regulament doar ceea ce va convine , este in avantajul Stelei nu ? Ca suporter al echipei Steaua , lotul avut la dispozitie in acest sezon mi-ar fi rusine de demersurile pe care incearca Becali sa le faca acum . Daca eram buni castigam meciurile si campionatul pe teren , nu la TAS .Dintre Viitorul , Dinamo si Steaua cea din urma chiar nu merita sa pretinda pretentii la cum au jucat !

Carol K (61 comentarii)  •  29 mai 2017, 16:36

Spunea cineva ca un regulament nu poate fi schimbat in timpul desfasurarii unei editii de campionat....Fals ! Daca decizia e luata de comitetul executiv care a condus si adunarea generala care a adoptat ROAF se poate foarte bine cu conditia sa fie facut public si adus la cunostinta echipelor mai ales ca exista si precedent in editia trecuta.Daca acest modificari se aplica Constitutiei Romaniei prin hotarari ale CCR care devin text de constitutie odata adoptate fara a se mai intruni adunarea constituanta sau emite o lege prin care doua treimi din legislativ pot aduce modificarile solicitate.Daca la acel nivel SE POATE LEGAL nu vad de ce la un amarat de regulament al unei competitii sportive nu ar fi valabil.

jijij (7 comentarii)  •  29 mai 2017, 17:01

buzarine buzarine apuca-ne-ai de masline,ai reusit sa -i dai o limbuta lui papa ovi,ai pus si tu o caramida la darimarea lui burli;vezi ca ai mai dat o bara la echipa aia care te-a pus pres si unde ti-ai aratat (in)competenta deosebita de care esti in stare.

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  29 mai 2017, 20:38

...metafora fie cu tine ...

DAN b (4 comentarii)  •  29 mai 2017, 22:08

@viorel - scrisoarea lpf demonstreaza ceva. Toti stiau cum e interpretat regulamentul de catre lfp in urma scrisorii. Si nimeni, adica nici fcsb NU au contestat interpretarea de din scrisoare. Cu alte cuvinte desi litera regulamentului este intr-adevar confuza, fcsb schimba interpretarea sa post factum, in functie de interesele sale. Adica e de rea-credinta dpdv juridic si ipocrita dpdv moral. Eu cred ca pe acest considerent fcsb va pierde arbitrajul la TAS. In arbitrajul international conteaza mult buna credinta si sportivitatea in cantarirea dreptatii iar fcsb e orice numai fair-play nu in acest demers.

Comentează