Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Același derby, alți oameni

Steaua-Dinamo are poveștile lui fabuloase și color, venite de demult, dintr-un timp alb-negru

Permalink to Același derby, alți oameni
duminică, 30 aprilie 2017, 11:12

Acum patruzeci de ani, chiar și acum treizeci, fotbalului îi lipseau doar rețelele de socializare pentru a fi la fel ca și cel de azi. Comunicarea veacului trecut avea păcatul de a se face față în față, eventual cu niște beri la mijloc și parcă era în stare să extragă din oameni sentimente mai adânci decât cele de astăzi. Sinceritate, curaj, colegialitate

Sinceritatea

Era un Dinamo-Steaua, dar nu în campionat, ci în finala Cupei. În prag de ani șaptezeci, cele două mari rivale au disputat trei finale la rând, toate câștigate de militari. La acea vreme, militari fără ghilimele, pentru că făceau cantonamente la Căminul Garnizoanei, pe Cobălcescu, pe unde coboară astăzi tramvaiele către spatele Cișmigiului, mâncau la popotă și apăreau uneori în „Viața Militară” îmbrăcați în uniforme. În acea finală de care vorbim, 2-1 pentru Steaua, Cornel Dinu a marcat la o fază fixă, spre final de meci. Colegii săi de la Dinamo au sărit de bucurie, ar fi fost 2-2 și ar fi urmat prelungiri. Doar el, analistul elegant și ușor prețios din studioul Dolce de astăzi, tânărul abia trecut de 20 de ani de atunci, a sprintat către arbitrul Gheorghe Limona. „Nea Gigi, anulează, te rog, golul. Am atins mingea cu mâna, a fost henț!”. Limona, care era unul dintre cei mai titrați arbitri români, l-a privit încurcat, apoi a înțeles și a acordat lovitură liberă pentru Steaua, care peste câteva minute avea să ridice trofeul.

Curajul

Tot cam în acei ani, poate chiar ceva mai devreme, rivalitatea era enormă, iar arbitrii se fereau să fluiere Derbyul, ca să nu supere fie Armata, fie Internele. Cel mai bun arbitru român era Aurel Bentu, om simplu, fără cine știe ce școli, dar un tip curajos și autoritar. Firește că fiind un ins care spunea lucrurilor pe nume, Bentu nu prea avea trecere pe la Federație, care-l ocolea constant de la delegări în străinătate pe motiv că nu vorbește limbi străine. Erau preferați alții, arbitrii de carton, ulteriorul „corp de balet”, care făceau ce ziceau șefii și învățaseră limba rusă cântând, plus câteva boabe franțuzești, probabil de la bonele din copilăria interbelică. În fața unui stadion arhiplin, înainte de un Steaua-Dinamo, trei domni în echipament negru tremurau ca varga în vestiar. De frică, dar și de frig. Aveau frisoane de la febră. Mâncaseră cretă pisată, le crescuse temperatura, transpirau abundent. Tovarășii de la Federație au acționat imediat. S-au suit în mașină și s-au oprit la Bentu la poartă (n-avea telefon!), undeva prin coasta Mărțișorului, în spatele Cimitirului Bellu. În miezul duminicii, nea Aurică era pe casă, repara acoperișul. I-a ascultat pe mahări două minute, apoi s-a spălat, s-a bărbierit și a plecat la stadionul „23 August”, unde a arbitrat impecabil.

Colegialitatea

După Derby, fotbaliștii plecau de multe ori împreună, pe jos, printre pâlcurile de suporteri. Lunea se întâlneau în aburul gros al Băii Grivița, unde se făcea refacerea cu aproape o jumătate de veac înainte de apariția TRX-urilor și a camerelor hiperbarice. Se povestea meciul, se mai arunca o poantă. Masajul se executa cu clăbuc obținut din săpun de casă, dat pe răzătoarea de morcovi. Apoi se pleca la restaurantul Berlin, în Sărindar, la o fleică în sânge și un șpriț lung. Veneau și ziariști, de la tipografia de pe Brezoianu, apăreau și actori, scriitori, cântăreți. Era o repriza a treia în care aceeași masă îi reunea pe Lucescu și Lajos Sătmăreanu, pe Dinu și Dumitru, pe Dumitrache și Ioșca Vigu, adversarii de ieri, prietenii de-o viață.

Comentarii (28)Adaugă comentariu

un om (3 comentarii)  •  30 aprilie 2017, 11:36

cum sigur o sa apara unul care sa lase acest comentariu total inadecvat, i-o iau eu inainte. deci "fcsb nu e steaua." deci editorialul tau nu-si are locul. deci esti vandut lui becali. Acum, c-am luat asta din calea noastra, parerea mea este ca fcsb e steaua si editorialul este excelent.

un om (3 comentarii)  •  30 aprilie 2017, 11:37

cum sigur o sa apara unul care sa lase acest comentariu total inadecvat, i-o iau eu inainte. deci "fcsb nu e steaua." deci editorialul tau nu-si are locul. deci te-a cumparat becali. Acum, c-am luat asta din calea noastra, parerea mea este ca fcsb e steaua si editorialul este excelent.

geo (1 comentarii)  •  30 aprilie 2017, 11:39

Emotionant, felicitari de la un cititor care tine cu Dinamo din 1979, de cand a mers cu trenul singur, din nordul tarii, sa vada un meci pe Dinamo, la varsta de 12 ani. Dupa ce m-am mutat la Bucuresti si am inceput sa castig bine, mi-am luat casa pe Floreasca, la doi pasi de intrarea in stadion. Acum sunt departe de tara si mi-e foarte dor de meciurile de pe vremuri. Cred ca si astea de-acum m-ar face fericit, daca as avea sansa sa fiu pe stadion. Succes Dinamo, luni.

Aurelian (16 comentarii)  •  30 aprilie 2017, 11:54

Nu-mi place in ceea ce s-a transformat azi Bucurestiul,parca nu mai este Bucuresti dar nici acest gen de povestiri de mica mahala,nu-mi place asazisa rivalitate de azi o copie total nereusita a unei rivalitati de decenii...De ce se incearca sa ni se tot bage pe gat o asemenea rivalitate oricum interesul a scazut,pe atunci nu aveai altceva de facut decat sa-ti mai pierzi timpul pe la astfel de meciuri.Acum toti pierde vara,toti spargatorii de semnite,toti neterminatii desi ar exista multe de facut raman cantonati in acest tip de omorare a timpului tocmai pentru ca altceva nu-s in stare sa faca.

DARA 2501 (10 comentarii)  •  30 aprilie 2017, 12:06

Frumoasele noastre duminici. Si meciurile lor de odinioara. Pacat ca un sport atat de frumos a devenit atat de urat!

drako (9 comentarii)  •  30 aprilie 2017, 12:38

salut Geo ! daca ai veni astazi la un asa zis derby Dinamo - Steaua ai fi profund dezamagit ! si-a bagat necuratul coada plina de arginti si din fotbal nu a ramas decat o fantosa plina de ifose,dusmanii si interese pecuniare ! o mizerie !!!cat despre prietenii...nimic nu mai este ca pe vremuri ! totul se reduce la bani si interesele celor care patroneaza jocul si...jocurile ! cu stima !

LEFTER POPESCU (21 comentarii)  •  30 aprilie 2017, 12:43

Despre ce finala este vorba , din ce an ? Cred ca este o confuzie la mijloc. Aurel Bentu si Dumitru la steaua ?

pawn (32 comentarii)  •  30 aprilie 2017, 12:57

ma rog, am prins si eu din plin atmosfera aia, cand taica-meu m-a dus prima oara la meci, pe "republicii", la un dinamo-rapid 1-0. rapidul ocupa 2 tribune pe vremea aia, si cand a dat gol dinamo si-am sarit in sus (nu stiu de ce, ca noi eram neutri), taica-meu m-a tras in jos. nu s-a suparat nimeni. altceva vreau sa spun: nostalgia e buna pana la un punct, altfel e contraproductiva. atmosfera de care vorbeste buzarin este exact aceea pe care o regreta si englezii meciurilor cinstite de pe vremuri, liverpool-nottingham etc., cei care au fost pe vechiul wembley, pe vechiul highbury... si acolo lumea s-a schimbat, s-au schimbat muzica, moda, oamenii, asa cum peste alti 40 de ani lumea isi va aduce aminte de rabona lui alibec, de suturile lui tamas sau de pasele lui hanca...

pacala (7 comentarii)  •  30 aprilie 2017, 13:04

Cand esti un jurnalist slab si habar nu ai sa faci presa, o dai înainte cu articole din amintiri. E mult mai usor decât sa faci presa. Legea zice ca fcsb nu e Steaua. Voi tot despre Steaua vorbiti. Si apoi va intrebati de ce isi doresc oamenii sa falimentati. Si veti falimenta, cum a făcut-o gsptvul, imediat dupa ce Becali a ajuns la puscarie. Sper doar sa nu se termine totul acolo si ca voi sa platiti pentru propaganda pe care o faceti.

Didy (1 comentarii)  •  30 aprilie 2017, 13:24

Așa era. Mi -au dat lacrimile!

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  30 aprilie 2017, 13:27

...o sa fie un meci sl;ab ...care n o sa intereseze pe nimeni ...

gogu kioru Stiinta Craiova (36 comentarii)  •  30 aprilie 2017, 14:27

Bai vere te desconspirasi..Tu esti *** militienilor si fcsebistilor..Si eu care cintam..7-0 de pomana tot Stiinta campioana...O-O la Ploiesti a adus in Buc mare jale si-ntristare in sos Stefan cel mare...*** care iesti mey vere ,te astept in fata la Perinita sa ti dau ceaiul...!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

JFM (79 comentarii)  •  30 aprilie 2017, 14:39

Nu erau rivalitati atat de mari pe la sfarsitul anilor 60 inceputul anilor 70...Steaua nici nu avea stadion,juca pe Republicii,cartier select putini suporteri iar la cuplaje se umplea 23 August pt ca erau doua partide.E adevarat ca in finalele de cupa-i cam ciocanea Steaua tin minte ca Florica Voinea le era nasul iar la cel de-al 3-lea(au fost 3 finale la rand toate castigate de militari),la acel 3-2 s-a remarcat tanarul Anghel Iordanescu....Dar in campionat Dinamo era tatic...Pana a venit nea Imi in 75 si a facut prima echipa de aur care spulbera tot cu Iordache,Sames,Vigu,Tudorel Stoica,Dumitru,Iordanescu,Costica Zamfir,Troi si marea vedeta a acelor vremuri,Marcel Raducanu cel care incanta tribunele(poate si de aia erau stadioanele arhipline) ulterior a ramas in Germania la Dortmund. Perioadele au alternat cum venea un punct de maximum al uneia cum se ambitionau ceilalti si ridicau stacheta,asta a fost f.bine pt fotbalul romanesc....Daca e sa vorbim de baia de aburi,fleici,berici,gagici...faceau si astea parte din viata fotbalistilor dar asta e folclor obosit,eu unul nu am asemenea nostalgii,nu le-am suportat nici atunci,dau o tenta de mizerie,de birt din mahala..."erau prieteni dupa meci".... Si daca erau prieteni la bautura,ce ? Niciodata dar niciodata nu vom uita insa rezultatele,performanta celor doua rivale,sa vedem partea frumoasa a acestei rivalitati.

filip (2 comentarii)  •  30 aprilie 2017, 15:39

inainte era un derby caci jucau cele mai bune echipe din campionat,acum ce derby e intre steaua si dinamomu care a terminat campionatul anul trecut pe locul 4 iar anul asta tot pe acolo se va afla?de fapt ei se pregatesc pentru liga samponilor inca de pe vremea lui borcica,nici o participare in cupele europene acum daca te uiti la clasament in jos nu o vezi pe dinamomu,maine vor fi si mai jos,trist dar adevarat pentru catei,numai viata de caine sa nu ai.

Eu (1 comentarii)  •  30 aprilie 2017, 15:45

Felicitari pentru articol ! meciuri jucate la limita dar cu respect .astazi din pacate trebuie sa traim din amintiri! din pacate internetul da posibilitate ca orice (BOLOVAN) sa-si spuna parerea fiind paralelcu fotabalul, rivalitatea si mai ales ca fotbalul dureaza 90 de minute si se revine la prietenie !

otto (1 comentarii)  •  30 aprilie 2017, 15:53

domnul Buzarin , derbyul proletarilor bolsevici!

Jean-Paul (27 comentarii)  •  30 aprilie 2017, 16:22

Ne furam singuri caciula si ne facem ca nu stim cu cine avem de a face. Amandoua echipele nomenclaturiste au intrat in divizia A pe usa din dos, faultand grav regulamentul privind accederea in liga 1. Apoi, fiindca MApN si MAI erau stalpii regimului totalitar, cele doua clone, dupa modelul sovietic, s-au pus pe furat si talharit fotbalul mioritic. Tot ce crestea inalt si bun prin tara era imediat inrolat in cele doua echipe. Culmea nesimtirii, la final de an, cand se faceau bilanturi, doar steaua si dinamo figurau ca exhipe merituoase, care au dat jucatori la nationalele din toate disciplinele sportive, doar cele doua clone luau caimacul olimpiadelor. Cine refuza sa se inroleze, era driblat de la selectia in nationale. Si cazuri sunt destule. Apoi, mai era si arbitrajul, vesnic subjugat de cele doua ministere. N-am sa uit cat voi trai arbnitrajul lui Otto Anderco din meciul Dinamo- Argesul lui Dobrin, cand "gascanul" le-a "tras-o" chiar la Bucuresti cu acel scor 4-3... Ca sa fiu impartial, am sa reamintesc si de "foamea" mereu neostoita a generalilor si coloneilor din Ghencea de a recruta cu arcanul tinerii fotbalisti, sau de a castiga cu arbitrul gen partida de la Oradea care a tinut vreo 100 si ceva de minute D-le Buzarin, aceste doua echipe de care faceti dvs , ziaristii, atata caz, trebuiau in 1990, retrimise in liga 5 ca sa promoveze legal. In toata perioada comunista, cele doua echipe erau ilicite, prin tot ce respirau. Nu vad cum as fi putut "iubi" astfel de echipe, deci ......

JAX (79 comentarii)  •  30 aprilie 2017, 16:31

Asa erau vremurile,chiar si noi cei care le-am trait ne vine greu sa le mai digeram.Un lucru este sigur,rivalitatea asta este a ultrasilor infierbantati adica e un fel de zero taiat in ecuatia intalnirilor directe.Banii acum nu mai vin de la acele tribune pline,vin de la sponsori,finantatori,televiziuni,vanzarea de imagine.Consumatorul de acasa din living e cu totul altfel decat golanasul de cartier cu 8 clase sau muncitorul de la CFR Vagoane care iesise din schimb.Cu ei mai discutai astfel de povesti.Cel de azi vrea spectacol real(nu unul ca la teatru),vrea sportivitate,vrea tribune civilizate care sa nu-i intrerupa emisia,care sa nu-l agreseze cu toate mitocaniile si trivialitatile,vrea ceva modern.Nu neaparat rezultatul il pasioneaza cat atmosfera civilizata,un comenbtariu pertinent,un joc spectaculos.La noi acest tip ce consumator e pe cale sa apara si cu siguranta o va face.Nu-l intereseaza "rivalitatile" indiferent care-ar fi ele.Cei care le consuma merg pe stadion si otravesc atmosfera de acolo stricand intreg spectacolul.

gigelos (48 comentarii)  •  30 aprilie 2017, 17:07

Oamenii de azi sunt creatia oamenilor de ieri . Dinu , Cascheta. Dinu a nenorocit Dinamo , de Steaua au avut grija tot ,, oamenii de ieri '' , ca doar nu s-a ocupat Sfantul Duh ..

Cristi (3 comentarii)  •  30 aprilie 2017, 17:22

FCSB nu e Steaua deoarece actuala echipa din LIga 1 nu celebreaza aia enzeci si ceva de ani de la Sevilla si nu vom vedea niciodata echipa lui Becali sarbatorind impreuna cu legendele de atunci ale Stelei,asa cum ar face orice club profesionist de traditie si care isi respecta trecutulAdevarata Steaua si-a incetat activitatea in momentul in care a fost preluata de mafiotul de Paunescu.Din acel moment clubul a devenit o jucarie personala iar fostele glorii au fost indepartate,fapt care a fost continuat si de Becali.Doar o mioara neagra si credincioasa,cu un mare trecut stelist,Helmuth Duckadam,a ramas in ograda fecesebista,un presedinte de imagine care sa mentina in continuare impresia ca FCSB este continuatoarea Stelei.Adevarata Steaua se zbate sa-si recupereze ce-i al ei si sa revina in fotbalul mare si se poate observa cum i se pun piedici incepand de la Federatie,generali,presa si de toata lumea care incearca sa protejeze FCSB ca sa nu-si piarda si bruma de identitate europeana care i-a mai ramas.Dinamo - FCSB ramane doar un meci pentru audiente singurul motiv pentru care cei care ar trebui sa aplice legea amana in mod complice deciziile care sa clarifice adevarul despre o privatizare frauduloasa si sa permita echipei Steaua finantarea din bani publici asa cum se intampla la mai mult de jumatate din cluburile Ligii 1.Dar poate cineva nu vrea sa fie rezolvat cazul Steaua,din simpatie pentru FCSB sau de teama unor proteste.

pawn (32 comentarii)  •  30 aprilie 2017, 22:54

bai...cand am zis ca "nostalgia exagerata e contraproductiva", am vrut sa spun trebuie sa te impaci cu trecerea timpului, cu schimbarea, cu trecerea noastra, nu sa renunti la memorii. uite insa ca apar oameni ale caror idei alearga cu mare viteza si in linii drepte prin capetele lor, care o dau cu "comunizmu'" (l-or fi citit pe john kennedy toole, ha, ha), cu "birturile din mahala" (astia-s aia care mananca puiul fara pielita, ca are colesterol, si beau doar bere fara alcool)... da, ma, erau vremuri unde chiar si la paris sau londra fatadele cladirilor erau ***, berea se trezea dupa o zi daca o desfaceai, erau de-o suta de ori mai putine masini, iar dobrin si platini jucau cu jambierele cazute si fara aparatoare tot meciul...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Doctor (2 comentarii)  •  30 aprilie 2017, 23:08

Veneau și ziariști, de la tipografia de pe Brezoianu - vezi, Doamne! ce vremuri, acum nu te-ar mai lua un fotbalist la sprit! Fotbalul e tandari, dar presa, mai rau, s-a intors impotriva cititorilor pentru ca acum banii nu mai vin de la cititori, ci de la ***! De la nea Vanea care l-a pupat de l-a albit pe Lucescu si corpul de balet al jurnalistilor care mergeau cu avionul echipelor si pana la Samuila si Naum care ii fac baita lui nea gigi, 99% din presa de sport romanesca a fost si este o rusine!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Manelist cu micul in furculita (1 comentarii)  •  1 mai 2017, 4:10

Pe bune, chiar asa a fost? Pe vremea aia toate erau mai bune. Acum, avem niste echipe ca vai de ele, si jurnalisti pe masura.

mg (84 comentarii)  •  1 mai 2017, 11:12

Frumos. Chapeu !

dan (30 comentarii)  •  1 mai 2017, 11:21

Este incredibil cite persoane insista sa sustina ca "FCSB nu e Steaua" ! Sint deja plictisitoare dar nu le spune nimeni. Probabil nu au servici, nu au familie, nu au discernamint si atunci tot repeta placa cu FCSB, desi FCSB este si ramine Steaua! In alta ordine de idei, fain articolul !

bazileon (28 comentarii)  •  2 mai 2017, 9:00

Dar de finala cupei arbitrata de brigada Ceausescu, nimic?

Comentează