Schnell, schnell, herr Daum!
Selecționerul a anunțat lotul pentru meciul cu Muntenegru, din 4 septembrie. Adică de peste trei săptămâni

Pe arșiță, Christoph Daum bate stadioanele Patriei, dar nu doar ale Patriei, fiindcă a fost și la Razgrad, în Bulgaria. Insensibil la caniculă, e mereu cu cravata la gât, cu haina pe el, cu șuvițele aranjate și cu mustața tunsă perfect. Încă nu știm dacă ne-am ales cu un selecționer de succes, dar cu siguranță vom avea pe banca echipei naționale un pedant al vestimentației. Merită inițiat un concurs online cu premii pentru cine-l va zări și fotografia pe neamț măcar cu sacoul pe umeri sau descheiat la gât. Dar nu asta e problema.
Mai sunt douăzeci de zile
Ne obișnuiserăm cu acea listă a convocărilor de principiu, pentru stranieri. Ea venea cu 15 zile înainte de meciul oficial, iar peste altă săptămână din înșiruire dispăreau două-trei nume. Prilej de polemici, de replici ale celor seduși și apoi abandonați. Pițurcă și Iordănescu (n-avem cum să nu le fi prins obiceiurile, alături de ei am viețuit 13 ani din ultimii 15) rosteau numele din campionatul intern abia în ultima duminică dinaintea confruntării oficiale, în timp ce, iată, neamțul anunță 26 de convocări cu trei săptămâni înainte de meci. Sigur, lotul va fi doar de 23, dar această grabă a lui Herr Cristoph probabil că ia în calcul și amănuntul ca eventualele discuții despre cine e la lot și cine nu să aibă loc mai devreme, nu chiar atunci, în buza meciului.
Până pe 4 septembrie mai sunt trei etape de campionat, cu cea de pe acum cu tot. Numele new-entry, adică Enache, Toșca, Achim, Benzar sau Rotariu, care n-au fost în lotul din Franța, vor juca aceste runde conștienți că în viziunea noului selecționer fiecare dintre ei înseamnă câte ceva, nu neapărat pentru Muntenegru, fiindcă e greu de crezut că vreunul dintre ei va fi titular, ci măcar pentru perspectivă.
Cine nu e
Raț, Sânmărtean, Prepeliță, Pintilii, Alibec. Ei au fost la Euro, dar nu vor fi la Cluj. Aproape la fiecare dintre ei, există argumente imbatabile care să justifice absența. Dar se poate observa în înșiruirea lotului o oarecare continuitate. Se mizează în continuare pe Dragoș Grigore, și nu pe Tamaș, deși campionatul emiratului Qatar încă n-a început, iar Gabi dă vizibile semne de viață, ținând cam de unul singur în cârcă apărarea Stelei. Se merge pe Keșeru, și nu pe Rusescu, pe Adi Popa, și nu pe Budescu. Câteva dintre principiile ultraortodoxului botezat Anghel par să fi fost translatate în dogma papistașului Cristoph. E doar o presupunere, dar pare că firul roșu care unește cele două filosofii e Ionuț Badea, secundul care a lăsat o promițătoare carieră de „principal” de club pentru a deveni aghiotant de meserie al unor veterani precum Iordănescu și Daum. Ca un amănunt ajutător, Ionuț, fost mijlocaș de închidere, îi face marcaj necruțător selecționerului la majoritatea deplasărilor cu destinație meciuri din Liga 1.
Nici Ivan nu e
Lăsat acasă pe ultimii metri ai drumului spre Euro 2016, Andrei Ivan lipsește din nou. Asta deși tuttomercatoweb, site care ne e înfățișat drept un fel de Gotha fotbalului contemporan, îl laudă necondiționat, vopsindu-l în nuanțe rozalii și asigurând planeta că el, și nu Stanciu, va fi viitorul transfer răsunător din campionatul nostru. Textul, care pare comandat ca o pizza la domiciliu, poate fi valabil pentru cei care n-au văzut că Ivan a ratat „a la Sergio Ramos”, adică șutând spre cer, un penalty de departajare la Cluj, în Cupa Ligii. Și că în campionat, chinuit, ce-i drept, și de o mică accidentare, a cam dormit în primele etape. Pentru Daum e limpede că Ivan nu e nici măcar pentru un mâine apropiat, precum convocații de ultim moment, Benzar sau Rotariu. Poate pentru un poimâine îndepărtat, dar până atunci mai e, oricât de grăbit și de meticulos ar fi neamțul.