Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Meci pentru Stanciu, minte, inimă și literatură

Pentru a-și împrospăta respirația, fotbalul nostru avea nevoie de City sau de oricare alt adversar de aceeași dimensiune

Permalink to Meci pentru Stanciu, minte, inimă și literatură
sâmbătă, 6 august 2016, 10:21

Cine e Guardiola? Duckadam se întreabă cam fără răspuns, furnizând totodată elemente ajutătoare. După ce a plecat de la Barcelona, n-a mai făcut performanță în Liga Campionilor. Chiar așa, prietene Helmuth, cine e amicul Pep? Era un țânc, un puber de 15 ani, probabil pitic la Barca, atunci când tu apărai penaltyurile idolilor lui, iar el, de necaz, probabil că se trăgea de tuleie. Apoi, Helmuth adaugă că pentru Steaua va fi o „dublă” fără stres, fără frică și fără așteptări. Fără stres și fără frică am priceput, dar ce ce fără așteptări?

Cât de rotundă e mingea?
Reghe afirmă că nu e bucuros de tragere. De ce n-ar fi? Ar fi dorit Gladbach? Sau Villarreal? Sau Ajax? Cu ele, optimismul nostru izvorât întotdeauna mai mult din instincte decât din rațiune ar fi impus calificări obligatorii. Putea Steaua să scoată echipe din Bundesliga sau din Primera? Aproape sigur, nu! Dar ne-am fi hrănit trei săptămâni de-aici încolo cu acele locuțiuni atât de dragi nouă, „mingea e rotundă”, „poate, poate”, „merită încercat!”.

Dacă mingea era rotundă cu Villarreal sau cu Gladbach, cu City pare să nu mai fie la fel. Capătă alte dimensiuni, nu mai e nici măcar ovală, rotunjimile îi devin unghiuri drepte și devine de-a dreptul pătrată. Un cub. Iar noi, încercați de o tragedie a bilelor calde și reci, de o soartă mereu potrivnică, punându-ni-i mereu în față pe cei mult prea puternici pentru forțele noastre. Destin crud, nehărăzire pentru un loc la masa bogaților! Avem aproape trei săptămâni la dispoziție să ne lamentăm!

City, o bucurie a fotbalului
Nu, sorții n-au fost deloc mânioși cu Steaua.

Să joci cu City e o bucurie, un dar, chiar dacă acest dar vine un pic mai devreme, ar fi fost de așteptat să aibă loc în grupele Champions League.

Să joci cu City înseamnă expunere maximă. Deja site-ul „cetățenilor” a băgat Steaua în seamnă, vorbind frumos despre Stanciu și despre Hamroun. Mai  înseamnă și că băiatul care se oftica pe 7 mai 1986, adică Pep, își va lua notițe despre Toșca, Achim, Pintilii, Golubovici, Tudorie, Adi Popa, persoane care altminteri n-ar fi încăput nicicum în aria preocupărilor sale.

Să joci cu City primul meci acasă, când încă e 0-0 la „aggregate”, înseamnă stadion plin, câteva sute bune de mii de euro din bilete și poate că și mai mult din publicitate și dintr-un marketing bine făcut.

Să joci cu City mai înseamnă că apropierea echipă-suporteri, începută deja în seara cu Sparta Praga, va continua la intensitate maximă. În fața unui asemenea meci se unesc ei, polii magnetici, darmite Nordul și Sudul, niște peluze cu ideologii cumva opuse, despărțite însă topografic doar de o sută și ceva de metri!
Să joci cu City poate însemna adăugarea câtorva mirodenii dulcegi în tocana cazonă servită la popota M.Ap.N.-ului. Un asemenea meci ar putea îmblânzi relația cu Armata, entuziasmul popular făcându-i pe coloneii dindărătul zidurilor de cazarmă să nu mai privească viața doar printre crestătura înălțătorului și vârful cătării.

Nicolae fost Nicușor
Să joci cu City nu înseamnă neapărat să te califici. Dar înseamnă să arăți bine, să transmiți un mesaj al valorii tale, să încerci să te ridici cât mai aproape de nivelul lor. Sigur că pentru Steaua o calificare ar fi un miracol, dar pentru City un eșec ar fi egal cu ceva pentru care nu există cuvânt, „dezastru” luând dimensiunile unui diminutiv.

În fine, să joci cu City înseamnă să știi să-l expui pe Stanciu, în cel mai bun moment al carierei sale, exact acolo, în Anglia, pe acel meleag unde a început să se vorbească despre el. Faptul că Nicolae, fostul Nicușor, e vehiculat de Chelsea înseamnă enorm. E adevărat, la Chelsea au jucat și Dan Petrescu, și Mutu. Dar ei au ajuns acolo din alte părți, în timp ce Stanciu ar veni direct din România, din acest campionat pe care-l căinăm că e slab, din acest fotbal pe care-l tot plângem și-l tot acuzăm că nu produce nimic.

Comentarii (5)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  6 august 2016, 11:54

Fotbalul nostru nu avea nevoie de City...ne a aratat Gent ce producem ...de ce sa mai luam un 0-5 ?

Anonim (78 comentarii)  •  6 august 2016, 12:17

@ A.B. Dar daca era Ajax (sau Porto), ce rau ar fi fost? Arena s-ar fi umplut (chiar daca incasarile ar fi fost un pic mai mici) si sansele de a accede in grupele Ch. League ar fi fost mai mari! De asemenea, Stanciu ar fi putut face dovada valorii sale, purtandu-si echipa spre o eventuala calificare. In acest ultim caz, Steaua putea da peste una dintre cele 4 echipe din Anglia si mediatizarea sa in Insula ar fi fost asigurata! Asa, Steaua trebuie sa lupte "la sange", sa prinda o zi de gratie, sa se bazeze pe "fitele" (de a nu alinia cei mai buni jucatori cel putin in meciul de la Bucuresti) lui Pep si pe faptul ca City nu va avea decat un meci oficial la ora meciului de pe Arena Nationala si, in fine, ca echipa din Manchester sa nu fie in forma (sau sa aiba o zi slaba)! In rezumat, pledati pentru o vanzare rapida a lui Stanciu, nu pentru o performanta notabila! Cifra vehiculata de cei de la Chelsea este ridicola, prin comparatie cu sumele de transfer ale fostilor fundasi ai Stelei in Anglia si, mai ales, cu cotele unor pusti de prin Serbia sau Croatia! A.

lord belial (29 comentarii)  •  6 august 2016, 13:45

slab. ziaristul exulta posibilitatea unei infrangeri severe. as fi preferat sa cadem cu o echipa mai de batut, erau mai multe in lista. noi am prins-o pe cea mai bogata,. cea mai puternica, cea care ne va trimite unde ne e locul, in grupele EL. PS: daca as fi stanciu, nu as pleca acum la chelsea, pe 3 lei cat ii ofera aia de acolo. as astepta sa rup gura targului in grupele EL, sa conduc Steaua la o calificare in primavara europeana si abia apoi as incepe sa primesc oferte

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  6 august 2016, 17:17

Probabil Stanciu o sa fie catastrofa cu City ...calamitate ...n o sa faca nimic ...n o sa miste ...ce valoare sa arate in conditii din acestea ?...aia cu Albania?...cand tragea numai pe langa ?

exidpol (35 comentarii)  •  7 august 2016, 10:57

variantă: să joci cu City presupune că boieru ia, din încasările de la biletele vândute 1,5 milioane de Euroi pe care îi împarte cu regele (pretextând târguiala unei gloabe...)!

Comentează