Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Ilie, alb-negru și color

La șaptezeci de ani ai săi, constatăm că lui Ilie cel mai bine i-a stat pe la treizeci. Deși a fost un tip mereu policrom, cel mai bine a dat în epoca ecranelor alb-negru, când îi bătea pe toți

Permalink to Ilie, alb-negru și color
marți, 19 iulie 2016, 10:16

Lui Ilie i-a venit rândul să sufle într-al șaselea tort învelit în paginile Gazetei într-un an și ceva. Întâi a fost Hagi 50. Apoi, din scurt, la trei săptămâni, Ovidiu Ioanițoaia 70. Nu putea lipsi vara trecută Mircea Lucescu 70, doar e leat cu Ovidiu. Prin toamnă a fost Cârțu 60. În iunie, portarul legendar al handbalului, Cornel Penu, tot 70. Acum el, Năstase. Peste o lună și ceva, la început de septembrie, vine alt Ilie. Balaci 60, aniversare obligatorie! Dacă se pun și vârstele cu 5 la coadă, nu doar cele cu zero, în noiembrie urmează Nadia 55.

La toate aceste torturi pui doar ingrediente dulci. Bezea naturală și ce-o mai fi. La vârstele lor te gândești că zahărul nu face tocmai bine, mileniul trei a descoperit edulcoranți artificiali, inofensivi. Tot dulce iese, chiar dacă substanța activă e alta. E bine să iasă dulce. Cititorii, mai ales cei tineri, care în lungile după-amieze ale meciurilor lui Ilie cu Stan Smith mai aveau două decenii, sau chiar trei până să se nască, au nevoie de idoli. Trebuie zugrăviți cu atenție, mai ales că e un moment aniversar.

Ilie, însă, trebuie pictat exact așa cum e. Și mai ales cum a fost. Acest septuagenar care se poartă ca unul de cincizeci când vrea să arate de treizeci, a fost întotdeauna el însuși. Pe zgura de la Roland Garros, pe hard-ul de la Forrest Hills, pe parchetul de la Polivalentă și mai ales între platanii de pe Dr. Lister, Ilie a urmărit o singură chestiune esențială. Să se simtă el bine. Binele său însemna a nu se cenzura niciodată, deloc. A se certa cu arbitrul. A da niște loburi uimitoare, unele dintre ele printre picioare, cu spatele la teren, în timp ce fața îi era îndreptată în partea cealaltă, către tribuna unde căuta întotdeauna chipuri cârlionțate, zâmbete blonde, priviri șăgalnice, albastre precum cerul.

Ca jucător, Ilie a fost mare de tot. Nu luăm în discuție axioma de a fi fost primul număr unu mondial, aici a avut norocul ca acest clasament să pornească la drum în ’73, anul său de vârf. Dacă topul se urnea mai devreme, probabil că onoarea i-ar fi revenit lui Santana. dacă se inaugura ceva mai târziu, sigur șef ar fi fost Borg. Așa s-a potrivit. A fost mare fiindcă s-a băgat, ca răsăritean, ca venit de după Cortina de Fier, într-o ciorbă cu condimente imperialiste, occidentale, la suprafața căreia în loc de frunze de pătrunjel pluteau hârtii de-o sută de dolari. Alții estici au mai reușit asta? Cehul Kodes? Polonezul Fibak? Sovieto-gruzinul Metrevelli? Să fim sobri, să păstrăm proporțiile! Abia prin anii optzeci, când Ilie cam trăsese deja pe dreapta, a apărut Lendl. În rest, tenisul era o chestiune americană, australiană, cu ceva tușe suedeze, italiene, spaniole, sau chiar din Sud-America poetului Villas.

Cel mai drag ne era de Ilie la Cupa Davis. Pe Progresul sau pe alte meleaguri. Avea deja peste treizeci de ani și își câștiga aproape de fiecare dată simplurile. L-am prins în epocă post-Țiriac, când la dublu partenerul era fie Titi Hărădău, fie Florin Segărceanu, uneori chiar Toma Ovici sau Traian Marcu. Trăgea de el, cu pletele transpirate, pentru un izbăvitor 3-2, fiindcă Titi, Florin sau care-or mai fiu fost, rar reușeau să se lipească de câte o victorie la simplu.

Spre final de text, sună telefonul. Mama. Grăbit, spun că trebuie să isprăvesc un text cu Năstase. Răspunde că dacă amintesc de toate nevestele lui, sigur nu termin la timp. Sunt din aceeași generație, dar de principii diferite. Da, Ilie pare să fi fost la altar de mai multe ori decât la frizer. Plus că și lista care n-a ajuns în fața popii e lungă, venind cam de pe vremea Dianei Ross. Și ce dacă? Da, Ilie s-a băgat în politică și s-a cam făcut de râs, întrebându-l pe Ciorbea, rival la Primăria Capitalei, dacă mai poate sau nu. Și ce dacă? Da, Ilie a fost președintele federației de tenis, unde a avut destule pete negre.

Și ce dacă? De vină nu e el, ci aceia care l-au ales, punându-l într-o postură mult mai nepotrivită decât Borg, care l-a bătut în trei seturi scurte într-o finală de la Wimbledon. Iarăși, și ce dacă? Da, Ilie a avut și are impresia că i se cuvine totul, baza Voința, arena Progresul, vârful Moldoveanu și Dunărea, cu deltă cu tot. Iar românii care nu înțeleg asta nu sunt patrioți. Mofturi de vedetă târzie, ale cărei amintiri se răresc odată cu pletele.

Nu pentru asta și nu prin asta trebuie să-l judecăm. Avem datoria de a spune celor mai tineri că dandy-ul care azi face șaptezeci de ani și a figurat mulți ani pe plasticul cardurilor bancare a fost cel mai semeț român în niște ani în care acele carduri nu se inventaseră încă, iar semeția era hotărâtă la plenare și scrisă pe două coloane, în minuta oficială din Scânteia.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Stefanita (4 comentarii)  •  19 iulie 2016, 12:17

Nu, nene, gresesti, Ilie este doar tenismenul, marele tenismen. ***, fara negru, gri, nuante de-astea, lasa deontologia asta pretioasa la o parte. Iar Nadia este doar gimnasta, cea mai mare, asta sa ai vedere daca vei dori sa ii dedici si ei un articol aniversar.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mihai (3 comentarii)  •  19 iulie 2016, 12:21

Super articol.Nota 10.Ps,Ilie a fost de mai multe ori la altar decat la frizerie.

Haplo (3 comentarii)  •  19 iulie 2016, 13:19

Ilie Nastase este personajul care in viata extrasportiva a reusit sa se umple de ridicol. Este cel care a pierdut cursa pentru PMB in fata lui Victor Ciorbea. Este cel care habar nu avea sa cante imnul. Este cel care a spus ca este in atatea CA-uri ca nici un mai stie de ele in cazul anchetei asupra baietilor destepti din energie. Este omul care isi inchipuie ca pentru cateva zambete smulse acum 50 de ani este in masura sa bata din calcaie si sa ie se faca pe plac. Mai mult de cat orice, in afara de performantele sportive, un sportiv trebuie sa fie si un exemplu, un individ sanatos la cap, sa aiba o umbra de morala. In sensul asta, articolul mi se pare dezgustator. Dupa aceleasi criterii ar trebui sa-l idolatrizam pe Mr Bean, sa-i ridicam temple lui Jim Carrey, etc. Personaje ca Nastase care lasa in urma doar zambetul generat de cateva scalambaieli ar merita sa fie aratati asa cum sunt : ca niste clowni.

antoniu (5 comentarii)  •  19 iulie 2016, 16:32

inegalabilul ILIE !

remus (12 comentarii)  •  19 iulie 2016, 16:51

o mare porcarie acest articol. nastase nu merita atentia noastra.ma uitam aseara scarbit la grupul de pensionari din baia mare , care-si plangeau primarul care-i furase la greu. acelasi lucru este daca il apreciezi pe nastase.

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  19 iulie 2016, 21:05

Nastase ...e un mare...general...

Eugen DELCEA (17 comentarii)  •  20 iulie 2016, 7:35

1. Tenisul era o plictiseală continuă, în care francezii trăiau din amintiri, americanii nu-şi făcuseră "academii", australienii câştigau cam tot, cu jocul exact al lui Rod Laver (până atunci, cel mai mare din istorie) şi oina lui Newcombe, care l-a inspirat pe Stan Smith, apoi. Santana (ca şi Carlos, din muzică) era doar un estet al formei fără fond căreia Ilie i-a pus punct. 2. Atunci, a apărut Ilie Năstase, care a adus oamenii în tribune, în toată lumea, cu talentul său extraordinar şi calitatea de one man show. A creat spectacol, a creat rivalităţi, i-a întărâtat pe americani să creeze un alt tenis, care să-i învingă talentul şi i-a scos din ring pe australieni, care deja plictiseau cu tenisul lor mult prea exact şi previzibil. 3. Cât interes prezenta tenisul atunci vedem din faptul că Ilie, cel mai mediatizat, a primit un contract de...5.000 dolari ANUAL de la Adidas ! Apoi, a intrat Ţiriac în scenă, ca vice ATP şi dirijor de greve, şi a pus lucrurile la punct în interesul jucătorilor...Ashe, preşedinte ATP, era doar interfaţa care dădea bine : primul jucător negru de tenis, extrem de respectat pentru echilibrul său dar inapt să lupte împotriva "rechinilor" finanţatori. 4. Rivalitatea Năstase-Smith era privită ca reeditarea legendei David - Goliath şi a revitalizat tenisul mondial. Finala de 5 seturi de la Wimbledon a avut o audienţă record şi a fost declicul care a schimbat soarta tenisului. 5. Ilie a fost primul tenisman din lume care a avut un Fun Club şi primul român particular admirat şi primit oricând de cei mai puternici şi bogaţi oameni ai Planetei. Foarte mulţi puşti care îl critică acum habar nu au acest lucru ! La fel de respectat a fost şi Ţiriac, dar ca manager. Noi, românii, l-am respectat însă pentru voinţa lui arătată în finala Cupei De Vis de la Bucureşti (1972). Atunci, toată ţara s-a întors împotriva lui Ilie dar, în 1973, acesta a întors rapid sentimentele românilor, fiind cel mai bun an al său...6. Năstase şi Ţiriac chiar au ajuns să pună în pericol socialismul lui Ceauşescu (mare duşman al îmbogăţirii, după ţeapa luată cu mandatarii) ! Dacă aceştia ar fi adus toţi banii (sau produse aferente) în ţară, s-ar fi ales praful de sistem ! Aşa că le-au dat (cu chirie) nişte case boiereşti (a lui Ilie era lângă Agronomie) şi i-au lăsat să-şi ţină banii în Monaco (de aceea a devenit Ilie prieten cu prinţul Albert) dar să plătească impozitele cuvenite statului român. Le încasa Secu...6. Dacă ar fi jucat acum, Ilie ar fi câştigat poate 100 mil. dol. anual. Dacă... un alt Ilie ar fi adus tenisul la acest nivel ! Altfel, azi, tenisul ar fi fost un sport de mâna a 4-a...Cei care îl înjură pentru alte motive să nu uite asta !

dodo (33 comentarii)  •  20 iulie 2016, 7:56

Intre cei mai mari sportivi români Ioanitoaia si Lucescu ? Spuneti-mi o faza de fotbal a ,,jucatorului,, si o schema de atac a ,,antrenorului,, Luce.

Andrei (23 comentarii)  •  20 iulie 2016, 23:12

Glumite de oltean.

Haplo (3 comentarii)  •  21 iulie 2016, 10:54

@Eugen DELCEA: Personal, nu am nimic impotriva banilor castigati din tenis. Sa fie sanatos. In general, nu am nimic impotriva banilor castigati. Nimeni nu-i neaga meritele sportive. Priviti problema asa: prin ceea ce a reprezentata, Nastase inca poate determina morala lumii de azi. O determina foarte prost, ca un clown incult.Nu trebuie ridicat in slavi pentru ca, in vremuri de de mult, s-a ascuns sub o copertina si audienta se amuza.

Comentează