Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Petrolul, printre restauratori și cioclii

Înainte de a avea dureri juridice și economice, cancerul Petrolului iși arată simptomele mai întâi pe teren

Permalink to Petrolul, printre restauratori și cioclii
duminică, 6 martie 2016, 10:39

Petrolul doare la fiecare privire adresată televizorului. E un chin să vezi tricourile albastre târându-se pe iarba verde de la Botoșani. Chin a fost și să-i urmărești mereu în nămolul de acasă, chin e tot ce se petrece la Ploiești de vreo doi ani încoace. Chiar dacă au existat perioade bune, inclusiv drumuri prin Europa, cam tot ce s-a petrecut de la acea finală de Cupă cu CFR Cluj încoace a fost în direcția distrugerii totale. Marea problemă e că situației juridice dramatice, cvasi faliment, i se suprapune un fotbal mai prost chiar decât dezastrul din hârțoage.

Sondele și lumea întreagă
Petrolul anilor șaizeci se inspira din Ploiești și din imediata apropiere. În echipa fraților Dridea cam toți erau dintre barierele orașului. Chiar și cei doi „oagări”, cum li se spunea etnicilor maghiari Șoni Pall și Edi Iuhasz, fuseseră asimilați. Din alte părți erau doar antrenorii. Ilie Oană se născuse în statul american Indiana, iar Constantin Cernăianu era oltean din Târgu Jiu.
Echipa anilor nouăzeci, cu excepția maramureșanului Andreicuț, cel care a dat golul din finala Cupei cu Rapid, și a bucureștenilor Pârlog și Abăluță, însemna și ea Ploiești, plus un cerc ale cărui diametre duceau până la Moreniul lui Leahu sau Mizilul lui Zmoleanu, adică nu mai mult de 30 și ceva de kilometri, parcurși toți în peisaj de sonde și de dealuri cu vii.

Exotic
Astăzi e mult Maghreb de limbă franceză, Italia, Spania. Au fost Haiti, Sudamerica. Lipsesc inexplicabil Groenlanda și Arhipelagul Galapagos! Poate că și de aici, din acest cosmopolitism, să vină dezinteresul față de fotbal. Venim, luăm banii și la revedere. Tavi Grigore a jucat, cu Cupă și cu Europa cu tot, aproape 500 de meciuri pentru Petrolul și a stat cu tricoul galben-albastru pe el aproape douăzeci de ani, doar la seniori.

Cât de prost joacă Petrolul?
Incalificabil, de nedescris! Fără valoare, fără inimă, fără vlagă. 9 goluri marcate în 27 de meciuri!!! E o medie mizerabilă, cu care retrogradezi de oriunde, nu numai din Liga 1! Ocazii n-ai, în apărare greșești, trebuie să aduci români experimentați ca Pulhac sau francezi care în tinerețe au făcut două dușuri pe la Marseille, ca să comită penaltyuri. Prostiile lui Pulhac sau Begeorgi puteau să le facă și niște juniori de la Filipești sau Băicoi, nu era nevoie de comisioane de transfer, de cărți verzi și de prime de instalare pentru asta.

Mario, Capră, Andi, Schumi
Cine alege jucătorii Petrolului? Zice-se că Mario. Nu știți cine e Mario? E Marius Nicolae, un domn tânăr, prezentabil, gelat. Alte detalii despre domnia sa nu se prea cunosc, se aude doar că l-ar fi ciripit puțin pe omul care l-a lansat în fotbal, Florian Walter, fost Bușcă. Acest Mario colaborează cu diverși impresari și așa au ajuns în orașul lui Tabarcea minunații Paolucci (a jucat în Serie A, dar acum  aproape un deceniu), Inez, Prestia, Begeorgi sau Ziani. Ultimul, fost și el pe la OM, dar pe vremea când încă putea să meargă! Dan Capră și Andi Crângu, doi restauratori (mai nou, așa li se zice oamenilor care se ocupă cu restaurantele, nu celor care restaurează opere de artă), aprobă tot, iar nou-instalatul antrenor Schumacher (Schumi, pentru că Șumi e altul, dacă nu știți, sunați la pariuri online!) dă semne că nu înțelege nimic și pare că abia așteaptă să fie dat afară, așa cum au pățit și Selymes, și Sinescu, și Stoichiță. Ca un amănunt interesant, Stoichiță antrena această legiune străină în condiții extreme, în cîmp, la Chițorani, printre balegi și mușuroaie!

Și-atunci, la ce să te aștepți? Pregătești coșciugul, singura problemă e să încapă mortul acolo, că palmaresul și istoria sunt cam voluminoase!

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Benise (1 comentarii)  •  6 martie 2016, 10:56

A retrograda petrolul!

Ramon (16 comentarii)  •  6 martie 2016, 11:32

voi, ziariștii, ați omis totdeauna, adică și înainte de 1989, un adevăr fundamental: când nu ai bani nici rezultate nu ai. Degeaba invocăm anii lui Tavi Grigore, atunci era altceva, românul avea motivație. De la CFR încoace, adică echipa care a aliniat într-un meci (sau mai multe) un 11 fără niciun român, fotbalul nostru a constatat că faci treabă cu mulți jucători născuți din alt sânge decât cel valah. Petrolul a fost tot un fel de CFR, dar cu mai puține lovele. Și dacă nu ar fi trecut Florian Walter pe la Ploiești, nici cupa nici victorii în Europa League nu s-ar fi văzut pe noul stadion care nu ie bun de Europa League și e prea încăpător pentru Begeorgi sau ziani. Dar cu un Walter căutat pe la arabi și un Capră și el strâns de ... că ar fi dat bănet frumos premarului PSD, cu cine mai vrea Ploieștiul să joace în liga I ? Că Ponta nu a luat ”titlul”, deci amicii lui sunt căutați pe la cotizații, iar fotbalul nu prea mai interesează pe nime. Dar notați un record în istoria Petrolului: cel mai lung șir de înfrângeri consecutive, 8 la număr. Păcat de un singur lucru: Ploieștiul putea umple stadionul, așa cum pe la nimeni nu mai întâlnești în liga lui Gino. 15 milioane date pe un stadion care a intrat de vreun an în paragină și o echipă care așteaptă falimentul sau minunea de la Abu Dhabi.

Mugur (1 comentarii)  •  6 martie 2016, 13:21

Salut ! Corect se scrie ciocli, cu un singur i.

silviu (1 comentarii)  •  6 martie 2016, 16:55

ciocli, mister gazetar ! Nu cioclii. Printre restauratori si ciocli, cu un SINGUR i. Nu e articulat. Asa fac fratii matale in ale scrisului si cu doi arbitrii, sapte mingii, etc etc.

bocanci (4 comentarii)  •  6 martie 2016, 16:55

Articol la fel de valabil ca cocliiii din titlu. Doua minute pierdute sa citesc chestia asta, nu mi le mai recuperez.

oaea (1 comentarii)  •  6 martie 2016, 20:27

Buzarine, eu zic ca e timpul sa-ti concediezi scribul, ia fii atent la greseala si vei afla de ce sunt atatia semi-analfabeti si analfabeti in mediul online, fiindca se iau dupa voi :"Petrolul, printre restauratori și cioclii".

Sorin444 (39 comentarii)  •  6 martie 2016, 23:03

felicitari comentatorilor pentru observatia cu articolul hotarat folosit gresit; o adaugire: cate vreme avem doua cuvinte cu aceeasi functie gramaticala, restauratori si ciocli, era asa simplu ca ambele trebuie sa aiba aceeasi forma nearticulata... dezamagitor pt un autor cunoscut in lumea presei sportive. Pe de alta parte, citind undori stirile pe site-uri ca adevarul, gsap, mediafax etc, constat o calitate jenanta, incredibile greseli gramaticale. Nu sunt vreun purist in ale gramaticii, sa reduc calitatea unei scriituri la reguli gramaticale, dar sunt niste limite in masacrarea limbii romane...

Marck (2 comentarii)  •  7 martie 2016, 8:31

Din pacate un articol dureros de adevarat . Si foarte bine scris .

Vasile (11 comentarii)  •  7 martie 2016, 9:58

De ce nu: Petrolul, printre restauratorii și cioclii?

Comentează