Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Milioanele și lacrimile Argentinei

Sud-americanii înțeleg Copa în felul lor. Noi o definim prin oboseală și plictis, ei îi pun condimente patriotice, făcînd-o delicioasă

Permalink to Milioanele și lacrimile Argentinei
luni, 6 iulie 2015, 10:47

Chile a cîștigat Copa America pentru că a fost acasă, unde te ajută și tribuna, și zidurile, și arbitrii (să nu încerce nimeni să contrazică această teză!), și Anzii, care se zăreau în depărtare, după cocoașa înaltă a stadionului arhitecturat cam ca în anii șaizeci.

Argentina a pierdut trofeul pentru că s-a cam obișnuit să piardă. Acum un an fără o săptămînă și fără o zi Messi ieșea înfrînt din altă finală, tot cu un 0-0 după 90 de minute. Atunci a fost Goetze, acum Higuain, care și-a amintit că a făcut sute de antrenamente în baza lui Real Madrid și a șutat acel penalty după modelul Sergio Ramos, ca pe o ofrandă către cer. S-ar putea ca la descendenții lui Kempes și Maradona problema să vină de pe bancă. Acolo unde a stat Menotti sau Bilardo astăzi stă Tata Martino, un fel de brigadier silvic într-o pădure deasă, din care buștenii dispar și nu prea-și dă nimeni seama cum.

A fost o finală care a încurajat picoteala europeană, Bătrînul Continent vibrînd prea puțin la imnul chilian, revoluționar din cale-afară, de vreme ce ultimul său cuvînt este „opresion”. Înainte de meci,  Crăciunescu spunea în studioul Digi că ar vrea să vadă un 5-4, cu 9 goluri în timp regulamentar. Dar pare-se că Ion e mai romantic decît înșiși sud-americanii. Aceștia, înainte de a fi romantici, sînt foarte obosiți, după sezoanele lor lungi în Europa, 70-80 de meciuri, cu tot cu Champions League, dar fără Copa America și în plin sezon de vacanțe europene, asta le mai lipsea, să stea trei săptămîni printre Anzi pentru un trofeu care pe bulevardele Barcelonei lui Messi sau pe colinele piemonteze ale lui Vidal și Isla nu are cine știe ce rezonanță.

Însă pentru ei are! Copa America se plimbă prin fotbal din 1916, cînd Europa era tăiată în două de Primul Război Mondial. În 1960, cînd s-a ținut cel dintîi European la Paris, Uruguayul se plictisise deja de trofee. De asta e important. Acolo, în America de Sud, vorbim de niște orgolii naționale ale unor oameni care deși vorbesc aceeași limbă (mai puțin brazilienii) au alte percepții față de steag și de țară. Doar așa se explică de ce argentinienii, dintre care cei mai amărîți cîștigă peste un milion de euro pe an, iar cei mai tari se duc la un milion de euro pe lună, erau podidiți de lacrimi că au pierdut o finală care pe noi, europenii, ne-a ținut cu greu în fotolii, iar cei care au îndrăznit să se atingă de canapea au aflat rezultatul a doua zi, de pe net.

E greu de crezut că argentinienii aveau promise recompense guvernamentale pentru trofeu. Acolo, la ei, cu banii publici probabil că se pun la loc vitrinele magazinelor din care nu foarte demult copiii de zece ani șuteau bucăți de salam să le ducă acasă celor opt sau zece frați.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

mile capernishan (2 comentarii)  •  6 iulie 2015, 11:16

toata stima pentru argentina! toata stima pentru kile! toata stima pentru football-ul din amsud!!! euor-pa fara sud-ameircani = zeroooooooooooooooo!

costel (7 comentarii)  •  6 iulie 2015, 11:21

sunteti in urma cu situatia economica a argentinei..ce spuneti d-voastra se intampla prin 2001 – 2002, datorita crizei masive din 1998 – 2001..au urmat masuri serioase si prin 2006 argentina reusise sa se puna pe picioare…dar rautacismele de pe dambovita, jiu, olt si ialomita se tin lant!!

Ilie (57 comentarii)  •  6 iulie 2015, 14:28

Dl Buzarin, cind spuneti ca „Sud-americanii înțeleg Copa în felul lor. Noi o definim prin oboseală și plictis”, la care „noi” va referiti ?
Cit despre vesnicele obsesii in privinta arbitrajului, aici da, va puteti exprima cu un „noi” general ! Dar intretinut de cine ?

DODO (33 comentarii)  •  6 iulie 2015, 19:42

lessi ? citi cum il critica jurnalistii argentinieni ! nu va fi niciodata mai bun ca Maradona sau Platini sau CR7. Un moment de realism: a refuzat premiul de cel mai bun din turneul american ! era prea de tot !

motanul incaltat (199 comentarii)  •  7 iulie 2015, 5:40

Pai te cam contrazici singur- –argentienii cei mai amariti cistiga un million de euro pe an ,in timp ce copii spargeau geamuri pt a suti salam…. Pai aia amariti aveau parinti de cistigau 1 million de euro pe an , bani suficienti sa hranesti 8-10 copii…..Pai hai sa spun eu despre Canada , care e peste Argentina…. EU lucrez cu 20 $ pe ora … Dupa taxe si cu ceva over ajung la 2000 pe luna-canadieni. Pe an 2000 ori 12=24.000 net. Adica sub 20.000euro pe an….Pai de ce mai emigreaza argentinieni in Canada daca au 1 million de euro pe an???? Sa cistige intr-un caz fericit 20.000????? Concluzia : spala-te cu multa apa rece pe fata si e posibil sa-ti revii…..

Alex (1 comentarii)  •  7 iulie 2015, 11:53

motanul incaltat – cred ca articolul face referire la fotbalisti, si mie mi s-a parut ciudat initial. Nu exista tara in lumea asta unde cel mai amarat sa castige 1 mil de euro pe an.

avramescu (1 comentarii)  •  9 iulie 2015, 9:59

Era vorba de fotbalistii din argentina,care lucreaza in europa ,nu de argrntinienii de rand?!!!

Comentează