Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Botoșadze, calificașvili!

Pentru a se califica și pentru a evita vertijul și disconfortul stomacal al domnului Iftime, Botoșaniul trebuie să rezolve în doar șase zile toate aceste probleme.

Permalink to Botoșadze, calificașvili!
sâmbătă, 4 iulie 2015, 11:07

Sfătosul domn Iftime, cînd vorbește, parcă ar citi din Creangă. Zice că i se face rău dacă Botoșaniul va fi eliminat de acești georgieni, Țkhinvali, al căror nume nu e deloc ușor de transcris fără greșeală.

Într-adevăr, după turul de la Botoșani, emetiralul trebuie obligatoriu, indiferent de contraindicații. Să fii de vreo douăzeci de ori în careul advers, iar adversarii, doar de două ori, și să se termine 1-1 e foarte greu să se întîmple fără să ai grețuri și amețeli. Dar există cîteva amănunte care, legate unul de celălalt, au dus la acest deznodămînt straniu, venit parcă de dincolo de realitățile fotbalului.

1. Botoșaniul, adică orașul, a adus peste șapte mii de oameni la un meci cu o echipă gruzină, disputat pe 2 iulie, o dată atipică pentru microbistul român. Această lăudabilă populare a tribunei e posibil  să fi blocat echipa moldavă, care probabil că a crezut că evoluează cu Steaua sau cu Dinamo, singurii adversari care au strîns atîta lume lîngă Ipoteștiul lui Eminescu.

2. Anul trecut, adică pînă cu o lună în urmă, ariergarda lui Leo Grozavu era compusă din Curileac – Patache, Ngadeu, Tincu, Acsinte plus Danci sau Roșu în fața lor. Cu georgienii au evoluat Iliev – Dimitrov, Cordoș, Plămadă, Browne plus Raul Costin. De aici crasa lipsă de omogenitate, de aici nesincronizarea de la golul advers, venit dintr-o fază care nu anunța nimic.

3. Deși a presat careul advers și a dat senzația că știe mai mult fotbal decît compatrioții lui Stalin, Botoșaniul nu trebuie să uite că această participare europeană e mai degrabă un wild-card decît un merit efectiv. Trupa rafinatului, dar împovăratului de ani Croitoru a terminat pe locul 8, ajungînd în urne datorită (sau din cauza?) stării de sărăcie a unor echipe mai bine clasate.

Pentru a se califica și pentru a evita vertijul și disconfortul stomacal al domnului Iftime, Botoșaniul trebuie să rezolve în doar șase zile toate aceste probleme. Și nu e vorba doar de starea de rău a unui patron, ci și de coeficientul UEFA al României, care iată că poate fi afectat de niște adversari mult mai greu de pronunțat decît de învins!

Comentarii (4)Adaugă comentariu

radu (1 comentarii)  •  4 iulie 2015, 12:06

e greu cu georgienii, daca te-ai uitat la rezultatele din primul tur al EL celelalte 2 echipe din georgia au castigat acasa si nu chiar cu adversari slabi

Munteanul (8 comentarii)  •  4 iulie 2015, 12:08

Cam aşa-i,Aline! Cred c-ai surprins corect cauzele semieşecului cu georgienii…Cred, totuşi, că la ei ăia se mai desfac, amăgiţi de vreo himerică accedere în turul următor, le dau moldovenii pe coajă, nu-i vorbă…

TUDORICA (7 comentarii)  •  5 iulie 2015, 9:59

Pacat ca un oras cu traditie fotbalistica,leaganul fotbalului romanesc,a avut atata ghinion cu urmasii lui Gogoberidze.Nu era mai bine ca acest meci sa se joace la Urziceni,un fel de Liverpool romanesc,daca Botosaniul este Manchester,vorba ceea ,ce mi-e Tanda ,ce mi-e Manda.Batu-v-ar Sfantul Ilie sa va bata,nu va este rusine sa iesiti in lume cu asemenra panarame? Cat tupeu sa poti crede ca reprezinti ceva in fotbalul actual.Parca si poarca pe care o jucam in copilarie era mai aproape de fotbal ,decat fotbalul practicat la Botosani,Urziceni,Chiajna si cu voia devs.,ultimul pe lista Voluntari.Ce poate oferi Romania de astazi dpdv fotbalistic si urbanistic,ptiu drace!

M. Rădulescu (6 comentarii)  •  7 iulie 2015, 7:48

Cu tot respectul, d-le Buzărin botoşenenii merită toată considerația pentru eforturile pe care le fac, însă având în vedere „tradiția” fotbalistică din ligile 2 și 3 (în care au o vastă experiență), punctul obținut acasă poate fi considerat un mare succes ! Cu atât mai mult ne încearcă regretul că au dispărut din competiția națională echipe precum Universitatea Craiova, Argeșul Pitești, Politehnica Timișoara, FCM Bacău şi ne-am pricopsit cu Botoșani, Voluntari, Chiajna, Brăneşti și alte asemenea centre fotbalistice de notorietate mondială …

Comentează