Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

De ce nu joacă ofensiv echipa naţională?

În Liga 1, poți număra pe degete atacanții de careu și oamenii de ultimă pasă care să aibă pașaport românesc.

Permalink to De ce nu joacă ofensiv echipa naţională?
marți, 16 iunie 2015, 10:13

1. Pentru că stilul ofensiv n-a fost niciodată o caracteristică a fotbalului nostru. De la Mexico ’70 pînă la Generația de Aur, trăsătura de bază a echipei naționale a fost organizarea în propriul teren, cu toate că jucătorii de atac aveau o cu totul altă calitate decît cei de astăzi. Ilie Dumitrescu sau Chipciu? Dumitrache sau Keșeru? Răducioiu sau Bogdan Stancu? Mircea Lucescu sau Torje? Să recunoaștem că, valoric, România 2015 pierde net toate aceste dueluri cu istoria.

2. Pentru că pe acele posturi, ale jucătorilor de atac, cluburile preferă să aducă străini. În Liga 1, poți număra pe degete atacanții de careu și oamenii de ultimă pasă care să aibă pașaport românesc. Aproape toată lumea își rezolvă faza ofensivă cu importuri, iar românii „de atac” plecați în străinătate evoluează la cluburi fără rezonanță. Orice s-ar spune, Konyaspor, Stuttgart (nume mare, sezon slab) şi Al Ittihad nu sînt Barcelona sau Bayern.

3. Pentru că antrenorii care activează la cluburi de Liga 1 sînt robii rezultatului de etapa viitoare, temîndu-se continuu de mînia patronului, care la înfrîngere i-ar putea da afară. Așa că, în multe situații, un egal în deplasare obținut cu multă trudă poate menține tehnicienii în scaune.

4. Pentru că în aceeași Ligă 1 din care provin de obicei cam jumătate dintre selecționați se marchează foarte mult din faze fixe, goluri care sînt, de cele mai multe ori, rodul unor conjuncturi, ale unor erori de marcaj comise de adversar și mai puțin rezultatul unor faze de atac închegate și cursive.

5. Pentru că la nivelul juniorilor, fotbaliștii de atac sînt lăsați prea mult să se bazeze pe talentul de a elimina adversari din joc și se insistă prea puțin pe acea finalizare care a făcut mari niște atacanți nu foarte puternici fizic, dar speculativi. Exemple ar fi Inzaghi sau, de la noi, Viorel Moldovan.

6. Care e ultimul număr 9 autentic produs de fotbalul nostru? Să zicem c-ar fi George Pușcaș, dar el e cizelat mai degrabă de școala italiană. Mai în spate, ar trebui să ne ducem spre Marica, adică în urmă cu peste un deceniu. De-atunci încoace ce-am făcut? Am stat și ne-am lamentat că ne apărăm prea mult!

Comentarii (15)Adaugă comentariu

Pascu (3 comentarii)  •  16 iunie 2015, 11:30

Pentru ca la echipe nationale e mult mai usor sa te aperi, jucatorii echipei adverse, in cele mai multe cazuri, nu au intre ei relatii de joc foarte bine puse la punct, ca in cazul echipelor de club.
Orice antrenor care vrea rezultate va specula acest lucru, atata vreme cat nu suntem o forta in fotbal.

whiteredarad (21 comentarii)  •  16 iunie 2015, 11:58

1. da raul initial pleaca de la Angelo. 2. Se aduc atacanti straini,pentru ca romanii sint slabi si scumpi. 3.Antrenorii romani „marca Radulescu sau Apolzan”sint slabi,impotenti si fara coloana.4./Se joaca ,la rezultat ,cu 2 inchizatori,,daca joci,la pariuri,la „sub 2,5 goluri”de obicei faci avere. 5. Juniorii nu au conditii,antrenorii lor sit rebuturi,ici,colo mai vezi unul cit de cit.

Chiormaliu (7 comentarii)  •  16 iunie 2015, 12:28

De ce nu joaca pe atac? Pentru ca au caracter si pe deasupra mai joca si cu ochii-n soare si cotra vantului.

lord belial (29 comentarii)  •  16 iunie 2015, 12:42

pai stai putin, de ce sa ne ducem in urma in timp cu o decada sa il prindem pe marica cand (cacofonie acceptata, ca doar e vorba de marica) ni-l mentionezi mai sus in articol la categoria ASA NU ?
da, chipciu e net inferior lui ilie dumitrescu. micutul de la steaua s-a umflat in mai multe randuri, dar tre sa isi vada de lungul nasului, ca nu e atat de bun cat se crede, si mai si incurca lumea pe teren.

Tucudean (51 comentarii)  •  16 iunie 2015, 12:58

Pe Dumitrache si Dudu Georgescu nu I-am prins jucand dar de la Camataru incoace nationala n-a mai avut niciodata un numar 9 autentic.
Augustin, Balint, Raducioiu, V. Moldovan sau Marica au fost departe de valoarea lui.
Cu toate astea nu-mi amintesc vreun gol marcat de Camataru cu capul pentru nationala.
Mijlocasii ofensivi da, ei sunt marea problema.
Daca in trecut iti putea rezolva un meci Boloni, Balaci, Hagi, Sabau sau I. Dumitrescu, actuala generatie nu mai dispune de asemenea valori.

flo (1 comentarii)  •  16 iunie 2015, 13:35

pentru ca nu putem mai mult ! pentru ca nu avem valoare! pentru ca avem antrenori licentiati doar fictiv , chiar si fara bac ! pentru ca nu stim sa punem in valoare singurul lucru pe care il detinem , talentul ! doar atat avem!

Razvan G (3 comentarii)  •  16 iunie 2015, 14:19

Mai grav este lipsa pragmatismului. Cand ai un Chipciu care da cu piciorul in pamant in loc de minge, la cea mai buna ocazie de gol….

brazvan (35 comentarii)  •  16 iunie 2015, 14:32

și totuși ziariștii se întreabă de ce nu suntem campioni mondiali?!?

Emilian (18 comentarii)  •  16 iunie 2015, 16:49

Nu cred ca antrenorii au principala vina. Ei incearca sa obtina rezultate cu ce au la dispozitie, ori calitatea jucatorilor pe care ii au nu le permite sa practice un joc ofensiv. Uitati-va ce jucatori avem la nationala de la mijloc in sus: pur si simplu nu e nici unul care sa poata juca meci de meci la o echipa din Vest. In trecut Europa mai stia de Mutu si Chivu, acum, nu mai avem nici un jucator care sa scoata capul din multime. Nu poti sa le pretinzi sa faca joc de creatie in jumatatea adversa decat atunci cand ai in fata echipe foarte modeste.

eugeniustin (12 comentarii)  •  16 iunie 2015, 21:19

In meciurile in care a jucat Sanmartean am dominat clar adversarele

Marius (2 comentarii)  •  16 iunie 2015, 22:52

Alin, excelent articol
Raspunsuri pertinente la o intrebare fierbinte a ultimelor zile

vas (8 comentarii)  •  17 iunie 2015, 9:33

Am si eu o intrebare, draga Alin, de ce nu a fost inca retrogradata ASA Targu Mures dupa mult mediatul caz, la acea vreme, „mita din elicopter”??..!!

Andrei (1 comentarii)  •  17 iunie 2015, 10:45

Cam asa este cu ofensiva …. si as mai adauga ceva care demonstreaza clar ca in Romania nu prea se mai formeaza atacanti de „gura portii” … Florin Andone, devenit peste noapte o speranta dintr-un jucator roman crescut in Spania !

lazy (3 comentarii)  •  17 iunie 2015, 11:37

in primul rand nationala nu are antrenor. de aia de fapt nu joaca in nici intr-un fel.

Vasile (2 comentarii)  •  17 iunie 2015, 16:58

Importul masiv de jucatori straini distruge fotbalul nostru..!

Comentează