Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Juve și Renașterea italiană

Bonucci, Barzagli, Pirlo, Buffon, niște veterani care vin tot cu spiritul generațiilor dinainte.

Permalink to Juve și Renașterea italiană
luni, 8 iunie 2015, 8:50

La San Siro, pe scări miroase urît, la Roma, zugrăveala de pe Centomilla e coșcovită, iar prin restul Italiei, arenele la care ultima bidinea s-a dat pentru Coppa del Mondo 1990 sînt dărăpănate și populate doar pe sfert, cel mult pe jumătate.

Italia, de patru ori campioană mondială, a cucerit ultima dată Champions League în 2010, însă triumful lui Inter de atunci n-a avut nimic indigen, Mourinho aliniind doar străini, plus autohtonul Materazzi pentru cîteva zeci de secunde, mai mult ca o recompensă pentru întreaga activitate. Ultima Cupă UEFA vine din mileniul trecut (Parma 1999), ceea ce accentuează tușele fotografiei unui fotbal italian pe vremuri imens, dar aflat de mai mulți ani  în stare avansată de degradare.

Juve pare singura legătură a fotbalulului italian cu mileniul trei. Prin stadion (singura arenă nouă din întreaga Cizmă), prin joc, prin bani. De aici ar putea începe renașterea, din Nordul industrial care a ținut mereu țara în brațe, contabalansînd seculara melancolie a Sudului. Juve se încăpățînează să fie singurul organ viu al unui trup inert. Juve mai și ciupește cu arbitrii, mai umple uneori tribunalele și pușcăriile cu tipi gen Moggi, dar trăiește. Această finală onorabilă contra Barcelonei, pe care italienii ar fi putut-o cîștiga doar dacă Vidal ar fi fost Messi, poate fi semnalul ridicării.

Dar cine sînt italienii lui Juve? Bonucci, Barzagli, Pirlo, Buffon, niște veterani care vin tot cu spiritul generațiilor dinainte. Pînă și delicatul Marchisio, capabil de un călcîi genial, se apropie și el de 30 de ani. Tinerii lui Juve sînt Pogba și Morata, adică un francez gata să fie vîndut și un spaniol eficient, dar izvorît dintr-un alt spirit. Și atunci, această finală de la Berlin, ce-a fost ea, de fapt, pentru italieni? Renaștere sau cîntec de lebădă?

Comentarii (9)Adaugă comentariu

brazvan (35 comentarii)  •  8 iunie 2015, 12:46

echipele italiene s-au cretinizat in corpore, mizează aproape exclusiv pe stranieri. exemplu cel mai elocvent, partida tur din europa league fiorentina-roma, cu UN SINGUR italian rătăcit pe teren, în rest sud-americani, spanioli, greci?!?

lord belial (29 comentarii)  •  8 iunie 2015, 12:59

juventus e o echipa care il are pe pogba si tevez.
lasa-ma cu bunicii aia enumerati de tine, gen buffon.
a fost un zvac al fotbalului italian, care se va intoarce in mediocritate la editia urmatoare de UCL.

groparulclown (2 comentarii)  •  8 iunie 2015, 14:51

In Serie A nu se mai baga bani. Plang cand ma uit ce lot are Milan-ul. Rar au fost platite sume nesimtite ca in Anglia, Spania sau Franta prin PSG. Iar de cativa ani, robinetul s-a oprit. Bani ioc, investitii pauza. Intr-adevar Juventus a mai incercat ceva, dar fara sa am cifre exacte cred ca nu au investit nici un sfert din cat au investit echipe gen, Real, Barça, tot Premier League. Si de aici si rezultatele. Minuni mai sunt, dar nici ele nu dureaza mai mult de 3 zile.

Eduard (10 comentarii)  •  8 iunie 2015, 17:53

Fotbalul italian este pe punctul de a renaste.Asta si deoarece fotbalul de acolo nu mai este asa defensiv.Am vazut inclusiv nationala Italiei la euro 2012 si CM2014 aratand un joc ofensiv,un joc frumos,nespecific italienilor.In acest sezon de UCL,Juve a atacat, nu s-a dat inapoi nici macar cu Real Madrid si nici in finala cu Barcelona.Acum fotbalul italian are nevoie de investiti,deoarece in ultimii ani campionatul a inceput sa creasca din nou insa pana la o limita.Serie A este un campionat de top,insa nu unul exceptional ca Angia sau Spania.Juventus nu este in top 30 cluburi ca salarii insa au bani cu nemiluita,Inter are patron nou extrem de bogat si dornic de performanta, Berlusconni a vandut 48% din Milan pentru 500 de milioane de euro. Daca se fac investitii,eu sincer vad fotbalul italian in top peste 5 ani.

BOB (2 comentarii)  •  8 iunie 2015, 19:38

Barcelona a Ucis fotbalul,tot ce i mult strica.
Decaderea fotbalului italian tine si de aranjamentele ,cu arbitrii ,pentru care a ajuns si mogi la puscarie si echipe din romania l au copiat ,gen Dinamo ,CeFuRa ,otelu, Urziceniul(intr o masura mai mica.Nu poti avea daca nu si construiesti (academii ,gen Viitoru ,).Oricat de geniu ai fii daca nu fci si munca asiduua ,degeaba .(cultul muncii lipseste cu desavarsire de aceea avem manele si jucatori care ajung la 30 de ani sperante.)

john70 (10 comentarii)  •  8 iunie 2015, 19:53

„seculara melancolie a sudului” – eu cred ca a vrut sa zica „de secole”, dar secular inseamna altceva.

Obiectiv (20 comentarii)  •  8 iunie 2015, 20:08

Pe langa stadionul lui Juventus, va fi finalizat in curand remodelatul Friuli, din Udine, modern, acoperit, pastrand doar tribuna I din ce-a fost, cu al sau spectaculos acoperis! Ar fi mai multe de spus despre Italia si Juventus, insa este bine si asa! O.

io (1 comentarii)  •  8 iunie 2015, 22:20

pt asta e nevoie si sa-si dezvolte farmacia, asa cum era pe vremuri, cand italienii aveau farmacia f dezvoltata. Spaniolii (mai ales ei) si nemtii si-au dezvoltat si „auxiliarele”. Nu sunt de ajuns doar banii. Astazi se calca si pe cadavre, iar juctaorii sunt cobai (nu are rost sa ne ascundem). Jucatorii lor par supra-oameni, parca ar mai putea alerga inca de vreo 2 meciuri. Agricola a vorbit, mizeria a iesit la suprafata si a fost curatata. Cand Fuentes a vrut sa vorbeasca, i-au pus cep la gura.

dan (1 comentarii)  •  9 iunie 2015, 22:11

atentie…juve deja a facut doua transferuri importante:dybala,un tanar argentinian foarte promitatorpe care s-a platit cca 32 milioane de euro+eventualele bonusuri si sami khedira,liber de contract,de la real madrid;cu siguranta ca vor mai fi si alte transferuri importante la juve,vara asta…
presa italiana anunta transferuri interesante si pentru ac milan si inter,eu cred ca serie A va fi mult mai atractiv de pe 23 august,cand va fi programata prima etapa.

Comentează