Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Despre libertate, cu Astra și Ioan Niculae

Cu patronul liber sau arestat, problemele clubului giurgiuveano-ploieștean rămân în principiu aceleași.

Permalink to Despre libertate, cu Astra și Ioan Niculae
sâmbătă, 20 februarie 2021, 9:10

Impetuoasele site-uri de breaking news își pot ronțăi decepția. Traficul pe știrile care speculau negăsirea lui Ioan Niculae la domiciliul din Zimnicea s-a topit după ce proaspăt condamnatul a intrat în direct la Antena 3 prin telefon, din Italia, și mai ales după ce ieri la prânz s-a predat autorităților, la Otopeni.

Așadar, nu i s-a pierdut urma în Costa Rica Elenei Udrea, în Madagascarul lui Mazăre sau în tenebrele sârbești ale lui Sebastian Ghiță. Dacă a existat vreodată, subiectul fugarului Ioan Niculae a murit în fașă. Nu e cazul. Nu mai e și nici n-a fost.

Vaiete pentru echipă
Se poate face trafic și pe fotbal, nu numai pe urmăriții general. Aoleu, ce se va întâmpla acum cu Astra, arma de vânătoare cea mai lustruită a vânătorului de elefanți Ioan Niculae? Conform unei anumite logici, când un patron se duce la zdup, automat de echipa de fotbal a acestuia se alege praful.

Neluarea licenței pentru campionatul viitor ar fi problema cea mai neînsemnată. Trafic fac cuvintele mult mai înspăimântătoare: insolvență, faliment, desființare. Se pot folosi și termeni precum dezastru sau cataclism. Pentru hecatombă trebuie umblat la DEX, gest care iese însă din rutină.

Exemplul din trecut
În palmaresul intern al Astrei există trei performanțe notabile. O Cupă a României în 2014, Supercupa din aceeași vară și un titlu național doi ani mai târziu. Ar fi câte ceva și pe plan extern. Accesul în primăvara Europa League 2016-2017, asezonat cu o dublă eliminare a gomoasei și infinit mai bine finanțatei echipe londoneze West Ham United.

Ei bine, pe parcursul anului 2015, în miezul perioadei de plămădire a acestor succese deloc de neglijat, Ioan Niculae s-a aflat pentru mai multe luni exact în locul unde s-a dus și ieri, după aterizarea de la Roma. La închisoare. Și se mai spune, chiar dacă doar șușotit, că lucrurile au mers bine în acea perioadă la Astra și fiindcă ingerințele patronului încarcerat au fost mai puține.

Necazurile deja există
Au legătură legendarele restanțe financiare ale Astrei cu starea de libertate sau de detenție a patronului? A fost cumva Ioan Niculae în arest, neputându-i opri pe Takayuki, Ioniță și Fatai să-și bage zemuri în vene și să pună echipa în pericolul de a fi exclusă în campionat? A plecat Budescu la saudiți din cauza încarcerării patronului?

Toate aceste lucruri s-au întâmplat cu Ioan Niculae liber, nu cu el arestat. Starea materială a clubului e precară pentru că patronul, într-o vreme cel mai bogat cetățean roman, se pare că se simte mai bine atunci când la echipa de fotbal sunt probleme decât atunci când nu sunt.

Chiar sunt probleme atât de mari?
S-ar putea ca această pauperitate afișată ostentativ de Astra să fie doar o perdea de fum. Într-adevăr, salariile întârzie nepermis, dar așa au întârziat mereu. Însă așa pauperă cum e sau cum vrea să pară c-ar fi, Astra l-a angajat pe Eugen Neagoe, un antrenor serios, capabil, care nu preia echipe ca să se afle în treabă, ci ca să le pună pe șine.

După cum în perioada recentă, în ultimele luni, la Astra au semnat nu mai puțin de șapte jucători străini (Montini, Boe-Kane, Krpici, Wuthrich, Raspopovici, Lamanje, Jovanovici), care cer salarii deloc mărunte, uneori chiar prime de instalare și câteodată comisioane pentru impresari. E adevărat, au fost valorificați Radunovici și Budescu, însă au plecat doi și au venit nu mai puțin de șapte.

O comparație elocventă
Dacă e să punem necazurile cluburilor românești de fotbal pe seama arestării patronilor, greșim. Să ne aducem aminte că în perioada privării de libertate a lui Gigi Becali (2013-2015), echipa sa a câștigat un titlu și trei sferturi dintr-al doilea, în sensul că latifundiarul „a ieșit” în aprilie 2015, iar Gâlcă și băieții săi au dansat hora bucuriei o lună mai târziu, în mai.

Iar de-atunci încoace, timp de cinci campionate la rând, cu Becali cât se poate de liber, de vocal și de implicat, n-a mai fost rost de nicio horă, nimic! Deci nu e o regulă, parcă mai mult e o excepție.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Random (1 comentarii)  •  20 februarie 2021, 10:01

Nene Buzarin, nu dezinforma. Fecesebeaua a câștigat Corendon Cup cu ocnasul eliberat la cârma!

Ilie (57 comentarii)  •  20 februarie 2021, 11:20

Ai avut aceeași situație când s-a dus Dan Voiculescu la pușcărie. Iar ziarist te-a făcut Adrian Sârbu, cel ce propusese să fie aruncată în aer Piața Universității în iunie 1990. Așa s-a creat gsp.ro: din bani furați de la stat și de către personaje sulfuroase. Și pe bază de foști ziariști comuniști, gen Cosașu, Ioanițoaia sau Chirilă.

JFM (79 comentarii)  •  20 februarie 2021, 12:24

Cinci ani din care scazand si tot scazand o sa faca vreo doi. La prima strigare, cine stie ce alte derogari si "drepturi" mai apar pe parcurs si in cateva luni se trezesc cu el la club, taindu-le salarii. Asta e justitia la noi, asa au conceput-o urmasii lui Iliescu stiind ca la o adica ei vor fi primii vizati. Recuperarea prejudiciului a ajuns un moft, nu o obligatie. Sa te condamne in ziua de azi inseamna sa faca din tine o victima, un erou, un model. In secunda a doua au si sarit televiziunile, tot ale unor puscariasi/ puscariabili, sa te scoata nevinovat la ele in emisiuni. Pe tot acest fond fiecare fura cum si cat poate. Pana ne trezim ca nu mai avem de niciunele. In virtutea unei solidaritati nescrise intre puscariasi Astra va ajuta FCSB sa ia titlul, borfasii se ajuta intre ei, exista acea solidaritate a gratiilor.

Zona magheru (20 comentarii)  •  20 februarie 2021, 18:28

Astra ca astra dar grav e pentru cei 40 de mii care depind direct sau indirect de milirdar sa puna ceva la masa copiilor

Per aspera ad astra (56 comentarii)  •  20 februarie 2021, 19:15

Cum se traduce "ad astra"? ...pur-și-simplu: "CĂTRE STELE"! ...spune bine "JFM" mai sus: "Astra va ajuta FCSB sa ia titlul, borfasii se ajuta intre ei". Salariile jucătorilor nu au fost plătite pentru ca WADA dîmbovițelească să "judece" băgarea-n vene după modelul "judecării" gazului furat de securelul ăsta "într-o vreme cel mai bogat cetățean romîn", în complicitate cu miniștrii PeNaLi. Citez din documente oficiale: "Directia de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (D.I.I.C.O.T.) a solicitat începerea urmăririi penale împotriva ministrului Economiei, Varujan Vosganian, și a fostului ministru Adriean Videanu, pentru "complot și subminarea economiei naționale". Procurorii îi acuză pe cei doi că au favorizat compania "Interagro", deținută de Ioan Niculae, să obțină prețurile preferențiale de la compania de stat "Romgaz", cauzând statului un prejudiciu de 130 de milioane de euro." Iată cum a făcut avere acest "într-o vreme cel mai bogat cetățean romîn"! PRIN TRANSFER ILEGAL DE LA STAT, adică a furat de la noi! ...iar impostorii foști miniștri care l-au ajutat (normal că NU GRATIS...) N-AU PĂȚIT NIMIC! ...că nu-i suficientă o acuzare, că trebuie ca și Ambasada să fie de acord cu condamnarea lor! ...a "vindeanului", cum bine i-a spus Zeno Cornea, legat de alt scandal de vînzare băsească de țară: Roșia Montană! Unde un președinte de țară făcea propagandă mincinoasă, fără rușine, în fața camerelor de televiziune. https://www.youtube.com/watch?v=SLM7SVALbYY

kkluivert (1 comentarii)  •  21 februarie 2021, 12:53

o sa vedeti ce diferenta e cu nicolae in puscarie diseara,mimamo va incasa 3 boabe in cinstea arestarii patronului,am auzit ca PELE vrea si el sa fie membru ddb cand a auzit de Kluivert e ""membru"",muhahahahahaaaaaa

Mozzie (12 comentarii)  •  21 februarie 2021, 13:00

Un nenorocit. Se ducea in Africa, impusca elefanti si-i impaia sa-i aduca aici. Ce om sanatos la cap face asa ceva? Obiceiuri de "boier". Lasa sa stea la puscarie pana i-or iesi spumele, sa nu-i dea drumul pana in ultima zi pe care o mai are de facut.

Șîiómagyarós (56 comentarii)  •  21 februarie 2021, 13:49

@ Zona magheru, 20 februarie 2021, 18:28 Taci, bă, nu mai colporta minciuni! ...40000 de angajați nu mai există cu totul, în întreaga Romînică. ...sau, aaaaaaaa, SCUZE! ...abia acum îmi dau seama: tu te referi la cei 40000 de jucători de fotbal africani din Botswana care mănâncă carne din elefanții vînați de ***?! Lasă, le trimitem noi niște bani, ca să se descurce pînă iese ăsta din închisoare! ...***, "Leul" din Botswana? :))))

tango (6 comentarii)  •  21 februarie 2021, 19:18

catre "marele ziarist" Buza. Tin sa te informez ca de la articolul in care ti-ai aratat indignarea profunda fata de "rasismul" lui Coltescu nu am mai citit nimic scris de maria-ta pentru ca nu am timp de pierdut cu articole insipide. Inca mai astept un articol in care sa-ti prezinti scuzele tale lui Coltescu; de fapt trebuie sa te scuzi fata de Romani pentru faptul ca inca te mai numesti ziarist. Ai invatat ceva din lectia uruguayana servita perfidului albion in cazul Cavani?? Nu cred, pt ca nu esti in stare sa intelegi asa ceva. Ai aratat in schimb ca ai o coloana vertebrala "verticala" ca toti antrenorii din ultima vreme ai lui jiji becaliotul.

fotbal_mondial (2 comentarii)  •  22 februarie 2021, 22:23

Doresc sa-i raspund lui Ilie care sustine, la modul ironic si contrariat ca Ioanitoaia, Cosasu si Ioan Chirila au fost gazetari comunisti.Nu stiu cati ani ai Ilie dar trebuie sa-ti reamintesc ca Dumnezeu ne aduce pe lume intr-o anumita ordine ( si ne ia "pe sarite") Persoanele mentionate mai sus au avut marele ghinion sa se nasca si/sau traiasca sub comunism. Nu a fost vina lor. Acela a fost regimul si ei au scris. dewspre sport. NU AU SCRIS ODE PARTIDULUI,"PERSONAL TOVARASULUI NICOLAE CEAUSESCU" etc Ei nu au facut politica. Ei au scris despre sport.Desigur- din cauza cenzurii nu puteau scrie multe lucruri mai ales despre sportivi din Occident si despre viata normala, civilizata, a acestora. Eu citesc zilnic Gazeta Sporturilor. Initial citeam "Pro Sport" 1998-2002. Apoi m-am reorientat catre Gazeta Sporturilor. Numitorul comun se numeste domnul Ioanitoaia ( si o parte din echipa sa). Citesc- desi nu intotdeauna rubrica lui"Belphegor" (Radu Cosasu).Cat despre regretatul Ioan Chirila sa comentezi in deradere si contrariat ca a fost gazetar comunist nu faci altceva decat sa dovedesti ca esti un om extrem de limitat. Gazetaria sportiva romaneasca nu va mai avea un scriitor ca Ioan Chirila, acest "Hagi" al gazetarilor si scriitorilor ancorati in sport.

cc (24 comentarii)  •  23 februarie 2021, 10:39

ILIE - te compari tu cu Ioan Chirila? Ai citit cartile lui, fraiere de doi bani!

Comentează