Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Băncile noastre șubrede

Ba antrenează secundul, ba interimarul, ba cineva fără patalama. Doar jumătate dintre echipele de prima ligă sunt în regulă

Permalink to Băncile noastre șubrede
joi, 4 februarie 2021, 10:43

Să explicăm din start ce înseamnă să fii cu totul în regulă. Adică să stai pe banca unei prim-divizionare în calitate de posesor al licenței PRO și să fi fost adus la acea echipă pentru a îndeplini funcția de antrenor principal, nu pentru altceva. Mai clar, dacă ai actele de studii tehnico-tactice în regulă, însă ai venit în calitate de secund al altcuiva care a plecat, iar tu ai rămas, e în regulă din punctul de vedere al licențierii, însă menirea ta inițială la acel club n-a fost de antrenor principal, ea fiind doar rezultatul unei conjuncturi.

Meciul fără „principali”

Exemplul care a generat subiectul a fost recentul Iași-Craiova 0-3, unde ambele echipe se aflau în cea mai pură stare de compromis. La moldoveni, Adrian Kereszy îi ținea locul lui Andrei Cristea (în urma unei derogări obținute de la Federație), însă Cristea oricum n-are licență PRO. Și oricum la Poli Iași nici înainte lucrurile nu erau așa cum scrie la carte. Echipa o conducea Pancu, dar licența PRO o acoperea Mugur Cornățeanu. Dincolo, la olteni, Dragoș Bon era un „interimar” între Papură și cine-o fi să fie.

Straniul derby

Sunt departe vremurile în care „Clasicul” României propunea confruntări tactice Cornel Dinu-Emeric Ienei, Mircea Lucescu-Anghel Iordănescu sau măcar Reghecampf-Rednic. Afișul actual, Gane-Petrea, e încă un argument că Derby-ul nu mai e ce-a fost odată. Gane e licențiat, însă a venit la Dinamo în calitate de secund al lui Contra și a rămas după plecarea lui Cosmin. Iar apariția lui Petrea e cu totul surprinzătoare, chiar dacă rezultatele și jocul îl recomandă. Senzația de la început a fost că el e bumerangul lui Reghecampf. Ea s-a mai atenuat în timp, dar antrenorul FCSB-ului e încă departe de a avea dimensiunea profesională a unui consacrat.

Cine e în regulă

Edi Iordănescu la CFR, Săndoi la Chindia, Rednic la Viitorul, Gyuszi Balint la UTA (licență PRO de dată recentă), Neagoe la Astra, Ciobotariu la Sibiu, Teja la Mediaș, Bogdan Andone la Voluntari. Ei sunt cei care au fost aduși la echipele lor să fie antrenori principali și au și diploma corespunzătoare în buzunar. 8 situații din 16, adică doar jumătate dintre echipe îndeplinesc pe de-a-ntregul criteriile. Sau, cu alte cuvinte, celelalte 8, cealaltă jumătate adică, se află în afara situației clasice și normale.

Jonglerii

Am vorbit deja de Iași, Craiova, Dinamo și FCSB. Se cuvine s-o scoatem cumva din cauză pe Sepsi, unde conduce secundul Ilyes, pentru că Leo Grozavu are Covid, dar situația durează deja de câteva etape, antrenorul principal a făcut o formă severă și mai trenează ceva până va reveni. Situația de la Botoșani o știm. Marius Croitoru e antrenor al portarilor în acte, licența PRO fiind acoperită de ex-gălățeanul Mihai Ciobanu. La fel la Clinceni, Marin Dună e posesorul patalamalei, Ilie Poenaru e conducătorul efectiv al băncii tehnice. Iar la FC Argeș, deși la rampă apare Mihai Ianovschi, se zice că antrenorul propriu-zis ar fi Andrei Prepeliță.

În așteptarea unui Hansi Flick

Sigur că există imensul contraargument oferit de Bayern, unde Flick a fost adus ca interimar și a câștigat tot ce se putea câștiga, reușind din această postură mai mult decât Trapattoni, Klinsmann, Magath, Ancelotti sau Guardiola la un loc, pentru că niciunul dintre acești corifei ai antrenoratului n-a izbutit să-i ducă pe bavarezi spre trofeul Ligii Campionilor. A făcut-o mult mai ștersul ca biografie Hansi, și încă de-o manieră impresionantă! Dar în timp ce Bayern a reacționat imediat și i-a făcut lui Flick contract de antrenor principal până în 2023, și un salariu pe măsură, provizoratele noastre sunt șubrede, se năruie de la o etapă la alta, lasă senzația că suntem pe un șantier unde într-o parte se construiește, iar în alta se dărâmă.

Comentarii (5)Adaugă comentariu

Umila generatie (28 comentarii)  •  4 februarie 2021, 11:26

In Romania postdecembrista nu se construieste nimic. Operatiunea “distrugere totala” isi arata efectele in toata grozavia sa, iar fotbalul este principalul sector vizat, fiind cel mai popular fenomen social. Impostura si ilegalitatea sunt la ele acasa in federatia lui Burlanul & co, altfel n-am avea doi agramati, fara licenta selectionerii primelor doua REPREZENTATIVE. Haosul, provizoratul si improvizatiile de pe bancile tehnice din prima divizie sunt consecintele firesti ale Apocalipsei in plina desfasurare. Nenea Buzarin, ai descoperit apa calda cu exemplificarea “navetistilor” de pe bancile tehnice din Liga1. Nu cred ca iti voi citi urmatoarele editoriale, insiri doar cuvinte goale, imi rezerv dreptul sa-ti ignor aceste ineptii.

Coco (4 comentarii)  •  4 februarie 2021, 13:31

Intrebare: Emerich Ienei in 1986 avea licenta Pro? Mircea Lucescu, Iordanescu, Dinu detineau in perioada aia asa ceva? Eu inteleg ca vremurile s-au schimbat insa in esenta, hai sa fim seriosi, cat de mult conteaza sau nu ca ai licenta asta pro? E doar o forma de birocratie, o alta chestie inventata de statul in stat numit Fifa din diverse interese. Spre exemplu, cu ce l-a ajutat licenta pro pe Ionut Badea(antrenor pe care chiar il apreciez) la Fc Arges? Pare ca cu nimic, atata vreme cat acum, de cand e Andrei Prepelita antrenor la aceeasi echipa rezultatele lui Prepelita sunt infinit mai bune (este neinvins,de vreo 7 etape, cu o echipa care nu are un lot tocmai valoros)Povestea asta cu diplomele de antrenori pe mine ma amuza, am transformat meseria asta in inginerie spatiala. Mai lipseste sa le cerem antrenorilor sa aiba si te miri ce doctorate in antrenorat.Despre asta o fi vorba cand esti antrenor? Halagian avea licenta pro cand lua titluri cu Fc Arges?

Enia Costel (1 comentarii)  •  4 februarie 2021, 14:13

Dle Geambasu si credeți k suporterii stiu acest lucru? Si daca ar ști ce ar trebui să facă ? Vreun miting în piața Universității ? . Singurii vinovați santeti voi și cei implicați în fenomen . Bineînțeles , frf e vinovatul prim! De ce daca știu asta cei implicati nu fac nimik? De exemplu; la Iași înainte de meciuri si după cautati-l pe mugur cornateanu si luatii interviuri! La Botoșani pe Mihai Ciobanu la Clinceni pe Marin Duna la Craiova pe Papura si la Argeș pe (deși mă îndoiesc că are licență Pro) Prepelita si pe unde o mai fi . E ca si cum le-ați sp la unii de ce se uitau la Vulpita si Viorel ! Pt k asta se difuza , de ce altceva. Sau ce sa facem noi când le luați interviuri celor fără licență? Sa schimbam canalul tv? Sa nu ne mai uitam la fotbal sau cum? E inclusiv vină presei k le ia interviuri si nu ai pune la colț. Ia nu le mai luați interviuri după meciuri decât celor care au licență!

Gigu Paleologu (1 comentarii)  •  4 februarie 2021, 14:22

Nici Lucescu, nici Dinu n-aveau licenta pro si s-au vazut rezultatele, primul a pierdut calificarea la mondiale, batut de doua ori de modesta Irlanda de Nord, iar al doilea s-a facut de basme la Kosice, pierzand cu 5-2 un meci in care avea doi oameni in plus. Halagian a zburat ca o valiza de la Steaua, dupa putine luni in care a fost impus acolo de amicii sus-pusi. N-avea mecla, nici stil Steaua. Lampard a fost, in sfarsit dat afara de la Chelsea, inca mai exista creduli care se amagesc ca un fost mare jucator devine peste noapte, mare antrenor. Rarele exemple, gen Beckenbauer, Cruyff, etc sunt exceptiile care intaresc regula. Potrivit ultimilor zvonuri, Barcelona intentioneaza sa-l promoveze antrenor in sezonul viitor pe Xavi. Altul care abia s-a lasat de fotbal si deja se crede mare antrenor!!! Ucenicia este obligatorie in aceasta meserie, cu atat mai mult in cazul selectionerilor. Toti agramatii comenteaza pe acest site.

MZM (48 comentarii)  •  5 februarie 2021, 11:39

Domnule Buzarin, ca si ceilalti colegi de GSP faceti o afirmatie ridicola: „Afisul actual Gane - Petrea, e inca un argument ca Derby-ul nu mai e ce a fost odata”. Care derby, domnule? FCSB - Dinamo? De ani de zile toti ziaristii GSP sustineti ca FCSB nu e Steaua si deodata, cum vine confruntarea dintre echipa lui Becali si Dinamo, hodoronc-tronc vorbiti de derby, marile rivale, derby de Romania etc. Hotarati-va, domnilor: ori FCSB nu este Steaua si atunci... nici vorba de derby, ori acceptati ca echipa lui Becali este continuatoarea Stelei, ceea ce v-ar da dreptul sa vorbiti de marile rivale, si ocazia de a o mai tămaia si a-i face onoare lui Dinamo!

Comentează