Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Octavian Popescu-mod de întrebuințare

Tânărul fecesebist ia ochii și e pe toate buzele. Oare la 18 ani nu există riscul vertijului?

Permalink to Octavian Popescu-mod de întrebuințare
joi, 28 ianuarie 2021, 10:54

La Pitești, la 0-0 cu FC Argeș, tânărul care abia și-a serbat majoratul la final de decembrie n-a mai ieșit în evidență ca până acum. Probabil că în primul rând din cauza zăpezii acestui ianuarie care ne-a transformat fotbalul într-un fel de vânătoare de foci. Dar poate că e și obosit, s-a tras prea mult de el. A fost lăsat în teren până aproape de final, deși la pauză, când camerele arătau banca roș-albastră, cu trei oameni pregătiți de schimbare, am crezut că unul dintre cei care vor ieși va fi Octavian, pentru că n-avea rost să-l lase să tot încerce driblinguri și pătrunderi printre acele banchize.

Ce spun oamenii

Apărut fulminant, impresionant, cu totul altfel decât alți colegi de leat, Octavian a cules în două-trei luni mai multe aprecieri decât strâng alții în întreaga carieră. Cornel Dinu îi aseamănă mișcările cu unduirile feline ale lui Dumitrache. Panduru îi remarcă marea calitate de a nu i se îndepărta mingea de picior mai mult de 20 de centimetri. Ilie Dumitrescu se revede pe sine, tânăr. Adrian Porumboiu e impresionat, nu contenește să-l laude. Și alții, și alții. Sunt oameni cu zeci de ani în fotbal, cu biografii care le permit epitete publice, adjective generoase. Demult n-a mai strâns vreun jucător român atâtea aprecieri în primele sale luni de fotbal la nivel înalt. Oamenii știu ce vorbesc, nu-l laudă de dragul de a-l lăuda.

Ce spun cifrele

Cu Pitești cu tot, sunt 14 meciuri de campionat. Trei penaltyuri obținute, două pase de gol. Încă n-a marcat, deși în acest răstimp, cu el pe teren, FCSB a mișcat tabelele de 30 de ori! Dar poate că urmează descătușarea și Octavian va deveni și puncheur, ca Man, ca Tănase. În morișca ofensivă fecesebistă, el trece mai degrabă drept servant. Deocamdată se vede acea protejare a mingii despre care vorbește Panduru. Se văd mușchii lungi, inserați pe gambe și pe coapse precum la demifondiști. Îi mai trebuie ceva masă musculară mai ales de la abdomen în sus, dar cine arată ca Arnold la 18 ani? Talentul se vede limpede, de restul se poate ocupa Tommy Neubert. Și Octavian însuși.

Ce spune Balaj

În plin laudatio al corifeilor, apare la televizor Cristi Balaj și povestește că a auzit că pe teren Octavian nu s-ar comporta cum trebuie. Că ar vorbi obraznic, ireverențios, mult mai nepoliticos decât s-ar cădea s-o facă un tânăr care abia de-o lună încoace are voie să iasă din țară fără procură de la părinți. Balaj e om serios, nu se-apucă el să scornească lucrurile astea. În mod cert le-a auzit de la arbitrii care au condus meciurile FCSB-ului. Dacă e așa, nu e în regulă. Octavian provine dintr-o familie (alt Octavian Popescu, ex-Târgoviște, Craiova, Oțelul, Poli Timișoara e unchiul, fratele tatălui său) în care practica religioasă intensă interzice vorbitul urât. Și care dojenește astfel de lucruri mult mai aspru decât o pot face cartonașele arbitrilor.

Utilizare eficientă

În mijlocul laudelor meritate, există pericolul imploziei acestui talent despre care se vorbește la superlativ. Nu poți cere unor oameni cu mare experiență să spună altceva decât văd și cred, nu-i poți opri din epitete și din comparații, mai ales că nu apare în fiecare zi câte un jucător care să dea ocazia unor astfel de cuvinte. Analiștii tv au rolul lor. Dar și antrenorii au rolul lor și e nevoie să-și dea seama când îl folosesc pe Octavian așa cum trebuie, dar și când îl forțează. Așa cum astfel de jucători apar foarte rar, tot așa există și pericolul ca ei să se piardă. Printre laude, printre driblinguri, printre oboseli sau printre șleaurile înghețate ale acestui ianuarie în care ne chinuim să jucăm fotbal.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

tanut (2 comentarii)  •  28 ianuarie 2021, 11:40

Bine ,pana acum e sigur ca Popescu e mai bun decat *** .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ilie (57 comentarii)  •  28 ianuarie 2021, 11:41

Buzărin, ***. Îl dă exemplu pe blatistul de Balaj. Popescu nu va ajunge fotbalist. Man a plecat la o echipă gata retrogradată, nu la una de primele trei locuri. Dar asta nu înseamnă că Buzărin e mai cult sau mai deștept decât cei doi menționați anterior. Din contra.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

tanut (2 comentarii)  •  28 ianuarie 2021, 11:52

Ianis Hagi face parte din comunitatea machedoneasca , e ceva rasist sa ii spui machedon , si daca cineva are cosuri atunci el este un om cu drepturi mai mari decat restul? Va rog jos cenzura !!!!!!

JFM (79 comentarii)  •  28 ianuarie 2021, 13:29

Văzând telenovela Man deja știu ce se va întâmpla și cu Oct. Popescu E o rețetă a lăcomiei becaliene, dacă nici Man nu va confirma în fotbalul mare atunci chiar că nu va mai transfera nimeni de la Becali, la aceste sume, vor rămâne prizonieri acolo, la Berceni. Pe el nu-l interesează că fotbalistul se irosește,că-i va trece perioada când un club de afară ar putea fi tentat de el. Nu, acum Becali a cedat mai mult de gura Prodancei, ea fiind în legătură cu părinții percepea direct dramatismul situației și încerca să tragă prețul spre 10, ca baiatul să poată pleca. Asta l-a și enervat pe Becali. Deci Man a avut-o pe Prodanca, ea s-a luptat pentru el, așa cred eu. Ceilalți băieți care vor veni... se vor salva care cum vor putea, Dumnezeu cu mila. Au intrat pe mâna lui Becali, asta aduce avantaje, desigur, dar și mari dezavantaje. Stai acolo până va da cineva 50 mil sau 30, sau 20, vreodată pe ține. Poate vei câstiga ceva titluri dar cu ce te vor încălzi dacă vei fi blocat la mantinelă iar alți colegi de generație vor tot pleca la multi bani si glorie? La 20 mil îl iei pe "viitorul Ronaldo", sau ce mare jucător vreți dvs, încă de la 17-18 ani. Asta înseamnă investiție în tineri. La 21-23 ai intrat deja în plutonul celor mulți, vin alții din urmă care-ți vor diminua șansele de a pleca la un club mare. Singura ta șansă ar fi să-l exasperezi cumva pe Becali, să-și dorească el să te vrea cineva, oricine, pe o suma modică, numai să scape de tine. Altfel va fi greu, cu cât îmbătrânește cu atât devine mai dificil.

Orizont (1 comentarii)  •  28 ianuarie 2021, 14:57

laudatio e substantiv de genul feminin, trebuie acordat in consecinta

Deșteptu lu peşte (7 comentarii)  •  29 ianuarie 2021, 7:15

Ferguson când l-a cumpărat pe Ronaldo nu a mai aşteptat laudele unor Corneli Dinu, Mitici Dragomiri, Porumboiuişti portughezi la adresa tânărului cu coşuri pe față. Aceste laude deşănțate sunt specifice pe aici pe tarlaua "județului agricol ilfov"şi sunt țintite spre publicul de pe tarla foarte uşor de prostit şi mare consumator de fotbal aproximativ. Căutătorii de talente se pot duce în ligile inferioare din Franța sau Spania şi pot găsi 100 de puşti talentați pe m² gen Ovidiu Popescu, nu e nevoie ca ei să vină să se umple de noroi pe aici pe tarla să vadă Un singur puşti talentat pe o rază de 100 km.

Comentează