Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Și Pele a luat bani?

S-a vaccinat zilele astea și Pele. La 80 de ani, împliniți în toamna trecută. Cu musculatura brațelor topită, cu pielea cutată, măcinat de boli, Edson Arantes do Nascimento s-a arătat bucuros că se poate vaccina, a zis că trăiește o […]

...

Fără Yazalde se face gaură-n cer!

Yazalde, doar Yazalde, numai Yazalde. Fără prea multe lecții de gramatică se poate spune și „decât Yazalde”.

Așadar, după cum grăiește managerul Marius (pentru apropiați Mario) Nicolae, altă cale nu există!

Se face gaură-n cer dacă nu vine Yazalde, soarele […]

...

Cum e când alții fac chef la tine în sufragerie

Acum nouă ani, autocarele cu suporteri „plăpumari” și basci străbăteau Piața Iancului ca nălucile, gonind cu antemergătoare gălăgioase către noua Arenă. Era Atletico-Athletic, sau Madrid-Bilbao altfel spus.

Amândouă, cu flamuri alb-roșii, nici nu știai care sunt unii și care sunt […]

...

Despre libertate, cu Astra și Ioan Niculae

Impetuoasele site-uri de breaking news își pot ronțăi decepția. Traficul pe știrile care speculau negăsirea lui Ioan Niculae la domiciliul din Zimnicea s-a topit după ce proaspăt condamnatul a intrat în direct la Antena 3 prin telefon, din Italia, și […]

...

1-4 e jumătate din 2-8

Sigur ați parcurs amicalul schimb de replici dintre Pique și Griezmann. Mai mult puncte-puncte, steluțe și „pe-a mă-tii”. Dacă elevata conversație apărea între Florinel și Florin, adică între Coman și Tănase, s-ar fi spus că ai noștri sunt needucați și […]

...

Bumbescu, fost ”Colonel”, actual ”pârât”

Marele fotbalist de odinioară a fost amendat de FRF pentru declarații considerate jignitoare, deși nu erau

Permalink to Bumbescu, fost ”Colonel”, actual ”pârât”
sâmbătă, 16 ianuarie 2021, 9:29

O mie de lei! Atât îl costă pe fostul câștigător al Cupei Campionilor o simplă declarație. În care n-a jignit, n-a calomniat, n-a ocărât, ci doar a expus o părere.

A spus că sistemul federal e jalnic. Asta nu e jignire. Și că oamenii din FRF sunt niște „ciudați”. Dacă i-ar fi făcut incompetenți, aterizați în fotbal din direcții necunoscute, incapabili, tot ar fi avut dreptate.
Putea să-i numească și gropari ai fotbalului, dacă tot a luat amendă.

Fotbalul și calomnia
„Colonelul” a luat amendă în calitatea sa oficială de antrenor la juniorii Stelei. Nu se știe dacă și în calitatea sa de câștigător al Cupei Campionilor, de campion al României cu trei echipe, Craiova, Dinamo și Steaua, de fost internațional.
S-ar putea ca membrilor acelei Comisii care l-a judecat și care a emis o motivare somptuoasă și sentențioasă, ceva gen Nurnberg plus Haga, să le scape aceste amănunte biografice.

Ei l-au numit pe Bumbescu „pârât” și au încadrat judecătorește afirmația de „ciudați” la paragraful cu calomnia, ceea ce nu era cazul. De la „ciudați” la calomnie mai e cale lungă.

Vigilentul Vișan
Comisia a fost sesizată de secretarul general federal Radu Vișan, ale cărui urechi sensibile au fost deranjate de exprimarea „Colonelului”.

Pentru cei ce nu știu, Vișan e acel tip milenarist care a mărturisit că până să se prelingă pe fuior politic la FRF, nu văzuse niciun meci de fotbal, pasiunile sale fiind sporturile cu motor și cele cu cafteală. De la numire încoace, Vișan a văzut mai multe meciuri, ca sarcină de serviciu, dar probabil că n-a înțeles nimic din ele.

Nici n-avea cum, înțelegi fotbalul doar atunci când îi cunoști istoria, iar Adrian Bumbescu e un personaj important și respectabil al acestei istorii.

Proprietatea termenilor
Însă lui Vișan îi scapă nu doar sensurile fotbalului, ci și proprietatea termenilor. Niciodată a spune despre cineva că e „ciudat” nu înseamnă a-l calomnia.

După cum a spune despre ceva că e jalnic, așa cum a spus Bumbescu despre sistemul federal, înseamnă a exprima o opinie, nu a jigni.

Însă Radu Vișan aparține unui sistem în care părerile critice constituie delicte, permise fiind doar osanalele. Asta ca să ne referim strict la aspectul juridic al penalității sportive aplicate lui Bumbescu.

Cine prejudiciază imaginea fotbalului?
Inchizitoriala motivare a sancțiunii stârnește zâmbete amare. Se spune acolo că Bumbescu a afectat și a prejudiciat imaginea fotbalului. Hilar! Ridicol! Și mizerabil totodată!

Așadar, un fost câștigător de Cupa Campionilor strică imaginea fotbalului, în vreme ce un parașutat corporatist ca Vișan o șlefuiește, dându-i străluciri abisale!

Când citești una ca asta aproape că-ți vine să te întorci în timp și să-ți dorești o luptă bărbătească pentru minge între fundașul Bumbescu de odinioară și Radu Vișan întrupat în atacant advers!

Spălați rușinea, că e mare!
Un astfel de duel nu e cu putință, însă probabil că încă se poate anula acea hotărâre a Comisiei prin care e amendat Bumbescu pentru ceva ce n-a făcut.

Și trebuie aruncată la coș sau la Recycle Bin și acea frază care spune că Bumbescu prejudiciază imaginea fotbalului. Da, o prejudiciază ridicând deasupra capului trofeul de campion european.

Când spui că asta înseamnă prejudiciu, ești părtaș la cea mai mare rușine a fotbalului din ultima vreme. Nu în valoare strictă de 1.000 de lei, cât e amenda, ci într-o dimensiune imposibil de măsurat!

Comentarii (15)Adaugă comentariu

DJ Thrror (17 comentarii)  •  16 ianuarie 2021, 9:43

Daca Bumbi era angajatul lui Becali in acest moment nu se mai opărea nimeni. Poate-l si premiau. Se vede foarte clar ce jocuri de culise au loc si in favoarea cui. Dar cine rade la urma o face mai bine. Conteaza victoria finala, nu micile mizerii de pe parcurs, toate rezolvate in favoarea unui singur club.

Cristi (5 comentarii)  •  16 ianuarie 2021, 10:26

Chiar daca sanctiunea e discutabila, argumentatia cu campion, cistigator de cupe etc e deplasata. Fostul jucator Bumbescu trebuie vazut ca fostul jucator - performante mari, antrenorul ca antrenor - mai degraba un angajat de mila din considerente emotionale fata de cariera de jucator iar "intelectualul" Bumbescu in functie de ce declara. Mai sunt si alti fosti mari jucatori care debiteaza prostii dar sunt glorificati, desi talentul pe care l-au avut la picioare in mod evident a fost compensat genetic la cap.

Viorel (15 comentarii)  •  16 ianuarie 2021, 10:39

Rusine mai mare decât sa te întorci cu boneta in mâna, la cerut pomana de la stat, la poarta cazarmii staliniste a armatei nu exista! Este sinistru, socant, inadmisibil, sa vezi ca România a rămas singura, unica, ultima, țara din UE și NATO in care msi exista odioasele unități militare sportive ale armatei și miliției înființate de ocupantul sovietic și cozile lor de topor de la București! Cum sa mai arunci 25 milioane euro anual pt susținerea unei structuri perimate toxice inutile primitive precum cazarma sportiva a armatei??? Incredibil in ce hal de înapoiere inchistare arhaism zace România încă ancorata puternic in trecutul bolșevic!

dan man (11 comentarii)  •  16 ianuarie 2021, 11:21

Un articol bun ,cap coada....mai rar vezi asa ceva la domnul Buzarin.

Bogdan (1 comentarii)  •  16 ianuarie 2021, 11:55

Poate inca nu intelegeti ceea ce se intampla acum...nu conteaza cine esti,ce ai facut...incepand de cateva zile(de cand fb a luat decizia de al banna pe trump )se aplica legea "pumnului in gura".dreptul la libera exprimare a luat sfarsit cand a inceput "blm"

Viorel (15 comentarii)  •  16 ianuarie 2021, 12:18

Oribil, odios, inexplicabil! Ce sa mai caute aberația sportiva militarizata, impusa forțat de ocupantul sovietic in 1947, intr-o țara UE, la 32 de ani de la revoluție!!! Doar in România mai exista aceste anomalii (ale armatei și miliției), aceste relicve toxice ale sportului de tip bolșevic făcut in cazarma, la ordinul comandantului! Sunt mulți smenari in uniforme din MApN și MAI care profita de cele 50 mil euro tocate anual de cele doua UM perimate, expirate, primitive! Pana când abuzul, risipa, rușinea, coruptia???

Maxentiu (39 comentarii)  •  16 ianuarie 2021, 13:02

Dl. Buzărin pare a nu înțelege că dl. Bumbescu nu a fost sancționat pentru cîștigarea Cupei Campionilor acum o sută de ani, ci pentru niște declarații recente la adresa FRF, organism din care face parte. În orice organizație, membrii se obligă să respecte anumite reguli, și cam în orice organizație declarațiile publice ale membrilor împotriva conducerii sînt sancționate. Aia cu „n-a jignit, a expus și el o părere” seamănă cu celebra declarație becaliană: “El m-a făcut ***, eu l-am făcut zdreanță, dar nu ne-am insultat”. În final, vedeți că millennial nu se traduce prin milenarist (dacă nu cumva voiați să transmiteți ideea că dl. Vișan aparține unei secte care așteaptă domnia de 1000 de ani a lui Dumnezeu pe Pămînt).

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ali Bec (21 comentarii)  •  16 ianuarie 2021, 14:44

Deci la Nürnberg și Haga sau dat motivații somptuoase și sentențioase? Nene, nu-s numai limbile străine la care nu stai bine.

Fritz (51 comentarii)  •  16 ianuarie 2021, 18:42

Corect. Daca era beat intelegeam sa-l amendeze FRF. I-au mai dat si altii pulane pe spinare. Alde Gullit si Van Basten...

Daminuta (7 comentarii)  •  16 ianuarie 2021, 22:13

Un articol trist la fel ca talentul de jurnalist al domnului Buzarin. A nu se intelege ca nu mai pot dupa conducerea FRF si slugile de acolo, dar simt nevoia sa mentionez ca exemplul domnului de la GSP care da de inteles că domnul fost mare jucator, castigator de cupa campionilor poate sa spuna orice si probabil sa faca orice, doar pentru ca trecutul ii permite asta. Dupa cum, minți luminate vociferau atunci cand Ilie Nastase a fost prins baut la volan și ca reprezentații autoritatii statului (politienii care l-au depistat) sunt niste nenorociti ca nu l-au lasat pe fostul celebru tenismen in pace, intrucat acesta reprezinta un bun national si noi nu stim sa ne pretuim valorile nationale. Cum de altfel, este și exemplul cu marele rege, doar ca a fost Hagi, are voie să ni-l bage pe gât pe Hagi cel mic ca fiind cel mai cel din parcare, fară ca el sa demonstreze asta, sa vorbească verzi si uscate cat de ostracizat este el in țara care nu-l merită și alte și alte elucubrații.

Stefan Patriche (7 comentarii)  •  17 ianuarie 2021, 8:28

Mi-am adus aminte de o istorioara. Ma zaresc cu fosta sotie in accelerarul spre Constanta de un 1-2 Mai. Ia povesteste ca, ulterior, a cerut referinte. Fiind studenta la Istorie nu prea avea afinitati cu Politehnica (unde erau studentii prietenii mei). Dar o cunostinta ii spune, ah, Fane, asta e la Mate e mai ciudat. Niciodata, nici atunci, nici peste ani nu mi s-a părut jignitor. Da, m-am amuzat, n-am prea înțeles de ce as fi ciudat, dar atat.

17 Nentori Tirana (20 comentarii)  •  17 ianuarie 2021, 12:45

Sint destule tragedii in Las F ca sa mai vorbim de coloneli si chiar generali de carton. Ti se face doar mila, ei nu stiu saracii de ei ce sentimente provoca, nici ce dezastru aduc caci mila ii face pe unii sa tina piftiile in sport. Domul Orban a avut ocazia sa faca un sanatoriu pentru piftiile astea – unde Talpan poate deveni conducator suprem ! - si sa dea astfel dovada de omenie dar el promite stadion fara Vasilica altor cazuri sociale, Bine ba bolovane, asa putea ramine si Viorica si sa le dea militienilor Vasilica ei. Fa-le tuturor vitaminizatilor stadion, cu Loje pentru roma-nii spanioli si alde Borcea unde sa bea ei sampanie si sa dea din fond ca demni urmasi ai Romei maneliste cind marcheza niste potai ! ----- Piftii. Cit au avut inca creier si putere au bagat in cap doar Kent, Palinca, Ciorbe si Friptane. Ei nu inteleg ca zilele in care isi puneau uniformele – chiar si aia albastra de aviator - si agatau citeva moldovence au trecut. S-au stilat si piti*, devin sotii noi doar astea care s-au tavalit cu roma-ni prin State ori Ferentari. Daca nu le-a venit rau inseamna ca astea s-ar iubi si cu Talpan, Oprea, Dusa – Doamne, ce ministru a reinfiintat visul piftiilor de azi – chiar si cu Base cum a facut Elena Gabriela care a dovedit astfel ca este cea mai tare femeie pina ce alea de cauciuc vor deveni mai accesibile, desigur dupa bulgaroaica Olguta. Ehehe, daca ar promite ea citeva nopti prin tot cantonamemtul Clonei ar bate si neocomunistii prazari cu siguranta Steaua.

gesepescu (2 comentarii)  •  17 ianuarie 2021, 15:19

@Daminuta foarte corect. Cineva sa ii comunice si lui Buzarin ca asa se cheama in justitia romana cei judecati, adica "parati". Bumbescu a facut meciul vietii sale cu AC Milan. Sa se uite si Buzarin peste prestatie. Halucinanta :)

Mamaika (1 comentarii)  •  18 ianuarie 2021, 5:02

Scrii rar si prost...

Liviu Iuliu Petrila (1 comentarii)  •  18 ianuarie 2021, 6:37

Cred avem nevoie de o auto cenzură înainte de a critica. Bumbescu, Vadim, Ponta, etc. Criticăm ce este la noi, dar idealizăm la ce este în alte state.

Comentează