Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Rednic și viitorul Viitorului

Mircea a semnat cu clubul lui Hagi, parafând cea mai surprinzătoare alianță posibilă. Cine s-ar fi gândit?

Permalink to Rednic și viitorul Viitorului
miercuri, 2 decembrie 2020, 3:55

Dacă-i zicem lui Rednic Puriul sau Strâmbul, uzăm de răutăți încă din start. Mai simplu e Mircea, că doar ne știm demult, avem toate motivele să ne tutuim cu el. La fel ca și cei doi Gică, Hagi și Popescu. Ei doi îl cunosc mult mai de demult, au peste 300 de selecții luate împreună, vorbim, privind grupul celor trei, despre mai bine de un sfert dintre titularii de la Italia Novanta, despre trei fotbaliști imenși. Însă, cu toate similitudinile, cu toată apartenența la aceeași generație, nimeni nu s-a gândit că Rednic va călători la malul mării la început de iarnă pentru altceva decât pentru o plimbare romantică pe plaja pustie, printre pescăruși.

Modelul lui Mircea

De când nu mai câștigă campionate în România (cam demult, dar alții care se vor mari antrenori autohtoni n-au câștigat vreodată vreun trofeu), Rednic are un mod extrem de personal de a lucra. Ia zdravăn în mâini hățurile clubului cu care semnează, aduce mulți jucători, majoritatea străini, unii bunicei pentru meleagurile noastre, controlează prăvălia respectivă cap-coadă, de la staff și strategie până la meniu și echipament, iar la o adică aduce bani de acasă pentru a stinge niște cerințe financiare imediate ale celor cu care lucrează. În jurul lui se învârte întreaga viață a echipei, strategia îi aparține în totalitate.

Cu totul altă filosofie

Clubul lui Hagi ne obișnuise cu alt mod de a gândi. Jucători promovați din Academie, debuturi în prima ligă la vârste fragede, vânzări timpurii de fotbaliști, la 18, 19, 20 de ani, pentru sume importante, dar cu perspective limitate de a juca la noile lor cluburi. Mai important decât asta era aflarea lui Hagi în mijlocul universului propriului său club, indiferent dacă se situa fizic pe bancă sau în lojă, așa cum s-a întâmplat în ultima vreme. Viitorul e clubul lui Hagi de la un cap la altul, cu prima echipă și Academie cu tot. Toți ceilalți, chiar dacă e vorba de nume importante, precum Gică Popescu sau Cristi Bivolaru, pun în practică filosofia proprietarului, la adăpostul axiomei că în preajma lui Hagi cu greu poți fi altceva decât executant.

Un tablou ciudat

Calitățile de simplu executant ale lui Mircea Rednic încă n-au ieșit la suprafață. Și dacă n-au apărut la suprafață până la destul de coapta vârstă de 58 de ani, e greu de crezut că se vor ivi de aici încolo. E greu de imaginat cum va arăta acel tablou cu Hagi zbuciumându-se în lojă și cu antrenorul zbuciumându-se și el doar cu câțiva metri mai jos, pe bancă. Poza mai avea ceva sens cu Ruben de la Barrera în spațiul tehnic, însă pare de-a dreptul de neimaginat cu Rednic acolo, jos, pe marginea terenului. Mircea a fost obișnuit să se uite spre lojă doar atunci când cere restituirea sumelor împrumutate clubului, nu și când e vorba de vreo decizie tactică. La vârsta lui nu-l mai schimbă nimic și aproape sigur că și în mandatul constănțean singurele părți anatomice care i se vor putea zări din tribuna oficială vor fi spinarea și ceafa.

Ce urmărește fiecare?

Dacă atunci când ne întrebăm cum de-a acceptat Rednic să meargă la Viitorul găsim un răspuns comod în clasica frază „Vrea să antreneze”, întrebarea „Ce-a urmărit Hagi când l-a ofertat pe Rednic?” e ceva mai complicată. Probabil că Gică a observat că prin aducerea lui Ruben s-a depărtat nu doar de play-off, ci și de doctrina clubului, aceea de a crește jucători și de a-i vinde pe sume importante. Însă pe Mircea îl recomandă multe alte calități înaintea celei de a promova puștani de 16-17 ani în echipele sale. Sau poate trebuie să ne gândim că Hagi, după pasul de pe bancă în lojă, urmărește să mai facă unul, din loja de la Ovidiu în altă parte. Dacă n-ar fi urmărit asta, nu ar fi adus un antrenor de dimensiunea și personalitatea lui Mircea Rednic.

Comentarii (5)Adaugă comentariu

Ilie (57 comentarii)  •  2 decembrie 2020, 16:25

După articolul despre Germania nea Alin se laudă că se trage de șireturi cu Mircea Rednic. Cred că nimeni din fotbalul românesc nu îl tratează altfel decât că pe un băiat un pic mai important decât actualul portar de la Fabrica de pâine din Brănești. Mai bine se lăsa de gazetărie atunci când s-a lăudat cu asta: când a contribuit la desființarea unei echipe care a activat în prima ligă.

a dica (47 comentarii)  •  3 decembrie 2020, 9:49

Ca Hagi vrea sa incerce si „altceva” e clar. Va lasa clubul in mainile lui Gica Popescu si cum vor merge lucrurile nu se stie. Pana acum, lucrand impreuna au avut numai rateuri: rataraea palyoffului, colaborarea cu Ogararu, Barrera, transferuri nereusite... Ca Hagi si Rednic s-au „impuns” mai mereu stie toata lumea. Relatia va fi strict profesionala, neprietenoasa. De aici putem concluziona ca vom asista la un succes al lui Rednic in acest mandat sau la un mare scandal. Pentru ca, daca nu va avea rezultate si va fi dat afara, Rednic nu va pleca deloc in liniste. Pentru presa si chibiti va fi un deliciu.

Ciprian (1 comentarii)  •  3 decembrie 2020, 14:28

O bomba care va exploda. În ultimii 10 ani de Rednic îmi aduc aminte doar ca nu ajunge sa stea nici un an pe banca unei echipe. Sigur nu știu exact ce a făcut Rednic în aceeași perioada dar asta e părerea care mi-a lăsat-o mie.

Frenemy (22 comentarii)  •  3 decembrie 2020, 19:06

Covorul a fost pregatit pentru selectionerul Hagi. Numai cine n-a vrut sa vada, n-a citit miscarea. Sa vedem acum cat de tare in clont e Mirel.

Deșteptu lu peşte (7 comentarii)  •  4 decembrie 2020, 12:03

Conducătorii clubului Viitorul au aceeaşi filozofie de *** ca şi ceilalți patroni din liga1, demiterea antrenorului după câteva luni sau câteva etape. Viitorul Viitorului va fi sumbru pt că răbdarea nu există pe nicăieri. Nu văd posibilitatea ca Rednic să rămână vreo 5 ani la Viitorul să construiască o echipă decentă. Când va apare un Guy Roux în fotbalul românesc să stea decenii ca antrenor la o singură echipă, atunci va fi primul semn de înzdrăvenire a fotbalului românesc. În primăvară o să citim alte articole despre noul antrenor al Viitorului sau al altor echipe din țurca românească numită pretențios fotbal, iar ziariştii o să disece dedesubturile acelor numiri *** făcute de nişte amatori...din nou.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează