Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Albuș și gălbenuș olimpic

Au fost create și prezentate echipamentele pentru Tokyo. Zău dacă nu sunt divizionare secunde cu tricouri mai frumoase!

Permalink to Albuș și gălbenuș olimpic
sâmbătă, 28 noiembrie 2020, 10:00

Dacă Pierre de Coubertin a spus că la Jocuri important e să participi, asta nu înseamnă c-o poți face îmbrăcat oricum.
Drept pentru care pe meleagurile noastre s-a creat un adevărat brainstorming în vederea înțolirii corespunzătoare a echipei de fotbal.

Au venit idei de la suporteri, de la reprezentanții sponsorului tehnic, totul sub girul lui Brenciu (de ce nu Botezatu sau măcar Țociu&Palade, că tot e divertismentul tv înghițit pe nemestecate?!), iar deasupra acestei gândiri colective s-a aflat FRF.

Însă întotdeauna când Federația își amestecă penelul într-o pânză, cerul albastru ajunge dedesubt, iar copacilor li se văd rădăcinile în loc de frunze.

Of, acel alb cu galben…
Alb complet cu margini gălbui sau albastru complet cu margini albe. Un J pe jambiere și o mâzgăleală (din fericire, prea puțin vizibilă) pe stânga tricourilor, care cică ar sugera flacăra olimpică.

Îți vine să suni la pompieri s-o stingă, nu alta! La gât, un discret tricolor, de cel mult un centimetru lățime. Tricouri cu en coeur, sau cu anchior, cum ar zice tanti Geta, care a ieșit la pensie din Confecții. Însă de-a dreptul sâcâitoare pentru ochi e acea combinație alb-galben.

Regăsită în viața de toate zilele în omlete sau când aceeași tanti Geta, devenită multilaterală după pensionare, bate spuma pentru prăjituri și, neatentă pentru că urmărea în paralel și un serial turcesc, scapă nițel gălbenuș în albușurile care se zbat sub tel.

„Tricolorii”, o amintire
Generația Guadalajara avea tricou galben, șort albastru și jambiere roșii. Apoi, când televiziunea color a venit la putere, s-a trecut la monocolor, galben complet acasă și roșu complet în deplasare.

A fost și o a treia variantă, alb complet, dar existau în compoziție destule elemente de tricolor. Pe mâneci, pe marginea șorturilor, pe jambiere.

Chiar și trusoul încă în vigoare al echipei naționale, cu acele două dungi verticale, roșie și albastră, pe fond galben, e mult mai reușit decât acest ou fiert! Tricolorul apare doar la gât, prea discret, de parcă ne-ar fi rușine cu el!

Impersonal
Nu vorbim de prima ligă, coborâm direct la a doua. U Cluj dă lecții de vestimentație (mai puțin de fotbal, dar nu asta e discuția acum), Poli Timișoara arată occidental, Craiova lui Mititelu preferă linia clasică a celor trei dungulițe subțiri.

Am văzut echipament decent la Rapid, la Petrolul, veșmintele au personalitate, culorile sunt cele tradiționale. Însă ceea ce vor arbora „tricolorii” la Tokyo e complet depersonalizat.

Dacă elimini acel minuscul tricolor de la gât, straiele pot fi purtate oricând de Dunărea Călărași sau de Unirea Slobozia, care au aceleași culori, galben-albastru.

Chestie de firmă
Printre alte „realizări” ale actualei conduceri federale se înscrie la loc de frunte și schimbarea furnizorului de echipament pentru loturile naționale.

De la clasicele trei dungi subțiri s-a trecut la acest J mare de tipar. Prăvălie spaniolă, abundentă prin Segunda Division și, mai nou, pe meleagurile noastre, unde se poartă în primele două eșaloane mai ceva ca blugii rupți.

Germania, Spania (clasice, cu acele trei dungi), Franța, Anglia (cu virgula culcată), Italia (cu felina în săritură) nu vor purta niciodată așa ceva. Noi ne înțolim cu ce ni se dă și facem pe creatorii de modă la domiciliu, cărând în Țara Soarelui Răsare acest lapte de pasăre alb cu galben, căruia i-ar sta mai bine în castron și la frigider decât pe umerii lui Pușcaș sau Nedelcearu.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

Fritz (51 comentarii)  •  28 noiembrie 2020, 15:02

Ma indoiesc ca Puscas sau Nedelcearu vor purta vreodata acele tricouri. Poate Carnat sau R. Grigore.

motanul incaltat (199 comentarii)  •  29 noiembrie 2020, 5:09

Gresesti total...Sunt tricouri ce reflecta la fix echipa Romaniei. O mare spalacire...Plus ca le poti folosi si dupa, cind te duci sa zugravesti o pivnita la tara....

17 Nentori Tirana (22 comentarii)  •  29 noiembrie 2020, 13:03

Maiou, la frig pe sub zoale, "merge si asa". Daca mai faci publici si ce scriu eu te ascund iar astia. Treaba ta, nu vreu sa fac rau nimanui. ------ Pare ca am ramas la numai „trei culori cunosc“ pe toata lumea. Daca nu numele inventat, macar culorile ar trebui schimbate ori macar impuse cu mai multa decenta decit au facut-o stapinii turci. Daca imi amintesc bine Steaua a jucat in alb la Sevilla iar Nationala in alb la Zürich la acel 0:0 cu Franta unde cu siguranta doar tricourile au aratat bine. Pina acuma singurele in care n-ai aratat ca venind de la talcioc ori ca un papagal. ------ Nu sint eu mare artist dar rosu galben si acel albastru, care numai ca cerul nu este, se potrivesc ca nuca in perete. Ce fac miticii prin Ciorogirla nu ma intereseaza, dar sa vopseasca bancile si cosurile de gunoi doar prin parcurile din Transilvania denota atita prost gust si ura fata de natura si orice traditie incit ar trebui sa imbolnaveasca si un mane-list. Nu ajung buruienile de pe marginea drumurilor, verdele mai mereu plin de praf, pe unde mai sint oameni intoliti si ei turceste iti mai sare in ochi si cite o placa mare cu aceste culori, pina si pe cabanute de lemn sus pe munte apare cite o placa ruginita in rosu galben albastru. Imi amintesc cum a infipt M² tricolorul in poarta Clujului ! E si rautate, ura, aceasta impunere cu forta a trei culori in natura, in afara stridentei lor care apare ca o lipsa de decenta. Poate de aceea le-au dat miticilor voie turcii sa se impopotoneze cu ele. Iar bandele alea tricolore pe care le poarta primarii asa cum poarta mitralierele unii „revolutionari“ prin Columbia, - Doamne, pai unii sint cu burti, bube, *** iar altele sint blonde rau – ar trebui interzise si vindute eventual doar cu sclipici, ca sa lumineze noaptea in pat, in magazinele erotice ca stimulent sexual – nu doar RaDo, care antrenor si oficial roma-n n-a vorbit de „barbatie“, „singe in instalatie“ ca argument suprem ? ---- Altfel, culorile trebuiau sa fie in floricele iar tricolorii ar fi trebuit sa iasa cu 3-4 rinduri pe ei, in sorturi ca fustite largi ori mai bine rochii. In primul rind cind *** toti taietorii de lemne, pescarii … turcii, grecii, bulgarii, mai ramine sa ti-o traga, ca urmas al lui Cezar si Traian (izmenaru si base desigur) … camilele. Bine alese si personajele din Las Fierbinti care sa promoveze firma „J“. De la Agardel ? „Nede“ a iesit victorios cu pescarii caci a lipsit, i-a dat voie RaDo – care s-a simtit bine ani buni la camile -, ca trebuia neaparat sa mearga personal sa-i controleze noii stapini culoarea chilotilor, cei cu care semna „pentru el si famiglia lui“. I-or fi vazut si stapinii turci pe mitici tot asa cum vad eu la tv undeva prin Peru, Columbia si Tanganica babe in aceste culori stridente coborind muntele spre piata cu ceva greu in spate.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dyego (3 comentarii)  •  29 noiembrie 2020, 13:59

Ba , asta alb parca mai merge dar il pe cel albastru ,ala nu are nici o treaba cu echipa nationala. Ala zici ca e echipamentul de acasa al celor de la Clinceni sau cel de deplasare( parca) al celor de la Chindia. Un echipament foarte urat ce sa mai. Se vede ca astia de la Joma nu prea au treaba cu echipamente sportive.

MZM (48 comentarii)  •  30 noiembrie 2020, 21:35

Da, idee catastrofica, a unor daltonisti: 3% galben pal (!) pe 97% alb!! Combinatie imbecila, vecinatate de culori neadmisa, cam ca mancarea aceea „speciala”, ridiche umpluta cu usturoi. Nu se poate! Cineva trebuie sa intervina, sa anuleze aceasta rusine si sa dea comanda pentru tricouiri normale unui designer... sanatos la cap!

Ovidiu (1 comentarii)  •  2 decembrie 2020, 13:06

Toate marile echipe au culori consacrate: Italia, Franta Albastru, Argentina _Dungi Alb- Albastre, Germania- Alb cu motive cu culorile steagului etc.... Noi ne-am format un brand cu Galbenul. În galben am avut cele mai bune rezultate. Nu știu de ce nu adoptăm galbenul pentru echipa națională cu diverse motive. Poate unora nu le place dar suporterii din alte țări știu de România în galben. Vă puteți închipui Italia jucând un meci important in altă culoare decât albastru? Poate doar dacă și adversarii sunt în albastru și ei vor fi nevoiți să-și schimbe echipamentul.

Comentează