Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Cât de jos e Estul?

Mircea Lucescu a mărturisit că spre finalul meciului cu Barcelona calcula în minte cotele de Transfermarkt ale adversarilor

Permalink to Cât de jos e Estul?
joi, 26 noiembrie 2020, 9:44

Probabil că încă nu era 4-0, dar 2 sau 3 la zero tot era. Și nea Mircea socotea și iar socotea, și-i dădea cu virgulă. Cică vreo 490 de milioane valora ceea ce îmbrăcase Barca în negru (nici măcar echipamentul original nu l-a deplasat în înghețata Ucraină!), iar Koeman părea că abia a deschis un showroom al La Masia în Estul îndepărtat. Păi, dacă ar fi fost trupa blaugrana în păr, și nu această Barcelonă cu totul experimentală, Lucescu ar fi avut parte de adunări mult mai complicate și de sume mult mai mari.

Prăbușirile celor mici

Pe Camp Nou, acum trei săptămâni, Kievul s-a ținut mult mai drept în șa. Acum a picat de pe cal cam rău (povestea că a fost 0-0 la pauză e cam de Daciadă, nu e valabilă printre luminile strălucitoare ale Ligii Campionilor), să reținem, în fața unei Barcelone aflate în cel mai prost moment al său din ultimul deceniu, fără Messi, ferit de frigul stepei, și cu o grămadă de tineri! Ce-i drept, și Kievului i-au lipsit câțiva, dar parcă prea asistăm în ultima vreme la acest gen de căderi zgomotoase ale celor mici.

Nu e lumea lor

Singura victorie de până acum (scriu înainte de meciurile de miercuri seara) a esticilor din grupele Ligii e acel 3-2 al lui Șahtior pe terenul lui Real, rezultat socotit o surpriză nu mare, ci colosală. Iar autorii ei, minerii portocalii ai lui Ahmetov, au fost drastic puși la punct mai apoi de acel 0-6 acasă cu Gladbach, sau Borussia „Mergi-pe-blat”, cum îi zicea legendarul Valentin Stănescu pe vremuri. Chiar dacă Ferencvaros s-a ținut bățoasă pe terenul lui Juve, să nu uităm că în tur reprezentanții fotbalului dirijat luminos de premierul Viktor Orban au luat-o rău pe coajă. Ca și favoriții lui Erdogan, cei de la Istanbul BB, carne de tun pe Old Trafford. Dacă privim clasamentele, Krasnodar, Zenit, BB-ul înainte amintit, Kiev, Lokomotiv Moscova, Ferencvaros luminează cu lanternele lor roșii.

Și alții sunt mici

Cei mari de tot, adică Real, Barca, PSG, Juve, Liverpool, Inter, Bayern, cele două vecine din Manchester și așa mai departe, ar dori, se știe, o competiție doar a lor, din profitul căreia să nu lase altora nici măcar firimiturile. Pentru ei, deplasările în Est sunt îngrijorătoare nu neapărat din punctul de vedere al fotbalului, cât al distanței, al frigului și al cojoacelor care trebuie comandate producătorului de echipament.

Tot pentru ei, mici sunt și ceilalți, cum ar fi Salzburg, Bruges, Gladbach, Sevilla, Rennes, Atalanta, Leipzig, formații eminamente occidentale, dar privite ca pigmei a căror vecinătate le poate compromite pedigree-ul. De pildă, printre suporterii Realului circulă o ironie crâncenă, de câțiva ani încoace, de când Sevilla tot câștigă Europa League. Madrilenii spun despre andaluzi că sunt „cea mai mare echipă mică din lume”!

Noi nici măcar pigmei nu suntem

Niciun nume românesc pe lista esticilor de mai sus, pe care au mai figurat relativ recent Ludogoreț, Slavia Praga (cu meciuri bune în fața lui Inter sau Dortmund) sau Steaua Roșie Belgrad, care chiar a reușit cu doi ani în urmă o victorie răsunătoare, 2-0 cu Liverpool. Cum stau acum lucrurile, probabil că mulți ani de-acum înainte nu vom avea nici măcar onoarea să socotim cotele de transfermarkt ale adversarilor în timp ce aceștia ne dau goluri cu nemiluita. Noi, până la Cortina de Fier dintre Est și Vest, mai avem încă o cortină, de lemn putred, care ne desparte de Estul care-și mai înmoaie din când în când degetele lumpene în borcanul cu miere.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

Ilie (57 comentarii)  •  26 noiembrie 2020, 10:43

Buzărin nu a scris despre Maradona. Probabil nu a auzit de el.

Simeone (44 comentarii)  •  26 noiembrie 2020, 11:09

Când spunea Petrescu de diferențe între fotbalul din Vest și ce avem noi, făceam mișto de el. Asa este, suntem în eșalonul 3 al fotbalului european, nu degeaba ni s-a înființat o a treia cupa europeana care sa incorporeze echipele mai slab cotate. O competiție a săracilor evident cu mai putini bani decât UCL sau Europa League. O echipa din România trebuie sa acorde atenție sporita oricărei echipe din Europa, dar atunci când întâlnești o echipa din Top 5 campionate. AS Roma se propune ca fiind viitoarea campioana a Italiei, se propune la succes în Europa. Sper diseară la un egal pentru a mai avea șanse la primăvară europeana. Iar bulgarii să-i bată pe elvețieni, deși cei din urma sunt o echipa foarte bună.

17 Nentori Tirana (22 comentarii)  •  26 noiembrie 2020, 12:36

De vina sint arbitrii. A luat 7 (sapte !) la München si s-a luat ca un 1 Leu si 25 de Bani de arbitru. Putea lua 20. A trecut de doua ori de centrul terenului. Aici a luat numai 4 caci … ma mir ca s-a deranjat antrenorul. 3-5 e standardul pentru cei care-si pun mintea cu EL, fie ei si frizerii de linga Tirana. El era de mic intelectual si saritor. Pe cind alerga in Mexic cu piciorusele lui sprintene si dribla tusierii mai ceva ca piticu atomic mai intreba citeodata profesoru nea Angelo: „cine se duce sa-mi cumpere tigari pe franceza“ „si mie un suc“- zicea Dobrin, iar Mirciulica ridica minuta si zicea: „Je moi !“. Mare, mare fotbalist. Acuma a ajuns la inteligenta maxima, Barcelona i se destainuie doar LUI, iar EL da sfaturi pretioase. Ba ce m-a impresionat. Sta si acuma - cind ar trebui sa stea cu o Vasilica pe prispa din fata casei si sa se converseze peste drum si santuri cu un vecin si o Viorica – si socoteste. Socoteste ba milioane ! Tremura puricii pa DDR pardon DDB ca ar putea sa Se Coboare IN jOS si sa le socoteasca milioanele. Putea sa se faca si profesor universitar matematician de prestigiu dar EL a ales sa ajute oamenii muncii din Duoniescc, c – ca cam asa se numeste Metropola unde a ales sa traiasca alaturi de Rat cei mai frumosi ani – de fapt sa se jertfeasca pentru oamenii muncii ca dupa munca grea sa aiba si ei seara o bucurie. Ba cit de uman este ! ------ Eu cred ca Hagi - care l-a descoperit rupind bilete de intrare la Inter si l-a vrut la Dinamo dupa ce si-a dat seama ca Luceafaru a destabilizat toata Italia – are dreptate cind cere cu indignare proletara ca Westu sa mai lase si Estu sa cistige ceva. Ca ce ? Sintem si noi oameni. Putem fi umani. Ar putea sa fie si ei. Putea sa ramina si Barca acasa, ca Finlanda, ca sa mai cistigam si noi ceva.

Fritz (51 comentarii)  •  26 noiembrie 2020, 12:40

Bravo nea Aline! Ne-ai scos din ceata.

legende (1 comentarii)  •  26 noiembrie 2020, 17:36

@Ilie - despre https://i.imgflip.com/4nxv6z.jpg au scris 7 voci din corul gazetei. buzarin e solist.

Umila generatie (28 comentarii)  •  28 noiembrie 2020, 10:11

Nea Buzarin, fotbalul european se divide in bogati si saraci. Ti-as recomanda filmul “Brewster’s million”, o comedie de zile mari, versiunea italiana “Chi piu spende… piu guadagna!” fiind cheia de lectura. Pentru a fi competitiv in Champions League trebuie sa investesti ca Real, Bayern sau Barcelona. Patronul lui Dinamo Kiev si-a platit datoriile bancare din intreaga suma primita de la UEFA, iar tarile din Nordul Europei au alte prioritati sportive. Cupa marilor urechi reprezinta monopolul echipelor din Spania, Anglia si Germania, lista castigatoarelor din ultimul deceniu este semnificativa.

Comentează