Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Chefi la cuțite, ”tricolori” la lingurițe

Meciul cu Irlanda de Nord a fost biruit la audiențe de o emisiune de gătit, ”Chefi la cuțite”, de la Antena 1. Semn nu doar că societatea o cam ia razna, asta știam deja, ci și că publicul fotbalului nu mai înghite orice

Permalink to Chefi la cuțite, ”tricolori” la lingurițe
sâmbătă, 21 noiembrie 2020, 9:11

În niște clasamente ale audiențelor în care divertismentul sub orice formă (X-Factor, Vocea României, iUmor, ba chiar și Vulpița) ocupă locuri de Champions League, nu e de mirare că fotbalul are de suferit. Există și filme, (Netflix și o grămadă de posturi de profil în rețelele de cablu), așa că același fotbal mai are de înfruntat un adversar.

Dar iată că un rival redutabil al echipei naționale apare cu totul neașteptat, dintre oalele, tochiturile, omletele sau rafinamentele italienești ale unei emisiuni de bucătărit, cu polonicul pe post de obiect al muncii, în loc de minge.

Recrudescența bucătăritului
Doar câteva vorbe despre show-urile culinare, cu observația că dacă telespectatorii le prizează, înseamnă că oamenii de-acolo, producători, bucătari, își fac bine treaba pe felia lor.

Azi toată lumea gătește, rupe plita, încovoaie mixerele sau microundele și încearcă să încropească la domiciliu bunătățuri pe care altădată, când banii erau mai mulți și condițiile mai puțin restrictive, le consuma la restaurant. Însă parcă e mai la îndemână să gătești acasă, în papuci comozi (pentru ca monturile să nu doară) și eventual cu bigudiuri.

Dacă iei seama bine la Scărlătescu et Comp, s-ar putea ca puiul a la contadina să-ți iasă ca la cârciumile din Centrul Vechi, iar bruschetele cu naiba mai știe ce să nu fie cu nimic mai prejos decât cele servite în cele mai rafinate localuri din zona Herăstrăului. Mai e și spiritul de competiție de pe platourile de filmare, așa că show-ul culinar n-are doar chili, oregano și alte mirodenii, ci și ceva suspans.

Altădată, doar aselenizarea…
De-aici, din acest miez al mirajului tigăii televizate, până la a depăși în audiență un meci oficial al echipei naționale de fotbal e însă cale lungă. Cu decenii în urmă, un meci oficial cu Irlanda de Nord era așteptat cu sufletul la gură de măcar cinci milioane de oameni, cu săptămâni întregi înainte de data disputării.

În deceniile televiziunii alb-negru, un amical România-Bulgaria, să zicem, transmis pe programul unu al singularului pe piață TVR, desfidea orice concurență cu orice emisiune de pe alternativul program doi. Poate doar evenimente epocale, cum ar fi aselenizarea, erau capabile să rivalizeze în grad de interes cu naționala României.

Alte vremuri, alte generații
Prin prisma ipostazei de tată de fete adolescente, cunosc mulți tineri de gen masculin aparținând aceleiași vârste pe care fotbalul îi lasă reci. Pur și simplu nu-i interesează, indiferent de nivelul competițional, răceala manifestându-se deopotrivă dacă pe ecrane e memorabilul Bayern-Barcelona 8-2 sau vreo banală transmisiune „de etapă” de la Clinceni sau Voluntari.

Nu prizează nici omletele catodice de la „Chefi la cuțite”, nu lăcrimează la „Vocea României”, nu se extaziază nici la „Te cunosc de undeva”, dar nici fotbal nu consumă, indiferent de forma de prezentare. N-au fost și nu vor fi în viața lor pe vreun stadion, decât eventual la concerte. Deși e vorba de tineri educați, civilizați, urbani, cu note mari la școală sau la facultate și cu certe perspective „occidentale” în carieră, fotbalul nu le spune absolut nimic, au cu totul alte preocupări.

Vina certă a fotbalului
Nu putem compara epocile, nici ofertele mediatice. Justificarea că generația noastră, a celor deja albiți la tâmple, a fost atinsă la vremea ei de microbul fotbalului în proporție covârșitor superioară generației tinere de astăzi se regăsește din plin în calitatea produsului oferit. În fiorul pe care echipa națională îl transmitea în anii optzeci sau nouăzeci și în fiorul pe care nu-l mai transmite acum.

În zona periferică de interes în care fotbalul s-a aciuat, cu echipă națională cu tot. Nu mai sunt lucruri memorabile, meciurile trec și uiți rapid de ele. Chiar și maniac al statisticii cum sunt, trec prin chinuri oblojite doar cu lecitină pentru a-mi aminti de întâmplările unui meci de-acum câteva luni, în schimb am clare în minte aproape toate fazele unor partide derulate în urmă cu decenii întregi.

E doar una dintre explicațiile pentru care nesăratul fotbal e lăsat deoparte de multă lume pentru o omletă picantă preparată sub ochii avizați ai lui chef Scărlătescu.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

pandele (5 comentarii)  •  21 noiembrie 2020, 9:49

VA MIRATI ? Avem un SUPER ANTRENOR !!! A reusit cea mai mare performanta din istorie, sa ne "bage" in urna a 2-a valorica. Cu acest antrenor mandru, nevoie mare, RADOI, Islanda a reusit sa ne umileasca, dupa care au urmat un sir de infrangeri (la Islanda ma refer), iar cea mai mare parte a jucatorilor acelei nationale s-au retras. Notre respect, Islanda, replica unui celebru comentator. La noi, RADOI, un ilustru necunoscut in tainele antrenoratului, fara bacalaoreat si fara licenta de antrenor, tine cu dintii de un scaun pe care nu-l merita si pentru care nu e pregatit profesional. De fapt traim in ROMANIA, o tara unde este posibil orice; PRESEDINTELE este cercetat penal pentru diverse case dobandite ilegal, cei care candideaza la diferite alegeri sunt PENALI, desi legea spune clar FARA PENALI etc. In aceste conditii de ce nu si-ar permite Burleanu sa sustina un antrenor FARA SCOALA ?, fara dreptul de a practica aceasta meserie. Nu am nimic cu Radoi, sunt revoltat de acest sistem unde TOTUL SE POATE. Din aceste motive batem pasul pe loc si refuzam sa tintim mai sus. Meritam ceea ce cultivam: prostie si interese, pe bani multi. Sunt curios pana unde va tine aroganta lui Radoi, ingamfatului Radoi.

Ilie (57 comentarii)  •  21 noiembrie 2020, 10:52

Mai ai curaj să scrii după ultimul articol? De fapt, la ce să te aștepți de la unul ca tine? Ai cultura, inteligența și bunul simț al unuia care nu a făcut nimic în viață.

Fritz (51 comentarii)  •  21 noiembrie 2020, 11:24

Nu ti-o placea tie bucataritul dar esti campion la golit recipiente cu dop.

itu52 (51 comentarii)  •  21 noiembrie 2020, 11:58

Din lac în puț, ... nici măcar puțul gândirii. O tocăniță răsuflată care va determina cititorii să prefere fotbalul nostru olog.

Umila generatie (28 comentarii)  •  21 noiembrie 2020, 13:57

Lumea este SCARBITA (ma numar printre ei) de aceasta echipa nereprezentativa, de antifotbalul practicat, in dezacord cu declaratiile oficiale, dar si de impostorul cocotat pe scaunul de selectioner. Daca vreun ziarist indrazneste intrebari incomode adresate baiatului fara licenta sau vajnicilor tricolori, fereasca Dumnezeu ce il asteapta! Replicile sunt acide, cum indrazneste purtatorul de microfon sa tulbure linistea si armonia grupului? Civilizatul protest al suporterilor nationalei se traduce prin vizionarea unor emisiuni televizive extrasportive, mai relaxante si atragatoare decat jalnicul spectacol oferit de actuala echipa nationala.

Ilie (57 comentarii)  •  21 noiembrie 2020, 14:44

Nu ți-e rușine să mai scrii după articolul despre Germania?

iurea (1 comentarii)  •  21 noiembrie 2020, 15:03

lumea trebuie sa revina la normal ,se va termina cu audienta nu numai la fotbal ,se va termina si cu sponsorii care arunca milioane de euro,se va termina si cu salariile si cu sumele de transfer exorbitante,este normal ca un tenismen sa castige intr-un turneu bani cat sa ii ajunga lui si familiei lui toata viata?usor ,usor se va inchide robinetul.

Toader (52 comentarii)  •  21 noiembrie 2020, 15:56

1. Ni s-a acrit de atîta fotbal la tembelizor; comentatorii alungă. 2. Fotbalul de azi e bambilici, n-ai ce să vezi și să ți minte. 3. Dacă Ibrahimovici la 38 de ani, chiar Ronaldo la 35, face încă legea pe teren, e jale. 4. Înseamnă că pregătirea copiilor, oriunde-n lume, este de mântuială. 5. Mai înseamnă că tinerii ajunși la echipa mare sînt îngropați. 6. Planul Kalergi merge-nainte.

Bogdan (1 comentarii)  •  21 noiembrie 2020, 16:14

Multe meciuri, calitate indoielnica, dopaj, jucatori supraevaluati, salarii umflate, mercantilism exagerat, coruptie, spalaturi de bani, politica. Toate astea, bagate in oala si fierte la foc mic pana scade interesul populatiei

Ilie (57 comentarii)  •  21 noiembrie 2020, 17:19

Articol manifest scris de Alin Buzărin. Doar că nimeni nu știe ce înseamnă manifest în redacția gsp.ro. Cum nu știu nici limbi străine, nici limba română, nici fotbal sau oricare alt sport. Niște pierde vară, cam ca antrenorul naționalei.

Poison (1 comentarii)  •  21 noiembrie 2020, 17:36

Oamenii știu că aceste meciuri, fie ele de Liga 1, fie ale echipei naționale, NU DUC NICĂIERI. Se joacă degeaba. Degeaba pt că din mentalitatea fotbalistului român a dispărut noțiunea de PERFORMANȚĂ. Ăștia aleargă pt bani. Prea mulți bani pt realizările lor. Oamenii știu că România nu trage să câștige europeanul sau mondialul. La fel și echipele românești. Ele țintesc să facă ceva bănuți, fie de la UEFA, fie prin vânzarea de jucători. Niciodată performanța. Când mai apare și Gigi și confirma chestiile astea (că obiectivul sunt banii și nu performanța) atunci tabloul e clar: meciuri fără sens, că să facă unii bani. De ce m-aș uita? Performanță nu fac, dar riscul ridiculizarii există. Iar oamenilor nu le place să fie umiliți sau să se simtă ridiculizati. Prin urmare nu se mai uita mai nimeni. Peste zece ani nu se va mai uita nimeni. Apoi mai e o mare problemă: nimeni nu mai joacă fotbal "pe stradă". Au distrus ăștia (politicienii) toate locurile unde altă dată se bătea mingea — acum sunt parcări și au pus lacăt pe terenurile scolilor. Atunci, de ce s-ar uita cineva la un sport pe care nimeni nu-l mai practică și care nu duce spre nicio mândrie (performanță)??

Radu K (8 comentarii)  •  21 noiembrie 2020, 19:39

E normal sa nu va mai urmareasca o parte din cei tineri. Nu-i intereseaza parerile unor puscariasi, manelisti, escroci, hoti, etc. Daca ne uitam pe gsp sau prosport, 75% din stiri sunt cu si despre personajele amintite. La "Prietenii lui Ovidiu" e o raritate sa ajunga cineva care n-a fost in puscarie, care n-are dosar penal sau care nu e cunoscut ca dubios. Tot opera categoriilor amintite anterior e si nivelul fotbalului romanesc. Cand promovezi nonvaloarea, cand faci omenii, dai valize, aranjezi arbitrii, scrii doar despre echipa puscariasilor, ai cam distrus competitia si ai indepartat oamenii cu bun simt. Mai ramanem noi, astia pe care ne-a prins microbul acum 10-20-30 ani. Dar daca o tineti tot asa, plecam si noi. Nu mai e mult pana atunci.

Gicu (2 comentarii)  •  21 noiembrie 2020, 21:17

Aline,suntet aceeasi generatie si am aceleasi trairi!Empatizez cu tine perfet!Fotbalul e ca o iubita care te-a tradat ,dar care te-a si facut de rusine pe unde ai iesit cu ea!Si asta in mod repetat dupa ce am ierta-o de zeci de ori!Orice om are o limita si a mea si a mea s-a sfarsit cam din 94,dupa ce mancam pana atunci fotbal pe paine!Mai sunt si alte lucruri importante in viata!De altfel,mai pricesc sau mai citesc sport doar din inertia de a nu fi ridicol!Tenisul inca mai suscita interes pt mine,dar nu stiu pentru cat timp!Sa auzim de bine!

Gicu (2 comentarii)  •  21 noiembrie 2020, 21:19

Salutare valoare si onestitate in Romania!In aceasta viata n-o sa mai vedem noi nik!

motanul incaltat (199 comentarii)  •  21 noiembrie 2020, 21:29

Alta explicatie ar fi ca daca-ti reuseste o mincare ramii cu o senzatie OK---daca vezi un meci al Romaniei---nu ramii decit cu o senzatie de ***. Treaba e simpla. E clar ca alegi un post care iti ofera o senaztie de bine....Apoi eviti sa spargi televizorul cu toate ca poate n-ai baut nimic ci numai ca il asculti pe Ilie Dumitrescu care il vede pe Ianis un jucator determinant cind statisticile spun exact invers. Eu nu stiu ce blat aveti cu asta de este nelipsit din studiorile Digi.... Nu vrea Radu Paraschivescu sau chiar Balint sa vina mai des???? Sau nu va convine ca astia din urma mai spun si ce vede toata lumea????

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

adrian (3 comentarii)  •  22 noiembrie 2020, 14:24

A murit presa scrisa....la ce titluri propuneti la articole ,gen ,SENZATIONAL,BOMBA, etc. , , tittluri ce nu au nici o legatura cu articolul respectiv ,sau, cum rastalmaciti declaratiile antrenorilor sau jucatorilor , ptr. a scoate senzationalul si a creste audienta , care se pare ,conform articolului , scade dramatic, sper sa moara si presa asta online , presa total *** , chiar daca spre rusinea mea , inca o citesc.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Kendo (9 comentarii)  •  22 noiembrie 2020, 18:08

Comparatia intre un meci de fotbal, chiar si amical, cu orice altceva de pe programul 2 in perioada "alb-negru" e "geniala"... Ce emisiuni erau pe 2 pe atunci? Emisiunea in limba maghiara, emisiunea in limba germana si cateva emisiuni "culturale". Asta cand exista programul 2. Apoi, normal ca lumea nu se mai uita la o nationala de doi bani. E cea mai jenanta nationala a Romaniei pe care am vazut-o in viata mea. Trecand peste asta, pun pariu ca audientele au scazut si pentru campionatul intern. Ciudat, pare sa existe tot mai putin interes pentru scandaluri, puscariasi si alte mizerii. Noroc cu degringolada telenovelistica si apropiatul sfarsit al lui Dinamo, ca mai aveti ce pune pe site. In rest, chiar sunt curios cati intra pe stirile cu interlopi (neaparat trebuie sa fie o stire, doua cu tot felul de "musculosi" umflati cu pompa care se ciomagesc intre ei), stirile cu pozele de pe Instagram ale sotiilor de fotbalisti, stirile cu cine a mai luat COVID si ce apocalipsa ne paste, conform unor "experti" care in alta tara erau la sanatoriu de mult, sau alte asemenea mizerii. Daca nationala asta (si voi, ca ziar) ar (ati) disparea, aproape nimeni n-ar baga de seama. Si ar fi si aerul mai respirabil.

Alex One (87 comentarii)  •  23 noiembrie 2020, 10:03

@Kendo, stai linistit porcarii in fotbal sau intamplat si in epoca "alb-negru" sau ai uitat de unde venea "cooperativa", aha, si inca cate. Diferenta e ca pe vremea aia nu se intra in puscarie, presa relata ce i se ordona-permitea,e adevarat, cam ca acum, toate aranjamentele se faceau cu voie de "sus". Cand o mai lua vreunul pe aratura, crezand ca-i de capul lui, era repede potolit . Iar lumea popula stadioanele si se uita la masiv la tv ca altceva oricum nu primea. Pana la calificarea din noiembrie '89 CM- Italia, cam ce realizase echipa nationala ? Cam nimic, desi la echipe de club ultimul deceniu a fost fast.

Comentează