Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Fotbalul și Serviciile

Dacă acel des invocat Stat Paralel s-a băgat în fotbal, stricându-l, ar fi timpul ca lucrurile să fie reparate

Permalink to Fotbalul și Serviciile
joi, 22 octombrie 2020, 10:35

Știrea că Vasile Dâncu urmează să-l nășească pe Răzvan Burleanu e, fără îndoială, o mondenitate, o picanterie savurată de amatorii genului. Însă informația insistentă că Burleanu a fost pus, în 2014, la conducerea Federației ca urmare a intervenției aceluiași Dâncu, din mijlocul norului ocult care plutește de mai multă vreme deasupra Ardealului și a întregii țări, e importantă și destul de greu de negat. Pentru că altfel ar fi fost foarte greu ca tânărul de nici 30 de ani (în acel moment) să întrunească sufragiile, chiar și în condițiile în care Gică Popescu fusese încarcerat în preziua alegerilor.

Oprobriul

Subiectul „Servicii” revine în actualitatea fotbalului măcar din două motive. Primul îl întrupează rezultatele groaznice ale echipei naționale. În general, de câțiva ani, există o stare generală de negare a lui Burleanu, dar ea se amplifică în momentele în care România înregistrează eșecuri, necalificări, ratări de obiective. Și cum se tot spune că președintele FRF a fost instalat cu ajutorul Serviciilor, oprobriul se răsfrânge și asupra acestora.

Ce spune un „wanted”?

A doua aducere recentă a Serviciilor în prim-plan îi aparține lui Cristian Rizea. Fostul politician, condamnat în contumacie, ascuns în Transnistria de teama extrădării, spune, într-o recentă declarație de aflare în treabă (un fugar, un „wanted”, ar putea avea alte preocupări), că de evenimentele din 4-5 martie 2014 (arestarea lui Gică Popescu, alegerea lui Burleanu la FRF) răspunzători ar fi Vasile Dâncu și George Maior, ultimul, la acea vreme, șeful SRI, acum ambasador în SUA. Dacă Dâncu se află mereu în proximitatea lui Burleanu, numele lui George Maior pare aruncat gratuit în toată această poveste. Nicio apariție publică în comun, nicio declarație de susținere nu-l apropie pe Maior de actuala conducere a Federației.

Patru ani n-au fost de-ajuns?

Să zicem că așa e și că omniprezentele Servicii au contribuit la instalarea lui Burleanu, iar motivul ar fi fost banii fotbalului, plus imaginea pe care acesta o poate aduce. Dar primul mandat de patru ani al președintelui FRF n-a fost deloc strălucit și nici aducător de venituri, iar omniscienții din Servicii puteau acționa pentru schimbarea lucrurilor. De ce să controlezi pe mai departe o mașinărie care dă rateuri, are costuri mari și nu-ți aduce niciun folos? Se spune că electoratul (mai ales fotbalul feminin, de sală și Asociațiile Județene) ar fi votat pentru avantajele personale oferite de administrația Burleanu. Dar, dacă ochiul și timpanul Statului Paralel ar fi vrut altfel, s-ar fi întâmplat altfel!

Luați-vă oameni pricepuți!

Probabil că și în alte părți Serviciile acționează în domenii importante ale societății și implicit în fotbal. Dar, dacă e așa, ele apelează la oameni pricepuți, care dezvoltă domeniul, nu-l prăbușesc așa cum s-a întâmplat la noi. Acum se aude la bursa zvonurilor că Serviciile și-ar fi dat seama de eroarea din 2014 și l-ar fi lăsat din brațe pe Burleanu, iar acesta ar mai fi sprijinit, din rațiuni personale, doar de apropiatul său reazem Dâncu, variată susținută și de recenta știre mondenă cu nășitul. Serviciile ar vrea altceva, pe altcineva, o persoană care să se și priceapă.

Meșterii strică-tot

Nu neapărat ca jurnaliști, dar ca suporteri ai fotbalului și ai echipei naționale, ne era mult mai comodă, mai convenabilă, varianta că fotbalul a fost stricat de Burleanu și de echipa sa nepricepută în domeniu. Luând în calcul implicarea Serviciilor, ne gândim doar că aceestea nu acționează doar în fotbal, ci și în alte domenii, mult mai importante. Sănătate, învățământ, apărare, finanțe și așa mai departe. Dacă se pricep peste tot ca la fotbal, e vai de capul nostru!

 

FOTO: Eminență din umbră a PSD, Vasile Dâncu (în centru) a fost în ultimii ani mai mereu în proximitatea echipei naționale de fotbal

Comentarii (14)Adaugă comentariu

Matei (2 comentarii)  •  22 octombrie 2020, 14:23

Foarte, foarte bun editorialul !

traian (8 comentarii)  •  22 octombrie 2020, 15:40

Corect! Felicitari pentru curajul de a aborda o tema pe care presa o ascunde complice. Intreventia nefasta, nociva, toxica a politicului (serviciilor) in sport, in justitie, etc. Indiscutabil Burleanu si gasca lui de impostori, praduitori, a fost instalat la conducerea FRF la ordin. Nepriceputul mizer a venit direct dintr-un birou obscur de la Cotroceni pt a ocupa fotoliul Nașului, dupa ce G Popescu a fost incatusat de justitia aservita, subordonata, comandata. Tot serviciile si justitia stramba au facilitat si revenirea monstruozitatii sovietice militarizate (CSA) in fotbalul romanesc, prin decizii absurde in favoarea prafuitei cazarmi infiintata de armata rosie in 1947, care mai exista in mod rusinos doar in Romania. Cum sa se mai confiste numele unei echipe profesioniste cunoscute si respectate in Europa, precum Steaua, in anul 2014, intr-o tara UE, decat cu o justitie care respecta in pozitie de drepti ordinele venite de la Oprea, Maior, Coldea, etc. O rusine, o mizerie, la fel ca apropierea lui Dancu (unul dintre sefii supremi de la Chefereul 1907) de Burleanu, ceea ce explica cele 3 titluri consecutive ale kolosvarului, cu arbitrii prieteni, recioprocitati si cooperative. Cu toate aceste anomalii toxice fotbalul romanesc a ajuns in subsolul clasamentelor, in epoca de piatra. Dar presa tace complice, respectand omerta referitor la cazarmile bolsevice CSA si CS Dinamo, la haiduciile comise de kolosvar de asa mult timp, la incompetenta si lacomia gastia burlanesti. Asa ca felicitari dl Buzarin si sa speram ca este doar inceputul!

Cn (1 comentarii)  •  22 octombrie 2020, 16:14

E reconfortant sa vezi ca gazeta mai are jurnalisti cu miez si stil, ca dl Buzarin. In rest, prea multi maestri in limba de lemn, umoristi cu umori, sau agramati care se lupta cu numarul de i-uri. Respect de la un fost jurnalist convertit in profesor de drept pe-afara.

Simeone (44 comentarii)  •  22 octombrie 2020, 16:49

@Traian, Tu draga cam furi curent la greu. Singura apropiere a lui Dancu cu CFR -ul e faptul ca venea la meciurile CFR-ului si faptul că e clujean. Dancu in schimb e profesor, pesedist de formatie si mai mult, manager a unui institut de statistica. In aceasta Romanie in care de foarte mult timp PNL-ul e la putere, voi spuneti ca Dancu, un pesedist, apropiat de Ioan Rus, stiti voi, grupul de la Cluj, are influenta la Bucuresti, poate sa puna campioana la fotbal. Voi criticati ceva, dar probabil nu v-ati uitat la meciurile CFR-ului, o echipa dezavantajata crunt sezonul trecut. Petrescu suspendat de mai multe ori, cartonase rosii foarte multe, cumul de cartonase galbene, decizii ultracontroversate, evident in defavoarea clujenilor. Buzarin, Naum si mai sunt si altii se stiu ei, grupul Telekom Sport, i-ar manca pe paine pe clujeni daca ar afla ceva concret. Sunt speculatii fara sens, in acest sezon, CSU Craiova va lua campionatul oricat de mult s-ar stradui miticii.

traian (8 comentarii)  •  22 octombrie 2020, 17:56

Simeoane nu esti bine! Aiurezi grav! Gasca husareasca condusa de Arpi bacsi *** trei campionate in 2008, 2010, 2012, de o manierea nesimtita mult peste ce faceau amatorii J Padureanu si R Pascu. Fluierasi loiali, aranjamente mizere, protectie portocalie. Dinu a spus clar ca serviciile au amenintat Dinamo la meciul cu Steaua din 2008, ca era o valiza cu forinti in tribuna pt a premia Dinamo, dar l-au executat pe fraierul Jiji a carui valiza era in portbagajul masinii lui Tea Sponte, deci nici macar in flagrant! Jiji a fost avizat ca *** cumpra jucatori de la U Cluj pt a castiga in ultima etapa si a incercat sa-i faca sa joace corect. Dar au intervenit organilii porticalii si au rezolvat. Dupa ce *** trei titluri, arpi *** prin cipru, a tras teapa statului si angajatilor cu insolventa si a disparut. A aparut apoi varga bacsi, consiliat de dancu bacsi, cu o foame si mai mare si a reluat ciclul de haiduceli, tot cu arbitrii, cooperative, reciprocitati, aranjamente si au mai jecmanit 3 titluri. Asa ca Simioane trezeste-te din noaptea mintii si iesi din pestera ignorantei!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Urod (55 comentarii)  •  22 octombrie 2020, 18:12

Mai contează acum cine și de ce îl susține pe Burleanu ? ...faptul este consumat, Burleanu își va asigura voturile de la fotbalul care nu contează (feminin...etc), din doua mandate a facut trei , și cam asta e.....Când a venit Lupescu, voi mass-media ati fost mai mult rezervați decat susținători a unui candidat care era îndreptățit sa fie președinte . Trebuie sa ne obișnuim cu gândul ca Burleanu va pleca din FRF, numai când i se vor termina mandatele,dupa care, mai mult ca sigur va avea grija sa pună presedinte pe cineva apropriat lui.....Asta e...!!!!!

Simeone (44 comentarii)  •  22 octombrie 2020, 18:35

@traian, mai uită-te din când în când la meciuri și apoi mai vorbim. Sa vezi acolo cine fura pe cine. Dacă doar iei rezultatele, observi anumite relații între persoane, ești pierdut, fiindcă anumite detalii nu ți se arata. Probabil ești fan ofticat a lui U Cluj dar nu uita pierzi esențialul, te iei dupa ce comenteaza unul sau altul, fără sa îți dai seama ca realitatea e alta. Deci, te rog uită-te la meciuri și după aceea îmi adresezi protest.

dan man (12 comentarii)  •  22 octombrie 2020, 18:39

Statul roman a fost vandut demult judeomasoneriei,asa ca nu i de mirare ca serviciile submineaza tot ce pot (economie prestigiu international,politica ) si in acest fel creeaza haos ,neincredere in statul roman si in instrumentele sale,si implicit un western in care fura toti cu acte.

motanul incaltat (199 comentarii)  •  22 octombrie 2020, 19:33

Ca sa ocupi orice post de conducere la stat trebuie sa ai sustinere(pile). Bineinteles ca asa s-a intimplat si la FRF. Bieinteles ca din 1947 Securitatea e la putere si conduce tot in Romania... Ok nu se mai numeste asa dar tot aia este. Ca si comunismul care nu a disparut niciodata din Romania. Si nici n-o sa dispara. S-a transformat. Marii membrii de partid au devenit capitalisti---erau si inainte dar se mai fereau. Pt. mine e o neclaritate de ce statele capitaliste vorbesc cu Romania---sau poate vorbeste doar partea lor neo-marxista si de ce Gica Popescu mai traieste in tara asta penibila???

di livio (37 comentarii)  •  22 octombrie 2020, 19:43

exact așa e, îi vai de capul nostru, cașchetarii din servicii se pricep la tăte cele ezact ca la fotbal...d-aia avem și praimministăru pe care-l avem și politrucii pe care-i avem...dăcît marionete

voicu pop (7 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 9:36

bai oltean ghertos, acum niste luni ne povesteai fara nici o jena de ce olguta trebuie sa castige campionatul, acum , mai vi ta ar trebui sa vii cu o erata, sa recunosti ca esti un mare ***, *** rafa caracter

Hombre (21 comentarii)  •  23 octombrie 2020, 15:27

Nu cred ca serviciile si-au propus esecul. Sigur ca l-au bagat pe Zburleanu in 2014, dar apoi au renuntat la fotbal pentru ca oricum nu se mai putea repara nimic din el. Si uite asa a ramas incompetentza la FRF si azi. O federatie aflata in miscare rectilinie si uniforma. :-)

Comentează