Fotbalul și Serviciile
Dacă acel des invocat Stat Paralel s-a băgat în fotbal, stricându-l, ar fi timpul ca lucrurile să fie reparate

Știrea că Vasile Dâncu urmează să-l nășească pe Răzvan Burleanu e, fără îndoială, o mondenitate, o picanterie savurată de amatorii genului. Însă informația insistentă că Burleanu a fost pus, în 2014, la conducerea Federației ca urmare a intervenției aceluiași Dâncu, din mijlocul norului ocult care plutește de mai multă vreme deasupra Ardealului și a întregii țări, e importantă și destul de greu de negat. Pentru că altfel ar fi fost foarte greu ca tânărul de nici 30 de ani (în acel moment) să întrunească sufragiile, chiar și în condițiile în care Gică Popescu fusese încarcerat în preziua alegerilor.
Oprobriul
Subiectul „Servicii” revine în actualitatea fotbalului măcar din două motive. Primul îl întrupează rezultatele groaznice ale echipei naționale. În general, de câțiva ani, există o stare generală de negare a lui Burleanu, dar ea se amplifică în momentele în care România înregistrează eșecuri, necalificări, ratări de obiective. Și cum se tot spune că președintele FRF a fost instalat cu ajutorul Serviciilor, oprobriul se răsfrânge și asupra acestora.
Ce spune un „wanted”?
A doua aducere recentă a Serviciilor în prim-plan îi aparține lui Cristian Rizea. Fostul politician, condamnat în contumacie, ascuns în Transnistria de teama extrădării, spune, într-o recentă declarație de aflare în treabă (un fugar, un „wanted”, ar putea avea alte preocupări), că de evenimentele din 4-5 martie 2014 (arestarea lui Gică Popescu, alegerea lui Burleanu la FRF) răspunzători ar fi Vasile Dâncu și George Maior, ultimul, la acea vreme, șeful SRI, acum ambasador în SUA. Dacă Dâncu se află mereu în proximitatea lui Burleanu, numele lui George Maior pare aruncat gratuit în toată această poveste. Nicio apariție publică în comun, nicio declarație de susținere nu-l apropie pe Maior de actuala conducere a Federației.
Patru ani n-au fost de-ajuns?
Să zicem că așa e și că omniprezentele Servicii au contribuit la instalarea lui Burleanu, iar motivul ar fi fost banii fotbalului, plus imaginea pe care acesta o poate aduce. Dar primul mandat de patru ani al președintelui FRF n-a fost deloc strălucit și nici aducător de venituri, iar omniscienții din Servicii puteau acționa pentru schimbarea lucrurilor. De ce să controlezi pe mai departe o mașinărie care dă rateuri, are costuri mari și nu-ți aduce niciun folos? Se spune că electoratul (mai ales fotbalul feminin, de sală și Asociațiile Județene) ar fi votat pentru avantajele personale oferite de administrația Burleanu. Dar, dacă ochiul și timpanul Statului Paralel ar fi vrut altfel, s-ar fi întâmplat altfel!
Luați-vă oameni pricepuți!
Probabil că și în alte părți Serviciile acționează în domenii importante ale societății și implicit în fotbal. Dar, dacă e așa, ele apelează la oameni pricepuți, care dezvoltă domeniul, nu-l prăbușesc așa cum s-a întâmplat la noi. Acum se aude la bursa zvonurilor că Serviciile și-ar fi dat seama de eroarea din 2014 și l-ar fi lăsat din brațe pe Burleanu, iar acesta ar mai fi sprijinit, din rațiuni personale, doar de apropiatul său reazem Dâncu, variată susținută și de recenta știre mondenă cu nășitul. Serviciile ar vrea altceva, pe altcineva, o persoană care să se și priceapă.
Meșterii strică-tot
Nu neapărat ca jurnaliști, dar ca suporteri ai fotbalului și ai echipei naționale, ne era mult mai comodă, mai convenabilă, varianta că fotbalul a fost stricat de Burleanu și de echipa sa nepricepută în domeniu. Luând în calcul implicarea Serviciilor, ne gândim doar că aceestea nu acționează doar în fotbal, ci și în alte domenii, mult mai importante. Sănătate, învățământ, apărare, finanțe și așa mai departe. Dacă se pricep peste tot ca la fotbal, e vai de capul nostru!
FOTO: Eminență din umbră a PSD, Vasile Dâncu (în centru) a fost în ultimii ani mai mereu în proximitatea echipei naționale de fotbal