Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Străinii buni pot ajuta indirect echipa națională!

O barieră salarială ar putea limita accesul tuturor neaveniților în fotbalul nostru. Dar e vorba despre un prag de jos, nu de sus

Permalink to Străinii buni pot ajuta indirect echipa națională!
sâmbătă, 17 octombrie 2020, 10:45

Nu demiterea sau păstrarea lui Mirel Rădoi e problema cea mai stringentă. Dacă-l vor da afară, federalii vor închide gura contestatarilor, dar vor pune în loc pe altcineva, aflat tot la îndemână. Tot ieftin, tot ascultător, tot dispus să transporte mai departe în timp mediocritatea.

Acel 37 la sută

În „Gazeta” de joi, colegii au procedat la un aprofundat studiu statistic, ajungând la concluzia că ultima etapă de dinaintea întreruperii campionatului, cea de acum două săptămâni, a etalat pe terenurile primei ligi 88 de fotbaliști străini dintre cei 240 de jucători folosiți de către cele 16 competitoare.

Cu alte cuvinte, 37 la sută dintre cei care au intrat pe teren au fost străini. Și ce dacă?, se va spune. Probabil că și în Bundesliga sau în Premier League procentul e similar. Da, însă în acele campionate străinii se numesc Haaland, Salah, Lewandowski, De Bruyne și așa mai departe.

La noi îi cheamă în fel și chip și vin de te miri unde. Asta e problema de fond. Restul e formă, lipsă de conținut.

Au dreptul la muncă

Sigur că puhoiul de străini din prima ligă nu poate fi clintit acum. Există contracte în derulare, nu se poate umbla la ele unilateral, e nevoie de acordul ambelor părți.

N-ai cum să dai afară peste noapte străinii lipsiți de valoare, însă în timp, pe măsură ce contractele încetează, există o soluție. Nu limitând numărul lor, pentru că s-ar încălca dreptul la muncă. Îi lași să muncească, îi primești să semneze contracte, dar nu le înregistrezi la LPF sau la FRF decât dacă respectă un anumit prag salarial.

Pragul de jos

Așa cum s-a impus regula U21, cu toate imperfecțiunile ei (mai ales cele care se referă, sau mai degrabă nu se referă, la numărul de minute pe care trebuie să le stea pe teren cel de-al doilea „under”), se mai poate impune încă o regulă. Începând chiar de mâine, sau, în fine, din următoarea „fereastră” de transferări.

Conform acesteia, CLUBURILE DE PRIMĂ DIVIZIE SĂ NU MAI POATĂ LEGITIMA JUCĂTORI STRĂINI CARE SĂ AIBĂ SALARIUL LUNAR SUB UN ANUMIT PRAG. Să zicem 10.000 de euro la Liga 1. Se poate discuta asupra sumei, o mie-două în sus sau în jos, dar cam în această zonă ar trebui să fie bariera financiară. Și implicit valorică.

Trei cu câte zece mii, nu zece cu câte trei mii

Prin urmare, nu vor mai veni la noi toți nechemații, toți neaveniții, care acceptă în România salarii de trei-patru mii pe lună, doar ca să joace, să reintre în circuit. La zece mii pe lună aduci fotbaliști de valoare, nu diletanți. Un club de mijlocul clasamentului nu va mai angaja, să zicem, zece străini cu câte trei mii pe lună, ci trei străini cu câte zece mii pe lună.

Automat, vor rămâne locuri libere care în timp vor fi ocupate cu fotbaliști români. Jucând lângă niște „maeștri” plătiți atât de bine, ai noștri n-au cum să nu crească și ei în valoare și să devină competitivi la echipele naționale.

De sus până jos!

Măsura poate coborî pe scara valorică. Se poate impune un prag și la liga a doua. Să zicem, 5.000 pe lună, sau măcar 4.000. La fel la liga a treia, pentru că și acolo s-a împestrițat peisajul cu diverși diletanți în fotbal, aduși doar ca să se spele niște bani și să se plătească niște comisioane unor impresari.

2.000 sau 2.500 de euro pe lună ar însemna destul pentru niște străini care să joace în eșalonul trei, unde salariile „autohtonilor” sunt tot 2.000 sau 2.500, dar în lei, nu în euro.

Nepopular, însă necesar

Dacă s-ar impune această regulă, ar sări cu gura patronii, impresarii chiar și unii dintre antrenorii băgați în ceea ce se cheamă eufemistic „libera circulație a jucătorilor”, dar în realitate e o sursă de bacșișuri și de interese.

În perspectivă însă, un președinte de club de la mijlocul primei ligi, să zicem, nu va mai vinde cu 300.000 de euro un fotbalist bun pe care l-a luat liber și l-a plătit un an cu 5.000 pe lună. Îi va da pragul minim, 10.000, și poate să-l valorifice cu un milion sau chiar cu mai mult.

Sistemul ar fi nepopular și enervant acum, dar lucrativ în perspectivă. Merită să ne gândim la el!

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Umila parere (28 comentarii)  •  17 octombrie 2020, 12:35

Introducerea acestui plafon salarial minim ar reprezenta falimentul unor cluburi precum Viitorul, salariul maxim actual fiind de cinci mii. Esti sigur ca Hagi, ca si alti patroni din prima Liga1 ar accepta propunerea? De ce nu discutam despre adevaratele cauze care au dus la situatia actuala? Cand si cum a devenit agramatul din Pipera patronul celei mai indragite si performante echipe din Romania? Cum a fost facuta dezafilierea Universitatii Craiova si mai ales cum a luat fiinta noua echipa care a primit drept de folosirea siglei si palmaresul adevaratei Universitati? Cine a propulsat-o pana in prima divizie? Cum a devenit posesoarea unui stadion, construit pe bani publici? Cine sponsorizeaza acesti fluturi de o noapte, gen Clinceni, Chiajna, Voluntari, etc? Dumneata lucrezi in presa de multa vreme, mi-e greu sa cred ca nu cunosti detalii inaccesibile omului de rand, cu toate acestea faci o propunere, laudabila in substanta, insa menita sa distraga atentia de la miezul problemei.

Faniță (2 comentarii)  •  17 octombrie 2020, 19:05

bă Prostea, omenirea crescând și faptul că azi poți maimuțări cu degetele pe tastatură s-au întâmplat pentru că statul nu a intervenit în economie. se numește capitalism și piață liberă. avem suficienți jucători care au fost vânduți în străinătate. de ce nu s-au adaptat acolo dacă erau așa buni? mă uit la PL acum. niciun român în acel campionat. e Pușcaș în liga a doua la ei. N-am mai avut un român în PL de pe vremea lui Dan Petrescu la Chelsea. Străinii sunt de vină? FRF? Hagi azi, unul dintre cei mai cotați jucători români la ora actuală, e la Rangers în Scoția. Azi au avut ceva derby mare acolo. L-a văzut de pe bancă. E tot vina străinilor? Sau a FRFului? Pe vremea când eram buni la fotbal și eu eram mic, nu înțelegeam de ce în națională erau toți straineri, hai unul de la Steaua, care pleaca rapid în străinătate. Dar băieții ăia erau fotbaliști. Nu îl poți compara pe Mutu sau pe Chivu sau pe Contra cu oricare jucător român de astăzi. Tot vina străinilor e că nu mai avem fotbaliști? FCSB, echipă de români mânji pur sânge s-au chinuit să treacă mai departe în cupa UEFA. Nu au reușit. de doi ani. e vina FRF? Vor niște mediocrii să dea 9 milioane de euro pe Man. Becali nu e de acord cu sub 15. Pe ce considerent? Unul care joacă la o echipă ce e prezentă în Liga 1 și atât. Nici măcar la națională. 15 milioane pe ce? Nu au mai câștigat un titlu de ani. FRF e de vină? eu zic să te stergi de căcat. că pute.

mal. (17 comentarii)  •  17 octombrie 2020, 20:02

Principial, aveți drptate dle Buzărin. Cred că nu poate fi realizată propunerea dvs. pentru un motiv simplu: numărul mare de echipe în prima ligă ... cere număr mare de jucători (măcar 22-26 jucători pentru fiecare echipă). Ia să facem noi o primă ligă cu 12 echipe care să concentreze jucătorii români de calitate (aia care e...) să vedeți că nu mai rămâne loc pentru toți străinii,oricât ar vrea impresarii să-i impună. Dar, interese mechine (și Hagi trebuie să vândă, nu?) cresc artificial nevoia de jucători în prima ligă. Rezultatul? Prezența în cupele europene și, concecutiv, performanțele echipei naționale.

Campioana CFR (7 comentarii)  •  17 octombrie 2020, 20:10

Nu pot decat sa rad de asa idee ***... :))) Pai de ce vin strainii astia pe 3000? Pentru ca sunt mai buni decat romanasii pe posturile lor! Si culmea.. mai ieftini! Daca ar fi romanasi mai buni la pret real (nu umflat de impresari), nu ar mai avea sens sa se complice nimeni cu strainii. Iar strainii buni ii aduci cu salarii mari, ceea ce nu e cazul in campionatul acesta sarac. Daca vrei sa faci performanta si sa cresti romani buni, adu antrenori buni pentru copii si juniori, ofera-le conditii similare ca-n vest (inclusiv profesori, psihologi, medici, etc), fa-le competitii serioase si in 10 ani se vor vedea primele rezultate.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ceferika (8 comentarii)  •  17 octombrie 2020, 20:46

O idee creață. Adică ridică-i salariul ăluia străin să se oftice românul și ori joacă fotbal de ciudă, ori nu joacă până nu-i dă și lui salariu mare. Hai că-i oablă treaba. Ha-ha-ha...

dan c (7 comentarii)  •  17 octombrie 2020, 21:06

Din nou, aceleasi articole fara fond; pareri si iar pareri, fraze fara continut, doar frustrari; oare chiar sa fi ajuns romania la fundul sacului si in cultura si in ziaristica si in politica dar mai ales si in educatie? alin buzarin, mai cititi si voi o carte, mai invatati si voi ziaristica adevarata de la cei care chiar o fac. Ghici unde?

Urod (55 comentarii)  •  18 octombrie 2020, 2:29

Sunt de acord, acolo unde sunt bani multi, apar si hoțiile....impresarii sunt o specie care mișună acolo unde este loc de smecherie, pt ca viata lor in general se bazeaza pe asa ceva. Probabil existenta impresarilor la inceputuri a avut un rost, dar acum este 5% normalitate in munca lor, iar restul hotie si spalare de bani. Ideea de a pune niste bariere salariale nu stiu daca este tocmai productivă , ar mai trebui sa vedem si daca mai avem jucatori de fotbal autohtoni. Ma refer la jucatori de fotbal si nu la niste simpli practicanți. Nivelul este slab de tot peste tot, Liga 1 este tinuta de drepturi de televiziune, liga 2 este pentru pariuri, liga 3 este doar pentru ca sa existe... Etc... Cand ne gandim la ceva, trebuie sa vedem daca avem cu ce....!!!!... Copiii nu mai vin la sport, cei care vin trebuie ca parintii sa-si poată permite financiar, iar cand vine vârsta de a alege, copiii sunt indreptati catre școală pentru ca fotbalul nu le asigură un trai decent la acest moment...Băieții sunt viitori intretinatori de familie... Cu ce..?!!!... Cu salarii mici pe hartie si acelea neplatite..?!!! Nici la Liga 1 situatia nu este foarte roz... Asa că, atunci cand ne gandim la o idee ca sa îmbunătățim ceva, trebuie sa vedem daca intr-adevar are si acoperire in practică... Si apropo, daca se introduc reguli care sunt de fapt niste bariere, nu se cheama drepturi îngrădite...?!!!!!

motanul incaltat (199 comentarii)  •  18 octombrie 2020, 4:33

Suna a comentariu nazist... Hai sa interzicem si toti romani care merg in occident fara sa stie limba, care n-au bacalauratul luat sau n-au nici macar 10 clase.... Ar prospera si occidentul nu s-ar mai aglomera cu tot felul de romani ***, hoti sau infractori in general.....Sa mergi la lucru in Occident numai daca ai diploma de licenta la o facultate de stat....Asta ar fi una---a 2-a este ca majoritatea strainilor ce vin sa joace in Romanica vin liberi de contract adica nu se plateste nici un euro pe ei-deci prin urmare sunt mai ieftini ca jucatorii romani de divizia C de ex. Daca ar avea o valoare cit de mica n-ar fi *** sa vina in Romania----ar alege liga 3-a elvetiana sau norvegiana sau suedeza....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ce-a spus Eminescu despre inimi si cani? (56 comentarii)  •  18 octombrie 2020, 21:07

"Nu limitând numărul lor, pentru că s-ar încălca dreptul la muncă. Îi lași să muncească, îi primești să semneze contracte"? Zau? Ce "drept la munca" au africanii in Rominica? ...sau arabii? Nici japonezii n-au "drept la munca" in Rominica! Nici albanezii. Singurii straini cu drept la munca legal sunt cei provenind din state membre ale UE. Ce-i cu invazia de africani si arabi, aici? Dar in Ministerul de Interne si in Ministerul Justititiei de ce nu se respecta dreptul la munca al strainilor? Ca acolo as vrea sa vad 37% MINIMUM dintre sefii din Politie, as vrea sa vad 37% MINIMUM dintre procurori, as vrea sa vad 37% MINIMUM dintre judecatori - STRAINI! Din Germania, Franta, Marea Britanie, Austria, Ungaria. Primul club care a introdus straini in fotbalul din Rominica a fost exact clubul Ministerului de Interne, pe vremea cind asa ceva era COMPLET ILEGAL, iar clubul inca apartinea ministerului, si jucatorii erau platiti din bani publici, banii contribuabililor, prin repartizare bugetara! Cine sunt generalii care au incalcat legea atunci? Despre ce vorbim aici?

Toader (52 comentarii)  •  19 octombrie 2020, 16:27

Kalergi-anismul puiește sau cei cu treabă de la stăpînire sînt la lucru?

Comentează