Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Barajul de evitare a rușinii

Așa trebuie privit meciul cu Islanda și nicidecum altfel. Dacă-l pierdem, o să găzduim o parte de European, dar n-o să participăm la el. Ar fi o nedorită premieră mondială

Permalink to Barajul de evitare a rușinii
joi, 8 octombrie 2020, 10:10

Nu e deloc o viziune fatalistă, lucrurile chiar așa stau. Ca să fim la celebrul Euro 2020 care se va disputa în 2021 trebuie să ne strecurăm (acesta e termenul corect) cu bine prin periculoasele trecători de la Reykjavik și apoi, în noiembrie, la Budapesta sau Sofia, unde-o fi să fie.

Altfel, dacă nu rezolvăm cu bine aceste teme destul de complicate, o să ne ofticăm, o să suferim în vara viitoare, când Centrul Vechi o să fie plin de suporteri olandezi, austrieci, ucraineni, iar noi o să le cărăm halbele la mese și o să le golim scrumierele.

Pregătire psihologică

Prin preajma fotbalului foșgăie și respiră diverși mental-coach, psihologi și parapsihologi, doldora de masterate și de doctorate, gata oricând să ne spună că la Reykjavik e un meci ca oricare altul, că esența sportului presupune existența învingătorilor și a învinșilor și alte baliverne descărnate de sens, cărora docții mileniului trei le spun pompos „dezvoltare personală”.

Aiureli! Cea mai simplă pregătire psihologică ar fi să le spui „tricolorilor” că-i scoți în iunie viitor la un team-building (așa se zice acum!) pe Lipscani, printre suporterii echipelor care s-au calificat la Europene.

Islanda pe primul plan

Aceiași doctoranzi sau masteranzi ai deșertăciunii ne pot melița că de fapt această acțiune a echipei naționale presupune trei meciuri la fel de importante și că trebuie să avem o atitudine pozitivă.
Alte tâmpenii! Vital, crucial, decisiv e doar meciul de la Reykjavik. Celelalte, în Norvegia și apoi cu Austria acasă, fac parte dintr-o grupă cu clasament, cu adiție de puncte, cu drept la recurs. Meciul cu Islanda e însă inapelabil. La fel și cel cu Ungaria sau Bulgaria din noiembrie, dacă va fi să fie!

Rădoi scoate castanele

Sigur că suntem mulțumiți de startul noului selecționer, cu patru puncte din șase în primele două apariții. Vorbim despre un suflu nou, despre recondiționarea unor jucători, despre plăcutele surprize numite Alibec, Crețu, Maxim. Dar toate aceste lucruri de lăudat rămân fără sens dacă nu plecăm bucuroși de la Reykjavik.

Nu e vina lui Rădoi că s-a ajuns aici, la acest meci de care depinde obrazul fotbalului nostru, dar în momentul în care a semnat cu echipa națională știa că principalul obiectiv e meciul din Islanda. Faptul că deplasarea în Nord s-a amânat și s-a răsamânat a fost o șansă în plus pentru Mirel de a avea la dispoziție alte două meciuri în care să-și facă o idee despre cum stau lucrurile.

Dacă s-ar fi jucat la sorocul care fusese stabilit, el ar fi plonjat direct între furcile barajului, pe un teren care atunci, în martie, mai era și înghețat.

Suntem mai buni ca ei

Islandezii sunt mai serioși și mai dedicați decât noi, dar trebuie să observăm că noi știm mai mult fotbal. Exceptându-l pe domnul acela de la Everton, de care trebuie să ne temem cu adevărat, ceilalți sunt niște soldați vikingi bătrâni, cu decorațiile agățate de coarne.

Probabil că din cinci meciuri, în patru îi batem. Dar noi trebuie să ne ferim astăzi exact de meciul acela în care ne-ar putea bate ei.

Hai, România! Că nu e loc de întors! Să ne bucurăm la miezul nopții că am trecut de-un hop și că mai avem doar unul!

Comentarii (21)Adaugă comentariu

loopthelup (3 comentarii)  •  8 octombrie 2020, 10:56

Singura rusine pe care ar trebuii sa o evite cineva este sa citeasca articolele tale care sunt rusinoase. Esti un depasit care nu prea mai intelege nimic din votbal. Ai ramas in era Victoria Branesti! Bafta baieti, hai Romania!

Petre (2 comentarii)  •  8 octombrie 2020, 11:12

Aline, olandezi n-o sa vedem prin centrul vechi pentru ca joaca toate meciurile la ei in Olanda! Mai degraba kosovari sau georgieni (daca o veni vreunul) sau cine se califica din divizia D. Iar asta cu ii batem in 4 meciuri din 5 e o gluma buna. Probabil n-ai mai urmarit Islanda de cand juca Gica Popescu. Sunt foarte bine organizati, joaca pe 4 linii in aparare, care se vad si din avion, fara spatii intre ei, perfect sincronizati, efectiv n-ai pe unde sa treci. Mingicarii nostri micuti chiar daca trec de unul, doi, tot sun blocati pana la urma, ca mistertul in alunis. Poate doar Alibec sau Puscas, daca nu cad la prima atingere, ca la noi asa se joaca. Singura noastra sansa este sa prindem un arbitru milos, care sa dea penalty la o schimbare de directie a lui Mitrita...asta daca ajungem prin careu. La aparare nici nu indraznesc sa ma gandesc. Fara cornere, fara faulturi in terenul nostru ...dau aia cu capul cam cum suta Roberto Carlos...sau Irimescu, ca asta e de pe vremea ta, inclusiv de pe la 16 m. Doar in Radoi am incredere mare. Ne trebuie atitudinea din Portugalia, de la tineret..si norocul. In concluzie va fi greu, foarte greu.

Umila parere (4 comentarii)  •  8 octombrie 2020, 11:25

Nea Buzarin, cred ca titlul corect ar fi fost "Barajul de evitarea rușinii", ce rost are acel "a"? Vor exista unele gazde care nu vor participa la turneu, consecinta aberantelor promisiuni electorale, marca Platini. "O sa ne ofticam, o sa suferim, o sa le golim scrumierele" este un limbaj de baiat crescut in mediul rural, credeam ca un ziarist foloseste "ne va parea rau, vom suferi, le vom goli scrumierele". "Daca ti-e teama, n-ai ce cauta pe teren"-spunea profesorul Constantin; respect pentru adversar, da, nu teama! Sunt increzator pentru meciul de asta seara, cred ca spiridusul Mitrita le va innoda picioarele pescarilor. HAI ROMANIA!

Coco (1 comentarii)  •  8 octombrie 2020, 11:42

Foarte bun Alin Buzarin, ca aproape tot timpul!

Carol_K (61 comentarii)  •  8 octombrie 2020, 11:43

Fara sa fac vreo referire la acest articol dar nu pot sa nu semnalez un lucru. Din nou "apelul la rușine"? "Să nu ne facem de rușine" ... "Nu ne-am calificat dar nici nu ne-am făcut de râs" ... Niciodată de la Generația de Aur încoace n-am avut și noi spirit de învingători. "Hai să-i facem de ras pe islandezii ăștia!" ... Nu, noi am gândit mereu ca niste ratați din născare. "Să ne-o luam, dar să nu ne facă de rușine". Bravo!

UliundKarlheinz (2 comentarii)  •  8 octombrie 2020, 12:34

Ca sa citez un clasic in viata: “am jucat ca niciodata, am pierdut ca’ntotdeauna!”

Gigi Buzu (7 comentarii)  •  8 octombrie 2020, 12:45

Bai nene, generatie de fricosi mai sunteti, va este frica si de propria umbra. Daca ati fi avut putin curaj, nu l-ati fi tolerat 25 ani pe cizmarul balbait. Ce tot inventati sperietori? Cum sa iti fie teama de prapaditii astia de islandezi? Mergem sa-i demolam la ei acasa.

Giumbako (1 comentarii)  •  8 octombrie 2020, 14:34

Așa este! Generațiile trecute au fost niste generații de fricoși. In fotbal, frica a inițiat "temporizarea", în viața de zi cu zi: turnatoria, lașitatea, lipsa de credință, cultul milițianului, mitul "capul plecat sabia nu-l taie" și altele...

Andrei (1 comentarii)  •  8 octombrie 2020, 14:54

Coarnele vikingilor? De unde invatati istorie? Sper ca nu de la Hollywood... (sper ca partea cu numitele coarne se doreste a fi o metafora, ca de nu, e nasol) In rest, ultimele rezultate ar sugera faptul ca Islanda ne este superiora. Urmeaza sa vedem ce si cum.

Ilie (57 comentarii)  •  8 octombrie 2020, 16:13

Un articol demn de un discipol de-al lui nea Ovidiu. Tot înainte, vrednic pionier!

Simeone (44 comentarii)  •  8 octombrie 2020, 16:18

Nu e loc de discuții, trebuie sa invingem Islanda, cu sudoare, inclestare si alte cuvinte dure, pentru a ajunge sa jucam finala barajului la Budapesta, deoarece cred ca Ungaria va bate destul de usor Bulgaria, ungurii mai toti joaca in Bundesliga, au calitate mai buna decat bulgaroii.

Cristian B (5 comentarii)  •  8 octombrie 2020, 16:39

Va Invit sa urmăriți clipul de prezentare al noului Logo al echipei Islandei pe YouTube. Islandezii sunt cât un sector din București și trăiesc pe o insula care nua are decât vulcani și ape termale, imaginile din Islanda fac mare concurenta celor de pe Marte și cu toate astea trăiesc foarte bine pentru ca au învățat sa se folosească de puținul pe care natura îl oferă. Mai bine spus, râul, ramul sunt cu ei, in schimb ce noi ne tăiem fratele (codrul) și ne batem joc pe pământul și apele pe care le avem. Îmi pare rău ca un ziarist care are șansa sa educe cititorii scrie un articol demn de un ultras de 14 ani care scrie o compunere despre echipa lui favorita. Ei nu se considera nici brazilienii, nici olandezii nici englezii Europei, in schimb noi ne credem superiori tuturor pentru ca am ajuns in sferturi la un mondial acum 20 de ani. Asta ne trage înapoi și ne orbește atunci când trebuie sa facem o analiza corecta și realista a echipei naționale. Sper ca Radoi sa nu gândească la fel și să știe sa-și monteze echipa corect pentru a nu avea vreo surpriza după terminarea meciului. Islanda e CFR Cluj, adică o echipa care nu visează cai verzi pe pereți, își cunoaște posibilitățile reale și acționează in consecință.

vlad (1 comentarii)  •  8 octombrie 2020, 16:49

Nu suntem in niciun caz mai buni decat ei. E nedrept sa pretindem asta si pe urma sa ii criticam dupa meci. E suficient sa vezi ce au jucat anul asta prin meciurile oficiale... au si infrangeri dure dar si rezultate notabile!!

Paraschiv (2 comentarii)  •  8 octombrie 2020, 16:53

Hanca ridica semne de intrebare, desi a mai jucat pe acel post. Cretu si Marin "inchizatori", Stanciu pentru ambele faze, Maxim creator de joc pentru perechea Alibec- Puscas. Teren alunecos, fundasi adversi masivi, Mitrita s-ar distra in a doua repriza cu apararea islandezilor, asa cum a facut-o cu Norvegia, ori il joci titular pentru a marca repede, bazandu-te pe tehnica "mingicarilor" Mitrita, Maxim, Stanciu. Craioveanul are autonomie limitata, trebuie aleasa cea mai buna solutie. Exista si posibilitatea "stafetei": Mitrita titular, Ianis in ultimile 15-20 minute. Keseru in locul lui Puscas, tot in finalul jocului. Ne trebuie o victorie clara, pe cat posibil la scor, aceeasi agresivitate demonstrata in Austria, fara mingi "bubuite" in ultimul sfert de ora.

Gica Bunu (1 comentarii)  •  8 octombrie 2020, 17:26

@Paraschiv Marin abia a debutat la Cagliari, n-are autonomia necesara unui meci decisiv, desi alaturi de Cretu ar da echilibru acestei echipe ofensive. Poate Radoi ii convinge pe Stanciu si pe Maxim sa joace ambele faze cu aceeasi intensitate. Mitrita titular, fructifici momentul sau de gratie. Joci pentru victorie.

ciuche (2 comentarii)  •  8 octombrie 2020, 18:19

Tot timpul aud povestea asta,,noi suntem mai tehnici ,, si ma intreb ce inseamna tehnic, sa dai o minge printre picioare si sa strigi ole sau ce mama naibii,ca eu la romani nu vad un stop ca lumea,o lovitura de cap sanatoasa,un sut napraznic ceva.Vad numai o frecangeala la piciorul de lemn,cu incurajari din astea comuniste,acușa sau deloc,romani pană la moarte,sa bem sange de viking si tradiționalul ori mor eu ,ori moare ei,sa moară mama(citat de la Oneața Augustin) acest Seneca al stadioanelor.

motanul incaltat (199 comentarii)  •  8 octombrie 2020, 19:49

Bine ca stii sa-i apreciezi la fix pe jucatorii islandezi---un tip de la Everton de care trebuie sa ne temem -restul veterani. Dar cum ne-ar aprecia pe noi un reporter sportiv de la Reykavik. Un jucator care joaca la Sparta Praga-restul niste nulitati care sunt doar rezerve.... Ar avea dreptate?????? Apropo----jenante comentarile astea din asa zisa presa romaneasca sportiva de 2 bani care induc ideea ca Mitrita pleaca la arabi ca sa fie aproape de sotie care va naste in curind. Deci dupa geografia voastra *** , Craiova e pe undeva prin desertul Arabiei Saudite. Nu a plecat de asta --- a plecat -ca l-a salariul pe care-l avea nu demonstra destul. Punct.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ion (15 comentarii)  •  8 octombrie 2020, 22:40

FC praful are doua goluri luate în 35 de minute. Rădoi, pa?

Urod (55 comentarii)  •  8 octombrie 2020, 22:52

Soldati vikingi bătrâni...?!!!! Suntem incorigibili de la vlădica pana la opincă...știi este o vorbă...recunosc ca scriu la pauza meciului cu Islanda, dar a fac pentru ca acum am citit articolul și oricum as fi scris la fel...aceeași aroganță care ne omoară de decenii și care se pare ca nu se va schimba în veci...o avem în sânge și probabil asa va rămâne pentru vecie. Mai bine sa fi fost cuceriți de vikingi și nu de romani....noi ne gândim ca sunt ei bătrâni în loc sa ne gândim sa fim noi buni...!!!!!

Paraschiv (2 comentarii)  •  9 octombrie 2020, 0:21

Nu-mi vine sa cred, un ageamiu ca mine a vazut mai bine lucrurile decat baby-selectionerul asta repetent. Mitrita a demonstrat in alte meciuri ca este util dupa pauza, cu atat mai mult pe un teren imbibat de ploaie, in fata unei aparari masive, greoie, obosita in final. Cretu a jucat ca fundas central, n-a existat "filtru" la mijlocul terenului, ar fi fost util Marin langa el, acolo. Am vazut deja acest film cu Daum: teoretic, echipa super ofensiva, pratic, ultra fricoasa. "Afara-i vopsit gardul, inauntru-i leopardul", dar pe invers. ABERANTA decizia de-a renunta la Puscas, Alibec n-are vina, a fost izolat intre fundasii islandezi. Radoi spune ca este vina lui, astept demisia, IREVOCABILA.

Claudiu (4 comentarii)  •  9 octombrie 2020, 8:32

Domnule Alin Buzarin, Astazi, dupa meci, mai sustineti mesajul pe care l-ati transmis prin aceste randuri? Mai puteti afirma ca stim mai mult fotbal decat ei? Mai aveti convingerea ca din 5 meciuri, iesim invingatori in 4? Meciul de aseara ne-a aratat ca din 5 meciuri, ne bat in 6 si ca actuala generatie nu stie fotbal nici cat au uitat “pescarii”. Greu imi amintesc de un meci in care o echipa sa fie atat de neputincioasa in fata adversarei. Pana si Barcelona cand a pierdut cu Bayern cu 8-2 sau FCSB la M.City cu 5-1, au aratat mai mult fotbal decat Romania in fata Islandei.

Comentează