Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Cârjele lui Marcel Pușcaș și ale noastre

Marcel și-a rupt piciorul la 25 de ani, încheind practic atunci, prematur, o carieră care dacă ar fi curs lin, nu-i exclus să fi cuprins și finala de la Sevilla, și Mondialul din Italia, poate și un transfer afară.

Fotbalistul […]

...

Fotbalul și Serviciile

Știrea că Vasile Dâncu urmează să-l nășească pe Răzvan Burleanu e, fără îndoială, o mondenitate, o picanterie savurată de amatorii genului. Însă informația insistentă că Burleanu a fost pus, în 2014, la conducerea Federației ca urmare a intervenției aceluiași Dâncu, […]

...

Străinii buni pot ajuta indirect echipa națională!

Nu demiterea sau păstrarea lui Mirel Rădoi e problema cea mai stringentă. Dacă-l vor da afară, federalii vor închide gura contestatarilor, dar vor pune în loc pe altcineva, aflat tot la îndemână. Tot ieftin, tot ascultător, tot dispus să transporte […]

...

Suntem deștepți, dar facem prostii

Exemplul moldovean O tot dăm cu noile generații, cu băieții de la U21 care trebuie să facă pasul către echipa mare. Ei bine, de alaltăieri știrile bubuie cu rezultatul de la Tiraspol, Republica Moldova-Belgia 1-0, în preliminariile de tineret. Gol […]

...

6,5,2,1

Era după-amiaza de 19 septembrie 2014, când delegația română se pupa zgomotos, unsuros și fals, sub aripile de cloșcă ale perenului maestru de ceremonii Vasile Dâncu. Michel Platini desfăcea plicul cu foaia pe care scria că România și Bucureștiul obținuseră […]

...

Omul în plus, marele nostru minus

Începe să ne dea fiori simplul gând că adversarii noștri ar putea primi vreun cartonaș roșu!

Permalink to Omul în plus, marele nostru minus
sâmbătă, 19 septembrie 2020, 10:00

Dacă va fi vreodată ca vreun arbitru să ajute echipele românești în meciurile internaţionale, atunci acesta o va putea face într-un singur fel. Nedând afară vreun jucător advers, indiferent de culpa în care se va afla acesta. Lovire fără minge, fault în fază iminentă de gol, henţ pe linia porţii, intrare de maximă duritate sau orice altă incorectitudine care atrage după sine acordarea unui cartonaș roșu. Nu-i mai daţi afară, oameni buni, că nici nu știţi ce mare deserviciu ne faceţi! Mai bine lăsaţi-i pe teren!

Sute de minute de superioritate!
Și tot degeaba! Cu Irlanda de Nord, oaspeţii au rămas în zece înainte de pauză și de la 1-0 pentru noi în momentul eliminării s-a terminat 1-1. CFR cu Dinamo Zagreb a avut om în minus de la începutul reprizei secunde, plus prelungirile, și a părăsit Liga Campionilor. Botoșaniul a beneficiat aproape o jumătate de oră de eliminarea jucătorului din echipa nord-macedoneană.

Chiar și legendara calificare a FCSB-ului din Voivodina a arătat cumplite racile la acest capitol: Backa a jucat în zece din minutul 44 și în nouă în ultimele aproape 20 de minute ale prelungirilor. Se va spune că echipa lui… Pintilii s-a calificat, că a marcat totuși de cinci ori cât adversarii au fost în efectiv incomplet și că nu mai contează. Ba contează! E inadmisibil să iei două goluri când joci 11 la 10 și încă două în 11 la 9!

Reguli simple de atac
Încă de la juniori se spune că atunci când ai om sau oameni în plus și rezultatul de pe tabelă nu-ţi convine (cazul Botoșaniului), e cu desăvârșire interzis să arunci mingile orbește în careul advers. În aceste condiţii, superioritatea numerică se anulează pur și simplu.

E de preferat să încerci să ataci pe jos, combinaţii, pase, să intri cu mingea în careu. Dacă ai cornere, să le baţi scurt, astfel ca din faţa porţii să plece doi adversari spre colţul terenului, nu doar unul. Automat, în careu va fi mai mult spaţiu, mai mult aer.

Și în apărare
Dacă ești în avantaj pe tabelă, cea mai mare prostie pe care o poţi face este să faultezi aiurea, indiferent dacă acest lucru se întâmplă chiar și la jumătatea terenului. De cele mai multe ori în asemenea situaţii, portarul preopinent va executa lovitura liberă spre careul tău (așa s-a întâmplat cu Irlanda de Nord) tare, iar acolo, în zona periculoasă, se poate întâmpla orice, mai ales că prin tradiţie fotbalistul român nu e vreun campion olimpic la săritura în înălţime. Însă pot fi și caramboluri, ricoșeuri, hazard.

Tactica, dar și mintea
Lucrurile înșirate mai sus, fără să aibă pretenţia de savantlâcuri, sunt totuși niște chestiuni tactice elementare, pentru care nu-ţi trebuie înalte studii la Coverciano sau Clairefontaine. Dar de multe ori nu doar tactica (sau lipsa ei) e cea care ne toarnă plumb în picioare.

Poate, contemplând roșul arătat adversarilor, ne și relaxăm și ne spunem că dacă e minutul 15, 37 sau 52, sigur vom câștiga, n-avem cum să nu profităm de avantajul numeric. Adversarii, împuţinaţi, se mobilizează. Noi deja ne gândim la berea de după meci.

Demult, odată, la Florența
Căutând prin memorie meciuri memorabile în care am reușit rezultate bune fiind noi mai puţini pe teren, am găsit, din păcate, tot din celelalte. De pildă, cu Suedia, în celebrul sfert de finală din 1994, când am fost egalaţi după ce Nilsson fusese dat afară.

Exemplul contrar cel mai relevant? Poate că la Firenze, în 1982, când Ţicleanu a fost eliminat în minutul 55 și România a izbutit totuși un 0-0 mare pe terenul Italiei, proaspătă campioană mondială. Dar ce mult a trecut de atunci!

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Umila parere (19 comentarii)  •  19 septembrie 2020, 11:40

Nu cred ca exemplul remizei de la Florenta este potrivit, ne-am aparat ca disperatii, Italia a ratat cateva ocazii rarisime, printre care Conti de la cativa metri de poarta "spagarului" de la Kosice, Lung. Am beneficiat de o masiva doza de sansa, daca nu ai gasit alte exemple inseamna ca situatia este albastra. Avem probleme in fructificarea superioritatii numerice in toate sporturile cu minge, nu doar in fotbal. Suntem faimosi la handbal pentru aceasta meteahna, desi avantajul numeric in sportul pe semicerc inseamna enorm. Labilitatea psihica se rasfrange asupra moralului sportivilor din tara in care jaful national a inceput in decembrie '89. Sportivii traiesc in aceasta societetate romaneasca bolnava, psihicul lor fragil este consecinta fireasca. Singurul remediu ar fi angajarea unu psiholog (mental coach) care sa "injecteze" sportivilor doze de incredere. Orice echipa care se respecta ar trebui sa posede un mental coach, mai ales echipele reprezentative. Startul bun al nationalei este datorat si de prezenta in lot a psihologului solicitat de Radoi? Ne vom lamuri curand, traumatizatul Ianis este primul care necesita urgenta infuzie de autoincredere. Foarte bun editorial, bravo!

Hombre (21 comentarii)  •  19 septembrie 2020, 12:41

Pai explicatia ai scris-o deja in articol. Avem un om in plus, ne stim cu sacii in caruta si ne inchipuim ca nu mai trebuie sa muncim. Ca putem face figuratie si meciul se va castiga singur.

Ali Bec (15 comentarii)  •  19 septembrie 2020, 17:27

Cum asa Buzarine? Doar mentorul Ioanitoaia ne-a învățat ca victoriile lui Daum au fost fără valoare pentru ca erau obținute in numerioritate superioară. Și odangii l-au susținut necondiționat la teoria chibritului. Și-acum vii tu și ne zici ca avem o problema. Oare sa-l aducem pe Daum sa ne-o rezolve?

Nick (3 comentarii)  •  19 septembrie 2020, 20:18

Alin, marele nostru minus e lipsa de valoare.

motanul incaltat (189 comentarii)  •  19 septembrie 2020, 21:45

Ai observat corect----arbitri ne pedepsesc de fapt pe noi , daca adversarul joaca cu un om mai putin sau chiar doi. Dar imagineaza-ti cum ne-ar distruge pur si simplu daca adversarul ar juca in 7 jucatori de cimp si un portar ales dintre jucatorii de camp....(Ludogoret-daca a uitat cineva). Realistic vorbind -e vorba de mentalitate---si asta lipseste cu desavarsire la jucatorii romani.

Traian (4 comentarii)  •  20 septembrie 2020, 11:43

Şi povestea continuă..... vezi Rapid-Turris!

wobbuf (1 comentarii)  •  20 septembrie 2020, 11:57

Daca ai fi cautat putin mai mult ai fi gasit Steaua-Maccabi Haifa 4-2 in grupele Europa League 2011-2012. La 2-2 Costea a luat rosu direct. Cu om in minus Steaua a dat 2 goluri, printre care un trasor al lui Tanase de la vreo 30m. Victorie decisiva pt calificarea in primavara europeana. Maccabi, care castiga cu 5-0 in Israel, termina meciul cu un om in plus, grupa pe 3 si sezonul european in toamna. Daca mai cautai putin, observai ca Nilsson a centrat la golul de 2-2 al lui Andersson deci era pe teren. Intre timp Schwarz luase rosu. Daca nu ai sta 8h/zi pe fb si chiar ai munci putin la un articol de ura poate chiar ar iesi ceva constructiv.

Adi (126 comentarii)  •  20 septembrie 2020, 14:48

Buzarine, sa iti trimit linkuri cu articolele maestrului ioanitoaia? Care il critica pe daum pt ca a castigat meciuri in superioritate numerica..

Emil Calinescu (5 comentarii)  •  21 septembrie 2020, 2:45

Pai domnu Buzarin, exemplul cu Ticleanu de fapt confirma: pe noi ne deranjeaza omul in plus, dar uneori ne mobilizam exemplar daca avem unul in minus.

B(ranza) Bonanza (44 comentarii)  •  22 septembrie 2020, 20:38

Marele lor plus, omul în minus, se numește FINANȚATOR. Circulă de câteva zile prin Srbija o poveste despre niște bani cu iz de brânză, iar arbitrii sunt cunoscuți că se dedau la brânză, mai ales când e vorba de o echipă simpatizată la U.E.F.A. TOT PENTRU BRÂNZĂ, dovadă inclusiv tragerile "la sorți" în cupele europene, în ultimii 15 ani!

Mitamita (1 comentarii)  •  23 septembrie 2020, 10:02

Esti la fel ca geambasu...jurnalist de doi lei...nu vezi nimic bun...cat de putin ar fi...numai critici de parca voi ati inventat apa calda...ps: lasati meseria asta bah voi aia perfecti!!!

Comentează