Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Naționala, după aproape 10 luni

Mirel a anunțat lotul pentru Irlanda de Nord și Austria (4 și 7 septembrie). Sunt multe semne de întrebare. Ale noastre, dar probabil că și ale lui

Permalink to Naționala, după aproape 10 luni
sâmbătă, 29 august 2020, 9:05

De la jumătatea lui noiembrie (0-5 la Madrid, mai bine nu ne aducem aminte!), echipa națională există doar pe hârtie. Nu doar a României, ci și toate celelalte reprezentative din lume, care au luat cea mai lungă pauză de la Al Doilea Război Mondial încoace. Gata, acum să zicem că e pace! Și revine o nouă ediție a ciudatei Ligi a Națiunilor, fără să se fi terminat precedenta.

Despre ce e vorba în propoziție

O fi Liga Națiunilor ciudată, dar pentru noi, la precedenta ediție, a fost prea pitagorică, euclidiană, relativistă, analitică, algebrică. Prea savantă. De neînțeles. Nimeni, selecționer, federație, nu i-a deslușit mecanismul de funcționare. În ultimul meci, în Muntenegru, pe final, ne bucuram că avem 1-0 și habar n-aveam că 2-0 ne putea aduce o soartă mai bună.
Superficiali ca de obicei, n-am aprofundat subiectul și chiar dacă am încercat să dregem busuiocul în declarațiile „de după”, toată lumea s-a prins că are de-a face cu niște ageamii. Ce busuioc să mai dregi când la 1-0 tu îl scoți pe Keșeru și-l bagi pe Tudor Băluță, cu intenții clar defensive? Măcar acum ar fi indicat să pricepem din start despre ce e vorba în propoziția cu Liga Națiunilor, care dacă suntem cu băgare de seamă, poate fi un criteriu (mai dificil decât la prima ediție) de calificare la Mondialul din Qatar, 2022.

Surprize, surprize

Lazar, al treilea portar, în locul lui Lung jr., Florin Ștefan, Hanca, Alex Crețu, blondul ex-ieșean, din Slovenia, Gabi Iancu, Buș. Lume nouă. Până la urmă, orice selecționer trebuie să vină cu ceva proaspăt. Au fost mereu surprize, să nu uităm cum Contra îl aducea pe Vasile Mogoș. Dar surprizele cele mai mari sunt la neconvocați.
De Silviu junior am amintit, a făcut un sezon excelent în Turcia. Răzvan Marin și Tudor Băluță aproape că nu au jucat. Lipsesc Keșeru (titular totuși zilele trecute în preliminariile Ligii Campionilor), Mitriță, Paul Anton, motivatorul Ionuț Radu, Dennis Man, lăsat la „tineret”, chiar Bicfalvi, care dă goluri spectaculoase în Rusia. Dar locul acela comun cu cei 20 de milioane de selecționeri plictisește. Suntem într-adevăr 20 de milioane, însă numai Mirel răspunde.

Unde e fosta România U21?

Din frumoasa selecționată de tineret a verii lui 2019, despre care spuneam că e pentru noi o poliță de asigurare a performanței pentru următorul deceniu, doar șase oameni sunt pe listă. Nedelcearu, Florin Ștefan, Cicâldău (într-o formă îngrozitoare la Craiova), Ianis Hagi, Florinel Coman și Pușcaș.
Unde sunt ceilalți, mai ales că antrenorul lor de-atunci e acum pe banca primei selecționate și avea toate motivele să-și continue opera? Iată că doar la un an și-un pic distanță, Radu, Adi Rus, Pașcanu, Cristi Manea, Man, T. Băluță, Ivan, cu toții oameni de bază atunci, nu mai fac obiectul convocării, din diverse motive.

Trei fundași centrali?

Citind lista celor 23 pentru Irlanda de Nord (acasă) și Austria (în deplasare), nu băgăm de seamă să fi fost convocat vreun fundaș dreapta de meserie. Sigur, la o adică poate juca acolo Burcă, pe care și Petrescu îl mai chinuie din când în când în bandă. O soluție ar fi și Hanca, însă el joacă mijlocaș la Cracovia (unde fundaș dreapta e alt român, Cornel Râpă).
Cei cinci stoperi de meserie (Nedelcearu, Dragoș Grigore, Chiricheș, Burcă, Toșca) ne duc cu gândul la ideea că Mirel va folosi o apărare în trei. N-ar fi o noutate, echipa națională a mai jucat așa, dar cine face benzile? Bancu în stânga? Poate, dar nu în criza de formă de acum. Deac în dreapta? Toată banda la 34 de ani? E cam greu.
Vedem săptămâna viitoare. Fără spectatori, cu imnul cântat pentru tribunele goale și cu aproape zece luni în care amintirea acelui 0-5 de pe Wanda Metropolitano ne-a tot urmărit. Hai, România!

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Umila parere (28 comentarii)  •  29 august 2020, 12:29

Selectioner nou, metehne vechi, toti "selectionezii"- vorba poliglotului Rat apeleaza la rezerve, ori la jucatori inadecvati postului respectiv. Nu gasim in toata tara (sau in lume, tinand cont ca emigram de trei decenii, mai ceva decat italienii, dupa razboi) un fundas stanga de meserie? Bancu NU are calitatile necesare postului, este vulnerabil pe faza defensiva. NU este rolul sau natural, oricat se straduiesc capatanosii din federatie, sau de la Craiova. Tosca este o adevarata calamitate, probabil va fi titular, Tatarusanu nu joaca la Lyon. Vom avea alta improvizatie ca fundas dreapta, incredibil!!! Jucatorii din strainatate sunt rezerve? Foarte rau, dar in acest caz mergi pe mana celor din campionatul intern, asa modest cum este. Prefer titularii echipelor de club, care joaca meci de meci, nu improvizatii (ne)gandite de un selectioner bezmetic. Mi-a placut articolul, l-am regasit pe adevaratul Buzarin.

Viorel (17 comentarii)  •  29 august 2020, 13:41

Articol bun, ca de obicei când e vorba de autorul Buzarin! Așteptăm in continuare o analiza competentă, profunda, a relelor care afectează sportul românesc, mai ales fotbalul! Cu accent pe faptul ca România este ultimul bastion al sportului de tip stslinist, făcut in UM ale armatei și miliției, care continua sa înghită 50 mil euro anual și sa-i deturneze de la nevoile reale ale sportului spre buzunarele largi ale gradațiilor dolofani din MApN-CSA și MI-CS Dinamo!!! Când scăpăm dl Buzarin de tăcerea și complicitatea presei sportive românești fata de abuzurile comise in continuare prin menținerea si hrănirea, doar in România, a abominatiilor sportive militarizate stsliniste: CSA și CS Dinamo???

motanul incaltat (199 comentarii)  •  30 august 2020, 6:10

Multi dar prosti.... Oameni care se ocupa cu fotbalul in Romania... 1-0 era bun dar nu ne-am dat seama ca 2-0 era mai bun cu Muntenegru.... Nu mira declaratia asta pe nimeni..... Cum am mai spus multi dar prosti.... Nu stiu ce ma face sa cred ca 3-0 era si mai bun....Cit priveste ultimele meciuri in care ne-am facut de ras ----erau cu Spania---nu prea se pune ca te faci de ras---e totusi Spania----anul asta insa o sa fie sigur mult mai dureros----o sa luam bataie urat de tot si de la Irlanda si mai ales de la Austria.... Dupa care vor incepe discutiile pt un nou selectioner....Bineinteles-se va vina pe pandemie---care nu a permis prezenta suporterilor----ei fiind singuri in stare sa tina piept Irlandei de Nord si Austriei.

Petru (4 comentarii)  •  30 august 2020, 17:01

Cea mai mare catastrofă e Toșca. Am fost pe stadion la meciul cu Spania de la Madrid, l-am urmărit de aproape pe Toșca. Omul a fost tot timpul contratimp, fugea de minge, de jucătorul pe care trebuia să-l marcheze, ceva nu era în regulă cu el grav.

dan daniel (2 comentarii)  •  1 septembrie 2020, 10:33

dar de ce sa ne mai miram ?...cand campioana nu este in stare sa elimine o echhipa slabuta dar mai buna decat campioana noastra cand vicecampioana este eliminata de niste desculti dintr o tara bananiera ! cam aici ne situam si la nationala ,exista dorinta dar nu e putinta.... o sa ajungem sa iesim in strada ,ca prin 94, cand vom bate bulgaria,ungaria,finlanda ca de mai mult cam greu. si NU UITATI , vor trece ani buni pana ne vom califica in grupele europene sau la vreun turneu final !!!

Parneava (14 comentarii)  •  1 septembrie 2020, 20:10

Numirea lui Radoi la carma Nationalei,imi aminteste de tristele vremuri ale comunismului incipient in Romania,cand antrenorii echipelor de fotbal aveau patru clase si scoala de dans,iar jucatorii,daca deschideau gura,zgariau parchetul. Din aceasta cauza n-am avut rezultate,iar presa vremii,ne spunea ce eroic s-au luptat ai nostrii,dar au pierdut,gasind permanent scuze:terenul greu,arbitrii,duritatea adversarilor etc. Sigur ca putea fi angajat un alt antrenor cu studii la marile scoli de fotbal din Europa(Coverciano,Koln), dar cu siguranta acela nu putea fi manipulat, de federali, de cei de la Liga,de patroni de cluburi,dar mai ales de impresari. Asa s-a ajuns ,ca echipa nationala sa nu mai fie a romanilor,ci doar a intereselor financiare.Mai exact a celor care vand jucatoris sau a celor interesati sa resusciteze jucatori. Si din pacate la toata mascarada contribuie si presa.Sunt ziare sau posturi de televiziune sau de radio,care-i critica pe unii,ori ii lauda pe altii. La noi toata presa sportiva tace si lauda.Toata stima pentru jucatorul Radoi,dar ma uimit lipsa lui de luciditate,in acceptarea postului de selectioner.Pai se vede de pe statia orbitala ca n-are nimic deocamdata cu o cariera de antrenor.O sa-mi spuneti ca la europeanul under 21,a facut fata cu brio,dar a nu se uita ca selectia a facut-o Isaila,sistemul de joc era unul cunoscut,jucatorii stiau traseele si se simteau in teren, iar Radoi a avut doar PATRU meciuri,castigand doua,facand un egal si pierzand un meci. Ce ascendent are Radoi in fata unor jucatori apropiati ca varsta de varsta lui? Este foarte greu pentru oricine,sa se impuna in fata cuiva,daca profesional nu este valoros. Este ca si cand ai pune un elev a invete profesorul.Pentru ca sa nu uitam,o parte din jucatorii convocati,au la cluburi antrenori mult peste valoarea lui Radoi. M-ar bucura ca Radoi sa ma contrazica si sa aiba rezultate,dar sincer nu cred ca este posibil.Sa na-i licenta pro si sa primesti derogare de la UEFA ca sa fii numit selectioner,mi se pare o rusine.Oare din generatia zisa de "aur",chiar nu s-a gasit nici un fost fotbalist sa se implice? Cu ce este mai bun tehnician Radoi,decat un Gheorghe Hagi,un Viorel Moldovan,un Dorinel Munteanu(castigator cupa Intertoto),un Raducioiu,un Ilie Dumitrescu,un Dan Petrescu,ca sa enumar doar cativa dintre cei mai importanti jucatori, care au imbratisat cariera de antrenori.Cred ca vom pierde toate meciurile di aceasta toamna si vom numi un alt antrenor(ca si in cazul Contra-un alt "mare antrenor"),vom reincepe reconstructia si vom mai pierde ani buni.Intrebarea este pana cand vom mai fi dusi de nas????

duck_ati (1 comentarii)  •  1 septembrie 2020, 21:54

Parneava, asa-i ca erau prosti antrenorii si fotbalistii?? "Zgariau parchetul", zici? Haha....Vezi ca "nostri" se scrie cu un "i"...

bettina46 (8 comentarii)  •  2 septembrie 2020, 12:45

Nu am incredere nici in Radoi nici in Mutu! LIpsa lor de experienta este evidenta Au fost pusi in ideea sa creasca o echipa nationala dar evident ca lucrul acesta este gresit Nationala trebuie sa joace cu cei mai buni jucatori la momentul respectiv indiferent de varsta lor Mie mi se pare ca sunt 2 oportunisti care nu au vrut sa scape ocazia da a avea in CV echipa nationala . Vor pleca repede

Comentează