Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Un ton de fax, por favor!

Leo a trimis un fax că vrea să plece. Tehnologia arhaică de comunicare e o ironie mai dură decât toate cele apărute după legendarul 2-8 cu Bayern

Permalink to Un ton de fax, por favor!
joi, 27 august 2020, 9:52

Pique a spus că el e dispus să plece, alte vedete au lăsat să se înțeleagă același lucru, Quique Setien, ștersul antrenor, și-a luat fața de Mircea Diaconu și s-a dus, probabil, să filmeze un episod nou din seria cu ardelenii (profetul, pruncul, petrolul) plecați în Far West. Toată lumea părăsește peisajul, vine Koeman ca să arate că Barcelona trebuie refăcută nu prin tehnica jucătorilor fabuloși, ci prin obuze de la 30 de metri, așa cum a tras el în 1992, în finala cu Sampdoria, la prima Ligă a catalanilor.

Alo, Luis? Sunt eu, Ronald!

Acum aproape două decenii, pe vremea telefoanelor mobile de o jumătate de kilogram, când rețelele noastre de telefonie încă se numeau Dialog și Connex, inclusiv șlagărele se pliau pe saltul tehnologic. „Alo, sunt eu, Picasso, ți-am dat bip, nu-ți cer nimic”, și așa mai departe, stihuri șchioape în care „mine” rimează cu „tine” în strofa unu, pentru ca în strofa doi rolurile să se inverseze, și „tine” să rimeze cu „mine”.

Picasso era andaluz, din Malaga, Ronald e dur, a trecut printr-un infarct acum câteva luni, vine din Olanda încălțată în saboți de lemn de sute de ani încoace, chiar dacă-și schimbă denumirea în Țările de Jos.

Blondul cu ghiuleaua pune mâna pe telefon și într-un minut îi spune lui Suarez că nu mai are nevoie de el. Direct, fără menajamente, nu la o cafea, nu față în față, nu prin intermediari. Ca la Victoria Lehliu sau la Minerul Motru, când antrenorul, Nea Cutare, după două beri la birt îl sună pe nouarul ratangiu și-l ia tare: „Bă, de mâine să nu mai vii!”.

Rola de hârtie

Faxul se folosea în urmă cu un sfert de veac, când transmiteam cronici de etapă de prin țară. Trebuia să scrii mare, citeț, pentru ca dactilografa, tanti Sabina, să nu se chinuie. Iar cei din redacție trebuiau să schimbe mereu rola, să aibă hârtie lădoiul acela cu receptor, și să-ți dea ton de fax, pentru că altfel „nu intra”.

Așa a făcut și Leo, a trimis un fax și a spus că vrea să plece. I-o fi dat Bartomeu ton? O fi schimbat hârtia? Numai cine nu vrea să priceapă nu pricepe că e o crâncenă luare la mișto. Ca să anunțe că nu mai vrea să stea la Barcelona, Messi a folosit tehnologia din epoca „tanti Sabina”, perioada în care el, un puști subțire și foarte scund, era recrut la clubul catalan.

Telefon cu taxă inversă

Ce urmează? Mai rămâne ca Pique să trimită poștașul cu bicicleta, să lase la poartă un plic timbrat. Busquets are varianta telegramei (Adios! Stop.), iar Jordi Alba, deși el nu pare vizat de schimbare, poate suna cu taxă inversă, ca pe vremea studenției, când rămâneam fără bani de cantină și dădeam telefon acasă, să ne trimită părinții prin mandat.

Rakitici are oricum sentința ștampilată mai demult, mai ales că s-a bucurat prea mult pe Instagram de succesul Sevillei (la care a jucat trei ani) în Europa League. Gata cu tiki-taka, i-a trecut vremea! Tot înainte cu Ronald, cu tineri din La Masia, pe care blondul o să-i învețe să tragă țeapăn de la 30 de metri. Lungă și pe-a doua! Și neapărat să fie hârtie la fax, poate scrie Leo că s-a răzgândit și nu mai pleacă!

„Barcelona vă dorește succes în continuare”

Istoricul 2-8 va mai produce o vreme victime în Catalunya, iar reacțiile oamenilor pot fi cele mai imprevizibile. Urmăriți site-ul oficial că e posibil să vină și textul acela stupid, devenit exprimare clasică a divizionarelor secunde din România atunci când au de dat afară niște jucători „Clubul le mulțumește și le dorește succes în continuare!”. Să nu mai spunem că nu e peste tot la fel!

Comentarii (6)Adaugă comentariu

adi_stelistul (70 comentarii)  •  27 august 2020, 10:09

"...Olanda încălțată în saboți de lemn de sute de ani încoace, chiar dacă-și schimbă denumirea în Țările de Jos...". Va inselati, nu-si schimba nicio denumire. Tarile de Jos e denumirea veche (si actuala, oficial) a tarii. Olanda e denumirea unei provincii doar (actualmente impartita in doua parti), folosita informal pentru a denumi intreaga tara iar in unele limbi (inclusiv romana - desi in diplomatie si in romaneste se foloseste termenul de Regatul Tarilor de Jos) preluata ca nume al tarii insasi. Ma rog, nu c-ar fi important, dar tara s-a numit de foarte mult timp Tarile de Jos (e drept, termenul medieval cuprindea si Belgia si Luxemburg). In sfarsit...

Umila parere (28 comentarii)  •  27 august 2020, 11:22

Acest "Plec la mama!" pregatit de Messi a fost doar preludiul unei tactici menite sa-i confere noi puteri decizionale la nivel organizatorial, intarit de statutul de adevarata institutie pe care il reprezinta. Nicio clipa n-a intentionat sa plece, nicaieri in lume n-ar avea acelasi ambient, ajunge sa-i analizati prestatiile la nationala Argentinei. Ar fi necesara o masiva restructurare, incepand cu presedintele, apoi directorul sportiv si nu in ultimul rand puterea decizionala conferita antrenorului, iata de ce Koeman si-a ales gresit momentul revenirii la Barcelona. Mi-a placut editorialul, presarat cu masive doze ironice.

viorel (17 comentarii)  •  27 august 2020, 13:12

Bun ca de obicei! Felicitari! Asteptam analize, evaluari, opinii referitor la faptul ca Romania se plaseaza in pozitia jenanta, inacceptabila, de unica reduta din UE a sportului de tip stalinist, facut in unitati militare ale armatei (CSA) si militiei (CS Dinamo), in care se pompeaza anual incredibila suma de 50 mil euro. Pana cand tacerea unei prese sportive, ce pare aservita, obedienta, fata de aceste abuzuri ingrozitoare? Chiar a fost Romania cea mai sovietizata tara, incat sa fie unica unde se mai pastreaza relicvele sinistre UM CSA si UM Dinamo???

Fabian (1 comentarii)  •  27 august 2020, 17:48

Salut Alin, denumirea completa a ceea ce a trimis Messi catre FC Barcelona se numeste "burofax" in spaniola si are valoare juridica recunoscuta in cadrul unui proces.Este o procedura comuna utilizata in general cand se asteapta o "batalie" intr-un proces,chiar serviciul postal national "Correos" are acest serviciu la dispozitia clentilor sai. Toata stima!

motanul incaltat (199 comentarii)  •  28 august 2020, 6:38

Daca franceza dvs ar fi mai dezvoltata si nu s-ar limita doar la : La-bas-se citeste laba si notre poule dans votre cour---da pe google translate sa vezi ce inseamna de fapt ----revin daca cunostintele de franceza ar fi la nivelul clasei a 2-a ai fi uimit sa constati ca Pays-Bas se traduce de vreo 2000 de ani -Tarile de Jos----din cauza altitudinei unde se afla tara----adica sub nivelul marii....

Obi wan (5 comentarii)  •  28 august 2020, 14:53

Bartomeu ,cel mai slab președinte din istoria Barcelonei . Oare ce fac membrii cotizanți de îl mai țin în funcție pe acest mascarici ?! El si predecesorul său pușcăriaș prin incompetenta lor au dus Barcelona unde este acum .

Comentează