Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Mercato de pandemie

Pe Albu se bat șase echipe. La aproape 36 de ani, Marius Constantin semnează cu Craiova. Parcă începuserăm discuțiile de la Balotelli, nu?

Permalink to Mercato de pandemie
joi, 13 august 2020, 11:23

Încă se pupau cei de la CFR la centrul terenului (ca să înceapă să se certe între ei câteva ceasuri mai târziu, Djokovici vs. Arlauskis) când s-a strecurat vestea că în Gruia din sezonul viitor va veni Balotelli. Încă o chiflă din registrul Julio Baptista? Nici vorbă. Brazilianul, ștampilat cu ștanța lui Real, era relicvă, avea 36 de ani, nu jucase de vreo trei-patru sezoane. Balotelli are doar 30 și chiar dacă e cam zurliu, așa a fost mereu, e totuși viu. A jucat de 19 ori pentru Brescia în Serie A, a dat 5 goluri. Cum să vină în România, ce să caute aici?

Înapoi la realitate

Bineînțeles că nu vine Balotelli, știrea a început să coboare pe site-uri imediat ce aburii șprițului triumfal, al victoriei, au fost înlocuiți de berea pentru dres, de a doua zi. Vine în schimb un atacant ghanez, no name, din campionatul țării sale. Să fie primit! Timp pentru alte sosiri ar mai fi, anul acesta perioada de transferări a fost împinsă până pe 5 octombrie, dar meciul cu Dinamo Zagreb e mult mai devreme, asta admițând că în Malta, cu Floriana, te descurci cu ce ai.

Chellini de pandemie

Semnând la aproape 36 de ani cu Craiova, Marius Constantin îi avertizează pe noii depozitari ai carierei sale să nu se aștepte ca el să fie pentru defensiva olteană vreun Bonucci, ci mai degrabă un Chellini de pandemie. Umor reușit! Marius a fost tot timpul un jucător bun, serios, util, un apărător aprig, cu școala la zi. Dar are o vârstă și se transferă mai degrabă pentru că la Gaz sunt probleme mari, altfel probabil ar fi rămas pentru finalul carierei acolo, în liniștitul oraș ardelean. Găurile perene din apărarea olteană nu se vor umple cu Papp, care tocmai a semnat, nici nu cu Marius, dacă va fi să semneze, ci cu acei fundași găsiți în străinătate, care să vină și să rezolve problema. Așa ca Vinicius, de exemplu, sau măcar ca Planici, adus nu de peste mări și țări, ci de la Novi Sad, care e la o oră de condus de Jimbolia. Campionatul românesc oferă soluții doar celor comozi, e nevoie de o privire și dincolo de gard.

Mult doritul Albu

Nu e un jucător rău apărătorul (uneori mijlocaș defensiv) de la Clinceni. E înalt, puternic, dă bine în minge, mai nou bate și penalty-uri. Îl vrea FCSB, iar din mărturisirile recente ale lui Alex reiese că și alte măcar cinci echipe îl curtează cu ardoare. La 27 de ani (peste 4 zile, pe 17 august), după doar vreo trei sezoane în fotbalul de vârf, dacă suburbiile Chiajna și Clinceni se pot numi vârf. Când un fotbalist ca el, bunicel, util, dar fără anvergură, e dorit de aproape jumătate de campionat, înseamnă că nu e bine. Nu că Albu n-ar fi bun dacă ar merge la UTA, Gaz Metan, Sepsi sau chiar FCSB. Poate că ar fi titular, transferul s-ar înscrie în linia celor izbutite, dar nu poate ține capul de afiș al perioadei de mercato, așa cum iată că se întâmplă!

N-ai de unde să iei

Pe undeva, peisajul arid de mercato se justifică. Pandemie, bani nu prea mai sunt, străinii se urnesc greu spre România, o țară nesigură, unde inclusiv campioana are serioase probleme financiare. Ar fi momentul prielnic să fie promovați fotbaliști veniți de jos. Dar de unde de jos? Cu excepția a șase echipe, ligile inferioare n-au mai mișcat mingea de la centru din martie. Același lucru s-a întâmplat și la nivel de juniori. Nimeni nu ia jucători care n-au mai făcut un antrenament ca lumea de o jumătate de an. Și-atunci, facem din Albu un fel de Jadon Sancho, Havertz sau Timo Werner, vedetele pieței externe de transferuri, parcă și ea mai modestă ca oricând.

Comentarii (5)Adaugă comentariu

Afacere cu posibil fotbalisti! (8 comentarii)  •  13 august 2020, 13:25

Sunteti fin diplomat domnu' Buzarin. Pai nu dati cu batul prin gard dar sunati la sonerie si fugiti. Aduceti vorba despre promovarea fotbalistilor veniti de jos. Si-atat!? De unde de jos? De foarte de jos! Pai de ce? Daca faceti un recensamant tematic ati constata ca acum exista in tara cele mai multe scoli de fotbal. Si nu cu o grupa-doua ci, cu mai multe. Orice fost fotbalist de performanta medie sau o scanteie mai sus isi pastreaza banutul ,,slefuind,, talente. In realitate sunt slefuiti banii parintilor din portofele. Puteti constata asta dupa ce vedeti cum foarte multi pustiulica de 19 ani, cu fotbalul in cap incepand de la 9 ani cand mingea le era pana la genunchi, se uita furiosi cum le sar ,,obiectul muncii,, in aut dupa procedeul de stop al mingiei. Nicio echipa din Ro nu achizitioneaza asa ceva alege din import.

Viorel (17 comentarii)  •  13 august 2020, 13:48

Sarcastic, ironic, tăios! Buzarin este recunoscut pentru atitudine și verb! Totuși așteptăm de la el sa renunțe la pasivitate, la obedienta, la clisee si sa atace subiecte mai importante, care fac rău sportului românesc dar sunt înghesuite sub pres, inclusiv de o presa care numai liberă și profesionista nu este! Îl rugam pe dl Buzarin sa scrie cu verva și inspirația lui despre cel puțin 4 subiecte: 1. România unica țara din Europa care a păstrat cazărmile sportive sovietice ale armatei și miliției. 2. România singura din UE și NATO in care armata și poliția se mai amesteca abuziv in sportul profesionist prin cluburile lor militare perimate. 3. România unica țara din lume care construiește stadioane noi in incinta unor unități militare in 2020. 4. Cum și in folosul cui se cheltuiesc cele 50 mil euro alocați anual CSA și Dinamo? Ce a câștigat sportul românesc in urma cheltuirii a 1,55 mld euro in CSA și Dinamo din 1990 (când trebuiau sa fie desființate) pana in prezent (31 ani x 50 mil/ an)! Așteptăm cu mare interes reacția jurnalistului Buzarin și mulțumim anticipat!

Giorgio CHIELLINI (1 comentarii)  •  13 august 2020, 20:35

L-ai botezat si pe”Chellini”... Corect e Chiellini. Simplu search pe Google.

Frenemy (22 comentarii)  •  13 august 2020, 20:53

Inainte de a discuta despre fotbalul de performanta, hai sa ne oprim putin asupra fotbalului amator. In vestul Europei si mai ales in tarile scandinave, oamenii (barbati + femei!) se aduna, se organizeaza si joaca de placere, pe bere, pe niste prostii de sponsorizari de la vreun magazin de cartier, o macelarie ceva ... Noi radem si ne dam occidentali, dar sportul de masa in Romanika este mort, dead, muerto, tot! De unde sa racolam viitorii profesionisti? Pe timpul lui Ceasca se organizau ditamai competitiile pentru scolari si studenti, nu sub amenintari, ci sub diverse recompense gen avantaje pioneri, UTC, PCR. Acum ce ne impiedica sa cream un fel de sistem motivational in scoli si universitati? Intreb si eu ...

motanul incaltat (199 comentarii)  •  14 august 2020, 5:23

Nu prea poti sa iei jucatori de la sirbi----aia sunt mult peste noi ---poti doar din Ghana---nu ca aia n-ar fi buni dar nu stie nimeni de ei.... Apoi sa ai pretentii sa iei titlu si sa nu aduci decit jucatori din play-out inseamna ca ceva nu e in ordine....Ii luam gratis de contract sau cu 100.000 platibili in 3 ani si speram sa ii vindem in Vest cu 15 milioane....Cred ca asa gindesc si *** din gara de nord ce se drogheaza cu perlandez sau acetona....Ideea nu e tocmai rea numai ca in zilele noastre si pe aceasta planeta nu si-a dovedit aplicabilitatea.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează