Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Deac nu e de iubit, e de respectat

Decarul CFR-ului are în alcătuire ”acel ceva” care-l face să se îndrepte mereu spre succes

Permalink to Deac nu e de iubit, e de respectat
joi, 6 august 2020, 10:21

De iubit sunt Dobrin, Dumitrache, Balaci, Marcel Răducanu, Hagi, Cârțu. Acei fotbaliști de mare spectacol, care ridică tribunele în picioare, care te cheamă să te duci la stadion, care te fac să nu mai poți trăi fără ei și fără fotbal. Care-ți intră în inimă înainte de pubertate, se cuibăresc acolo, nu mai ies, ci rămân fixați pe cord până la părul alb, al tău și al lor.

Punct după fraze

Ciprian Deac nu face parte din această categorie. Nu aderă la atrii sau ventricule, nu frânge inimile spectatorilor. Nu dă exterioare în fiecare zi, nu strecoară la fiecare meci mingea printre picioarele adversarilor. Dar aproape tot ce e bun în jocul ofensiv al CFR-ului vine de la el. Nu bate cornerele spectaculos, ci le bate bine. Nu centrează fabulos, ci eficient. N-are semne de exclamare, după frazele sale fotbalistice se pune de regulă doar punct. Însă de multe ori adversarii trebuie să ducă mingea la centru.

Știe să fie campion

Aceasta e marea lui calitate, aceea de a ști să câștige, de a fi mereu învingător, de a nu accepta să piardă. Contaminează prin dorința de a învinge, iar mare parte din trilogia CFR-ului 2018, 2019, 2020 îi aparține, ca operă de maturitate. Campionate câștigate la 32, 33 și 34 de ani, adică la o vârstă când mulți dintre subiecții aureolați ai fotbalului încep să se îndepărteze de performanță. Plus că la listă trebuie adăugate și titlurile vișinii din urmă cu un deceniu și mai bine. Ciprian nu era, ca acum, la pupitrul de comandă, dar era acolo, mereu printre premianți.

Linii drepte, coate, tălpi

Vânos, frecvent vizitator al sălii de sport, impecabil fizic. Asta e prima impresie pe care o lasă. Apoi, după ce-i vezi operele cu piciorul stâng, constați că nu sunt geniale, dar sunt perfecte. Multe linii drepte, într-adevăr, dar ca să obții trofee e nevoie de linii drepte mai mult decât de arabescuri. Și, dacă-l studiezi atent pe Deac, mai constați și acea răutate, „grinta”, cum îi spun italienii, care-i dă ghes să vâre coate în gât și să pună tălpi, așa cum a făcut în meciul recent cu echipa secundă și imberbă a FCSB-ului. În arsenalul unui campion trebuie să intre, atunci când e nevoie, și tălpile, și coatele, adică tot acel bagaj inestetic, cinic, dar necesar la suma algebrică a performanței.

Pragul nemțesc de sus

La 24 de ani, când probabil credea că viața e ușoară și frumoasă, l-a luat Schalke. Pe salariu excelent, pe o sumă de transfer importantă. A jucat doar două meciuri de Bundesliga pentru minerii din Bazinul Ruhr și probabil că acela a fost momentul care ni l-a dat pe actualul Ciprian Deac. Acolo, printre nemți, a priceput că pregătirea lui fizică nu e suficientă, că nici respirația sa fotbalistică nu e încă destulă pentru fotbalul de înalt nivel. De-atunci încoace e altul. De-atunci încoace s-a apucat să șlefuiască acea perfecțiune care-i enervează pe toți adversarii CFR-ului, să pună șublerul pe liniile drepte plecate din stângul său și să lucreze la fiecare fibră musculară a trupului.

Fotbalistul anului?

Decembrie, luna anchetelor, e încă departe, până atunci ne va bucura sau ne va întrista și echipa națională, mai e și traseul, să vedem cât de lung, al CFR-ului în Europa. Dar, măcar din ce-am văzut până acum, Deac pare fotbalistul anului 2020. La 34 de ani, distincțiile se dau, de multe ori, pentru întreaga activitate. Dar Ciprian merită respect la concret, pentru ce-a făcut în clipa de față. Nu pare deloc să se apropie de clipa în care va fi decorat pentru întreaga carieră.

Comentarii (26)Adaugă comentariu

Robin Good (1 comentarii)  •  6 august 2020, 11:35

Bine, noi, cei din Cluj, îl iubim ❤️❤️❤️

Gopo (7 comentarii)  •  6 august 2020, 12:42

Domnule Buzarin, mai bine treceti-va direct la descriere "majoreta a CFR Cluj". Pe bune, asemenea linguseli penibile la adresa echipei cu cel mai grobian comportament n-am mai vazut. Tot jocul lor e bazat pe "smecherie", adica imbranceli, coate aplicate adversarului, cadere in capul adversarului, tras de tricou, prabusire in careu cersind penalty la orice adiere de vant, samd. Dar numai la dumneavoastră am vazut asemnea mitocanii prezentate drept ceva pozitiv. Daca Danut ar avea arbitraje corecte (in adevaratul sens al cuvantului), chefereul ar lua mult mai multe cartonase rosii si o ploaie de galbene in fiecare meci. Nu cred ca ar putea sa termine turul fara sa aiba probleme masive de lot din cauza suspendarilor. Dar aplaudati-i in continuare, vad ca atata timp cat acest comportament asigura campionate, nu va pasa.

Costi (1 comentarii)  •  6 august 2020, 13:39

Alin Buzarin, un om marunt, un om suparat,un conțopist. Nu trebuie sa-ti pierzi timpul citindu-i fituicile!

Umilă parere (28 comentarii)  •  6 august 2020, 13:41

Consider exagerată candidatura lui Deac la titlul de fotbalistul anului. Este extrem de util echipei, rare sclipiri de anormalitate, rămâne un fierar- betonist al fotbalului. Unul dintre puținii jucători români care au transformat eșecul experienței germane într-un succes personal. Foarte bun editorial, să sperăm ca vei menține acest remarcabil nivel. Bravo, domnule Buzărin!

Bibi (20 comentarii)  •  6 august 2020, 13:45

Era intr-o duminica dimineata, 8:30 - 9:00. Plecam de la sala de fitness a unui hotel din Bucuresti, unde se cazeaza CFR Cluj. Ciprian era la receptie, sa intre la sala. Respect ! Si stiu, este despre Ciprian, dar cu ocazia asta as vrea sa-i aduc un elogiu si lui Andrei Cristea, Si sa-i multumesc pentru ce a facut la Timisoara. L-am intalnit odata, dar n-am vrut sa-l deranjez.

Ilie (57 comentarii)  •  6 august 2020, 14:34

Dacă am ajuns să respectăm un jucător care nu a făcut NIMIC în fotbalul mare, an ajuns rău. Dacă vrem să fim cineva în fotbalul mondial trebuie să ne dăm seama că cei mai buni jucători români nu au valoare nici cât o rezervă nefolosită din campionatele care contează. După ce realizăm acest lucru, vom putea să începem să construim. Cât timp ne lăudăm cu niște non-valori ne merităm soarta.

Hombre (21 comentarii)  •  6 august 2020, 15:56

Sa te intrebi care e fotbalistul anului in Romania e ca si cum te-ai intreba care e cea mai inalta dintre furnici. CU-I PASA??

Alexandru (2 comentarii)  •  6 august 2020, 16:24

Ii avem pe unguri, pe care ii batem ori de cate ori ii prindem. Ambitiosi cum sunt, au pierdut cu Luxemburg, de rasul curcilor. Avem mascaricii nostri, bun asa!

nicu (5 comentarii)  •  6 august 2020, 17:34

Gopo, tu chiar erai somnambul cand ai scris acest comentariu aiuristic!???! Trazeste-te băiete!!! Poate îți revii. Sau nu te ajută capul? Du-te la medic, ai mari probleme!

george (15 comentarii)  •  6 august 2020, 18:12

Aline, chiar asa ai ajuns de rau, sa-l pui pe Cartu langa Hagi.

Alexandru (1 comentarii)  •  6 august 2020, 18:22

Important ca-i batem ori de cate ori ii prindem. Ambitiosi cum sunt, au pierdut cu Luxemburg, de rasul curcilor. Avem mascaricii nostri, e bine asa!

motanul incaltat (199 comentarii)  •  6 august 2020, 19:15

Depinde cu cine-l compari.... Pe linga Raul , tipul ala de la Madrid care facea senzatie la Schalke la 35 de ani ---in acelasi timp cind Deac avea 25 si freca banca de rezerve e doar o mare RUSINE.....Si asta e ce ramine---nu cum bati niste echipe amarite din Romanica---ci cum esti incapabil sa joci 1h in Germania...

Sibelius (14 comentarii)  •  6 august 2020, 19:37

Dupa ce-l facurati fotablistul anului 2019 pe un baiet care in 2020 nu a prins decat rar si banca de rezerve, Deac e solutia sigura.

octavian (4 comentarii)  •  6 august 2020, 20:13

Ar fi de preferat ca cei ce nu le place de Deac. sa nominalizeze pe cineva cu performante mai bune, la noi , la aceasta ora. JUCATORI CA: Alibec,Nistor,Budescu mai talentati, nu au rupt gura tirgului.Cdedem ca era bine ca Mutu sa fi avut mentalitatea lui Deac .

Alexandru (1 comentarii)  •  6 august 2020, 20:48

Ii avem pe bautorii de cumas, pe care ii batem ori de cate ori ii prindem. Ambitiosi cum sunt, au pierdut cu Luxemburg, de rasul curcilor. Avem mascaricii nostri, bun asa!

Campioana CFR (7 comentarii)  •  6 august 2020, 21:31

Vad pe aici cativa fani ai fotbalului feminin... Baieti, fotbalul e sport care presupune si contact fizic iar sportivii adevarati nu cad ca mustele la fiecare atingere. CFR-ul e singura echipa care a facut fata in Europa la nivel de Europa League. A fost eliminata greu de Sevilia dupa o dubla fara infrangere, ba chiar cu un gol anulat discutabil. Restul echipelor romanesti au fost pe rand spulberate in special pentru ca nu fac fata fizic adversarelor. Doar la noi se fluiera asa de usor orice contact si se tavalesc pe jos ca si cum ar fi fost loviti de tren.

Simeone (44 comentarii)  •  6 august 2020, 22:38

@umila părere, Deac merita cu prisosință titlul de fotbalist al anului. Acest fotbalist are constanță, ceea ce Nistor, Cicaldau, Coman sau Man, nu le au. Plus de asta nu doar ca marchează goluri, dar o face și din acțiune precum în meciul cu CSU Craiova de la Cluj, mai mult participa activ la apărare. E și campion 3 ani consecutiv. Ce vreți mai mult?

Simeone (44 comentarii)  •  7 august 2020, 5:51

D-le Buzarin, văd că aveți ai mulți contestatari a nominalizării dvs. Probabil, trebuia sa mai așteptați pana la sfârșitul lunii când se încheia primul tur preliminar al Cupelor europene când acești contestatari tăceau fiindcă nici Cicaldau, nici Coman, nu vor rupe gura târgului, doar munca și execuțiile lui Deac. Mulți vorbesc de luxemburghezii de la Dudelange, dar spre deosebire de Fcsb sau Craiova, acei băiețași din Luxemburg joaca de doi ani în grupele Europa League. Chiar nu le-aș vedea bine pe Craiova și FCSB sa cada cu Dudelange.

FLO (1 comentarii)  •  7 august 2020, 7:19

Bine punctat! Bravo!

Dudefrange (1 comentarii)  •  7 august 2020, 9:42

Sa fii eliminat de o echipa care avea SAPTE jucatori amatori in echipa, este o contraperformanta de rasul curcilor, ba chiar batuti in dubla mansa, he, he,he. I-au batut ospatarii de la Dudelange pentru ca nu le-au lasat bacsis la restaurantul unde lucrau.

Ospatar, plata! (1 comentarii)  •  7 august 2020, 12:03

@ Dudefrange Nu doar batuti, UMILITI de ospatarii din Luxemburg, 2-5 la general, mai rau ca militienii turnatori eliminiati de Nentori Tirana.

MMm (4 comentarii)  •  7 august 2020, 13:07

@motanul incaltat: De acord cu tine. Am avut oportunitatea sa ii vad live pe Schalke de atunci intr-un meci cu Stuttgartu, si sa il vad doar pe Raul jucand. La cei 35-36 de ani cat avea el atunci, era de departe cel mai bun de pe teren. Dadea niste pase impecabile, preluari de nota 10. Raul era impecabil, clasa mondiala pe langa toti jucatorii prezenti atunci pe teren, si mai erau un Huntelaar sau un Edu. E nedrept pentru Raul sa il compari cu Deac, desi Deac de acum nu e cel de atunci. E mai disciplinat si nu mai are parul oxigenat :)

Simeone (44 comentarii)  •  7 august 2020, 17:45

Sa dea Dumnezeu sa picați cu Dudelange, va vad cum scoateți cămașa.

Red Fan (15 comentarii)  •  8 august 2020, 8:47

Mama ce de comentarii anti-Cluj , anti-Deac ... oare asa multi fani are ciobanul ?? ... plangeti " desenatilor " , asa va sta bine ! Plangeti exact ca si ciobanul si *** lui !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Tudor (1 comentarii)  •  8 august 2020, 8:57

@ Ospatar, plata! Olelei, unde n-avem bafta sa cadem cu ospatarii luxemburghezi, sa spalam rusinea cauzata romanilor de franarii cersetori de forinti. Si acum le-a ramas frica in oase de prapaditii aia, zici c-au jucat cu Real Madrid.

catarad (1 comentarii)  •  8 august 2020, 23:34

Fotbalistul anului... sa fim seriosi... chiar asa jos am ajuns. Sa ne amintim de ce a insemnat Deac la echipa nationala ( un minus ). Nu vreau sa vorbesc despre Shalke. Ideea este ca daca-l scoti din contextul jmecheriilor CFR-iste este nul sau chiar negativ ( cu minus adica )

Comentează