Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Deac nu e de iubit, e de respectat

De iubit sunt Dobrin, Dumitrache, Balaci, Marcel Răducanu, Hagi, Cârțu. Acei fotbaliști de mare spectacol, care ridică tribunele în picioare, care te cheamă să te duci la stadion, care te fac să nu mai poți trăi fără ei și fără […]

...

Banii înainte, ca la c…luburi?

De două ori pe an, vara și iarna, gâturile cluburilor din prima divizie stau lungite, să vadă când intră în conturi binefăcătoarele drepturi TV. Sumele sunt importante pentru toată lumea, dar pentru echipele mici, care nu merg în Europa și […]

...

Gruia: eroii pozitivi ai testelor pozitive-negative

Victoria mică, nesărată și dubioasă obținută de clujeni în fața Botoșaniului a căpătat, în interpretarea autorilor ei, proporții eroice. Posada, Rovine, Călugăreni și Mărășești, luate la un loc, nu înseamnă nimic față de sacrificiul de sudoare al acestui grup minunat, […]

...

Nu-i mai numărați banii lui Mircea Lucescu!

Trei milioane de euro pe sezon! Doi ani și apoi, probabil, încă unul. Nouă milioane, așadar! Cu prime, cu bonusuri, trece lejer de zece milioane. Nu se mai satură! E ochiul dracului banul ăsta! În loc să-și vadă de bătrânețe, […]

...

Lincar nu pare de-al nostru!

Fantomaticul play-off de Liga a 2-a cuprinde patru nume istorice, UTA, FC Argeș, Rapid, Petrolul, toate foste campioane naționale și două Cenușărese, CS Mioveni și Turris Turnu Măgurele. Acel gen de formaţii despre care, ca să dai bine, e indicat […]

...

Banii înainte, ca la c…luburi?

Ce oroare! Se vântură varianta plătirii drepturilor TV abia după prestație, nu înainte, ca până acum

Permalink to Banii înainte, ca la c…luburi?
sâmbătă, 1 august 2020, 11:00

De două ori pe an, vara și iarna, gâturile cluburilor din prima divizie stau lungite, să vadă când intră în conturi binefăcătoarele drepturi TV. Sumele sunt importante pentru toată lumea, dar pentru echipele mici, care nu merg în Europa și nu vând fotbaliști pe milioane de euro, sunt chiar vitale. Și, de regulă, cu acei bani se astupă găuri din urmă.

Lunar, ca leafa
Lovitură de măciucă pentru greu încercatele cluburi! Firma deținătoare a drepturilor TV nu mai vrea să plătească înainte, pe câte o jumătate de an, ci lunar. A trecut luna august, la finalul ei îți iei banii pe ce-ai făcut. La fel în septembrie, octombrie și așa mai departe. Dar ceea ce pentru cei de la EAD pare un mecanism cât se poate de firesc de plată pentru cluburi ar însemna o tragedie. Pentru unele dintre ele, poate chiar tragerea obloanelor, fiindcă sunt echipe unde banii din televizări trec sănătos de jumătatea bugetului, ducându-se până spre 70 de procente!

Răsfățul generalizat
Ani la rând, cluburile de primă ligă au fost copios privilegiate, aflându-se în minunata situație de a-și lua banii pentru ce urmau să facă în următoarea jumătate de an. Unde, în ce alt domeniu, se mai practică asta, în afară de tractiruri și de lupanare? Nicăieri! Orice lefegiu se duce la slujbă și abia la finalul lunii primește simbria. Legea românească permite ca drepturile financiare pentru luna în curs să fie achitate până la jumătatea lunii următoare. Unii angajatori, băieți buni, fac plata pe data de 1, alții pe 5, alții pe 10, dar pot s-o lungească, perfect legal, până pe 15.

Numai cluburile de fotbal vor să primească în august bani pentru ce vor face în februarie următor! Când răsfățul în care s-a trăit ani la rândul dispare, instaurându-se în locul lui normalitatea, se vorbește despre duritatea loviturii și despre chinurile prin care cluburile vor trece. Iar deținătorul de drepturi, în fond un plătitor firesc, dacă vrea să aplice regulile restului societății, e privit drept hapsân, hain, veros, lipsit de suflet!

Măsură de supraviețuire
În ultimii ani au existat suficiente exemple de echipe care după ce-au retrogradat din prima ligă au intrat în impas financiar. Ba s-au afundat în plutonul diviziei secunde, ba unele au alunecat și mai jos. Rareori s-a întâmplat ca unii care cad anul acesta să revină imediat, în sezonul următor. Asta pentru că se obișnuiseră cu dota de un milion de euro din drepturile TV ale primei ligi, în vreme ce în divizia secundă suma e mult mai mică, de ordinul puținelor zeci de mii de euro. De acum încolo, dacă drepturile vor fi plătite lunar, șocul financiar al retrogradării nu va mai fi atât de puternic, iar beneficiarii sumelor vor învăța să se descurce cu ce au.

O șapcă, un breloc
Poate că plata lunară, eșalonată, a sumelor din televizări va duce la exerciții de gândire și de imaginație din partea domnilor președinți-patroni. Va trebui să identifice și alte resurse, nu doar pomana anticipată a drepturilor TV. Un tricou vândut, o șapcă, un breloc, ceva. Poate oamenii vor învăța să arunce și năvodul, nu doar să înfulece peștele.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Sibelius (10 comentarii)  •  1 august 2020, 11:41

Cluburile din liga I vor banii pe 6 luni inainte si sa plateasca salariile jucatorilor cu 3-4-6 luni intarziere. Daca le mai platesc.

motanul incaltat (174 comentarii)  •  1 august 2020, 21:02

Asta trebuia facut de ani de zile... Acum sa-i vedem pe toti aia care vor Liga 1 cu minim 18 echipe.... Sa fie 18 dar sa scoate banu de la ciorap... Dar ciorapu-i gaurit si ce sa vezi---nici o letcaie. O sa avem -sper-un campionat putin mai competitiiv-cu maxim 10 echipe.

Gigi Buzu (2 comentarii)  •  2 august 2020, 16:48

Salutara decizia firmei care deține drepturile TV, in acest fel se premiaza cluburile virtuoase, evitandu-se totodata “jmecheri” miliardari de genul lui Niculae (cat de bine i se potriveste numele!), care-si plateste jucatorii doar in anii bisecti. Foarte bun editorial, al doilea la rand de calitate, ce placuta supriza!

Ilie (24 comentarii)  •  3 august 2020, 7:35

Excelent articol. Iar finalul, cu aluzia clară la conducerea Victoriei Brănești, este demn de Pulitzer. Felicitări!!!!

vobel (1 comentarii)  •  3 august 2020, 18:49

prostane ce am scris eu saptamana trecuta si tu ai sters,urmatoarele meciuri ale fr-ului vor fi arbitrate de arbitri lor de casa,istvan,hategan,ai vazut bre ragalie ca esti vandut ?

Olelei, unde-i titlu? (1 comentarii)  •  4 august 2020, 11:19

Nenea Buzarin, dupa cum ai vazut, toate se platesc in viata, chiar si in sport exista aceasta regula nescrisa, implacabila. Suparat pe Jiji, nenea Rotaru a trimis pe teren gradinita in acel meci de pomina cu Viitorul, iata ca s-a intors roata, latifundiarul din Pipera i-a platit polita cu varf si indesat. Doare rau, asa-i?

Cand doi se cearta… (1 comentarii)  •  4 august 2020, 12:45

@ Olelei, unde-i titlu? Trebuie sa ai cap de greiere sa crezi ca asa ceva nu se intoarce impotriva ta, mai ales intr-un campionat cu play-off, unde fiecare punct poate fi decisiv. Franarii din Cluj au facut deja cooperativa cu Viitorul, in acel an le-a favorizat titlul baetilor lui Gica in meciul de pomina, anul urmator au primit cu aceeasi masura, castigand meciurile cu Viitorul fara probleme. Anul acesta au profitat din nou de batalia intre surzii Becali si Rotaru...

Pace sub maslini? (1 comentarii)  •  5 august 2020, 13:57

@ Cand doi se cearta Sa fiu sincer, ma asteptam ca Jiji sa bage echipa titulara in meciul cu franarii. Este notoriu ce i-a facut Craiova in acel meci cu Viitorul, dar trebuia sa-si calce pe inima, sa-l sune pe patronul oltenilor sa-i spuna ceva de genul: “Bai Rotarule, am pierdut un campionat din cauza ta, trec peste asta, bag echipa completa si daca victoria noastra te ajuta sa fii campion, cu atat mai bine, noi jucam cinstit”. Ar fi ingropat securea razboiului, ar fi castigat ambele parti, dar Jiji e prea mandru si prea ingramadit la minte, adica exact opusul imaginii publice. Acum a realizat greseala, vrea impacare cu Craiova, dar tot trufas ramane. Saracu’, tare intunericit la minte mai este!

Alt sezon (1 comentarii)  •  5 august 2020, 14:52

@Pace sub maslini? Italienii au o vorba: “Non piangere sul latte versato”, inutile plansete si bocete, sezonul s-a terninat. Oamenii inteligenti se pregatesc pentru noul campionat, invatand din greselile facute. Rotaru e un Becali cu foarte putina scoala in plus, deocamdata lasa treburile tehnice in seama competentilor. A confirmat actualul staff tehnic, atunci trebuie sa-i dea credit pana la sfarsit, indiferent de rezultat. In privinta lui Jiji, lucrurile sunt clare, a decis sa se scufunde cu Titanicul, ca un capitan infailibil care este.

Comentează