Lincar nu pare de-al nostru!
Deși e direct implicat, Erik ironizează copios ideea de a nu mai retrograda nimeni și de a promova patru echipe

Fantomaticul play-off de Liga a 2-a cuprinde patru nume istorice, UTA, FC Argeș, Rapid, Petrolul, toate foste campioane naționale și două Cenușărese, CS Mioveni și Turris Turnu Măgurele. Acel gen de formaţii despre care, ca să dai bine, e indicat să spui că te-ai săturat să tot paraziteze prima divizie. Gen Voluntari, Clinceni, nu demult Chiajna, Călărași, mai pe vremuri Otopeni, Brănești, Urziceni, ultima, și ea, fostă campioană.
Lincar e antrenor la Turris, echipă nedorită în peisaj din două motive. Primul, că se leagă de numele lui Liviu Dragnea, al doilea, că se interpune în drumul aristocraților către recuperarea blazoanelor pierdute.
Aplauze din studio
Turris a făcut 0-0 acasă cu Petrolul, rezultat prost pentru cele două combatante ale nocturnei (cam chioare) de la Turnu Măgurele și bun pentru celelalte patru beligerante. La final de meci, întrebat dacă ar fi bine să nu cadă nimeni din prima divizie, iar din acest straniu play-off să urce în elită patru nume, Lincar și-a vărsat ironia pe microfonul reporterului.
„De ce doar patru, să promoveze toate șase! Nu retrogradează nimeni, toată lumea promovează. Campionatul din România să fie cel mai fericit din lume, să vină toată lumea la noi, să nu fie nimeni supărat”. Din studioul DigiSport, Radu Naum a trimis către malul teleormănean al Dunării, nu departe de celebra insulă Belina, un rând de binemeritate aplauze.
Altfel de om
Când toată lumea e electrică și contondentă, luptându-se la baionetă pentru reîntregirea la 18 a numărului de echipe pe bază de Covid-19, Erik Lincar ia la mișto această transpirație generalizată. Chindia, Iași, dar mai ales Dinamo revarsă fluvii de comunicate prin care spun că trebuie oprit campionatul, înghețat, congelat, criogenat, că nu mai trebuie să cadă nimeni, că n-au pe cine să mai bage în teren, pentru că toată lumea s-a infectat sau urmează negreșit să se infecteze.
E o situație excepțională, nu înțelegeți? Iar în situațiile excepționale e nevoie de măsuri excepționale, cum ar fi această colectivizare forțată a fotbalului. Sigur că lui Erik i-ar conveni să promoveze, dar pe teren, prin luptă, nu cu arcanul, la apelul de seară al unui fotbal care riscă să capete aspect de Daciadă.
Amintiri cu Romică Pașcu
Acum mai bine de două decenii, viteazul conducător al Brașovului (astăzi aproape octogenar, sănătate multă amice Breakdance!) intra în panică la anunțul că numărul de echipe din prima divizie se va reduce de la 18 la 16. „Ce-o să se întâmple cu atâția conducători din fotbal care își vor pierde locurile de muncă?”, se îngrijora nea Romică, într-o perioadă în care organizarea fotbalului încă era privită și sub aspect social.
Astăzi, cei care vor să supraviețuiască doar pe bază de testări pozitive nu sunt departe de acea gândire revolută, dar iată că vine Lincar și în loc să adauge și el o cană de transpirație efortului colectiv, ia în bășcălie toată povestea.
Modelul rusesc
Nu avem cum să terminăm campionatul din cauza numărului mare de infectări de la câteva echipe-focar? Ba avem, dacă privim puțin spre Rusia. Acolo, Rostov, care era pe poziția a patra și trăgea la un loc de Liga Campionilor, a avut mai multe teste pozitive și toată lumea a intrat în carantină. La meciul de la Soci, echipă aflată la retrogradare, au fost trimiși juniorii, o trupă cu media de vârstă de 17 ani, care au fost învinși cu 10-1, iar în urma acelei înfrângeri severe, însă logice, Rostov ricoșează din preliminariile Ligii Campionilor în cele de Europa League. Dacă în situații excepționale se iau măsuri excepționale, iată una dintre ele! Sănătoasă, neinfectată moral.
În imagine: Lincar, 41 de ani, şi-a început cariera de antrenor acum un deceniu, la Inter Clinceni FOTO sportpictures.eu