Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Pintilii, Goethe și școala

Fostul căpitan ar putea reedita cazul Mirel Rădoi, care în patru ani de la momentul când nu avea calificare de antrenor a ajuns selecționer

Permalink to Pintilii, Goethe și școala
sâmbătă, 11 iulie 2020, 10:55

Goethe ne povățuiește, într-o zicere clasică, veche de două veacuri, să facem un pas în cărți și doi pași în viață. În sensul că experiența trăită pe viu poate fi uneori mai utilă decât cea citită, însușită prin învățare. E posibil să se întâmple câteodată așa, dar nu putem neglija că neamțul din Weimar pretindea totuși că pe lângă cei doi pași în viață, trebuie să existe neapărat și pasul în cărți. În cazul nostru, de fapt în cazul lui Pintilii, acest pas în cărți nu există.

Precedentul Mirel

În toamna lui 2015 n-avea nici Bac-ul, ci doar biografia de fost mare fotbalist, de fost căpitan. Plus dimensiunea de lider. Țineți minte momentele cu Țiți Dumitriu, la șaptezeci de ani, ridicându-se și transmițând către teren indicațiile pe care Mirel, stând jos și neavând voie să se ridice, i le șoptea la ureche, cu palma acoperind gura, să nu se vadă pe camerele tv ce-i spune. Clipe hilare, ridicole, particulare doar meleagurilor noastre.

Mirel, se știe, a mers la școală, a dat Bac-ul, e în prag de licență Pro și la doar patru ani de la demiterea sa de la FCSB (noiembrie 2015-noiembrie 2019) a ajuns pe banca echipei naționale. Asta după ce a fost depozitarul emoțiilor întregii nații la Euro U21. Cam multe emoții pentru ceva care conține în siglă numărul 21, dar asta e altă discuție.

Cutumele școlii noastre

Susținătorii ideii de a avea antrenori instinctuali (o formă elegantă de exprimare, e vorba de acei tehnicieni care au făcut doar cei doi pași în viață despre care vorbea Goethe, dar nu și pasul în cărți) spun că la Școala de Antrenori din România nu se învață mare lucru, ci doar se iau niște piperate taxe cursanților, cam 5.500 de euro. Coverciano, Clairefontaine, Koln, da, alea sunt școlile adevărate de antrenori, la noi e un fel de Universitate Populară la seral, unde se glosează despre unitatea grupului și alte chestii milenariste, mai puțin decât despre șutul cu stângul și pasa filtrantă.

Contraexemplul Poenaru

În sprijinul acestor practicieni vine cazul lui Ilie Poenaru, picat la examenul de anul trecut, după ce niște teoreticieni cu biografii incerte în fotbalul de performanță n-au fost de acord cu răspunsurile sale legate tocmai de pasa filtrantă, cea despre care vorbeam mai înainte. Iar Poenaru, respins la examen, a promovat pe prima scenă anonimul Clinceni și acum, în al doilea an, are toate șansele să-l mențină în elită, deși părerea sa despre pasa filtrantă diferă în continuare de cea a examinatorilor.

Și totuși, pasul în cărți

E foarte posibil ca Școala de Antrenori de la Federație să nu fie ideală. Poate că unii dintre dascăli n-au suficientă biografie fotbalistică, poate că taxele sunt prea mari, prea multă teorie și prea puțină practică, poate că mai sunt și alte neajunsuri. Dar asta e școala de antrenori de fotbal pe care o avem și, până facem alta, pe asta trebuie s-o urmeze și s-o absolve cei care vor să devină antrenori. Deci și Pintilii, oricât de căpitan și de lider ar fi el. Sigur că Mihai poate sta pe bancă (a făcut-o și până acum), poate intra în vestiar să spună una-alta, să-și încurajeze foștii colegi, dar atât! Nu poți fi antrenor dacă n-ai patalama, după cum nu poți merge cu mașina prin trafic dacă n-ai permis, chiar dacă tu știi să conduci.

Eternul caz particular

Toate aceste întâmplări poznașe, cu oameni puși pe bancă fără să fie antrenori cu acte, se întâmplă, iată, doar la FCSB. Minunatul și răcorosul palat de la Șosea nu e doar locul ideal pentru apariția unor asemenea năstrușnicii, ci și oaza care parcă îmbie mereu la încălcarea regulilor. Există, acolo, un soi de voluptate de a fenta legea.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

Traian (4 comentarii)  •  11 iulie 2020, 11:54

La FCSB (ca şi în politică)funcţionează sintagma: "patronul (partidul) te vrea prost" !

Traian (4 comentarii)  •  11 iulie 2020, 11:58

La FCSB ( şi în politică) e valabilă sintagma: " patronul (partidul) te vrea prost"!

Traian (4 comentarii)  •  11 iulie 2020, 12:01

De nu-mi apare comentariul ?

Ilie (57 comentarii)  •  11 iulie 2020, 12:07

Pintilii o să fie antrenor exact cum ai fost tu conducător la Brănești. Pe de altă parte, transmiteții lui nea Ovidiu că de luni ***. Vreau să văd dacă la CNSAS există și alte documente semnate de el în afara notei pe care a dat-o după ce a sosit din Italia, unde a condus delegația Rapidului. Menționez că acea notă nu cred că se încadrează în practica unui turnător, ci este perfect normală. Dacă există și alte note, atunci este o problemă. La fel mă voi interesa și despre Radu Cosașu. Asta doar pentru că m-a cenzurat, *** în perioada în care nea Ovidiu era redactor la Flacăra lui Păunescu.

JFM (79 comentarii)  •  11 iulie 2020, 12:51

Năstrușnicii la Palat? Legea a fost facuta sa fie respectata atat in litera cat si spiritul ei. Daca ea spune ca trebuie sa termini o scoala de antrenori ca sa fii antrenor atunci asta faci. Ce era sa spuna legea? Ca atat timp cat faci scoala de antrenori n-ai ce cauta pe banca, in loja, in vestiarul niciunui club? Ca sa inteleaga si Becali spiritul unui act legislativ, sa n-o mai faca el atat pe desteptul, sa nu-i mai considere pe altii fraierii lui? Sa nu mai intinda de regulamente pana la limita de rupere? Va mai intrebati cum a furat Steaua? Cand ai politicul (Hrebenciuc, Basescu) in spate si stai pe un munte de bani poti incalca legea cum vrei.

DJ Thrror (17 comentarii)  •  11 iulie 2020, 13:47

Acolo unde legile-s alunecoase, prost facute apar tentatiile astea de ne-am prost, de cocalar pus doar pe nerespectarea regulilor in general. Altfel cum sa se descurce in viata? Ar fi terminat. Felicitari baietilor care au anuntat boicotarea, poate doar de teama amplificarii acestui scandal sa intervina si FRF. Daca n-o fac ori ii are cu ceva la mana si stau drepti in fata lui ori bubuie de incompetenta.

DDB (1 comentarii)  •  11 iulie 2020, 14:19

Din pacate nu se sesizeaza nimeni sa ia masuri, iiar ciobanul se crede atotputernic, inconjurat de ***, *** si incompetenti! O tara in care legea si respectul sunt terfelite in *** de oi!👿

Ilie (57 comentarii)  •  11 iulie 2020, 15:09

Ce treabă are fotbalul cu Goethe, în afara faptului că vrei să pari intelectual? Vezi că ești pe un site unde Anamaria Prodan e venerată și e plin de femei goale. Și unde Mutu, Rădoi, Edy "Bamboo" Iordănescu, Contra și alți clienți ai Laurei Andreșan sunt priviți ca niște guru.

Strul (6 comentarii)  •  11 iulie 2020, 15:13

Da Alinuș , există doar la palatul lui Becali voluptatea de a fenta legea ! Păi , la noi , in afară de școala de șoferi și de antrenori , poți avea orice , oricîtă școală pentru a ocupa orice funcție , director , ministru ! De aia nu merge țara bine că nu are Pintilii licența pro ! Becali destabilizează ! Plus că toți ziariștii aveți marota , convingerea fermă , că România este sursa tuturor relelor planetare , in absolut orice domeniu ! Rușine !

Freddy RE (19 comentarii)  •  11 iulie 2020, 16:31

“Există, acolo, un soi de voluptate de a fenta legea.” Cam da, fara discutie. Problematic este ca acceeasi voluptate da pe-afara, si la Cluj, si - cu siguranta - la Craiova... Dar asta pare a fi un fel de voluptate old school. Daca vrei 20-21, mergi la Sibiu.

andipanda (6 comentarii)  •  11 iulie 2020, 16:39

Frumos scris, ca de obicei.

motanul incaltat (199 comentarii)  •  11 iulie 2020, 21:51

Cum naiba ai vrea sa fie buna scoala de antrenori din Romania???? Sa invete acolo cine??? Radoi? Lutu??? Pai Radoi a luat bac-ul doar ca e milionar in dolari de la arabi.... Nu cred ca stie sa scrie corect gramatical... Iar despre orice comentariu al unei poezii sau orice din literatura cred ca glumesti.... In toata Romania daca sunt 10 jucatori actuali sau fosti din ultimii 50 de ani care au luat Bac-ul pe bune. Cred ca ar fi Boloni, Dinu, Gica Popescu, Emil Sandoi , Emerich Jenei. Restul sunt doar ***...Bineinteles sunt zeci care au jucat la Craiova si au terminat si o facultate----intrebati fosti lor colegi cum treceau examenele.... Avea mama o colega de servici, colega cu Giolgau. La un examen la facultate nu fusese in stare sa scrie nimic. A dat lucrarea cu vreo 10 bilete la un meci Craiova-Bordeaux sau ceva asemanator. A trecut cu brio. Despre Hagi-stop joc. Stie toata lumea ca a dat o petrecere la terminarea ASE-ului din Bucuresti. Saracu nu-si stia nici colegii nici profesorii....Pe bune nu cred ca a terminat nici clasa a 6-a. Urmariti orice conferinta de presa pe care o da .

Costinel (9 comentarii)  •  12 iulie 2020, 1:16

...daca regulile alea au facut din tine ... jurnalistul de azi ???? , atunci TOATA LUMEA AR TREBUI SA LE INCALCE!!!

cn (39 comentarii)  •  12 iulie 2020, 9:22

Iubim wikipedia si google, altfel ar fi trebuit sa citim Goethe sa sa dam citate din el, nu-i asa? Nu-l condamn pe autor, mai ales articolul e bine scris (cum sunt mai mereu articolele lui Alin), si in plus si eu ca profesor de drept intr-o tara indeparata recurg uneori la citate culese de pe net, ca nu putem citi chiar tot ce s-a scris important in istoria intelectuala a omenirii. E doar o observatie despre cat de facil e sa pari educat in ziua de azi.

Ilie (57 comentarii)  •  13 iulie 2020, 6:34

Nu ai nici un comentariu. Valoarea ta!!!!

Uiuiu Craiova (4 comentarii)  •  13 iulie 2020, 9:44

Superstitios nevoie mare, ca orice oltean care se respecta, nu sufli o vorba de saptamani intregi despre mult iubita si stimata Uiuiu Craiova, echipa matale de suflet. Iti tii respiratia pana la terminarea campionatului? Imi spune Tom degetel ca astepti victoria iechipei lu agramatu din Pipera contra plangaretilor din orasul lu Boc ca sa iesi pe strazi cu strigate de Ura Craiova, suntem campioni, suntem natiune de sine statatoare. Sa fie precum speri!

Comentează