Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Telecomanda pe Atalanta!

82 de goluri în Serie A. Și un fotbal care te face să-l cauți mereu, prin puzderia de meciuri televizate

Permalink to Telecomanda pe Atalanta!
sâmbătă, 4 iulie 2020, 10:20

Când vine vorba de Italia, cei mai mulți țin cu Milan, că au prins marea echipă a lui Sacchi. Cei mai vârstnici sunt interiști, având nostalgia lui Herrera. Mai sunt cei cu Napoli, fanii necondiționați ai lui Maradona. Compătimesc destui și cu Juve, și nu acceptă polemici despre ajutorul etern al arbitrilor pentru Bătrâna Doamnă. Alții sunt cu Roma, că l-a avut pe Totti și imnul e extraordinar. Dincolo, radicalii laziali, fanii Fiorentinei băieților frumoși Antognoni sau Batistuta. Și alții, cu Bologna, cu Cagliari, simpatii pe cât de vechi, pe atât de ciudate. Cu Atalanta nu prea ține nimeni, bergamascii nu intră nici măcar la „ciudați”.

Dincolo de aeroport

Românii care se duc să-și facă poze la Milano, să se laude că au trecut pe la Dom, că și-au luat o șapcă din Galeriile Vittorio Emanuele sau că au băut o bere cu 8 euro în față la Sforzesco aterizează de regulă la Bergamo. Acolo, pe „Orio al Serio”, pun roțile pe beton low-costurile pentru metropola lombardă. Lumea se bulucește către autobuze, 10 euro până în Milano, puțini privesc spre dealul din apropiere, pe care e cocoțat Bergamo. Păcat, ar avea ce vedea. Centrul medieval, Catedrala, muzeul Donizetti, marele compozitor. Acolo locuiește Atalanta.

Cifre de vis

Atalanta, spuneam, a dat 82 de goluri când mai sunt 9 etape până la final. Probabil că va face suta. Prin comparație, Lazio are 66, Inter 62, iar liderul Juve 59. Nu intră în discuție Milan, cu doar 36. Ultimele scoruri, înainte de recentul, clarul și limpedele 2-0 cu Napoli, sunt 3-2 de două ori, 4-1, 4-3, 7-2. Cu Lazio, care trage la titlu, au revenit după ce au fost conduși cu 2-0 în minutul 11. Sunt pe locul 4, n-au cum să rateze grupele viitoare ale Ligii Campionilor și mai au de jucat în august și acea parte finală a ediției în curs, de la Lisabona, dacă s-o mai disputa.

Ce atrage?

Tacticienii și experții spun că sare în ochi sistemul 3-4-3 pus la cale de Gian Piero Gasperini. Cărăușii de vorbe goale ne-ar ține prelegeri despre unitatea grupului bergamasc. Au dreptate și unii, și alții, dar pentru noi, ceilalți, care n-am absolvit Coverciano, cel mai vizibil e cheful de fotbal al băieților îmbrăcați asemănător cu Inter, tot în negru și albastru. Plus o condiție fizică extraordinară pentru o echipă ai cărei oameni au stat în izolare acolo, la Bergamo, în epicentrul pandemiei.

Cine sunt ei?

Echipa pare un mecanism tactic italian alcătuit din rotițe de esență germanică. Nemți, belgieni, elvețieni, olandezi, cu puțină Sudamerica. Doar Golini, portarul, e italian, câteodată, mai rar, intră și stoperul Caldara în primii 11. Ideea e că „germanicii” vin cam de nicăieri, de la echipe de plan secund. Mijlocașul dreapta Hateboer e de la Groningen, stoperul albanezo-elvețian Djimsiti e de la FC Zurich, închizătorul Freuler, de la Luzern, omul de pe stânga, Gosens, de la Heracles Almelo. Până și decarul căpitan, argentinianul Gomez, după ce-a plecat de la San Lorenzo (echipa Papei Francisc) a ucenicit prin Ucraina, pe la Metalist Harkov. Ceva biografie au Ilicici, fost la Fiorentina, și atacanții columbieni Zapata și Muriel. Dar Gasperini e modelul perfect de a face o echipă de nivel înalt cu bani foarte puțini.

Doar efemeridă?

Poate că Atalanta de acum e foc de paie și că în doi-trei ani o va lua la vale. În Italia e greu să ia titlul cineva care nu e în „lumea bună”, ultima dată a făcut-o Verona lui Osvaldo Bagnoli în 1985, cu Briegel și Elkjaer-Larsen pe teren. Mulți sunt tentați să compare Atalanta cu Leicester City, ediție 2016, campioană în Premier League (tot cu antrenor italian, Ranieri), spunând că după un vârf de performanță, la echipele mici vine anonimatul. Dar ce anonimat e la Leicester acum, locul trei în Premier League, cu al treilea atac, după City și Liverpool? Vrând, nevrând, tot la cifrele de atac ne întoarcem!

Comentarii (20)Adaugă comentariu

Umilă părere (28 comentarii)  •  4 iulie 2020, 13:00

Gasperini a imprimat Atalantei spiritul său ofensiv, unul dintre puținii italieni care excelează prin jocul de atac. Leicester din perioada Ranieri practica un fotbal anost, atipic echipelor engleze, mai degrabă potrivit mentalității defensiviste italiene, comparația cu Atalanta este potrivită exact ca nuca în perete. “Sforzesco” de care pomeneai este Castelul Sforzesco, care adăpostește între zidurile sale sculptura intitulată “Pietà Rondanini”, neterminată din cauza morții maestrului Michelangelo. Puzderie de care pomeneai cred că este tovarășul Puzderie din filmul „Crucea de piatră”, inflitrat în dispozitivul inamic. Bravo domn’ Buzărin, puțină artă face bine spiritului!

Unu ie tovarășul Puzderie (5 comentarii)  •  4 iulie 2020, 14:37

Și mie îmi plăcea cum lupta săracul Puzderie cu toate fetele de la “Crucea de piatră”, da iera lupta inegală, ca iel era singur, da’ nu s-a lasat învins, și-a păstrat onoarea de bărbat. Io zic să ne ținem firea, să nu ascundem după unghii, trebuie să propunem la tovarășa Firea să-l onoreze pe bravul apărator al virilității masculine. Ce frumos ar suna “strada Pudzerie”!

Unu ie tovarășul Puzderie (9 comentarii)  •  4 iulie 2020, 16:05

Strada Puzderie...m-am emoționat că visul poate deveni realitate.

Rasu’- plansu’ (1 comentarii)  •  4 iulie 2020, 18:47

Mi-a placut foarte mult acest articol, scris cu mare sensibilitate, dar am o intrebare, daca nu este cu suparare. Nenea ziaristu’, cum se tine telecomanda pe Atalanta? Eu o tin pe canapea, la indemana sa schimb canalele, matale cunosti alta smecherie, pe care nu ne-o spui.

Aurică (1 comentarii)  •  4 iulie 2020, 19:56

Spune ceva și despre medicul lor! Fostul medic Juventus de pe vremea Calciopoli,mai exact!!!

Noi buzunărim, nu gândim (5 comentarii)  •  4 iulie 2020, 20:18

Rasu-plansu, nu te mira, la fel “Barcelona joaca in exclusivitate pe canalul nostru”, de parca Barcelona joaca in curtea televiziunii respective. Scriu numai in jargon, injura, confunda drama cu tragedia, agramati cu diploma.

Ilie (57 comentarii)  •  4 iulie 2020, 20:21

Încerci să pari cult. Probabil ai cultura de la biblioteca din Brănești, că acolo aveai timp să citești. Nu te chinuiai să scrii, tăiai frunză la câini. Trăiască wikipedia!!!

motanul incaltat (199 comentarii)  •  4 iulie 2020, 21:50

Ca suporter al Craiovei si in Italia a lui Juventus, le-as propune un mare atacant---Andrei Ivan ---a reusit intr-un campionat penibil ca al Romaniei sa dea 2 goluri si alea intr-un singur meci.Zeci de meciuri jucate si 2 goluri.... Pai asta e atacant de perspectiva..... In sezonul viitor o sa fie titular in toate meciurile si n-o sa dea nici un gol.... Ca doar e atacant. Pigliaceli , ca portar sigur o sa aiba mai multe goluri ca el........ Asa i-ar depasi Milan cu siguranta cu toate ca are numai 36 goluri......

bănățanu v.2 (6 comentarii)  •  4 iulie 2020, 22:41

E „documentat” articolul dumneavoastră și destul de bine scris, domnule Buzărin. Nimic de zis... Excepția de la tăcere e sintagma „grupul bergamasc”. Mie unuia îmi cam zgârie timpanele. Dacă cei din Torino sunt torinezi și cei din Milano sunt milanezi atunci cei din Bergamo ar trebui să fie bergamezi...

gio (15 comentarii)  •  4 iulie 2020, 22:42

@umila parere Nu stiu ce fotbal anost, defensiv si itralienesc ai vazut tu la Leicester dar cand au luat titlul au marcat 68 de goluri, doar Spurs (69) depansindu-i. Titlul l-au castigat la 10 puncte diferenta asa ca te uimesc genul acesta de critici fara noima. Da, nu a fost la fel de ofensiva ca Atalanta dar comparatia era din capitolul echipe mici care trag la campionat, ce sa intelegi tu..

Costi (2 comentarii)  •  5 iulie 2020, 2:19

Admirabila echipa, pacat ca nu e mai sus in clasament, la ce fotbal joaca, ar merita campionatul, ca tare ne-am saturat de juve, mai ales cat e cocolosita.

nebulaEXE (13 comentarii)  •  5 iulie 2020, 3:17

In articol ar fi trebuit mentionata si acea Parma de vis. Referitor la Atalanta, e o echipa de vis de vreo 4 ani. In timpul asta, au vandut 8 jucatori titulari indiscutabili si inca 7 jucatori care jucau destul de des din primul minut. Cateva nume: Bastoni si Gagliardini la Inter, Conti si Kessie la Milan, Cristante la Roma, Mancini tot la Roma, Kulusevski si Caldara la Juventus. De la inceputul sezonului 2016 si pana acum, Atalanta a vandut jucatori in valoare de 250 de milioane de euro si a cumparat in valoare de 170. Pentru sezonul viitor au cumparat deja doi jucatori in valoare totala de vreo 22 de milioane de euro, unul de la Chelsea si unul de la Juventus. Deci Atalanta o sa mai fie in top o vreme fiindca au management foarte bun.

Flaviu (51 comentarii)  •  5 iulie 2020, 10:49

Și eu cred la fel .... și anume ca Atalanta va fii in top câțiva ani de acum încolo . Ceea ce se vede acum sunt roadele unui proiect sportiv de succes . Sistemul de joc contează mai puțin , el depinde de jucătorii pe care îi ai , de atructura lotului ...... sau de cum îi alegi , dacă îți permiți sa-i alegi . Și , intr-adevăr , superba acea Parma din anii 95-05

Noi buzunărim, nu gândim (9 comentarii)  •  5 iulie 2020, 12:37

@ Umila parere Atalanta este la minus 15 puncte de Juventus, dar se cheama ca se lupta pentru titlu, la minus 20 va fi declarata “campione d’Italia”. Exista in Elvetia o enclava italiana unde se gaseste un faimos cazinou, acolo jucatorii Atalantei au sanse sa devina campioni ai Italiei la… ruleta. Toate libelulele au acces la internet.

johanissoaia (6 comentarii)  •  5 iulie 2020, 15:28

@bănățanu v.2 Daca iti zgarie tie timpanele nu inseamna ca ar trebui sa sune cum vrei tu. De ce Bergamo nu canta precum Torino sau Milano are legatura cu dialectul bergamasc. Gandeste-te la cel basc si o sa intelegi ceva. Bergamasca face parte din limba lombarda si astfel din limbile romanice dar nu se identifica cu italiana. E mai aproape de catalana, occitana si franceza decat de italiana. In Lombardia italiana e oficiala dar asta nu schimba nimic faptul ca aia pot vorbi si ceva ce nu poti tu intelege, tu care intelegi Torino/Milano.

Liviu (1 comentarii)  •  6 iulie 2020, 16:42

Pentru bănățanu.2 Locuitorii din Bergamo nu sunt ”bergamezi”, precum torinezii sau milanezii, ci, pur și simplu, ”bergamasci”, de la dialectul bergamasc pe care îl vorbesc și care se deosebește radical de limba oficială, italiana. Dealtfel, chiar denumirea orașului, în dialectul bergamasc, este Berghem, nume care se află scris sub denumirea oficială, atât la intrările și ieșirile din oraș, cât și pe documentele emanate de la autoritățile locale.

Gioventu (1 comentarii)  •  7 iulie 2020, 11:15

In primul rand sa ne uitam mai atent la Gasperini, de unde vine, ce sistem a jucat si ce performante a avut, iar primele rezultate foarte bune au fost la Genoa, cu acelasi 3-4-3 sau 3-5-2. Dupa 4 ani reusiti, a semnat cu Inter, proaspata castigatoare a triplei cupa, campionat si Ch League, insa aici nu i-a fost acordat timpul necesar si n-a incheiat sezonul. Apoi a mers la Palermo, presedintele acestora fiind un Gigi Becali al lor la patrat, nici aici neavand suportul necesar. S-a intors la Genoa pentru inca trei ani, redresand corabia si dandu-i stabilitate, iar din 2016 a venit la Bergamo. Daca ne uitam la clasamentele din fiecare an, vedem o Atalanta urcand progresiv in clasament, apoi primavara Europa League (eliminare dramatica si nedreapta cu Dortmund), apoi locuri de Ch league (3 si 4). Jucatorii transferati in fiecare an n-au fost la intamplare, exemplu fiind Hateboer - cel mai bun pasator din Eredivisie. In acelasi timp, daca ne uitam mai atent la jucatori, nu pare ca sunt concentrati pe look-uri de ultima ora si aplicatii pentru vestimentatiile in trend, ci cum sa se sprijine reciproc si sa se impuna. Atalanta nu este o creatie a lui George Dobre -Digisport (spectacol spectacol si eterna comparatie Ronaldo - Messi completata cu telefoane si picanterii prin intermediul lui Gica Craioveanu), nu trebuie adusa in fata "devoratorilor" de fotbal care nu inteleg diferenta dintre marcaj in zona sau om-om. Atalanta trebuie respectata, apreciata si amintita peste 20-30 ani, ca o ECHIPA splendida cu un antrenor care zambeste tot timpul, nu face crize de nervi in amicale sau pentru un out nebatut corect. Si apropos de Verona, a mai fost o echipa magnifica ce a spart trio-ul Juve-Milan-Inter, respectiv Sampdoria lui Boskov in 90-91, cu senzationalii Pagliuca, Vierchowod, Lanna, Katanec, Mancini si Vialli.

Achim (9 comentarii)  •  8 iulie 2020, 16:11

Ți-aș propune titlul Tele- Atalanta la comandă pentru că Atalanta joacă precum in spoturile televizive pro-fotbal și in plus o face la comandă, ori de câte ori este solicitată.

Achim (6 comentarii)  •  8 iulie 2020, 20:40

Du-te ba si te ascunde!!! Repede!!! Buzunarim, nu gandim! Pauza creatie.

Comentează