Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Căpitanul care plânge

Banderola te obligă să fii bărbat până la capăt. Dacă o dai pe lacrimi, înseamnă că nu meriți s-o porți!

Permalink to Căpitanul care plânge
sâmbătă, 27 iunie 2020, 9:59

În conformitate cu tendințele societății actuale, atunci când plânge Ricardo Grigore, sau oricine altcineva, ar trebui să plângem cu toții. Să fim solidari cu suferința și cu emoția unui semen de-al nostru. În limbaj contemporan, care folosește exprimările savante fără să-și fi însușit termenii de bază, s-ar spune că trebuie să empatizăm. Dacă așa trebuie, nu-i o problemă, empatizăm și gata, suntem în trend. Zicem că e un copil. Un om pe care l-au copleșit neputința, furia, frustrarea. Dar Ricardo Grigore e căpitanul lui Dinamo. Ultimul care ar trebui să plângă. Cel care ar trebui să fie mai puternic și mai bărbat decât toți ceilalți.

Ideea de banderolă
Cu toții suntem străbătuți de gânduri care ne trec prin cap fără să vrem. Personal, când spun „căpitanul lui Dinamo”, văd imaginea lui Cornel Dinu. Cu călcătura apăsată, privirea tăioasă, pieptul mereu înainte. Până la el a fost Nelu Nunweiller. Nu l-am prins ca jucător. Dar am citit poveștile, care spun că însăși expresia „câinii roșii” vine de la el și de la fratele său Lică, coleg pe linia de fund. Înalți, semeți, roșcovani, neînduplecați.

Dincolo de Groapă
Urcând dincolo de meterezele Gropii, gândul zboară la alți căpitani. La echipa națională, Hagi, Gică Popescu, Mircea Lucescu, Liță Dumitru. Apoi, la cluburi, Costică Ștefănescu, Tudorel Stoica, Fane Iovan, Oblemenco, Lăcătuș, Florea Ispir, Mișa Klein, Andone. A văzut cineva în ochii acestor oameni vreodată vreo lacrimă a neputinței, a frustrării sau a slăbiciunii omenești? Poate doar atunci când tăiau ceapa pentru salata de vinete! Cu toții erau bărbați bravi, stânci cu brațul bine sculptat, altfel le-ar fi căzut banderola.

Teoria căpitanului tânăr
Se practică atunci când vrei să dai o responsabilitate în plus unui june de real talent. Cruyff și Van Basten au fost căpitani la 20-21 de ani. Mircea Lucescu a făcut și el acest acest lucru cu Gică Hagi și cu Ionuț Lupescu. La fel, Cârțu i-a dat banderola Craiovei lui Gică Popescu la 21 de ani. La fel a procedat Cornel Dinu cu regretatul Hîldan. Anul trecut, De Ligt era căpitanul acelui Ajax aflat la o secundă de finala Champions League, când încă nu împlinise 20 de ani. Marii antrenori simt calul de rasă. Dar acea rasă trebuie să se manifeste sub toate aspectele. Ricardo Grigore are două calități. E tânăr și înalt. E însă nevoie și de acel „altceva”, care definește caracteristicile „rasei”.

Povești de vestiar
Probabil că după interviul în care l-au podidit lacrimile, Ricardo s-a dus lângă capetele plecate din vestiarul dinamovist. E posibil să-l fi întrebat cineva „Ce-ai spus la televizor, căpitane? Să știm și noi ce să zicem, dacă ne întreabă…” „Ce să spun? Am plâns și după aia m-am șters la ochi și la nas!”. Păi, dacă plânge căpitanul „de saltă cămeșa pe dânsul”, vorba lui Creangă, atunci ceilalți, „soldații”, ce-ar trebui să facă? Dacă ar plânge toți precum domnul căpitan, ar trebui să vină cineva cu mopul să șteargă râurile de lacrimi de pe jos!

Altfel, Rici are tupeu
N-am amănunte despre greva de la Săftica pe care se povestește că ar fi declanșat-o cel alintat Rici. Însă i-am depistat tupeul în interviul de după meciul cu FCSB. După ce-a terminat de plâns, a încercat să dea câteva explicații. În timpul discursului l-a tutuit de mai multe ori pe Viorel Grigoroiu, care are 43 de ani. Dacă-l iei la pertu pe unul care ți-ar putea fi ușor tată, înseamnă că ai tupeu. Și-atunci, de ce mai plângi?

Comentarii (16)Adaugă comentariu

Noi buzunărim, nu gândim (1 comentarii)  •  27 iunie 2020, 10:24

GLIGORE ăsta, cu figura de rural din romanele lui Rebreanu, nu este cel care spunea acum vreo 3 luni că vrea să joace in semifinale cu FCSB? La golul trei a fost ridiculizat de un copil de 18 ani, dorința i-a fost ascultată. Plângi Gligore, plângi, ești vai si amar!

Talianul plangaret (4 comentarii)  •  27 iunie 2020, 10:35

Nu m-as lega de faptul ca l-a tutuit pe un ziarist care i-ar putea fi tata, in Occident este ceva normal sa vorbesti cu tu, chiar si cu administratorul delegat al firmei in care lucrezi, dar asta nu inseamna ca va trageti de sireturi atunci cand iti cere seriozitate la locul de munca. Respectul vine din comportamentul pe care il ai fata de o persoana, nu din titluri perimate. N-are TALENT, este negat pentru fotbal, asta e marea drama.

Ilie (57 comentarii)  •  27 iunie 2020, 11:57

Nici dacă plătea bine un ziarist numele lui "Cum îl cheamă pe căpitanul lui Dinamo" nu apărea lângă acei FOTBALIȘTI menționați de tine în articol. În rest, felicitări lui Eduard Apostol pentru articolul cu investitorii turci. Încă mai sunt țări cu milionari interesați de Dinamo. Ca o anecdotă, la nunta să Eduard Apostol, pe atunci fotograf la gsp sau Prosport, nu mai știu cum se numea ziarul, a avut doi nași: pe Stoican și Bărcăoan. Când prindea trei rânduri libere, scria despre nașii săi care erau la apusul carierei. Dar să revenim la nuntă, la care au bubuit manelele. Asta ca să se vadă calitatea jurnalismului care scrie despre investitorii de la Dinamo.

DDB (1 comentarii)  •  27 iunie 2020, 14:11

Frumoasa caracaterizare '' tanar si inalt'' dar lipsit de talent ))) Probabil plangea cand se gandea ca salariul lui a fost PLATIT din banii adunati de la suporteri ( multi nu castiga 2-3 mii de euro in Romania). Este firesc sa plangi cand te gandesti ca sunt suporteri care au pensii de 1000 lei si au platit cotizatia de 49 euro, este firesc sa plangi cand te gandesti ca la salariul tau au contribuit si copii cu bani probabil din alocatie, este firesc sa plangi cand te gandesti ca unii parinti au renuntat sa cumpere un lucru pentru copilul sau doar pentru a plati o cotizatie de 49 euro care poate salva un club de talia lui Dinamo, este firesc sa plangi cand NU JOCI NIMIC( pentru ca esti LIMITAT ca talent si LENES sa compensezi LIPSA TALENTULUI PRIN MUNCA) si in vestiar alaturi de Popescu si STRATON strici atmosfera incitand la revolta impotriva jucatorilor straini. Este FIRESC sa plangi cand realizezi ca DACA nu te mai vrea DINAMO , la alte echipe nu ai nici o sansa sa joci ( valabil si pentru POPESCU sau STRATON) si probabil vei ajunge sa muncesti intr-o firma cu salariul in LEI nu in EURO. Jucatorii straini de la Dinamo mai au sanse sa prinda contracte in fotbal, dar pentru tine ....cred ca este ultimul tren. PS- sper sa ma contrazici si sa prinzi un alt contract la alta echipa cat mai repede, si daca poti pune o vorba si pentru ceilalti doi rebeli )) FARA TINE ne va fi mai bine !

HAI FÎCÎ PÎCÎHÎ DÎDÎBÎ (1 comentarii)  •  27 iunie 2020, 17:26

După ploaie, vine soare. Este arzătoare dorința celor două asociații de suporteri de a cumpăra intregul pachet acționar. Ce frumos sună: hai FÎCÎ PÎCÎHÎ DÎDÎBÎ! Câtă muzicalitate conține aceasta siglă! Emoționant, cu adevărat.

motanul incaltat (199 comentarii)  •  27 iunie 2020, 18:50

Dinamo nu sunt aia cu haita??? De ciini???? Acum au pus sef la o haita doar o *** maidaneza...Se aude sirena hingherilor. Poate Bucurestiul va ajunge intr-un tirziu o capitala fara ciini vagabonzi....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Noi buzunărim, nu gândim (4 comentarii)  •  27 iunie 2020, 19:05

Pentru FÎCÎ PÎCÎHÎ DÎDÎBÎ Superbă idee, cred că toti fanii din groapă ar fi entuziasmați. Doi cățeluși subnutriți care să inacadreze sigla FÎCÎ PÎCÎHÎ DÎDÎBÎ. Imnul ham- ham în caz de victorie și miau- miau la înfrângeri, melodie interactivă, ambele cântate de Cornel Dinu. Prima versiune, după consumul a două sticle de tămâioasă, iar a doua după ce aburii bahici i-au obturat sensurile.

gigi drobetanu (8 comentarii)  •  27 iunie 2020, 19:39

iesiti la rampa amaritilor. rideti voi acum ca si noi vom ride de voi pina s-o alege praful si pulberea de voi, oieri amariti. tic-tac!

Adi (126 comentarii)  •  27 iunie 2020, 21:14

pai si care e problema ca l-a tutuit? respectul se castiga, nu vine automat cu varsta!

Miau-miau (1 comentarii)  •  27 iunie 2020, 21:50

@ Noi buzunărim, nu gândim De unde bani de sigla, ca n-au nici dupa ce bea apa, saracii ***! Vesnic inferiori, s-au gudurat cand i-a mangaiat *** pe cap. Hai cu retrogradarea si apoi desfiintarea, miau- miau! Traiasca domn Negoita!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gabriel22 (1 comentarii)  •  28 iunie 2020, 5:39

***. Are voie sa planga, nu are legatura ca faptul ca nu stie sa joace fotbal. Munceste, ii pasa. Si eu em plans ca un copil cand o fata frumoasa mi-a rupt inima, am plans cand o afacere de-a mea a dat gres, nu mi-e rusine. Sigur, ca sa ai sentimente tre sa ai si ceva mai mult creier decat a sta la gratare ragaind un neumarkt si vorbind despre cum l-a driblat dobrin pe radu 3 in anii 70, nivel la care suspectez ca este autorul....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Simeone (44 comentarii)  •  28 iunie 2020, 9:01

Exista cota la pariuri pentru acest căpitan de echipa dinamovista, cota sa plângă din nou după meciul cu Voluntari este 1.50, sa plângă cu lacrimi 1, 80, sa nu plângă 3.20. Jenant.

Cristian DDB (7 comentarii)  •  28 iunie 2020, 11:26

Domnule Buzarin, Încep sa cred ca dumneavoastră ați urmărit numai meciuri de fotbal cu happy end pentru ambele echipe. Va informez ca bărbații plâng și ei, chiar și căpitanii, locotenentii și sergenții. Plâng și de bucurie, dar cel mai des de supărare, frustrare, furie și neputința. “Într-un punct critic al vieţii noastre, ajungem pe negândite să punem egal între eşec, neputinţă şi plâns. Nimic mai neadevărat! A fi puternic nu înseamnă să te abţii să plângi, nu înseamnă să te prefaci că nu ai sentimente, că eşti doar un robot cu şuruburile perfect unse, că eşti o persoană intangibilă şi atotstiutoare. Nu reuşeşti cu atitudinea asta decât să devii o persoană caraghioasă. “ Asta este părerea unui psiholog, care probabil știe mult mai multe despre acest subiect decât dumneavoastră, decât mine și decât toți care au citit și comentat acest articol. Messi, Cristiano Ronaldo, Pirlo, Beckham, Totti, Suarez, Guardiola, Torres, Schweinsteiger( supranumit de fanii Bayernului Fussball Got), Zidane,Xavi, Iniesta, Matheus........sunt destul de “bărbați” pentru dumneavoastră? Dacă dumneavoastră credeți ca Hagi, Gică Popescu, Mircea Lucescu, Liță Dumitru. Apoi, la cluburi, Costică Ștefănescu, Tudorel Stoica, Fane Iovan, Oblemenco, Lăcătuș, Florea Ispir, Mișa Klein, Andone și Cornel Dinu nu au plâns niciodată, atunci sunteți cel puțin naiv. Consider acest articol scris de dumneavoastră o Rușine pentru instituția pe care o reprezentați. Dar rușinea și bunul simt au cam dispărut din societatea românească, ziarele sunt pline de mâzgălituri doar cu inepțiile debitate de posesorul de Maybach și “aroganțele” slujitorilor lui. Avem doar un singur fotbalist la ora actuala care joaca titular la o echipa destul de mare, Ștefan Radu, de care marii ziariști ca dumneavoastră s-au întrecut in articole denigratoare la adresa lui. Nici unul nu a reușit sa facă un interviu cu băiatul asta și să-l întrebe de ce nu vine la Naționala, ceea ce s-a scris in presa noastră a fost a spus ăla și celălalt. In schimb descoperiți de 15 ori pe ani un jucător fantastic, genial, de care atârna viitorul fotbalului românesc, cel puțin noul Hagi, care e vândut cu zeci de milioane de euro in fiecare săptămâna, dar mereu unei alte echipe. Cu siguranța in fiecare an se naște un Hagi, Dorinel, Lupescu, Raducioiu, Ilie, Dinu, Andone, Belodedici, dar problema principala este ca pe acești copii nu are cine să-i educe, despre acești copii nu o sa scrie nimeni, nimic, niciodată, pentru ca ei nu au in spatele lor nici un impresar important, nici un patron de club cu dare de mâna nici părinți bogați. Copiii ăștia nu au o voce in societatea românească, pentru ei și despre ei nu vorbește nimeni frumos pentru ca ei nu aduc nici un câștig financiar nici audiență ridicată, nimic. Dar probabil ca nici nu merita, cu siguranța nu sunt bărbați adevărați și plâng atunci când visul lor e mai aproape de năruire decât de împlinire. Daca ar exista un campionat al ziaristilor și al ziarelor in România dumneavoastră ați evolua undeva in liga a 5 a la echipa a 2 a gspului care cu siguranța ar juca in liga a 4 a, dar cu siguranța dumneavoastră nu ați plânge nici măcar atunci când ați curata ceapa. Poate când Grigore o sa fie posesor de Maybach sau nava spațială o sa plângem împreuna cu el și gestul lui va face sa curgă valuri de cerneala pe sute de osanale închinate lui.

cn (39 comentarii)  •  28 iunie 2020, 14:45

In toate exemplele din articol cu capitani tineri, respectivii erau capitanii unor echipe respectabile, si isi primeau salariul la timp. Grigore s-a trezit capitanul unei echipe in deriva, la retrogradare, neplatit, injurat de toata lumea. Uma ar fi sa-l intelegem, noi, care avem o varsta si o stabilitate asigurata. Sunt dezamagit ca autorul articolului, pe care il apreciez ca jurnalist, gaseste de cuviinta sa-l umileasca suplimentar pe un pusti care nu e nici pe departe cel mai vinovat pentru situatia de la Dinamo. Dar deh, cand ai pixul, poti sterge pe jos cu oricine, cu un aer de superioritatate pe care ti-l da... habar n-am ce. Faptul ca te stie lumea cum arati, de la tv sau din poza din ziar?

Urod (55 comentarii)  •  29 iunie 2020, 16:35

Nu e vina lui ca a fost pus capitan...vinovati sunt cei ce l-au pus căpitan si l-au crescut cu asemenea carențe în joc. El este doar o victimă al sistemul haotic din fotbalul romanesc si in special de la Dinamo.... Iar despre cei ce jubileaza de situația lui Dinamo, nimic nou. ..greu să existe pe pământ cineva mai expert decât românul la bucuria răului altuia....

FÎCÎ PÎCÎHÎ DÎDÎBI (1 comentarii)  •  29 iunie 2020, 19:37

Vine scadenta pentru cei care avea mereu grija altora. Groparii nu au bani sa treaca strada, dar mor de grija altora. Tipic neromanilor care se camufleaza in fani ai echipelor romanesti. Miroase a lapte de iapa, deschideti geamurile, va rog!

Comentează