Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Poli Iași, polemici la lumina lanternei

Pe ultimul loc la fotbal, moldovenii sunt lideri la ironii. Dar clasamentul miștourilor nu contează

Permalink to Poli Iași, polemici la lumina lanternei
sâmbătă, 20 iunie 2020, 11:32

E superb Iașul prin fiecare bucată de caldarâm, prin fiecare centimetru de zid din Palatul Culturii, prin fiecare închinare de la Trei Ierarhi, prin fiecare înghițitură de Cotnari sorbită în răcoarea de la Bolta Rece. Localnicii îi zic „Iașul”, nu „Iașiul”, ca noi, ceilalți, și e normal ca și noi să-i spunem la fel, din respect pentru ei și pentru orașul lor. Dar aerul curat care vine din pădurea Ciric către cele șapte coline e poluat de noxele unui cocoșism agresiv venit dinspre ideologii echipei de fotbal. Agresiv, impetuos, dar ineficient în a ascunde marea gaură fotbalistică în care riscă să se scufunde o echipă de frumoasă tradiție.

Poza
În primul rând, fotografia alăturată. Ea a fost publicată recent pe pagina de Facebook a clubului, în avanpremiera reluării sezonului după îndelungata pauză. Rolul pozei e clar, un fel de prezentare a lotului. Toată lumea frezată, îmbrăcată frumos, pieptănată, dar purtând măști. Păi, pe cine prezinți? Niște măști? Trebuie cineva să ghicească personajele cu fețele acoperite de tifon? Ce vrei să demonstrezi? Că tu respecți pandemia, distanțarea și că te pozezi în aer liber cu masca pe față? Tentele de mișto, de caterincă meridional-românească, sunt evidente. Nimic din umorul năvalnic și rural al lui Creangă, și nici din ironia de floretă a lui Păstorel, mesean de nădejde și de apreciabil consum al Boltei Reci.

Buturuga contractuală
Înainte de poză, vajnicii ieșeni ne-au tot arătat cum prelungesc ei contractele (care se terminau în curând, înțelegerile nu ajungeau până la finalul campionatului). Jucătorii semnau pe o buturugă dintr-un spațiu verde. Pe rând, Cristea, Frăsinescu și alții au fost filmați în timp ce practicau aceste iscălituri ecologice, eminamente bio. Altădată, a avut loc o conferință de presă într-un fel de parc, cu scaunele pentru jurnaliști regulamentar distanțate. Decor cvasieminescian, deși lipseau lacul, luna și păsărelele cele somnoroase.

Epigonii polemicii
Rămânem la Eminescu, poate cel mai galonat consumator din fabuloasa istorie a Boltei Reci. După ce Viitorul odihnește mai mulți jucători și pierde meciul de la Târgoviște, profundul eminescolog care e președintele Ciprian Paraschiv (suntem amici în primul rând pentru că persoana corespunde din punct de vedere cultural) se exprimă pe Facebook citând din „Epigonii”: „Măști râzânde puse bine pe-un caracter inimic”. Iarăși măști, Cipriane? Păi, nu voi le-ați folosit primii, în poză? Și ce-ar fi trebuit să facă Hagi? În felul ăsta, toate meciurile din toamnă ale CFR-ului sunt de comentat. Petrescu folosea o echipă joia în Europa și aproape cu totul alta duminică, în campionat. Așa de favorizate au fost adversarele din competiția internă că acum sunt la distanțe astronomice de clujeni în clasament.

Bătrânii și marea păcăleală
Redutabili la polemică, la miștouri sau la ceea ce stâlcita exprimare milenaristă numește MARKETING ȘI PR, ieșenii sunt neputincioși la fotbal. Au o grămadă de străini (în fiecare meci pe teren sunt ba 8, ba 9, ba 10), cam toți o apă și-un pământ. Poate doar Passaglia și De Iriondo să iasă din matrice, pentru că pe Platini, deși tehnic și cu nume celebru, se cam văd tochiturile și poalele-n brâu din ultima vreme. Baza echipei sunt veteranii, Andrei Cristea, Frăsinescu și Mihalache, săriți de 35 de ani, iar jucătorii U21 etalați (Târnovanu, gafeurul cu Clinceni, Horșia și Șerban) sunt împrumutați.

Sămănătorismul Ligii a 2-a
Fotbalul, principalul obiect de activitate al prăvăliei, e în mare suferință, iar experiența și creditele (ne)rambursabile puse la dispoziție de Mircea Rednic par să nu folosească prea mult pe tabelă. În caz de retrogradare, la liga secundă nu prea țin ironiile elevate, cu iz eminescian. Acolo se practică sămănătorismul și alte curente rurale, care își făceau loc destul de greu la ședințele Junimii!

Luceferii simt cum le cam tremură bolta sub picioare.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Ilie (57 comentarii)  •  20 iunie 2020, 14:01

Văd că numai despre Bolta Rece a fost jumătate de articol. Totuși, nu cred că ești bețiv. Ba din contra. Ești cel ce stă la masă și trage de un pahar trei ore. Despre Poli ai dreptate. Nu poți juca fotbal cu jucători că ai Iașului. Dar, de fapt, tu ai vrut să îi iei apărarea lui Hagi pentru că a cedat în fața Chindiei. Că a făcut-o pentru Moldovan, pentru ca Chindia să îi ajute la anul sau pentru că Paraschiv s-a luat de LPF-ul lui Gino "nimeni nu l-a mai văzut după ce fiul lui a omorât un om " Iorgulescu, asta nu se știe. Cert este că în meciul cu Iașul a folosit echipa standard, iar cu Chindia niște ajutoare de rezerve. Dar nu ai voie să te iei de Hagi nici când o comite. De remarcat că astfel de lucruri se fac peste tot, chiar și în primele 5 campionate. Se numește strategie.Nu e morală, dar e permisă. Exact cum Craiova a jucat cu juniorii în meciul cu Viitorul de acum câțiva. Sau cum a jucat Viitorul cu CFR în ultimii doi ani.

itu52 (51 comentarii)  •  20 iunie 2020, 14:30

Păcat că este poză, dacă era un filmuleț poate auzeam fundalul, precis se cânta ”Pandemica”. Numai atunci poți lua o poziție „super” solemnă. Observ că măștile sunt personalizate, întăresc îndemnul difuzat în pauzele publicitare,„Poartă mască! Arată că porți!” Cum adică, o port să arăt, sau o port că trebuie, eu nu mai înțeleg. Seamănă a îndemn de turmă, a cod, îți pute a discriminare, a conspirație. În disputa IAȘ-IAȘI s-o luăm după Marinuș și să pronunțăm „monseur/Iași” pentru că se scrie IAȘI. Unde mai pui că există riscul să facem la repezeală confuzia Iaș - laș(LAȘ). Remarc floricelele, contează, nu suntem la normă, nici la „fotbalul minut cu minut”. Locul secului este la Bolta Rece și e bun la adevărurile de seară(punerea la punct a d_lui Dinu), o văd a fi cauza pentru care restaurantele au fost așezate pe ultimul loc al grilei de start.

dan man (12 comentarii)  •  20 iunie 2020, 19:41

Vous etez une... frauda cu pix.

Alin (1 comentarii)  •  20 iunie 2020, 19:47

@Ilie la obiect comentariul , la cate as adauga următoarea observație @Alin Buzarin - nu poti invoca faptul că Petrescu a folosit echipe diferite. Isi permite pentru ca sunt de valoare apropiată , fata de Viitorul . La Hagi este clara intenția si diferenta de valoare intre cele 2 variante ale echipei. P.S. - Este păcat ca un jucător enorm ca Gnohere sa ajunga acolo. Merita ceva mult mai bun din play off.

Andrei (1 comentarii)  •  20 iunie 2020, 21:36

@itu52 Ai înțeles greșit cu numele orașului. Este vorba despre forma articulata hotărât, adică Iașul. Sunt ieșean, știu despre ce vorbesc. În rest, sa scriem despre o poza haioasă e ușor, ca nu avem multe a spune. Cred ca jurnalismul s-a dat după fotbalul de azi, e la cel mai jos nivel. Ma refer la cel sportiv și includ toate publicațiile de gen din Ro! Cred ca mai indicat era sa vorbim despre problemele financiare și despre calitatea jucătorilor din L1. Aici s-a atins ușor chestiunea în cazul unor jucători de la Poli Iași, dar doar așa, cât sa para jurnalism sportiv. Numai bine tuturor!

Ion (1 comentarii)  •  21 iunie 2020, 11:48

De ironii sunt buni au n ani de cand se lupta la retrogradare si-a tot fost scăpată de Cârstea cu sclipirile lui cu toate ca este echipa cred care primește cei mai multi bani de la primarie as-i cand echipa este condusă de primarie astia se uita cum sa spele bani nu performante nici marele rednic n-o mai scapa anul asta

dcdc (7 comentarii)  •  21 iunie 2020, 12:39

Cu siguranta un articol plin de umor si scris cu talent; pacat ca obiectul lui este ridicul si micut; si uite as se pierd talentele romane din lipsa de real profesionalism si competitie jurnalistica adevarata. Ca ce se scrie in presa romana e chair gunoi scris de gunoieri.

Noi buzunărim, nu gândim (1 comentarii)  •  22 iunie 2020, 20:07

Pe 22 decembrie 1989, tovarășul Caramitru îi șoptea la ureche altei glume literare, pe numele său Mircea Dinescu: fă-te că lucrezi, pentru a păcăli credulul din fața televizorului că omul era măcinat de soluții revoluționare pentru situația inedită din acel moment. Cam așa ești și matale, nea Buzărin, fă-te că lucrezi, leafa merge (asa modestă cum o fi la un ziar condus de un septuagenar securist, amator de scandaluri și bârfă de cea mai joasă speță.

Noi buzunărim, nu gândim (4 comentarii)  •  22 iunie 2020, 22:44

Pardon, uitai o paranteza mică, de aia care ridică moralul, că altceva nu se mai ridică la septuagenarii care conduc această publicație. Ulelei, muică, data viitoare musai sa-ți citesc articolul. Stai frate, da de ce cred io că matale ai rămas blocat inainte de 1989? Oare este o iluzie?

Comentează