Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Telecomanda pe Atalanta!

Când vine vorba de Italia, cei mai mulți țin cu Milan, că au prins marea echipă a lui Sacchi. Cei mai vârstnici sunt interiști, având nostalgia lui Herrera. Mai sunt cei cu Napoli, fanii necondiționați ai lui Maradona. Compătimesc destui […]

...

Petrescu, la greu

În mod normal, adică în alte condiții decât cele de acum, după o înfrângere precum aceea cu Craiova, Petrescu ar fi vorbit zile în șir despre acel enigmatic penalty nedat la Costache sau despre și mai enigmaticul posibil ofsaid la […]

...

Căpitanul care plânge

În conformitate cu tendințele societății actuale, atunci când plânge Ricardo Grigore, sau oricine altcineva, ar trebui să plângem cu toții. Să fim solidari cu suferința și cu emoția unui semen de-al nostru. În limbaj contemporan, care folosește exprimările savante fără […]

...

Cum coclește tripleta de aur

Siropoasele telenovele cu vânzările celor trei au avut și o parte bună. Au ținut afișul pe timp de pandemie, cu întâmplări dintre cele mai năstrușnice și cu destinații dintre cele mai exotice, ducând firul palpitantului foileton până sub palmierii Floridei, […]

...

Poli Iași, polemici la lumina lanternei

E superb Iașul prin fiecare bucată de caldarâm, prin fiecare centimetru de zid din Palatul Culturii, prin fiecare închinare de la Trei Ierarhi, prin fiecare înghițitură de Cotnari sorbită în răcoarea de la Bolta Rece. Localnicii îi zic „Iașul”, nu […]

...

Dusan, îndrăgostit de România

Antrenorul ceh începe a cincea experiență în România, deși a avut de tras ponoase la primele patru

Permalink to Dusan, îndrăgostit de România
joi, 11 iunie 2020, 11:05

„El vine aici, în Rai, vine mai de jos”. El, adică Dusan Uhrin. Iar cel care face trimiterea paradisiacă e stăpânul Raiului. „Limoniu” Mărginean, cel mai hâtru președinte de dincoace de Ecuator și singurul președinte din această parte de lume care tunde terenul de joc. Minunată și nobilă îndeletnicire! Merită deslușit și ce înseamnă acel „mai de jos”. Înseamnă Dinamo și play-out. Gazul e în Edenul play-off-ului.

Jumătate din Edi
Raiul numit Gaz Metan nu poate participa în Cupele Europene din motive economice, așa că Dusan va antrena aceste ultime opt etape într-un fel de paradis pasiv. Umplutură fără sens într-o competiție de șase echipe, dintre care două, Gazul și Astra, au poprire pe pașaport. Dar nu asta e important, ci faptul că Dusan costă clubul jumătate din cât costa Edi Iordănescu. Pentru Gaz, sunt niște mii de euro salvate. Însă pentru Dusan e o etichetă neplăcută. Aceea de antrenor ieftin. Sau, ca să fie mai frumos spus, de antrenor pentru care nu contează banii, ci meseria. Are afaceri acasă, în Cehia, situație bună, iar cei mai mari dintre cei cinci copii ai săi lucrează, nu așteaptă să le vireze tăticul „ceva pe card” din salariul de la Mediaș. Însă eticheta de „ieftin” rămâne.

Are totuși o cotă
Dusan nu e genul de antrenor care, dacă n-ar exista România, n-ar avea unde să muncească. A antrenat la noi, e adevărat, dar și la Limassol, Dinamo Tbilisi, plus Slavia și Mlada Boleslav, în patria-mumă. Cu Mlada a avut un drum frumos în Europa. Plus că are un nume glorios făurit de un tată celebru, autorul ultimei mari performanțe a fotbalului ceh, finala de la Euro 1996. Cu toate astea, România îl atrage ca un magnet, deși a avut destul timp să-și dea seama cam cum sunt oamenii pe la noi.

Patru bobârnace
Prima dată era pe locul doi cu Timișoara după tur. A fost la un meci în Ghencea, s-a întâlnit cu cineva de la Steaua, iar Marian Iancu a luat foc și l-a dat afară. Apoi, la al doilea mandat timișorean, după ce a ratat titlul la mustață, s-a trezit cu echipa retrogradată la „masa verde”. De la CFR l-au mătrășit pentru că îndrăznise să-i sugereze intangibilului Cadu să nu mai fumeze în vestiar. Viteazul căpitan portughez și-a luat gașca lusitană, a mers la conducere și a pus-o să aleagă. Iar conducerea a ales jucătorii. Dusan a mai obținut o ultimă victorie, un 3-0 cu Vasluiul acela puternic din urmă cu un deceniu, apoi Mureșan i-a strâns mâna dreaptă, iar în stânga i-a pus biletul de avion pentru Praga. La revedere! În fine, în ultima aventură, cea de la Dinamo, a trebuit să slalomeze luni în șir printre murmurele unor jucători neplătiți, fiind și el, destulă vreme, în urmă cu retribuția.

Atracție ciudată
Când ți se întâmplă toate astea în România, în mod normal fugi mâncând pământul. Dacă ai cumva vreun glob pământesc pe biroul de-acasă, acoperi cu o bucățică de hârtie pământul blestemat. Praga natală e totuși altfel. Un loc fără patroni obtuzi și geloși, fără conducători aflați în gașcă cu jucătorii, un meleag în care, măcar prin educație, data unei plăți se respectă, nu se întârzie, cu zâmbetul pe buze, timp de mai multe luni. E greu de înțeles ce resort îl împinge pe Dusan către un areal unde oamenii n-au fost aproape niciodată corecți cu el. Dragostea de fotbal nu poate fi o justificare. Fotbal există peste tot, nu însă și oameni ca pe la noi.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

itu52 (44 comentarii)  •  11 iunie 2020, 11:55

Ineditul îl atrage. Neprevăzutul, dorința de a afla ce mai poate inventa mintea unui popor pus pe șotii sociale și suferind de chiul cronic. Suntem probabil pariul lui cu fotbalul, posibilitatea de a face bici din materiale mai puțin vandabile. Pentru el o astfel de reușită ar echivala cu un UCL de antrenor, un fel de Nobel în Sport. Asta se cheamă glorie adevărată, nu frăguțele culese regulat în grădinile roditoare după investiții costisitoare și soiuri aduse de pe tot globul.Pentru noi este dovada vie că suntem un popor greu de înțeles, după foarte mulți ani nu a reușit bietul om să se edifice și continuă cercetarea.

Urod (40 comentarii)  •  11 iunie 2020, 12:49

Este clar pasiune și mult bun simț... Plus multă valoare. Alta explicație nu exista pentru venirea lui aici, după atâtea experiențe neplăcute. Ce-mi place mie mult este ca noi românii recunoaștem că nu prea suntem ok, dar nici nu facem ceva sa ne schimbăm.... probabil așteptăm să vină alții să ne schimbe. E o chestie ancestrala asta la români, să aștepte de la alții.

Ilie (18 comentarii)  •  11 iunie 2020, 15:48

Mai bine vezi articolul despre Hermannstadt. Parcă e scris de Dăncilă. Ești coleg cu niște ***. Cine se aseamănă se adună.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Bogdan (1 comentarii)  •  11 iunie 2020, 16:09

PS: Timisoara nu e in Ardeal Dar cum sa nu-ti fie draga Romania? A facut o vizita in Timisoara dupa 10 ani de la mandat si toata lumea la primit ca pe un erou local. La fel probabil are si admiratia fanilor dinamovisti. Stie el sa faca diferenta intre oameni si patronii din Romania. Nu stiu cati bani a castigat el in Romania dar stiu ca cel putin are Timisoara la picioare. Si peste 30 de ani daca il voi vedea pe strada imi voi scoate palaria in fata lui! "Fight for the city! Fight for the fans", Dusan Uhrin

Umilă părere (4 comentarii)  •  11 iunie 2020, 16:45

Domnule Buzărin, în ultima vreme antiromânismul sună bine și atunci dă-i și luptă cu sârguință, „deviza-i libertate și scopul ei preasfânt”. Săracii antrenori care vin în Romania, câte umilințe si privațiuni suportă! Ne amintim ce s-a intâmplat cu Rus în urma deciziei de a juca pentru naționala României? Citește presa italiană să ințelegi ce tratament le rezervau antrenorilor anumiți președinți de cluburi din Serie A, tip Cellino sau Gaucci. Continuă-ți periplul imaginar în Grecia si vei face cunoștință cu patronul- pistolar Savvidis. Grozav te poate lămuri despre influența interlopilor în campionatul mamei- Rusia. „Tutto il mondo è paese”- spun italienii, adică ”Întreaga lume este un sat”- fidelă descriere a globalizării actuale. Te-aș invita să meditezi profund înainte de-a scrie inepții de genul „Fotbal există peste tot, nu însă și oameni ca pe la noi”. S- auzim de bine!

motanul incaltat (169 comentarii)  •  11 iunie 2020, 16:56

Cred ca omul a auzit ca daca te pedepsesti singur poate fi o cale spre mintuire.... Nu cred deloc in pedepsirea de buna voie. Ca sa vii dintr-un oras precum Praga---un fel de imitatie de Rai pe linga Medias iti lipseste ceva sau macar iti clipure un bec foarte repede ceea ce iti spune ca trebuie schimbat neaparat.Neintelese sunt Caile Domnului....Am trecut in drum spre Viena cu trenul ala asa-zis international pe linga Medias....Imi doream ca trenul sa mearga mult mai repede dar nu s-a intimplat.....Si am fost obligat sa privesc o particica dintr-un oras dezolant .Cred ca omul asta are ceva pe ochii tot timpul.

Jiri Praga (1 comentarii)  •  11 iunie 2020, 23:27

Domnule Buzarin, vad ca iar ati deraiat de pe traiectorie, ultima data ia-ti comentat engleza de Mala Strana, cu care a acordat un interviu care nu a fost pe masura asteptarilor dvs. inainte de aia la o infrangerea a lui dinamo ati comparat echipa cu Vaclav Havel, Primavara de la Praga si sunca de Praga, nu stiu ce au acestea toate comun cu echipa de fotbal Dinamo, dar sunt ferm convins ca acest domn antrenor va sta undeva adanc in gat, si oricear face, oricum s-ar comporta, pentru dvs. vca fi tot timpul o persoana josnica care nu va ajunge nici la glezne.

Comentează