Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Imensul și vanitosul Mircea Lucescu

Marele antrenor a dat în Gazetă un interviu memorabil, față de care istoria fotbalului e datoare cu câteva precizări

Permalink to Imensul și vanitosul Mircea Lucescu
vineri, 15 mai 2020, 7:26

Discuția de 7 ore dintre Dan Udrea și Remus Răureanu, pe de o parte, și Mircea Lucescu, de cealaltă, a produs un interviu consistent și spectaculos. Îi invidiez amical pe colegii mei pentru arta de a-l face pe nea Mircea să stea de vorbă atât de pe îndelete. O poveste de acum trei decenii, spre patru, fascinantă în fiecare silabă a ei.

Un gigant al antrenoratului

Mircea Lucescu nu e mare, e imens. Ca jucător a fost foarte bun și în mod cert că dacă granițele României comuniste n-ar fi fost ferecate, un astfel de fotbalist ar fi jucat în Occident, la nivelul cel mai înalt. Nu doar el, ci și alți colegi din generațiile anilor ’70-’80.

Ca antrenor, Il Luce face parte din cvartetul de aur, alături de Kovacs, Ienei și Iordănescu, având avantajul față de ceilalți trei de a fi fost un creator de echipe. Corvinul, naționala ’82-’86, Dinamo ’88-’90, Brescia ’92-’94, Rapid ’97-’99, Beșiktaș, Șahtior mai bine de un deceniu. Mai puțin Galata, unde a preluat o câștigătoare proaspătă de Cupa UEFA, dar a reușit imediat victoria cu Real în Supercupă, apoi un traseu până în „sferturile” C.L. Dovadă că a fost nu doar un creator, ci și un priceput continuator.

Binele învinge mereu

De peste patru decenii Mircea Lucescu creează și câștigă, și tot de atunci povestește despre piedicile pe care le-a avut mereu în cale. Precum în basme, mereu între munca sa și linia orizontului marelui succes s-a interpus câte ceva sau câte cineva. Piedici malefice, firește. Dar cum poveștile sunt mereu frumoase, mai de fiecare dată binele a învins. Și chiar când a fost înfrânt, s-a găsit ceva măreț, uneori melodramatic, epocal, menit să ofere veșnicie momentului. De pildă, sărutarea părintească pe fruntea lui Răzvan, atunci când Rapidul fiului a învins Șahtiorul tatălui.

Drumeagurile interviului de șapte ore n-au fost întotdeauna line. Concluzia acestui război Steaua-Dinamo după decenii e trasă abrupt de Micea Lucescu. „Mereu se greșea împotriva noastră”. Fiind la Dinamo, nu că nu putea să spună altceva, dar era și greu să aibă altă impresie. În interior, ești mereu subiectiv. E de înțeles. Mai puțin de înțeles sunt niște fapte care fie că nu s-au petrecut chiar așa cum le povestește nea Mircea, fie, în lipsă de martori, e măcar greu de crezut să fi avut loc așa cum au fost relatate.

Golul lui Balint

S-a vorbit amplu despre acel Steaua-Dinamo 2-1 din martie 1989, cu Vaișcovici și Cămătaru eliminați. Ion Crăciunescu, arbitrul de-atunci, a spus de zeci de ori public că regretă eliminarea lui Cami, despre care uitase că are galben și a apucat să-i mai arate unul fiindcă a împins mingea un pic mai încolo. Să zicem că pe-asta am lămurit-o și nici Lucescu nu contestă eliminările. Dar spune că arbitrul a prelungit meciul până prin minutul 96, când Balint a dat golul victoriei. N-a fost așa. Balint marchează în minutul 87, adică 86 și ceva după cronometru. Se reia meciul, se mai joacă apoi vreo patru minute, iar dinamoviștii, în 8 oameni de câmp, nu prea mai au mingea.

Soarele de la Craiova

.
.

Ieșim din sfera Stelei, pentru că nu stabilim aici cine a fost mai favorizată. Ambele au fost. Mergem la Craiova, în 5 noiembrie 1989, când Dinamo pierdea cu 1-0. Lucescu spune că s-a făcut tot posibilul ca ai săi să piardă la masa verde. Spunându-li-se că nu se poate decola din București, unde era soare, din cauza ceții de la Craiova. Și că după ce au ajuns cu autocarul în Bănie, au găsit soare și timp frumos. N-a fost deloc așa. Eram la meci, am trudit din greu pentru un bilet la speculă pe coronamentul tribunei a doua. Toată dimineața la Craiova a fost ceață, urât, umed. În timpul meciului, la fel, iar spre final, când deja se apropia înserarea, abia se mai vedea. Dacă zicea că oltenii n-au fost tocmai fair-play și că după ce-au dat gol au gonit copiii de mingi de pe pistă, avea dreptate. După o minge s-a dus chiar Răducioiu, a alunecat rău pe beton, iar după ce s-a ridicat, un jucător oltean i-a pus o piedică urâtă, acolo, în afara terenului, și în mod normal olteanul trebuia eliminat.

Ghetele de aur, Victoria, Moreni

Trofeele de lideri ai marcatorilor europeni dobândite de Cămătaru (1987) și Mateuț (1989) sunt interpretate de Lucescu drept rezultante ale unui sistem social strâmb (asta așa e!), care urmărea salvarea de la retrogradare a echipelor muncitorești. La Galați s-a terminat 3-3 pentru că Dăscălescu dorea să-i scape pe localnici, iar Cami n-a avut încotro și a dat trei goluri. La fel în Giulești (4-3 pentru Rapid, triplă Cami), când totul a fost o ofrandă pentru proletariatul vișiniu.

Victoria și Flacăra Moreni sunt zugrăvite, pe bună dreptate, ca niște capricii ale unor generali, ca niște structuri care au dăunat fotbalului. Corect. Dar a spune că Victoria își dădea viața pe teren cu Dinamo e cam mult. E adevărat, au fost trei remize în meciurile directe, dar una dintre ele e un 4-4 istoric, în mai 1987, cu 4 goluri Cămătaru, practic startul marelui atacant către Gheata de Aur. Să mai adăugăm doar că trei ani la rând (1987, 1988, 1989), în semifinalele Cupei s-au calificat Steaua, Dinamo și Victoria. De fiecare dată, în penultimul act Dinamo cădea cu Victoria, iar Steaua cu cine se mai nimerea în cvartet. În ordinea anilor, Steagul Roșu în ’87, Sportul în ’88, Rapid în ’89.

Valentin și Berlusconi

Povestește nea Mircea că relația cu Valentin Ceaușescu, la început foarte bună, s-a deteriorat după instalarea sa la Dinamo. Nimic mai firesc. Și mai povestește că într-un război psihologic, înaintea meciurilor Stelei, Valentin mergea și dădea mâna cu toți jucătorii adverși, pentru a le pune acestora în cârcă o povară psihică. E posibil ca fiul lui Ceaușescu să fi procedat așa, dar e greu de crezut că-l plagia pe Berlusconi. E neverosimil că rafinatul Berlusconi, ediție optzeci și ceva, chiar dacă încă era departe de a deveni premier, se posta în acei ani în gura tunelului pentru a bate cuba cu adversarii. Avea deja imperiul media, Fininvestul, și probabil alte preocupări decât strângerile de mână cu fundașii lui Como sau mijlocașii lui Lecce.

Piedica lui Moggi

Ducându-se cu povestea și în prodigioasa sa felie de carieră din Italia, Lucescu ne spune că Brescia a picat în acel an 1993 și fiindcă Moggi îi punea piedici, nutrind să le salveze pe Napoli și Roma. Și asta e greu de crezut. Cum să vrei să salvezi niște rivale istorice? Apoi, se știe cât iubește nordul industrializat al Italiei sudul atât de petrecăreț și de frivol!

Echipamentul monocolor

Toate acestea sunt amănunte, poate nesemnificative față de dimensiunea impozantă a carierei lui Mircea Lucescu. Dar ele fac parte din istorie și spuse de un personaj de anvergura lui nea Mircea riscă să se eternizeze sub această formă. Minutul 96 în loc de 87, soare în loc de ceață. Nimic în economia istoriei fotbalului, chițibușuri care-i deranjează pe cei care le-au trăit și le-au văzut a fi altfel.

În încheiere o poveste cu Mircea Lucescu, nescrisă în interviu. Era 8 septembrie 1999 și renumitul antrenor, proaspăt campion cu Rapidul (dar și mai proaspăt eliminat din Europa de Skonto Riga) comenta din Ghencea, cu Ionel Stoica, pentru TVR, meciul România-Portugalia 1-1. Imediat după imnuri, Ionel spune ceva de genul „în stânga ecranului, România, în galben complet”. Și imediat vine fraza fermă a colegului de comentariu: „Eu am propus pentru prima dată echipamentul monocolor la națională. Știți, înainte materialele erau proaste și din cauza transpirației ieșea vopseaua din șortul albastru pe tricoul galben”.

E fraza care-l definește pe Mircea Lucescu. Puternic, valoros, mereu învingător, dar și de-o vanitate pe măsură. Așa îl va reține istoria.

 

Momentul menționat este în video-ul de mai jos, între minutele 8:20 și 9:00

INTERVIURILE CU MIRCEA LUCESCU, EXCLUSIV GSP

Comentarii (35)Adaugă comentariu

Cristian (1 comentarii)  •  15 mai 2020, 19:43

Dl Buzarin, va rog sa comentati rezumatul ultimelor 10 min ale meciului fc bihor-steaua.. Se gaseste pe YouTube. Meci celebru in acea vreme.

miami (1 comentarii)  •  15 mai 2020, 20:03

Lucescu,un mare,mare mincinos.Nu si-a putut depasi conditia.Nascut in *** in Aparatorii Patriei,intr o maghernita, a rams pina la batranete *** mincinos,laudaros,duplicitar si arogant.Ne-a indemnat sa i spunem Masculul Alpha ,cu specificatia ca el e tatal tuturor antrenorilor romani.Il consider sub Covaci,Halagian,Ienei.Minte de ingheata apele,e poate omul care il egaleaza pe Dinu la minciuni.Da,a creat Corvinul,cu care a mers pina in cupa UEFA,da a calificat nationala la CE 1984.Dar cu calificarea din 86 ce a facut,cind ii trebuia un egal cu nord Irlanda si el a facut tactica pt victorie?ce rost avea sa l puna pe Hagi capitan?la Brescia i se spunea ABBA(un an in A ,un an in B),la Inter i-a dat West cu tricoul in figura,cind l-a schimbat ! a facut ceva performanta la Donetk dar citi bani a bagat patronul in jucatori?!apoi prin Rusia dat afara,apoi la nationala turca dat afara,etc..ca fotbalist a fost mediocru,autorul articolului poate aminti un sigur meci cu Lucescu ft bun?! era capitan pt ca era turnatorul echipei,era omu de incredere al antrenorului.Il critica pe Ienei dar mergea la antrenamentele Stelei! il critica pe Valentin dar era in cabina Stelei la Sevilla ca se roage de Valentin sa l puna pe el in locul lui Ienei."Esti bun ,dar nu te pliezi pe jocul Stelei,joci prea defensiv,la Steaua viteza e baza"-i-a raspuns Valentin. Il bagati prea mult in seama pe acest rrom ingamfat si plin de ifose si minciuni ieftine.Macar daca ar merita ,dar nici prea mult respect nu merita.L-a jignit pe Ienei ,care a fost singurul lord dintre antrenorii romani...nu exista un mai mare mincinos in tot fotbalul mondial !!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dc (7 comentarii)  •  15 mai 2020, 20:19

filosoful buzarin dublat de psihologul alin, unul mai destept ca altul, ce s-ar face filozofia romaneasca a sportului fara astia doi?

Urod (55 comentarii)  •  15 mai 2020, 20:30

Lucescu nu este un perfect , dar este imens....da este vanitos dar poate acest defect s-a transformat în ceva pozitiv, in ambitia de a fi mereu sus.....foarte corect articolul si ai demonstrat că poti enunța defecte fără ai distruge meritele, asa cum a scris un coleg de-al tău , care pur si simplu ii distruge cei peste 50 de carieră . Felicitări!!!!

axel (11 comentarii)  •  15 mai 2020, 20:32

Alin, te pretuiesc enorm pentru cunostintele tale fotbalistice fara egal intr-o breasla care produce decebali si tolontani. Dinamo a fost sistematic dezavantajata cu Steaua la finalul anilor 80. Pe langa eliminaile celebre ale lui Vaiscovici (si el dat afara degeaba) si Camataru la acel 2-1 decisiv pentru titlu "dus la bun sfarsit" de partenerul de sah al "Sfinxului", cand s-a suparat Andone, avem alte cazuri din epoca: Min. 2:17 https://www.youtube.com/watch?v=rq1Ys5f6JVU. Fault clar la Damaschin la 0-0. Finala Cupei din 86 (Dinamo a batut Steaua de 2 ori intr-o luna dupa Sevilla, 2-1 in campionat dupa 2-0 si 1-0 in finala Cupei). Min. 4:22 https://www.youtube.com/watch?v=ndyYq8IPRZ0&t=296s. Gol valabil anulat lui Camataru pentru ofsaid la 0-0, dinamovistii protesteaza si pe contraatac, fara oponent, Steaua obtine un 11m (Lacatus, of course) si deschide scorul. Acel sezon s-a decis, si el, in meci direct, marcat grav de erori de arbitraj. A fost poate cel mai bun meci din anii 80, intre doua mari forte ale Europei la acel moment.

Tarziu Calin (1 comentarii)  •  15 mai 2020, 20:42

Nea Buzarin, colegul matale Stucan a scris mai devreme despre acelasi personaj. Va copiati subiectele, din lipsa ideilor? Gata, ai pierdut trenul! Ciao- ciao!!!

tango (6 comentarii)  •  15 mai 2020, 20:46

va rugam sa amintiti tinerei generatii momentul cand Adrian Paunescu a scris mare despre Craiova "Campioana unei mari iubiri". Putini poate is mai amintesc faptul ca atunci Dinamo (vesnica furata de system/arbitri!!) a castigat campionatul la golaveraj in fata Craiovei invingand Argesul parca la sapte goluri diferenta, exact cat avea nevoie. Un alt moment memorabil este acel fenomenal Dinamo-Arges 3-4 in ultima etapa cand marele Dobrin i-a spus arbitrului [care binenteles ca "ii fura pe fata pe Dinamo!?!?"] ca orice ar face el va tot inscrie si va bate pe Dinamo, lucru ce s-a si intamplat. Si inca ceva. va rog sa ne amititi despre interviul lui Ovidiu Sabau (care ar fi dorit sa ajunga la Steaua) despre cum a ajuns el la Dinamo.

Pompiliu Bota (33 comentarii)  •  15 mai 2020, 21:29

,,Gigantul antrenor,, si-a batut joc de generatia de aur a Romaniei pe care a lasat-o acasa in 1985 (0 - 1 la Bucuresti cu Irlanda de nord): Belodedici, Lacatus, Majaru... A desfiintat Gheata de aur prin manariile Mateut, Camataru. Ca fotbalist nu a avut nicio faza. Vorba lui C. Dinu: ,, Cand lovea mingea facea buba la picior !,,

Seychelles (2 comentarii)  •  15 mai 2020, 21:32

M-am uitat si eu la comentariul lui Mircea Lucescu, intrigat ca ar fi putut spune:" „Eu am propus pentru prima dată echipamentul monocolor la națională. Știți, înainte materialele erau proaste și din cauza transpirației ieșea vopseaua din șortul albastru pe tricoul galben”. Aiurea, nu e nici vorba de asa ceva, omul spune doar ca tricourile erau proaste (si erau) si ca se decolorau. Ma amuza cum trebuie sa scoata acum castanele "ziaristii" GSP, sa demonstreze nedemonstrabilul: ca fiul ultimului dictator stalinist din Europa Centrala si de Est era de fapt un fel de haiduc care se opunea abuzurilor angajatilor lui tac'su!

Dan (1 comentarii)  •  15 mai 2020, 22:01

dar despre 1987 ce poate spune ? Poli bate Dinamo care era neinvinsa si domnul Lucescu ameninta cu retrogradarea ! vedeti rezultatele lui Poli de pana atunci si vedeti cum retrogradeaza pe final ! sa fie doar coincidenta ? ce asupriti erau saracii in vremurile alea !?

Mircea Refulescu (1 comentarii)  •  15 mai 2020, 22:14

"Steaua era proaspăta campioană a Europei, Dinamo pierdea cu 17 Nentori Tirana. Ei aveau Ford, o firmă americană strălucitoare, noi aveam Saniplast, o companie italiană despre care producea capace de WC-uri"- Costin Stucan. Pe 7 mai 1986 Mirciulica nationalu' s-a imbolnavit de icter in mod iremediabil. Spune clar in "Mirajul gazonului" ca ar fi dorit mai mult ca orice sa joace la Steaua. Este extrem de placut sa-i privesc zbaterile de dinamovist chinuit care a tanjit mereu sa fie la Steaua. Ioc, bre, pune-ti pofta in cui!

Mircea Caragiale (1 comentarii)  •  15 mai 2020, 22:34

Domnule Buzarin, va rog sa comentati penalty- urile de la Sevilla. Meciul a intrat in istoria fotbalului prin senzationala performanta , prima echipa din Estul Europei care a triumfat in cea mai importanta competitie continentala si pentru cele patru lovituri de la 11 m aparate de un portar. Invitati-l si pe Lucescu sa va bucurati impreuna.

Valentin (2 comentarii)  •  15 mai 2020, 22:48

Performanta de la Sevilla si abilitatea conducatorilor clubului au convins gigantul FORD sa devina sponsorul Stelei, nea Mircica le-a adus dinamovistilor "Saniplast" care facea capace de WC- uri. Ha, ha, ha, ce diferenta de stil si eleganta!

Ilie (57 comentarii)  •  15 mai 2020, 22:58

Ce face omul, face și ***. Vezi articolul lui Ștucan. V-am ordonat nea Ovidiu să scrieți contra ca să păreți echidistanți. Apropo, duminică mă duc la Brănești. Vii?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cfrescu (15 comentarii)  •  15 mai 2020, 23:16

Cu sau fără defecte, Lucescu e un monument, de care cu greu iți poți permite sa te apropii... dar asta e talentul nostru, sa ne distrugem valorile. Azi e și mai simplu, scăpam rapid de ele, ca Occidentul le așteaptă cu bratele deschise :-)

Rasu’ Plansu’ (1 comentarii)  •  15 mai 2020, 23:46

Domnu' Alin, daca Lucescu este imens, ma intreb ce superlative folositi pentru Cruyff sau Ferguson? V-as propune "cel mai minunat". Este pleonasm? Nici vorba, este exact limbajul folosit la GSP, unde pseudo- ziaristii nu se impiedica in gustul sucului de sfecla rosie, iar moartea unei foste glorii sportive este drama, nu tragedie. C-asa-i sah, rocada! Mica!

Dickens (1 comentarii)  •  16 mai 2020, 0:13

Saracu' Lucescu, a tot incercat sa se aproprie de Steaua, dar l-au fugarit mereu pentru ca mirosea a patruped. In anul de gratie 2019 a ajuns in vestiarul bipedului din Pipera. Radia de fericire. "Daca ma suna Gigi, ma duc si a doua oara!"- declara demiurgul clubului din groapa. Nea Mircea, aia nu-i Steaua!

Gio (15 comentarii)  •  16 mai 2020, 2:24

@pompiliu bota si @miami. Sunteti frustrati si subiectivi, probabil sunteti stelisti. La fel cum frustrati si subiectivi sunt dinamovistii care minimalizeaza performantele stelei 86-89 punandu-le pe seama norocului sau a absentei echipelor engleze. Revenind la Lucescu, cred ca daca va apucati sa cititi CVul lui de antrenor va apuca dimineata. Da, au fost si esecuri destule, esecuri care dupa parerea voastra sunt doar vina lui in timp ce succesele inteleg ca sunt meritul banilor lui Ahmetov sau le minimalizati pur si simplu. Lucescu a fost cel mai mare antrenor roman din toate timpurile caci succesul lui Ienei de la Sevilla ori sfertul lui Iordanescu din america nu pot conduce in fata unei cariere cu zeci de performante cu echipe diferite din campionate diferite, plus calitatea de creator de echipe pe care ceilalti n/o aveau. PS gluma cu Halagian mai bun ca Lucescu o apreciez, Focu’ la ei, vorba Armeanului :)))

BigBear (6 comentarii)  •  16 mai 2020, 10:07

@Gio - practic toata cariera lui fabuloasa a fost la Shahtior, o echipa cu buget mult peste restul. Daca vrei sa intelegi ce inseamna asta uita-te la PSG, o sa fie campioana in Franta pana se plictiseste, indiferent cine e antrenor. Niciodata la o echipa mare, niciodata cu rezultate peste tot. Aproximativ la fel e si Petrescu sau Reghe - vin la echipe mult mai puternice decat orice in campionat, castiga si apoi ies afara si se fac de ras.

gio (15 comentarii)  •  16 mai 2020, 11:48

@BigBear Nu esti deloc obiectiv. Lucescu a iesit campion cu Dinamo, Rapid, Shakthar Donetk, Galata si Besiktas, deci 5 echipe in 3 campionate diferite. A calificat nationala la Euro 1984 deci in primele 8 din Europa. Castigat Cupa UEFA cu Shatkar Donetk cand a trecut de Tottenham, Marseille ori Werder Bremen in finala. Sferturi de finala de Champions League cu Galatarsaray si Shaktar Donetk. Tot ii dai cu bugetul, crezi ca Dynamo Kiev avea buget mic? Inainte de Lucescu Shaktar cu tot bugetu nu castigase decat 1 titlu, cu Lucescu a castigat inca 8 titluri. In Champions a eliminat Roma ori Chelsea, a batut Barcelona pe camp Nou, Arsenal etc. E putin? Au fost si esecuri destule in cariera lui, dar care antrenor nu are esecuri? E cel mai bun antrenor roman din istorie pe departe. Ceilalti, Ienei, Iordanescu, Stefan Covaci etc au avut momentele lor, au prins niste echipe formate cu care au obtinut niste rezultate, in rest nu au mai confirmat in alte parti, nu au format echipe.

Aprodul Purice (1 comentarii)  •  16 mai 2020, 12:20

@ Dickens M-a amuzat teribil comentariul tau. Bietul Mircea, nu l-au vrut la Steaua, de asta nu au castigat Gheata de plumb.

gio (15 comentarii)  •  16 mai 2020, 12:24

@Alin Buzarin Daca ne calificam in Mexic 1986, oare cum ar fi aratat oare echipa de la mondial? Tinand cont ca Steaua castigase CCE cu doar 3 saptamani inainte dar in preeliminarii jucasera titulari doar 2 stelisti, Boloni si Iovan la schimb cu Negrila. Plus preferinta legendara a lui Lucescu pentru corvinisti, dinamovisti, craioveni in dauna stelistilor. Probabil ar fi fost presiuni pe el sa bage cati mai multi stelisti.

Gigi Buzu (1 comentarii)  •  16 mai 2020, 14:02

Lucescu a facut treaba mare oriunde a lucrat: 4 ghete de plumb pentru jucatorii lui Dinamo, retrogradarea lui Poli Timisoara, “vinovata” de a fi castigat meciul contra echipei Securitatii, ratarea calificarii la mondiale intr-o grupa cu Irlanda de Nord, lasat singur in tipul conferintei de presa de ziaristii turci, iritati de aberatiile lui Mircea Nationalu’, umilit la San Siro de West, care i-a aruncat tricoul in fata. Lista ar fi lunga, ma opresc aici. Propun sa i se construiasca o statuie, neaparat de culoare maro. Sanatate si virtute, nea Mircica!

MZM (48 comentarii)  •  16 mai 2020, 15:59

Bravo, domnule Buzarin, il „critici” de 2 lei pe Lucescu si il lauzi de 50! Intr-un fel e de inteles!Toata această involburare mediatica a pornit de la autodenuntul lui Cornel Dinu, din care a rezultat ca toate „performantele” europene ale echipei Dinamo au fost platite cam cu 25.000 de $ fiecare. Chiar el ducea gentile cu bani!... Lucrurile nu puteau fi lasate fara nicio reactie. Asa ca... presa a sarit in ajutorul fostei echipe a Securitatii comuniste. S-a pus repede de o aniversare, 72 de ani de la infiintarea clubului Dinamo (cifra rotunda, desigur!), scoțându-se in evidenta... 10 performante impotrante, bla, bla. Apoi, interviul maraton cu Lucescu, cel care, dupa spusele lui, de prin 1975 incoace, a facut tot ce a fost bun in fotbalul romanesc, tot! Mai ave putin si spunea ca si Cupa Campionilor Europeni a fost castigata tot de el, nu de Jenei. Cine să-l mai creada pe bietul Lucescu, dupa ce tot el a sustinut ca... vatmanul acela (stelist!) l-a fugarit prin tot Bucurestiul si nu s-a lasat pana nu l-a tamponat??!! Ce-i drept, se stie ca vatmanii de tramvai stelisti sunt cruzi, chiar feroce! Oricum, va fi interesant de urmarit ce va fi la aniversare de... 73 de ani a echipei Dinamo.

Seychelles (2 comentarii)  •  16 mai 2020, 17:05

Bah baeti, Daca Steaua voastra era asa de buna, mare, colosala, daca Lucescu v-a incurcat mereu, cum se face ca marile voastre vedete si nea Imi au ratat en fanfare calificarea la Europeanul din 1988 si erau sa-l rateze si pe Mondialul din Italia? Ca toata lumea vb de Mondialul din '86, dar nimeni de Europeanul din '88...

Birlic (6 comentarii)  •  16 mai 2020, 17:37

Este adevarat a fost si este cel mai mare antrenor roman al tuturor timpurilor si unul dintre cei mai valorosi din lume, iar rezultatele si trofeele obtinute in 40 de ani de antrenorat cu echipe diferite, de la nationala Ro de la inceputul anilor ''80'' cand a invins Italia , campioana modiala pana la câștigarea cupei UEFA cu Shaktar precum si multe altele, sunt de netagaduit. Dar să nu uitam că în afara terenului cei care l-au cunoscut bine pe LUCE știu că toată viața acesta a fost un frustrat si un caracter 0, iar acum la batrânețe s-a și senilizat. Și îi rog pe stereotipii fani al lui IL LUCE să ne scutească de texte patriotarde lipsite de conținut, ''cum că nu știm să ne apreciem valorile naționale'', că pentru aceasta așa zisă ''valoare națională'' singurele repere după care s-a ghidat în viață au fost banii și interesul pur personal, aviz cunoscătorilor.

Urod (55 comentarii)  •  16 mai 2020, 18:35

@MZM...vrei sa fii interesant...problema nu este daca ai fi, mai rău este că sunt mulți ca tine si din cauza asta arătam rău de tot ca națiune...

motanul incaltat (199 comentarii)  •  16 mai 2020, 18:50

Un proverb romanesc spune ca :Atunci cind s-a vazut imparat, prima data *** l-a omorit pe tasu...Mircea Lucescu nu vine dintr-o familie instarita. Dar da vina pe un vatman amarit de tramvai din Bucuresti. Nu vedeti nici o asemanare???? Eu cred ca peste 20 de ani doar asta se va aminti de Mircea Lucescu. De caracterul sau josnic...Si cel mai lucru in militie sau securitate il faceau oamenii proveniti de pe cea mai de joasa clasa a societatii... Asa se explica ce au facut in fotbalul romanesc. Mircea Lucescu si Mitica Dragomir...Cornel Dinu care si el a fost din militie sau securitate (Dinamo)era din alt film...Ca sa nu mai faceti niciodata comparatii.

Catalin (3 comentarii)  •  16 mai 2020, 21:56

@ Seychelles: minunata observatia cu Euro 88, in fine cu faza de calificare. In preliminariile pt Euro 88 echipa nationala era deja populata la greu cu stelisti si antrenata de Jenei. Si totusi a esuat pt ca nu au putut castiga pe terenul submediocrei Austria. De ce nu a calificat Lucescu Romania la Mondiale in 86? Pt ca Anglia a facut noncombat impotriva Irlandei de Nord in ultima etapa din grupe. Sigur ca Lucescu e si vanitos, si orgolios, mai are si memorie selectiva, isi mai exagereaza meritele. Plus ca eu ca dinamovist sunt dezamagit de indiferenta cu care ne trateaza de ani de zile. Dar nu avem caderea sa ii judecam noi caracterul, nici lui nici altora. Uitati-va mai bine la cariera omului cu f bune si uneori si mai putin bune. Toti ziceti ca ce mare lucru sa iei Europa League cu o echipa bogata ca Sahtior. Uite ca aceeasi echipa cu acelasi patron si aceeasi bani nu mai castiga an dupa an campionatul in Ucraina , iar in Europa au scazut mult. In timp ce Lucescu se lupta impotriva colosilor fotbalului italian in perioada lor de aur (anii 90) , nea Imi si nea Puiu ( cu tot respectul pt ei si nu sunt sarcastic! ) antrenau in Ungaria si respectiv Cipru!! Cu tot cu trofeele lor europene si semifinale si finale, nici macar prin Belgia sau Franta nu au gasit un contract. V-ati intrebat vreodata de ce?

Marcel (9 comentarii)  •  17 mai 2020, 1:35

La prima vedere am crezut ca titlul articolului este 'imensul si VENINOSUL' Mircea Lucescu... Un antrenor mare dar cu un caracter MIZERABIL.

adrian (4 comentarii)  •  17 mai 2020, 7:46

Un frustrat batran si senil. Nu a acceptat niciodata succesul Stelei din 1986. Nu poate accepta ideea ca in 4 ani, Steaua a castigat CCE, Supercupa Europei- 1987, cand a invins cea mai buna echipa din Europa, Dinamo Kiev, a mai jucat o semifinala si o finala in CCE. Intrucat nu va putea fi niciodata in primii trei antrenori romani, ati inventat cvartetul. In ceea ce priveste ratarea din 86, cand aveam nevoie de un meci nul la Bucuresti cu o echipa modesta, marele antrenor a jucat fara nici un atacant. Camataru si Stefanescu erau suspendati, dar in viziunea lui erau titulari de drept la CM. Desi erau jucatori la final de cariera, desi nu mai stateau in ghete un meci intreg, desi Lacatus si Belodedici erau in forma maxima ( peste putin timp au castigat CCE), a preferat o echipa cu 5 fundasi si 5 mijlocasi, doar pentru pastrarea locurilor pentru expiratii lui. Ca a castigat titluri in trei campionate modeste nu e mare lucru. Cred ca Balaci a castigat titluri in 5-6 tari arabe. Iar ca jucator, ce sa mai vorbim. La Gudalajara in 70, o data cu mingea a centrat si 25cmp de gazon. Oricum, nu a fost printre jucatorii remarcati, in ciuda faptului ca atunci, ca si acum a fost printre cei care au avut o presa foarte favorabila.

Flaviu (51 comentarii)  •  17 mai 2020, 11:37

Discuția e infinita , este firesc sa existe polemici .. Ar trebui sa le exprimam civilizat pt ca , indiferent de simpatii , Lucescu este un nume imens al fotbalului nostru . Și avem atât de putine valori .... in sportul românesc ..... ma refer la nivel internațional .... încât e păcat sa nu le respectam . Părerea mea este sintetizată mai jos : 1 . Lucescu a reformat total procesul de selecție , pregătire și abordare a jocurilor la echipa naționala , in perioada cât a fost selecționer ( 81-86) . Faptul ca între echipa de la primul joc , 0-0 cu Elveția la Berna .... și cei 16 care au cam jucat mereu in prel CE 84 ( Lung , Moraru - Rednic , Negrila , Iorgulescu , Ștefănescu , Andone , Ungureanu , Ticleanu , Augustin , Bölöni , Klein , Balaci , Gabor , Geolgau , Camataru ) , diferențe sunt doar ..... Stanescu și M Sandu ..... spune enorm despre fler , consecventa și viziune . 2. In perioada de după Euro 84 ... România era deja o echipa consacrata la nivel european , cu un grup și un joc bine definite ..... deja Implanturile viitoare , deja apar .... Hagi , Mateut , Lăcătuș , Balinț , Iovan , chiar Belodedici . 3. E drept ca .... in campania pt CM 1986 ..... s-au pierdut puncte cam ușor ..... chiar la Belfast ( deși am avut absente importante acolo .... Camataru , Bölöni ....) .... poate la Helsinki ( 1-1) .... deși Anglia a remizat și ea acolo , iar Irlanda N parca a pierdut ( 0-1) 4. Meciul decisiv cu Irlanda N ( 0-1 la Buc ) a fost gestionat prost de Lucescu , in primul rând .. 5 . Chestiunea legat de echipament este reala .... se poate verifica ( vezi YouTube ) , România a purtat seturi adidas in ton cu ce se purta la nivel european ( începând cu 1982) .... și in general monocolor ...... asta fiind o chestie de gust ..... La perioada 86-90 .... nu ma refer ..... pt ca rivalitatea aceea extrema a celor doua blocuri ( Armata și Interne ) .... a născut performante europene ...... dar și destule și ..... enorme ...... anomalii

vasco (5 comentarii)  •  18 mai 2020, 13:27

@urod, in sfarsit a descoprit cineva de ce ne merge noua rau ,ca natie : din cauza stelistilor frustrati ca Steaua a castigat CCE . Mai degraba as zice ca,una dintre cauze ar putea fi cei care ,pe vremea aceea erau sustinatori ai echipei securitatii ,apoi l- au votat ,si l-ar mai vota si acum , pe viata,pe basescu ,dar altfel,daca-i intrebi sunt foarte dornici de democratie,libertate,etc,etc. In plus,marele vostru antrenor si caracter, asa cum spune chiar el,a fost dinamovist de cojunctura.Daca nu s-a putut la Steaua, a fost bun si dinamo ,influenta,grad ,functie,protectie...Stii cum a ajuns la Corvinul? Era echipa gata facuta,scheletul cangurilor ,a vrut initial la Baia Mare ,dar nu i s-a dat functia din IJMI Maramures pe care a cerut-o . Dupa 1990 ,nu l-a mai interesat dinamo,nu mai era aceeasi influenta si bani,au fost mai buni banii lui Copos ,plus originile mai apropiate de giulesti si ferentari. Cu unii preferati din vechea garda dinamovista,Danut Lupu, si cu banii lui copos..Rapid campioana!!! Mare antrenor , mare caracter ! Ti-am spus toate astea ...dar nu cred ca vei intelege. Daca judecai ..nu a-i fi fost niciodata dinamovist.Cu dinamo tineau doar militienii,securistii si .. cei care nu stiau pe ce lume traiesc.

Comentează