Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Printre aberațiile reluării, de la Gordon Taylor la Progresul Spartac

Meciuri mai scurte, oprirea globală a fotbalului la primul caz pozitiv și altele. Robinetul enormităților și al intereselor a fost uitat deschis

Permalink to Printre aberațiile reluării, de la Gordon Taylor la Progresul Spartac
joi, 7 mai 2020, 10:24

Imediat după ce pe obrazul lui Klaus Iohannis s-a zvântat pupătura ipotetică a lui Valeriu Iftime, a început să curgă șuvoiul ideilor năstrușnice despre când și cum va reîncepe fotbalul. Variantele absurde, izvorâte dintr-o prudență funciară se împreunează fecund cu golănia acută, străbătând voios fotbalul viitoarelor luni, de la Premier League până la cenușia ligă a treia românească.

Mai puțin de 90 de minute

Tonul strigăturilor vine chiar de pe meleagul unde s-a inventat fotbalul. Gordon Taylor a fost ani la rând șeful FIFPro, sindicatul planetar al jucătorilor și prieten al legendarului Bubu Sotir, conducătorul filialei din România. Acum, la aproape 76 de ani, e șeful PFA, asociația fotbaliștilor profesioniști din Anglia, jilț din care cutează să emită idei despre ce va urma. Una dintre ele ar fi scurtarea meciurilor. Nu spune clar cu cât, dar opinează că trebuie să se joace mai puțin de 90 de minute.

Cât? 30? 15? 5? N-ar trebui să se mărească și porțile, ca să se dea mai multe goluri, iar televiziunile să-și salveze astfel ratingurile? De un veac și jumătate, fotbalul durează 90 de minute și venim noi acum și-l facem de 78, de 65 sau de 57?

De dragul expresiei „stop joc”

Dacă povestea scurtării meciurilor poate fi luată drept fistichie și poate fi pusă pe seama vârstei respectabile a emitentului, altă idee pare să prindă tot mai mult contur. În recenta sa intervenție, ministrul Ionuț Stroe a vorbit despre obligativitatea testării tuturor participanților la fenomen și despre oprirea campionatului în momentul în care va apărea un test pozitiv. Și mai drastic a fost secretarul general al FIFPro, Jonas Baer-Hoffmann. A zis că un caz pozitiv găsit oriunde, în orice campionat, ar duce la o nouă oprire globală a fotbalului. Adică peste tot, în toate țările!

De ce are fotbalul alt regim?

Să zicem că un jucător din Portugalia e depistat pozitiv. De ce s-ar opri fotbalul în România pentru asta? E ca și cum, dacă se găsește un angajat al metroului din Lisabona depistat pozitiv, se oprește circulația metrourilor peste tot, inclusiv la București! Un nonsens! O teamă de a ne adapta unei existențe viitoare din care va face parte, vrând, nevrând, și acest virus. Precum hepatita, varicela și altele. Nu în proporții pandemice, nici măcar epidemice, dar în proporții normale.

Apoi, de ce ar fi testați absolut toți fotbaliștii? Sunt cumva testați absolut toți angajații hipermarketurilor, cu care interacționează zilnic mii de oameni? Sau toți polițiștii care ne verifică declarația pe propria răspundere? Nu sunt. Dar fotbaliștii trebuie să fie, doar pentru că sunt fotbaliști!

Progresiștii regresului

Când o lume întreagă vrea să vadă iarăși mingea învârtindu-se pe iarbă, Liga a treia română oferă exemple contrare. De exemplu, Progresul Spartac, lider de serie, înșiră, într-un document trimis la FRF, emoționante argumente cum ar fi integritatea fizică a fotbaliștilor, teama de infectare și așa mai departe și în final cere ca actuala ierarhie să „înghețe” în forma de acum, iar ei să promoveze în Liga a doua fără joc. Ce înseamnă „forma de acum”? Egalitate la puncte cu Slatina și un golaveraj superior doar cu câteva unități!

Când lideri detașați, precum UTA în Liga a doua sau Craiova lui Mititelu în Liga a treia, cer să se joace, urmașii nevrednici ai progresiștilor de altădată vor să devină îmbogățiți de război și să primească merite care nu li se cuvin în niciun caz. Meschin și complet lipsit de fair-play!

Comentarii (12)Adaugă comentariu

b31rose (1 comentarii)  •  7 mai 2020, 10:48

Spartac Singureni din liga a treia nu are nicio legătură cu vechiul Progresul, oricât de mult s-ar bate ei cu cărămida în piept că "duc mai departe spiritul progresist". Vorbărie goală.

Mozzie (12 comentarii)  •  7 mai 2020, 11:55

Gresiti, nu vrea nici o "intreaga lume" sa revina fotbalul. O sa vedeti in audiente.

Ilie (57 comentarii)  •  7 mai 2020, 13:25

Își dă cu părerea unul care a contribuit la desființarea unei echipe care a fost în Liga 1. Dacă te pricepeai la fotbal făceai ceva la Victoria Brănești .

Urod (55 comentarii)  •  7 mai 2020, 13:26

Sunt multe aberații care se vehiculează, dar scurtarea meciurilor nu este o idee rea in perioada cand se va juca într-un ritm infernal ...dar masura asta sa fie NUMAI pentru perioada cand se joacă pt recuperarea acestei pauze forțate . După , sa se revină la cele 90 de minute de joc....iar legătură unui lucrător de la metroul din Lisabona cu unul de la noi, nu prea merge...lucrătorii de metrou , nu sunt transfrontalieri precum jucătorii de fotbal, care săptămânal joaca in Cupele Europene....aici trebuie sa se mai analizeze eventualele situații si măsuri ce trebuiesc luate, pt ca este mai complicat.

Umila parere (2 comentarii)  •  7 mai 2020, 15:28

Nea Buzarin, in locul acestui abracadabrant editorial as fi preferat doua fraze despre SINGURA generatie de aur a fotbalului romanesc; altele au fost fie de ***, precum in '62 cand toti jucatorii (cu o singura exceptie) erau peste limita de varsta regulamentara, de bronz in '81 si a sfertului de finala, la World Cup '94. Pentru ca tot iti place matale Sandu Mircea, transmite-i acelui individ cercetat penal ca Romania s-a clasat OFICIAL pe locul 6 la mondialul american, nu 5 cum sustine el de un sfert de veac, Germania avea un ranking FIFA superior. Mai spune-i lui Ioan Botezatorul in versiune damboviteana ca NU are vreun merit pentru performantele generatiei lui Hagi, el s-a gasit intamplator (nu chiar, a fost impus de comunistul care l-a precedat, Mircea Angelescu) la conducerea federatiei, dupa cum Nae Burlan NU are "vina" pentru calificarile seniorilor si respectiv Under 21 la ultimile turnee finale europene. Nu s-a terminat ziua, indrazneste, caci vei birui lumea cu doua vorbe despre unica STEAUA. Bafta, inspiratie maxima!

Umila parere (2 comentarii)  •  7 mai 2020, 15:58

Cuvantul intolerant era "aur", potrivit *** care ne face mandrie peste tot in lume si care a facut din bautura marinarilor un brand de renume mondial. Articolele pline de jargoane, greseli gramaticale sau poze "fierbinti" nu sunt intolerante; c-asa-i in tenis, avantaj voi (asa credeti)! S-auzim de bine!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

motanul incaltat (199 comentarii)  •  7 mai 2020, 16:44

Aici nu mai e vorba de nici o conspiratie. Se vine cu idei timpite si or sa mai fie si altele mai timpite... Apoi vor detona nucleara. Vrei fotbal-vaccineaza-te.... Si orice altceva vrei-- vaccineaza-te. Si daca decizi sa nu vrei absolut nimic -vaccineaza-te...

Jurnalismul a murit, traiasca ipocrizia! (1 comentarii)  •  7 mai 2020, 17:20

Pai daca la echipa din portugalia se gaseste un jucator, acolo trebuie oprit campionatul, ca de la unul pot ajunge toti. Apoi echipele din Portugalia, trebuie sa joace si in Europa, cu alte echipe din alte tari, plus meciurile de calificare ale echipei nationale. Poate este un overstatement ca se opreste fotbalul mondial de la un caz in oricare dintre tari, dar asta nu inseamna ca fotbalul mondial nu o sa fie afectat de un caz singular, in oricare dintre tari. Ma asteptam ca un jurnalist sa poata puncta aspectul asta in adevaratul sens al cuvantului, nu dupa bunul plac. Dar de unde sa mai gasesti un jurnalist cu viziune, cand tot ce faceti acum e sa comentati cum isi taie unghiile ciobanul vostru favorit sau ce mai declara unul altul si de cele mai multe ori, out of context! Stati linistiti, ca se da drumul la pescuit din 15, o sa va fie utilizata fituica!

Ștefan Kiraly (14 comentarii)  •  7 mai 2020, 19:21

"Când o lume întreagă vrea să vadă iarăși mingea învârtindu-se pe iarbă," Fals. Lumea vrea altceva. Singurii care vor fotbal sunt cei care câștigă bani din asta și microbiștii înrăiți de rând care nu știu să dacă altceva în afară de fotbal

Ștefan Kiraly (14 comentarii)  •  7 mai 2020, 19:24

"Când o lume întreagă vrea să vadă iarăși mingea învârtindu-se pe iarbă." Oamenii vor să fie sănătoși și să nu moară.

Lulu (16 comentarii)  •  7 mai 2020, 23:54

@Ilie,iar ai aparut mah pricopsitule cu doua clase...Te ai gasit tu ,viurli burli sa comentezi pe toate blogurile gsp,verzi si uscate.***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează