Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Emoționantele reduceri salariale de pandemie

FRF a scăzut cu 20 la sută veniturile angajaților. Un exemplu de urmat pentru cei care încă nu înțeleg că la vremuri grele trebuie să mâncăm mai puțin

Permalink to Emoționantele reduceri salariale de pandemie
joi, 2 aprilie 2020, 1:15

Contabilitatea federală e treaba celor de-acolo, predictibilitatea și sustenabilitatea se manifestă și în plan financiar, dar cel puțin din afară se vede că nemaijucându-se fotbal de trei săptămâni, FRF mai degrabă a economisit decât a cheltuit. Deplasarea costisitoare din Islanda, poate și următoarea, de la Sofia-Budapesta, meciul U21 cu Danemarca, acțiunile oficiale ale diverselor U-uri de juniori, plus ceva treburi importante prin fotbalul feminin, toate acestea ar fi pus la grea încercare bugetul.

Chartere, apoi bilete de avion pentru „stranieri”, diurne, hoteluri, mese. Contravaloarea lor a rămas la chimirul federal. În schimb, contractele de publicitate au mers înainte, bine mersi.

Înțelegerea superioară
Am citit justificarea federală. Emoționează firile obișnuite cu producțiile bollywoodiene, udă batistele fanelor de telenovele. Și, cum bine observa Andrei Vochin, îi afectează mai ales pe cei cu venituri mici. Că sunt și în Federație oameni cu lefuri mici. Chiar 75 la sută dintre angajați, cum spune tot Andrei.

Într-adevăr, pentru acei salariați reducerea de 20 la sută era suma de pus deoparte pentru o haină, un spectacol, o vacanță. Dar cui îi mai arde de haine și vacanțe acum? Trebuie, cum îndeamnă comunicatul federal, să dăm dovadă de maturitate, de o înțelegere superioară a lucrurilor, nu?

Exemplu de urmat
Clopoțelul reducerii de lefuri de la FRF sună metalic și se aude peste tot, de la vlădica la opinca fotbalului. Păi, dacă Federația a redus, noi, de la FCSB, Viitorul, Hermannstadt, Granitul Babadag sau Avântul Prăbușirea, de ce să nu reducem?

Facem și noi cum ni s-a arătat de la Împărăție că trebuie făcut. Suspendăm contracte, intrăm în șomaj tehnic, procedăm cum scrie la carte. La război ca la război! La pandemie ca la pandemie, că și pandemia tot un fel de război e!

Dreptatea lui Dorinel
Despre canoanele financiare la vreme de molimă se exprimă multă lume. De la Mircea Lucescu, precaut și sfătos, „renunțând astăzi, vom salva ziua de mâine”, până la Dorinel Munteanu, care nu e așa școlit precum apostolii de pandemie și constată, dintr-o bucată, că „nici n-a apucat să se decreteze bine starea de urgență, că unii au și început să taie din salarii”.

Poate că pentru perenitatea Planetei și pentru conservarea stratului de ozon e de optat pentru povața lui Nea Mircea, dar pentru cei care-și hrănesc familiile din ce le oferă fotbalul, constatarea lui Dorinel e perfect adevărată.

Îmbogățiții de război
E pilduitor să-ți autosuspenzi contractul precum Iuliu Mureșan, e înălțător să privești sacrificiul de sine al funcționarilor de la Casa Fotbalului. Toate acestea îi încurajează pe patronii de cluburi să suspende, să taie și să reducă, deși nici ei nu cheltuiesc niciun sfanț cu fotbaliștii care fac flotări și abdomene prin sufragerii de apartamente închiriate (și de foarte multe ori neachitate) de cluburi.

Dar câți dintre finanțatorii, șefii, președinții care-și invită fotbaliștii la negocieri online sunt cu salariile la zi? Ante Puljici spunea într-un recent interviu din Gazetă că n-a luat leafa din decembrie!

Îmbogățiții de război se gândesc la buzunarul propriu, adulmecă imediat dacă e ceva de câștigat de undeva, dar uită să achite obligațiile pe care le aveau încă de pe timp de pace, când lumea nu umbla cu măști pe față. Dați-le întâi ce-aveți să le dați și-apoi putem vorbi de șomaj tehnic și alte chestiuni la modă!

Comentarii (3)Adaugă comentariu

mg (84 comentarii)  •  2 aprilie 2020, 14:51

..săracili familii dă fotbaliști, cari n-are mo, dupe ce bea apă (vorba vine..). Păi nu vrea să manâncă șî gura lor un gratar, chiparosule ? ***, da' cu ce bani să mai cumpere sulurile halea dă hârtii igienicâ, mâncaț-aș ? Iar ai luat-o pe arătură..

motanul incaltat (199 comentarii)  •  3 aprilie 2020, 0:13

Bai frate da ce destept e Andrei Vochin care a spus ca in principal sunt afectati cei cu veniturile mici.... Asta ca sa stii -nici macar nu se invata in anul 1 la Stiinte Economice, asta se invata inainte ---ca apoi sa te duci sa dai examen si sa ai si pretentii sa intri la o facultate de Stiinte Economice.....Ma refeream la criza -de oricare ar fi tipul sau. Cei cu venituri mici si cei cu venituri fixe. Apoi Ante Puljici declara ca nu si-a mai luat banii din decembrie----- ce ne duce la concluzia ca unii stiau chiar din decembrie de coronavirus si gravitatea sa si au luat masuri preventive......

Comentează