Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Uite că nu mai îngheață nimeni!

Până să ne spună UEFA care sunt de fapt prioritățile, mințile noastre s-au străduit să găsească o formă cât mai avantajoasă sub care campionatul să fie băgat la congelator

Permalink to Uite că nu mai îngheață nimeni!
joi, 19 martie 2020, 10:19

Când se petrec toate grozăviile înconjurătoare, când nu știi astăzi ce vei face mâine, când se închid deopotrivă frontiere și cârciumi, unora dintre noi le-a mirosit imediat a ceva câștig. Avem nara fină, adulmecăm banul de la distanță și ne-am format reflexul de a simți imediat avantajul material, indiferent de starea de agregare.

Mai întâi lefurile
S-a discutat și se va mai vorbi despre veniturile fotbaliștilor. Cum s-a oprit fotbalul, cum au apărut isteții care au vânturat ideea înjumătățirii contractelor. Se filosofează pe tema definirii forței majore mai mult decât despre virusul în sine. Nu mai dezvolt subiectul, sperând că în plin mileniu trei, într-o țară europeană, pretinsă electrificată intelectual, nimeni nu se va atinge de un leu din salariile jucătorilor.

Ale lor nu, dar veniturile personalului auxiliar, indispensabil din viața de zi cu zi a unui club, vor avea de suferit. Dacă nu ca dispariție sau ca diminuare, măcar ca dată la care vor fi onorate. Cu întârziere, firește, că doar de-aia e pandemie!

Forma vasului de congelare
Pomenindu-ne în pauză forțată, ne-am gândit imediat la scenarii. Se va îngheța sezonul, sigur se va băga la minus mai multe grade și, cu ajutorul freonului, se va conferi eternității o formă finală solidificată a greu încercatului sezon 2019-2020. Și aici fiecare a venit cu ideea de a îngheța sezonul așa cum îi convenea lui.

Să se ia de bun finalul sezonului regulat, au zis unii care erau favorabil plasați atunci. Să se ia clasamentul de acum, au spus alții. Să nu mai retrogradeze nimeni, s-au pronunțat cei de pe pozițiile critice ale clasamentului. Cum e să urmărești avantaje strict personale atunci când lumea e într-un așa mare necaz? Dezumanizant, cum altfel să fie?!

Au prioritate echipele naționale
Nu s-a pus problema doar a congelării campionatului românesc, ci a majorității competițiilor interne de pe continent. Numai că UEFA știe pe ce lume trăiește, știe că banii vin, în cea mai mare parte, de la televizările din fiecare țară, însă mai ales de la televizările și contractele publicitare din Champions League și Europa League.

Așadar, aceste competiții trebuie să se desfășoare și să se termine cât de cât normal. Pentru a le duce însă la bun sfârșit, e nevoie să se pună în mișcare, imediat ce se va putea, competițiile naționale. Ce-i împiedica pe decidenții de la Nyon în tot acest demers care în mod normal se va lungi până la sfârșitul lui iunie, dacă nu și mai încolo? Euro 2020 le stătea în cale!

Echipele naționale și „mizilicul”
De-aici încolo, totul a fost foarte simplu. S-a luat Euro 2020 și i s-a schimbat cifra din coadă. 1 în loc de 0. Adică Euro 2021 în loc de Euro 2020. Și posibilitatea de a umbla puțin cu forfecuța la Liga Națiunilor, care oricum e o struțo-cămilă al cărei rost multora le (ne) scapă.

Ce dovedește asta? Că în mileniul pe care-l străbatem impetuos, echipele naționale contează tot mai puțin. Au devenit, deși nu e nici frumos și nici patriotic s-o afirmi în public, niște suveniruri înrămate, vândute la tarabă însoțite de câte un CD cu imnul fiecărei țări. Banii, interesele și toate celelalte sunt la cluburi.

Sigur că se vorbește de niște compensații financiare, cam pe la 275 de milioane de euro. Bani mulți? În aparență, da. De fapt, nu. Transferul lui Neymar la Paris a fost 222 de milioane. Mai pui un mizilic de vreo cincizeci și ceva, și uite compensația pentru Ceferin și ai săi. Mergem înainte!

Comentarii (4)Adaugă comentariu

vasco (146 comentarii)  •  19 martie 2020, 12:08

Corect! Recent,am vazut la TV,pe un stadion european ,in cupele europene,un baner cu : "*** UEFA!" ...consimt.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

vasco (146 comentarii)  •  19 martie 2020, 12:09

In poza de mai sus,apre si prietenul fratilor becali si al lui hagi...respectabilul Figo...

Simeone (44 comentarii)  •  19 martie 2020, 12:13

Ce sa congelezi? E prematur. Nu se știe ce va fi. Dacă ar fi sa se ia o decizie acum când e suspendat totul, nu se poate. Vorbim peste o luna când s-ar putea da totul peste cap în funcție de dezia guvernului. Dacă se mai da o luna de stare de urgenta ce facem? Nu ai cum sa știi, dar e bine sa fim optimiști. Sunt sigur ca LPF și FRF vor lua deciziile și în funcție de ce se întâmplă în Europa.

pavel (2 comentarii)  •  20 martie 2020, 12:18

Bravo. Un articol pertinent, o analiză perfectă a situației fotbalului in aceste zile in care ne confruntam cu problema pandemiei de coronavirus. Nu acelaşi lucru l-as spune despre articolul lui C. Geambasu, in care acesta bate campii despre ce a spus Chivu in legatură cu tuica şi alte prostii . Bunica mea avea o vorbă : "tranca-tranca mere acre". Culmea e ca articolul lui Geambasu a reusit sa stranga mult mai multe comentarii . Si asta pentru că a avut abilitatea ca "tranca-tranca" lui să plimbe subiectul coronavirusului de la tuica lui Cristi Chivu, la ce a spus antrenorul nationalei Germaniei despre coronovirus, neuitând să treacă şi pe la săracul Dan Petrescu, antrenor care nu stie altceva decat ceea ce tine de fotbal, de meseria lui. Si stie bine. Iar asta este un motiv de critica pentru un ziarist sportiv !!

Comentează