Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Hențul, misterul absolut al fotbalului

Când se sancționează și când nu? Regulile nu se schimbă de la o epocă la alta, ci de la un an la altul, ba chiar de la o zi la alta

Permalink to Hențul, misterul absolut al fotbalului
duminică, 1 martie 2020, 9:53

Indiferent de interpretările specialiștilor, faza cu mâna lui Traore de pe Sanchez Pizjuan va rămâne în istoria fotbalului nostru, iar tălmăcirea ei, cu cât va fi mai savantă, va demonstra mereu că granița dintre victorie și înfrângere e de fapt o fâșie volatilă, ai cărei vapori se ridică și se amestecă de ambele părți ale liniei de demarcație.

Regula mâinii drepte și stângi
Brațul, antebrațul, palma sau degetele au funcționat întotdeauna ca principale obiecte ale muncii în miile de ore de „moviole” ale fotbalului nostru. Niciodată hențul n-a fost ceva clar. Pe vremea copilăriei era vorba cu „i-a spart ceasul!”, ceea ce însemna că mingea l-a lovit în mână, adică e henț. Cu timpul, ceasul spart n-a mai fost un argument pentru ca incorectitudinea să fie incriminată. A început să se vorbească despre henț involuntar, despre poziție nefirească a brațului, despre mărirea suprafeței corpului cu ajutorul mâinii, acel doct „becames bigger or longer” declamat oxfordian de către experți în studiourile tv.

Argumentele tuturor
S-a tras de la distanță mică, șutul a fost violent, apărătorul ținea brațul așa ca să se echilibreze, ce era să facă cu propria sa mână? Duce mâna spre minge sau îi vine mingea în mână? Acestea sunt cugetările metafizice ale fotbalului de mai multe decenii încoace.Pe vremuri rămânea cum a dat arbitrul, bine sau rău. Saltul tehnologic al epocii contemporane nu face decât să sporească confuzia. Acum ai o mie de camere tv și fiecare unghi îți poate da altă interpretare. Sofisticatul henț al mileniului trei are cu totul altă încărcătură mediatică, emoțională și chiar… financiară decât desuetul și candidul henț de acum patruzeci-cincizeci de ani.

Interpretări inegale
În cazul fazei de la Sevilla, ea se sancționează conform unei recente modificări de regulament care spune că dacă mingea e atinsă cu mâna sub orice formă, iar în urma fazei se marchează, atunci e henț. Apărut în vara trecută, prin august, acest paragraf, în loc să aibă rolul unui far de ceață, coboară și mai mult pâcla asupra peisajului. Carevasăzică, acest gen de henț e special, e sancționabil doar dacă duce la un gol. Altfel nu e. Să zicem că Traore nu era la 30 de metri de poarta andaluză, ci în careul mic. Atingea mingea cu degetele, iar mingea se ducea la Păun, care era e la doi metri de poartă.

Varianta 1: Păun trimite în poarta goală, deci e henț la pasatorul Traore, că așa spune regulamentul din august încoace.
Varianta 2: Păun e dărâmat de un adversar, deci e penalty. Faptul că Traore a atins mingea în același mod, nu mai are nicio importanță. Regulamentul vorbește doar de marcarea unui gol, nu spune nimic despre penaltyuri.

Atacanți vs. apărători
Să mai analizăm un aspect al „momentului Traore”. Dacă jucătorul CFR-ului era nu în atac, ci, să zicem, în careul propriu, și atingea mingea cu mâna așa cum a atins-o la Sevilla, se dădea penalty pentru spanioli? Păi nu se prea dădea. S-a dat henț numai și numai în lumina noilor reglementări adoptate în august trecut, adică pentru că s-a marcat în urma acelei faze. Reglementări care tratează diferențiat fundașii care pun mâna pe minge, cauționați în anumite împrejurări, față de atacanții care înscriu sau dau pase de gol cu mâna, sancționați ÎNTOTDEAUNA, indiferent de „natura” hențului!

De ce nu s-a uitat arbitrul la tv?
Paragraful adăugat vara trecută l-a scutit pe arbitrul leton să dea fuga până la marginea terenului. Dacă i s-a spus din camera VAR că mingea a atins mâna lui Traore, atunci nu mai era nevoie de analiza lui savantă. Astfel, el a ajuns să anuleze un gol pentru un henț pe care nu l-a văzut, ci doar i s-a povestit despre el.

Ce e de făcut?
Confuziile din jurul acestui mister absolut al fotbalului care e hențul, sub multitudinea sa de aspecte, se pot înlătura într-un singur fel. O minge atinsă cu mâna e henț, indiferent de element intențional, suprafață mărită a corpului sau poziție firească a mâinii. Dar are cineva interesul ca lucrurile să fie simple, când e atât de palpitant dacă ele sunt complicate?!

Comentarii (27)Adaugă comentariu

gio (18 comentarii)  •  1 martie 2020, 11:07

Dupa teoria asta, atacantul in careu nu trebuie decat sa trimita mingea in mana aparatorului si gata s-a facut de-un penalty. Trage unul in tine, iti pui instinctiv mana in dreptul corpului sau fetei, meriti sa fi sanctionat cu penalty? Unele echipe muncesc pentru un gol din actiune de le sar capacele iar altele se fac de-un penalty interpretabil si au rezolvat problema, nu e corect.

clujcampion (1 comentarii)  •  1 martie 2020, 12:25

Domnule Buzarin Daca printr-o minune fcsb s-ar fi calificat in saisprezecimi si mingea ar fi atins mana lui Man cand dadea pasa la Coman si Coman dadea gol, oare erati la fel de sigur? Regulamentul e absolut neclar... daca mingea atingea mana lui Traore la 80 de m de poarta (erau macar 30-40 la faza asta), Traore o pasa lui Paun care dribla 9 jucatori adversi si dadea gol, era henț? Oricum, hențul nu a influentat faza deciziv, nici Traore nici Paun nu erau in faza de go cum spune regulamentull. Dar Sevilla trebuia sa mearga mai departe pentru ca EL e in primul rand un business de miliarde de euro.

fotbalul, stat in stat! (56 comentarii)  •  1 martie 2020, 13:27

Regulamentul este schimbat de FIFA si UEFA permanent, in spiritul maririi confuziei pe teren, pentru a permite in culise cat mai multe variante, ce apoi sa poata fi exploatate de arbitri sau de comisii in interesul MARILOR INTERESE financiare actuale ale mafiilor FIFA si UEFA. De la 5 arbitri pe teren, ce au favorizat hotii pe fata, mai mari decat cu 3 arbitri pe teren, s-a ajuns la manipualarea VAR-ului ca in cazul descris aici in articol si ca in cazul finalei Campionatului Mondial din Rusia, intre Croatia si selectionata africana francofona. In schimb, decizii tampite din regulament se permanentizeaza fara nici un rost: sa vedem regula "celor 3 puncte" acordate in clasament pentru victorie. A fost adoptata la cererea americanilor, care erau NIMENI in fotbal dar care au motivat ca astfel creste spectaculozitatea meciurilor fiindca echipele sunt stimulate de 3 puncte la victorie mai mult decat cu 2 puncte la victorie, exact inainte de Campionatul Mondial din 1994 din SUA. Tampenii de la afaceristii fara scrupule de peste ocean. Uite ca, si acum, dupa 25 de ani, regula respectiva tampita se mentine in campionate nationale si cupe continentale, chiar daca s-a dovedit total fara rost.

Urod (55 comentarii)  •  1 martie 2020, 14:43

S-a ajuns la o prostie imensa cu această regulă....mai au un pic si jucătorii își vor amputa mâinile....hențul involuntar trebuie sa existe cu atât mai mult acum , cand s-a introdus VAR si se poate vedea cu ușurință daca a fost intentie sau nu.

motanul incaltat (199 comentarii)  •  1 martie 2020, 19:32

Ai si nu prea ai dreptate... Normal da se considera hent orice atingere a mingii cu mina... Ei nu au complicat regula au dat un aspect daca ai atins involuntar mina cu mingea e hent doar daca faza duce la gol.... Pt ca daca nu duce la gol, fragmentezi jocul aiurea....Apropo in curtea scolii cam toti copii echipei adverse strigau hent cind tu il faceai....Nu era vorba de ceas spart.... Jucatorii profesionisti nu striga, cu toate ca multi vad hent dar zic hai ma ca merge ca nu a vazut arbitru. In schimb vad extrem de clar alea o mie de camere video.....Dan Petrescu se mai umple si de penibil ca vine la o conferinta de presa cu un regulament ce nu era up-datat adica la zi.... Iar in presa romaneasca vine Ion Craciunescu sa ne explice el care este la pensie, cum mina e lipita sau nu de corp sau de intentie voluntara sau involuntara a jucatorului. Bai pensionare, daca esti profesionist vino cu ultimul regulament si in maxim 2 fraze simple a priceput toata lumea.... Dar dovedeste ca e doar un habarnist care judeca dupa cum judeca el acum 20 de ani.....Intre timp au mai disparut blaturile, au aparut o mie de camere video + VAR si regulamentele s-au mai schimbat de citeva ori...

MZM (48 comentarii)  •  1 martie 2020, 20:44

Imi pare rau pentru Dan Petrescu, echipa sa ar fi meritat calificarea! Dar nu cred ca i s-a facut o nedreptate, astea sunt regulile! Daca faza ar fi fost la poarta noastra si inscriau spaniolii, dupa un henț, iar VAR-ul le anula golul, ce am fi zis? Oricum, CFR si-a luat valea din EL! Vorba cantecului: VAR-u-i VAR si valea-i vale!

axel (11 comentarii)  •  1 martie 2020, 21:40

Exact asta simt si eu, legile jocului o iau razna si distrug fotbalul. Hentul este stricat total in acest moment. S-a ajuns ca un hent sa fie hent doar daca e gol, de parca urmarea fazei afecteaza faza precursoare, o logica ilogica. Faza de la Iasi Viitorul imi spune ca ofsaidul se compromite si el: adica unul deviaza mingea pe spate, inspre 3 insi aflati in ofsaid si nu se da ofsaid ca ala se uita la minge cu coada ochiului si asa scrie intru-un email trimis de unul de la UEFA, desi legile jocului zic altceva. Pai, ala de la Iasi tocmai de asta a deviat ca stia ca sunt 3 adversari in spate. Iar adversarii au fructificat pozitia lor de ofsaid si au inscris. Sunt lucruri anormale, ilogice, care vor indeparta oamenii cu ceva gandire de fotbal. Vor ramane cei care se uita fara sa inteleaga nimic, poate asta e si ideea.

premier (1 comentarii)  •  1 martie 2020, 23:10

@fotbalul, stat in stat! nu americanii au decis sa se acorde 3 pct pentru victorie, e drept ca fost primul campionat mondial care a folosit regula asta, dar regula exista inca din 1981 in premier league si in anii 90 a fost adoptata in majoritatea campionatelor nationale.

vasco (146 comentarii)  •  2 martie 2020, 14:58

A fost sau n-a fost,bravo CFR !

Simeone (44 comentarii)  •  2 martie 2020, 16:00

Regula e făcută pentru ca cei puternici sa nu fie doborât de buturuga mica, în speță CFR-ul. Cu o zi înainte Man City a marcat al doilea gol prin fault la apărător, dar cei de la VAR au considerat ca acel gol e valabil deși se vedea contactul fizic și faptul ca atacantul s-a urcat pe fundaș. Nu a fost nimic acolo. Sa presupunem ca Man City avea faza cu Traore, credeți ca nu se punea golul împotriva Sevilliei? Totul e legat de cine aplica regula, nu neapărat de regulă. La rândul lui, Păun putea sa fie deposedat, a trecut de fundaș și a tras, a avut șansa să fie gol, de ce le-ai interzis calificarea? Pentru ca puțin probabil ca Sevilla putea sa mai egaleze.

MariusC (1 comentarii)  •  2 martie 2020, 18:11

Voluntar sau involuntar, dacă prin atingerea mingii cu mâna îți creezi un avantaj, așa cum a fost la Traore, eu zic că e henț. A vrut sau n-a vrut jucătorul să atingă mingea cu mâna e relativ, dar că își creează un profit e ușor de stabilit. Care e misterul?

Gio (23 comentarii)  •  2 martie 2020, 23:15

@Simeone Ca sa vii cu teoria ca regula hentului este invartita de arbitri ca sa avantajeze echipele mari si sa dai exemplu tocmai Real Madrid- Man City mi se pare desteapta rau. Btw, nu mi s-a parut fault la golul 2 al lui City, a fost o usoara impingere dar jucatorul echipei mici, dezavantajate, Sergio Ramos a cazut mai mult din privina sariturii.

Bravos (1 comentarii)  •  3 martie 2020, 0:37

În limbile germanice a fost “hand-ball” pe cînd meciul era de “***-ball”! Tare mult aș fi dorit să se califice CFR-ul! La mai mare!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează