Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Postacul catalan și universal

Președintele Barcelonei a fost suspectat, după unii chiar dovedit, că ar fi recurs la ceea ce la noi se numesc, colocvial, dar inspirat, ”postaci”

Permalink to Postacul catalan și universal
joi, 20 februarie 2020, 9:41

Scandalul e cât casa, văpaia e greu de stins. Presa catalană a dat de mai multe fire care duc în aceeași direcție, către Josep Maria Bartomeu, președintele de 57 de ani al Barcelonei.

Tactici murdare
Pe scurt, acesta ar fi angajat, pentru un milion de euro, o firmă care să-i apere online imaginea și nu doar atât, să-i atace contracandidații la alegerile de anul viitor, dar să-i facă și mici servicii colaterale, cum ar fi atacarea unor vedete incomode, în frunte cu Messi, inclusiv cu referiri la familiile acestora, la viața lor privatã. Sigur că Barca, de fapt Bartomeu, a ieșit cu însuflețite comunicate de dezvinovățire, se neagă totul, dar e greu de crezut că președintele e chiar curat ca o picătură de apă.

Postacul, ca specie
Cariera acestuia poate începe nevinovat, candid chiar, de la diverse mesaje și comentarii plasate la diferite postări din mirificul și tot mai fascinantul mediu online. Afirmațiile pot fi asumate sub semnătură proprie, dar asta se întâmplă tot mai rar. De regulă postacii se ascund sub conturi false, sub nick-name-uri fistichii, la adăpostul cărora pot spune ce vor. De regulă, mediul online, pudibond și asiduu propovăduitor al decenței de exprimare, intervine doar atunci când apar vulgarități. Dar chiar și atunci când e închis un cont, se poate deschide imediat altul. Și nu e neapărată nevoie de trivialități pentru a discredita pe cineva. Activitatea poate fi interesantă chiar și desfășurată pro-bono, dar dacă mai și câștigi ceva pentru distracție, înseamnã că tu, postacul catalan, român, burkinabez, în fine, universal, îmbini armonios utilul cu plăcutul.

Mizeria e aceeași,
… diferă doar mileniul. Pe vremuri puteai fi „ciripit”, cel puțin pe meleagurile noastre, prin anonime plasate exact acolo unde trebuia. La șefi, la partid, la Securitate. Un vecin invidios că ți-ai luat aragaz cu patru ochiuri, că arunci la ghenă ambalaje de țigări străine, un coleg care se destăinuia acolo unde trebuie că ai povestit ce-ai auzit aseară la Europa Liberă sau că ai spus în birou un banc cu Nea Nicu. Postacii anilor 2000 sunt descendenții pe linie directă ai turnătorilor din anii șaptezeci-optzeci. Nu contează localizarea geografică, pragul de jos al speciei umane se află peste tot la același nivel. Dar parcă era mai fair să te calce Volga neagră decât să te atace online cineva despre care nu știi nici cine este, și nici ce vrea.

Avem și noi postacii noștri
Cum spuneam, cei care scriau pe vremuri note informative despre aragazul emailat cu patru ochiuri au acum nepoți. Politica românească a trăit din asta mai mereu după 1990. Instituțiile oficiale, chiar și cele care se ocupă de sport, în sens și mai restrâns chiar de fotbal, au folosit din plin acest procedeu eficace. Nu prin angajați care să combată sub semnătură ideile contrare acelor instituții, ci prin nick-name-uri dulcege care îi atacau brutal pe cei care scriseseră sau spuseseră adevăruri deranjante. Au fost și cluburi de fotbal care au aplicat metoda. Ce e curios, de multe ori numărul postacilor îl depășea pe cel al spectatorilor din tribune. Dar s-a mai spus că românul e suporter de fotoliu, de touchscreen sau de tastatură.

Lumea e la fel
La Camp Nou, când nu sunt spectatori, pe fundalul tribunei a doua scaunele scriu „Mes que un club”. Da, e mai mult decât un club. E o instituție de tortură electronică, forma cea mai eficientă de distrugere a zilelor noastre. Măreția e acoperită cu lături de comportament și probabil că la fel se întâmplă în multe alte locuri și la multe alte cluburi ale planetei, pe care ingenuitatea încă ne îndeamnă să le idolatrizăm. În fond, între tanti Aglaia cu capot și bigudiuri care-și turna vecina pe vremuri și operatorul online globalizat de astăzi nu e mare deosebire. Deceniile și detenta tehnologică au înlăturat doar bigudiurile, n-au modificat și conținutul de sub acestea.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

vasco (146 comentarii)  •  20 februarie 2020, 10:19

Interesant,dar exagerat!

propaganda universală (56 comentarii)  •  20 februarie 2020, 13:50

"Postacii anilor 2000 sunt descendenții pe linie directă ai turnătorilor din anii șaptezeci-optzeci"? Zău? Nu mai fă afirmații greșite! Așa cum bîrfa pe uliță avea rolul ei de reglare socială în sat, și postăcizmu' are în mare parte un rol de corecție în anii ăștia ai globalizmului biruitor. Rol ce nu-i prea legat de sensul delațiunilor, plătite sau nu, din comunizm. Anonimitatea e deseori - și mai ales în Romînica "Protocoalelor" - OBLIGATORIE, pentru că Statul (și rețelele lui mafiote grupate sub denumirea populară generică "Stat Paralel" destinat păstrării puterii de către șmecherii birocratici care au obținut-o în Statul oficial prin mijloace deloc corecte - falsuri, șpagă, trafic de influență) folosește metode parșive și impunitatea și resursele STATULUI în "lupta" lui cu persoanele individuale care au opinii diferite, dintre care majoritatea sunt chiar bine intenționate. Așa că nu te fă Avocatul Diavolului statal! Dacă nu erau postacii ăștia ___, azi l-ai fi avut președinte pe un Becali, așa cum amenințau la un moment dat verii lui... Tocmai îmi schimbasem părerea despre tine în ultimul an, dar acum ai reușit să dai cu bîta-n baltă și să demonstrezi că Simeria e doar o palidă legătură genetică, și că tot oltean ai rămas. Apropo, oltenii, chiar dacă local au fost doar o minoritate în progresie numerică în timp, au fost principalii ciripitori la Simeria și în împrejurimile până la frontierele de vest, nord-vest și nord în anii '50-'60-'70-'80! ...probabil fiindcă e nod de cale ferată principal, între linia ce vine din Oltenia și trimite linii ramificate peste tot pe unde era pentru ei "borcanul cu miere" al celorlalți...

Cetitorul (1 comentarii)  •  20 februarie 2020, 14:16

Alin, ai pus porumbul in ceaun si ai aprins focul. Deja a pocnit unul ! Dintr-ala universal :))))))

Maxentiu (42 comentarii)  •  20 februarie 2020, 14:58

"de multe ori numărul postacilor îl depășea pe cel al spectatorilor din tribune" - poate si pentru ca unii dintre noi au obiceiul de a-i eticheta drept postaci pe toti cei care-i critica. Asa incit daca scrii preponderent timpenii, vei avea mai multi "postaci" decit are Barca "cules" la un derby cu Real.

Obiectivul (5 comentarii)  •  20 februarie 2020, 17:34

Dintre cluburile mari ,Barca are cea mai slabă și idioată conducere ! Îți trebuie atacant de careu și tu nu-l vezi pe Haland, dar aduci ciurucuri ! De la Laporta încoace ,numai conducători tâmpiți au avut .

Ali Bec (23 comentarii)  •  20 februarie 2020, 21:07

Nea Buzarine, ia spune frumos, câți *** aveți voi prin redacție? Și sub câte nickuri se ascunde Ioanitoaia?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează