Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Play-off pentru Eternul Derby, fără Eternul Derby

Acest original sistem competițional a fost făcut pentru ceva și a dat peste altceva

Permalink to Play-off pentru Eternul Derby, fără Eternul Derby
joi, 13 februarie 2020, 9:04

Va fi a cincea ediție cu play-off și play-out, fără ca noul și fistichiul sistem să fi lăsat în urmă ceva memorabil. În afara unor calcule, înjumătățiri și alte chichițe aritmetice, nu suntem nici mai frumoși, nici mai valoroși decât în anii în care se disputa un campionat normal, cu turul toamna și returul primăvara.

Deosebirea, câtă e, constă în aceea că ne apucăm de treabă în iulie vara și în februarie iarna. În vremuri nu foarte îndepărtate, aceste luni erau pentru pregătiri în zone cu altfel de climă, nu pentru competiții disputate fie pe caniculă, fie în frig și pe terenuri proaste.

Pentru voi, dragi televiziuni

Se știe, deținătorii de drepturi tv asigură mare parte din bugetul cluburilor. La unele echipe, sumele depășesc jumătatea rulajului anual. Cine plătește face legea, așa e peste tot în lume. Iar acest sistem competițional a fost gândit doar formal și declarativ pentru a dinamiza întrecerea.

În esență, el a fost impus de televiziuni din rațiuni comerciale, iar votanții federali, cei care ridică mâna și decid, au mușcat ispititoarea momeală.

„Nu vreți să avem patru Steaua-Dinamo în loc de doar două”? Ba da, vrem, a hotărât electoratul. De reținut și că pe vremea propunerii și aprobării, actualului FCSB i se mai putea încă spune Steaua fără a risca sancțiuni.

Reversul medaliei

Când se făcea oferta de a avea patru derby-uri eterne în loc de două, nu se mai spunea nimic despre faptul că asta presupune să avem și, de exemplu, și patru Clinceni-Voluntari în loc de două. Era doar o rezultantă colaterală, suportabilă atunci când vine vorba de voluptatea a patru derbyuri.

Acum, de exemplu, după ce Dinamo a ieșit inclusiv matematic din calculele play-off-ului, Eternul Derby ne e anunțat, într-un promo maiestuos, drept ultimul al sezonului! Al doilea și deja ultimul! E ca un concert de retragere al cutărui artist, ca o reprezentație finală. Deși se neglijează amănuntul că FCSB-Dinamo se mai poate întâmpla și în Cupă. Ba încă de două ori, dacă vor pica între ele în semifinale, care sunt programate tur-retur.

Cine a compromis sistemul?

Nu e însă vina televiziunilor că Dinamo ratează play-off-ul pentru a treia oară consecutiv. Deținătorii de drepturi au vrut una, dar Guvernarea Negoiță a făcut să se întâmple alta. În loc de Dinamo-FCSB, spectacole cu 25.000-30.000 de oameni în tribune și cu ratinguri care pot amenina supremația siropului dulceag și înecăcios cu Vulpița și Viorel, noua isterie a consumatorului tv, am tot avut în ultima vreme prin play-off întâmplări anoste, precum Iași, Astra (la ultima participare), Sepsi sau Târgu Mureș.

Echipe care după ce au atins ținta primelor șase, nu mai au nicio preocupare competițională majoră, conștiente că și dacă pierd toate meciurile, nu mai pot ajunge în zona retrogradării. Într-un campionat normal, nefeliat în play-off și play-out, dacă ai pierdut șapte-opt meciuri la rând, riști să ajungi în subsol, chiar dacă la începutul picajului erai lângă podium.

O practică de lumea a doua

N-am spus lumea a treia, ci doar a doua. În Occident metoda se folosește doar în Belgia, de unde a și fost aclimatizată la noi. Spaniolilor nici prin cap nu le-a trecut că ar putea avea patru El Clasico pe sezon, doar în campionat. Nici italienilor, deși un Inter-Milan precum cel de zilele trecute ar merita repetat. Cu condiția să prindă playoff-ul și Milan, un fel de Dinamo al Peninsulei. Nici englezilor, chiar dacă înjumătățirea astronomicului avans al lui Liverpool ar mai da ceva sens luptei din Premier League.

Nemților, nici atât, lor nu le prea place să împartă nimic, nici măcar puncte. Povestea asta cu play-off și play-out e o haină second hand a Estului (noi, bulgarii, ungurii etc, nici măcar turcii sau grecii). Nu zice nimeni că trebuie renunțat imediat la ea, dar măcar să nu ne mai ascundem sub lozinca celor patru Derbyuri Eterne, că maestrul Negoiță face el ce face și ne lasă doar cu două.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

Carol_K (61 comentarii)  •  13 februarie 2020, 9:34

Etern Derby? Ma faceti sa rad! E ca la fotbalul cu nasturi unde unii isi imagineaza ca sunt acea Steaua iar ceilalti acel Dinamo. Doar in imaginatia lor si a catorva naivi vor disputa "eternul derby". Nimic mai fals, atunci chiar erau Steaua si Dinamo, reprezentau Armata si Internele, erau doua cluburi vedeta in Europa nu doar aici. Evident ca azi "nasturii" lui Becali sunt favoriti dar ei nu mai sperie pe nimeni. Nasturii lui Negoita cu atat mai putin. Meciul ramane unul de nasturi oricate promo-uri vor lansa televiziunile si siteurile de sport.

Sax (51 comentarii)  •  13 februarie 2020, 10:19

N-ai inteles nimic sau te faci ca nu intelegi. Se joaca play-off ca o consecinta directa a reducerii drastice a numarului de echipe in prima Liga, de la 18 la 16 si apoi la14. Motivele iar te faci ca nu le intelegi, diluarea valorica a campionatului precum si, mai ales, imposibilitatea sustinerii financiare in prima Liga. Ne facem ca uitam aceste lucruri nu-i asa? Iar responsabilitatea pentru aceasta situatie nici macar nu e a administratiei Burleanu ci a celei conduse de Mircea Sandu.

VanBasten_85 (1 comentarii)  •  13 februarie 2020, 10:51

Daca pica Dinamo in B puteti sa va reorientati linistiti catre articolele despre infectiile nosocomiale si despre spitalele din Romania.Efectiv nu mai aveti despre ce sa scrieti.Sunteti foarte vigilenti cand faceti poze la tactica antrenorului din cantonamentul lui Dinamo, dar cand vine vorba de anchete jurnalistice legate de hotiile de la stadionul Dinamo..Nimic.Mai o tzatza la vreo domnisoara,mai o ironie la adresa patronului lui Dinamo desi Negoita a fost singurul care a dat bani pe o echipa de traditie din Romania(restul au facut combinatii cu politicul si s-au trezit cu echipe intrate direct in Liga a 2 a si cu stadion nou, altii combinatii cu Armata..) si trece ziua de jurnalism sportiv.

Simeone (5 comentarii)  •  13 februarie 2020, 10:55

Voi spuneți Derby la moment de reculegere? Derby e un joc între campioana și vicecampioana, hai, între primele 3 locuri. Dinamo și FCSB nu e Derby, poate în tribuna, nostalgicii

nic (4 comentarii)  •  13 februarie 2020, 11:57

acest sistem cu play off trebuie desfintat ,de urgenta e predispus la blaturi .pt inceput sa se revina la 16 echipe 30 de partide am mai avut 16 echipe .

Simeone (5 comentarii)  •  13 februarie 2020, 13:25

@nic Mai degrabă e rost de blaturi într-un campionat fără meciuri Play Off, decât între echipele ce lupta pentru un loc în Europa. Vom avea doar 3 locuri în Europa, iar dacă câștigătoarea Cupei nu e din Play Off, ma îndoiesc ca vreuna va ceda puncte de dragul uneia care vrea Campionatul. Mai degrabă o vad pe Voluntari, Clinceni, Chindia sau Hermanstadt sa facă speculații. Deci, sistemul Play Off e mai bun decât un sistem regulat.

JFM (79 comentarii)  •  13 februarie 2020, 17:28

Campionat de 10 echipe. In Tur se joaca cate o dubla fiecare cu fiecare, asta inseamna 2x9 =18 etape. Se repeta totul in Retur. Avem 36 etape(ca si acum) vom avea CFR - FCSB de 4 ori, ca si acum. Fara injumatatiri, asta inseamna ca fiecare punct conteaza si nu mai lasi mult loc de blaturi, nu spun ca vor disparea. Ultimele doua retrogradeaza. Nivel adrenalina ridicat, interes crescut, audiente TV, se concentreaza valorile, automat ai si o nationala mai buna. Pierd doar astia care de pe margine aranjeaza blaturi, pierd politrucii de la judete pt ca vor ramane fara echipa in prima liga. Asta sa fie paguba. Probabil ca din acest sistem azi vor lipsi Hermannstadt, Chindia, Voluntari si Clinceni. Ar fi o problema?

Clujcampion (4 comentarii)  •  13 februarie 2020, 19:25

Nea Buzarine.... de parca echipa oierului isi merita locul in play-off.... frf si cca stiu de ce ....

Liviu (5 comentarii)  •  13 februarie 2020, 19:40

Nu su facut atatea blaturi in toata perioada cooperativei, cate se Fac intr-un play off. Sa se treaca la serie cu 16 echipe.

motanul incaltat (199 comentarii)  •  14 februarie 2020, 0:36

Sistemul a schimbat totusi ceva.... In vechiul sistem toate meciurile erau trucate acum poate doar jumate... Dovada??? Dinamo nu prinde play-off. Viitorul totusi il prinde ceea ce nu e tocmai corect.Vrei sa traiesti intr-o tara cu fotbal de calitate??? Muta-te in Germania, Anglia, Spania, Italia. In Romania nu va fi niciodata posibil.... Eu zic ca cel mai corect ar fi 12 echipe cu tur si retur fara play-off....Iar pt ca cei mai multi milionari de carton se muta la tara ,in proprietati de sute de hectare o sa vedem din ce in ce mai multe echipe comunale si satesti....

Kalimera cu Cerneala (1 comentarii)  •  14 februarie 2020, 12:28

Citez: "Eternul Derby ne e anunțat, într-un promo maiestuos, drept ultimul al sezonului! Al doilea și deja ultimul!" Aiurea! de parcă n-ar fi posibile încă 2 meciuri în semifinalele Cupei, plus eventual încă un meci în Supercupă (mă rog, ăsta se pune mai degrabă la sezonul viitor).

Comentează