Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Protestantul Ianis

Rangers înseamnă mai mult decât Genk nu doar ca nume, ci și ca șanse de a juca

Permalink to Protestantul Ianis
sâmbătă, 1 februarie 2020, 2:09

Scoțienii au umor, chiar dacă de multe ori și-l rafinează prin nuanța chihlimbarie a unor single-malt-uri de prin Highlands. Au văzut imediat, la aeroport, bagajul lui Ianis securizat într-o folie verde, culoarea lui Celtic. Da, într-adevăr, pe aeroport la Bruxelles Ianis trebuia să aibă grijă ca folia să fie albastră… În Scoția, zgârcenia e doar proverbială, pe când umorul e real, omniprezent. Peste cel din Londra cea tot mai rece, cosmopolită și uneori doar gregară, fără clasicu-i rafinament.

Corul tribunei
Tribuna de pe Ibrox Park vuiește mereu. Acum câteva zile, cu Ross County, o echipă vai de ea, prin coada clasamentului, au fost 47.583 de spectatori. La meci de miercurea! Rangers avea stadionul sold-out și când necazurile financiare au împins-o până în liga a patra. Așadar, Ianis va avea o presiune în plus față de Genk. Publicul. Jumătatea protestantă a orașului, cea albastră (cealaltă, cea verde, a lui Celtic, e catolică) va fi mereu cu ochii pe el. Pe teren și în afara lui. Jucătorii lui Rangers nu sunt doar fotbaliști, ci și idoli. La fel și cei a lui Celtic pentru jumătatea de cealaltă confesiune a orașului.

Stevie G
Probabil că a avut și Gerrard un rol. Un nume ca el n-a venit la Rangers să-l „sară” șefii la transferuri, să le facă fără știrea lui. Imediat, Stevie s-a pozat cu Ianis, cu 7-le de pe tricoul albastru. E adevărat, nu 10, ca acasă, dar nici 23, ca la Genk. Inclusiv acel 7 spune multe. Beckham, Keegan, George Best. La britanici șeptarul e cel mai șmecher. Decarul e al doilea vârf, de multe ori se duce în careu să dea cu capul.

Moștenirea
Iar Gerrard a știut bine ce înseamnă numele de familie al lui Ianis. Nu că Felice Mazzu sau Hannes Wolf, domnii aceia de la Genk, n-ar fi avut idee ce sânge îi curge lui Ianis prin vene, dar un fotbalist uriaș, ca Stevie G, înțelege mult mai bine lucrurile, chiar dacă el n-a fost un artist, ci „doar” cel mai bun mijlocaș box-to-box din fotbalul ultimului sfert de veac.

Peisajul
Aici e aici. Sunt „Old-Firm”-urile, cu tradiție de la 1888, adică de când noi abia trecuserăm de Plevna și mai aveam aproape două decenii până la furcile de la 1907. După Old Firm nu prea mai e nimic. Aberdeen, fostă câștigătoare de Cupa Cupelor cu Alex Ferguson la timonă, pe vremea când încă nu era Sir, înoată greu. Hearts of Midlothian e pe ultimul loc, Dundee United, finalistă de Cupa UEFA, a picat în liga a doua. În rest, Kilmarnock, St. Mirren sau Inverness, „distileria” unde a jucat Marius Niculae. Echipe voinicești, roșcovane, pistruiate, iubite de fani, dar cam lipsite de har și de valoare.

Ceva mai altfel
Poate tocmai de asta, pentru că e „mai altfel”, Ianis are mai multe șanse să joace decât la Genk, unde, într-o exprimare contemporană tocită, fiecare meci era o finală. La Rangers nu e. Când ai trei sau patru la zero cu roșcovanii, merge și câte un dribling marca Hagi, chiar dacă nu e „genuine”, ci doar translatat pe linie cromozomială. Sigur, Stevie G va încuraja astfel de lucruri, cu 50.000 de oameni în spate e nevoie și de ele, nu doar de brânci și de tackling-uri.

Sigur, se va spune că jucători români cu calități fizice excepționale, Didi Prodan, fie iertat!, sau „Goe” Goian au avut ceva dificultăți la Rangers. Dar ca ei, deși fotbaliști excelenți, mai erau și alții prin preajmă. Ca Ianis găsești mai greu prin Scoția. El poate fi raza de soare de care localnicii se bucură atunci când apare și povestesc apoi ce frumoasă a fost vara aceea care a picat într-o joi.

*Foto: facebook.com/rangersfc

Comentarii (21)Adaugă comentariu

Polilula (4 comentarii)  •  1 februarie 2020, 14:23

Cred ca poți numără pe degetele de la o mână fotbaliștii tehnici care s-au impus în Scoția. Fotbalul de acolo a rămas la nivelul fotbalului britanic din secolul trecut. Ianis, pe lângă faptul ca pana acum nu a arătat ca ar dispune de o tehnica nemaivăzuta, nu are niciun fizic care să-l recomande pentru fotbalul ghiolbanesc din Scoția. Așteptările sunt mici, dar sa speram ca ne va surprinde. Sa ne rugam sa nu aibe soarta lui Kennedy cu Ganea

Soo (2 comentarii)  •  1 februarie 2020, 14:49

Nu inteleg daca opinia acestui articol e ironica sau serioasa. Ar fi pacat sa fie serioasa.

Vasile (1 comentarii)  •  1 februarie 2020, 15:35

Ianis e doar fiul lui taica-su si nimic mai mult.Pacat ca taica-su l-a transformat intr-o marfa In Scotia, nu-i va ajuta la nimic ca stie sa se tavaleasca la orice contact cu adversarii,asa cum facea in Romania.Probabil ca in vara va reveni la Viitorul si voi ziaristii ii ve-ti ridica iar osanale si-l ve-ti transfera pe la toate cluburile celebre ale Europei.

Gio (23 comentarii)  •  1 februarie 2020, 16:54

Sunteti asa amuzanti voi ziaristii care ii aduceti osanale fiului Regelui, totusi nea Buzarin unde l-ai vazut dumneata pe Ianis sa si dribleze?

kýrie Aleksi Papabrinzi (56 comentarii)  •  1 februarie 2020, 17:30

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dan man (12 comentarii)  •  1 februarie 2020, 18:24

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Lup (10 comentarii)  •  1 februarie 2020, 19:04

Ianis nu dribla nici in Liga1, freca inutil mingea prin atingeri repetate, era cel mult un jongler de categoria semimuscă. Șansele de a se impune oriunde in lumea civilizată sunt nule, 3 un experiment unic si trist.

motanul incaltat (199 comentarii)  •  1 februarie 2020, 19:31

Daca vrei s-o dam pe metafore---Ianis e raza de soare intr-o zi ploiosa din Scotia. Adica nimeni nu o sa o vada din multe motive----cer acoperit de nori negri si unde mai pui ca oamenii se deplaseaza pe strazi cu o mare umbrela deasupra capului....O sa joace normal primele 2-3 meciuri dupa care va sta pe banca.... Ca daca ai dat chix la Firenze sau la Genk sigur n-ai cum sa rupi gura tirgului in Scotia.... Tu poti sa o rupi doar la Viitorul unde taica-tu e un fel de zeu, dar unde nu conteaza privind REALIST rezultatele Viitorului in plan international. Bineinteles ca la sfirsitul campionatului, scotieni n-or sa activeze clauza de cumparare care este de 5 milioane , adica niste frimituri pe linga ce valoreaza Man, Coman, Morutan. Pretul real al jucatorilor este ce zice transfer markt nu Buzarin sau Becali..... Iar pt jucatorul roman este sub 3 milioane.... Mitrita poate sa doarma linistit inca vreo 5 ani.....

Vlad (1 comentarii)  •  1 februarie 2020, 20:31

Nu imi amintesc cand am lasat ultimu comment online...nici Facebook ori social media nu am asa ca sunt nevoie sa iti scriu aici. Frumos articolu, am savurat micile fineturi ( Inverness distilerie,vara intr-o joi) Felicitari !

Oae (51 comentarii)  •  1 februarie 2020, 23:06

Daca Inverness e distilerie atunci Motherwell ce mama ma-sii mai e?

Marius (4 comentarii)  •  2 februarie 2020, 8:33

.. -- Vlad -- . da , si mie mi-a placut mult textul . felicitari autorului !!!

AlexPro (1 comentarii)  •  2 februarie 2020, 9:24

Ianis nu este si nu a fost un mare dribleur. Varsta in schimb este aliatul lui si il poate ajuta in aceasta privinta. Ceea ce poseda in schimb Ianis, si Stevie G cunoaste despre el, este viziunea jocului. Mereu cu fruntea sus, sa deschida jocul, sa verticalizeze, sa contruiasca. Si asta nu este marele atu, nu doar cel pentru care a fost adus, ci faptul ca este ambidextru. Nu exista in toata Scotia, poate in toata Marea Britanie, un jucator sa execute cornerele si loviturile libere de pe ambele parti, cu ambele picioare. Si cum jocul de fotbal tipic scoatian solicita aceste calitati ma astept ca Ianis sa devina cel mai bun pasator din liga lor.

JFM (79 comentarii)  •  2 februarie 2020, 10:02

Vorba unei foste doamne prim ministru: "Protestanții din Piața Victoriei ..." :)))))

17 Nentori Tirana (22 comentarii)  •  2 februarie 2020, 10:37

E pe moment doar de discutat cine a pornit „proiectul“ - cu limbaj de manger i-a imbirligat creierii regelui – Genk ori Benc, ca eu n-am auzit de echipa asta. „Prazul de aur“ deja l-a primit Nistor asa ca voi vedeti-va de Doreii vostri, de impie-Dica-tii vostri. Apropo, cine i-a dat voie lui Ra-doi, fara experienta si rezultate, sa-si alega staful si secundul care deja l-a convins sa-l trimita la Maxinusu mioritic, unul care topaie la fotbal ca la dansuri populare ? Ianis e din alta liga, nu-i de voi, voi ramineti fericiti si tru-baduri ca Tudor Dorel Gheorghe, capete seci dar tari ca bolovanul, poeti care le stiti pe toate. Hai, valea !

Oreste Trosca (2 comentarii)  •  2 februarie 2020, 11:34

Ianis are destule in bagaj. Eu sper insa sa progreseze la capitolul explozie, calitate care nu s-a mai transmis de la Gica. Forta se poate lucra si o va castiga pt ca e un baiat muncitor si inteligent insa cu explozia e mai greu. Si mai are nevoie de un dram de noroc. Sa sparga gheata. Un gol, doua din faze fixe care sa intre la vinclu, cateva pase filtrante de gol... Si ceva rautate nu i-ar strica... Toti ne dorim sa confirme pt ca, dincolo de numele greu pe care il poarta, este un profil de jucator care se naste rar. Trebuie incurajat, nu injurat si scuipat tipic romaneste; este aceasta generatie a lui care crescuta si calita corespunzator ar avea sanse sa faca rezultate; sa ne aduca bucuria pe care ne-o aducea Generatia de Aur. Altfel, in loc de bucurie o sa ramanem cu comentariile veninoase si cu hazul de necaz. Bafta, Ianis!

Ali Bec (23 comentarii)  •  2 februarie 2020, 12:07

Uimitor acest Ianis. Singura rezerva care reușește sa apară zilnic pe un ambalaj de pesti.

Vâţiglo (1 comentarii)  •  2 februarie 2020, 16:58

Protestantul jicá și ***. Așa ar trebui început articolul mortului adrian pavelescu. MOARTE FAMILIEI lui căcali și creatoarei de modă.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

unu (12 comentarii)  •  3 februarie 2020, 1:27

Intreb si eu: articolul e serios sau e facut la caterinca?!raza de soare ?ba,voi sunteti nebuni? Ianis va juca doar la Viitorul.Punct.Regele si a facut academie din 2 motive: 1) sa aiba el unde sa antreneze fara sa l mai dea cineva afara. 2)sa aiba fiul ratacitor unde sa se intoarca mereu.Dar numai capitan !

cormoranu’ (1 comentarii)  •  3 februarie 2020, 11:54

ai uitat cel mai "smecher" nr. 7 (parerea mea) si anume eric cantona. in rest nu ma bag, nu ma pasioneaza subiectul dar ar fi frumos sa reuseasca.

Chio (1 comentarii)  •  4 februarie 2020, 22:12

Ianis trebuia sa primeasca tricoul cu nr.8...dupa parerea mea, se aseamana ca stil de joc (pastrind proportiile) cu Toni Kroos. Sper sa ii calce pe urme si sa fie pus in valoare de Gerard. Si despre Toni Kroos se spunea ca e plictisitor cu pasele lui repetate si in lateral. Ianis are calitati si poate juca un fotbal modern, trebuie doar pus in valoare. Uitati de comparatiile cu Gica, Ianis e mai mult un Toni Kroos.

Comentează