Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Ușor, Nicușoare!

Frumoasă faza golului trei al Craiovei de la Ovidiu! Centrare de pe dreapta Vlădoiu cu stângul, apariție pe colțul lung Bancu și finalizare impecabilă. Să marchezi cu participarea ambilor fundași laterali, unul la serviciu, celălalt la primire, nu-i de colea! […]

...

Mirel, atelier de recondiționări

Cu ani în urmă, în locuința cu parfum interbelic a profesorului Mircea Pascu, fost președinte al Federației, membru pe viață FIFA și UEFA, persoană de mare rafinament, ajuns astăzi la aproape 86 de ani, am intrat într-o cameră unde erau […]

...

Gabi Tamaș, oase și pilde

Să revedem, cu ochii minții, acele imagini. E 1-0 pentru U Cluj, aproape de minutul 80. Lui Gabi îi vine o minge pe dreptul, cam pe la 30 de metri de poarta lui Aerostar. Trage cât poate. Biomecanică perfectă, pendulare. […]

...

The Special Botoșani

Valeriu Iftime are afaceri cu diverse aparate care măsoară gigacalorii, metri cubi de apă sau de gaz, kilowați. Cu alte cuvinte, ne contorizează existența, ne țăcăne fiecare clipă, aproape toți avem prin case diverse ceasornice enervante prin care știm în […]

...

Naționala, după aproape 10 luni

De la jumătatea lui noiembrie (0-5 la Madrid, mai bine nu ne aducem aminte!), echipa națională există doar pe hârtie. Nu doar a României, ci și toate celelalte reprezentative din lume, care au luat cea mai lungă pauză de la […]

...

Cine a jignit mai rău? Pancu sau primarul?

Antrenorul Rapidului a fost amendat cu 25 la sută din salariu pentru declarații la adresa edilului

Permalink to Cine a jignit mai rău? Pancu sau primarul?
duminică, 26 ianuarie 2020, 10:13

Lucrurile s-au întâmplat în toamnă, când echipa mergea prost, iar primarul îl înțepa pe antrenor. Nu direct, ci finuț, cu aluzii la jocul slab, la anumiți jucători, la una, la alta. Pancone i-a răspuns direct și, să fim sinceri, cam obraznic, afirmând despre Dan Tudorache că nu se pricepe la fotbal, că habar n-are când e ofsaid. Pentru ca după un alt meci nereușit, să fie extrem de radical. „Primarii și politicul au stricat fotbalul, de-aia nu ne mai calificăm nicăieri. Ei să se ocupe de infrastructură. Atât! La 95 la sută dintre echipele susținute de primării, primarii se bagă în chestiunile tehnico-tactice!”

Obrăznicia și opinia

Pentru care dintre declarații a fost amendat Pancu? Dacă e vorba de prima, mai e cum mai e. Treaba cu ofsaidul e o mică obrăznicie, un afront. A doua declarație, în schimb, e o opinie, chiar dacă rostită nervos și cu adresă directă, destinatarii fiind primarii în general, ca breaslă. Și nu Dan Tudorache în mod expres. Iar în acest caz, clubul Rapid (nu primarul, căci dumnealui n-are nicio funcție, nu e persoană oficială) a pedepsit un delict de opinie. Ceea ce în mileniul liberei exprimări nu e tocmai în regulă.

Două luni de deliberări

Sângele lui Pancone a fiert repede în toamnă, însă acum (între timp au venit rezultate ceva mai bune) și-a mai micșorat temperatura. Cum de la declarații până la sancțiune s-au scurs două luni, antrenorul s-a liniștit și recunoaște că a greșit. Poate că între timp primarul i-a arătat o diplomă de absolvire a unor cursuri de aplicare a VAR-ului în situație de ofsaid, poate că în urma unor studii sociologice s-a stabilit că procentul primarilor care intervin tehnico-tactic e altul, mult mai mic de 95 la sută. Cert este că echipei din Giulești (aproape că exprimarea nu i se mai potrivește deloc, de vreme ce joacă în Regie și e coordonată de la frumoasa clădire din Banu Manta) i-a luat două luni să facă ceea ce fie trebuia să facă atunci, pe loc, fie să nu facă deloc.

Care finanțatori?

Dan Tudorache se erijează mereu în „coordonator de proiect” și susține necontenit că banii vin din mediul privat, de la Victor Angelescu și de la Liviu Goncea, ultimul, un apropiat al său. Dacă Pancu s-ar fi contrat cu oricare dintre aceștia, nu era nimic de comentat. Eu te-am pus, eu te plătesc, eu te amendez, eu te dau afară. Dar Pancone l-a atins pe cel care controlează de fapt clubul, comandând și guvernând pe bani publici, nu pe ai săi. Și-a pus cineva întrebarea ce se va întâmpla cu Rapidul dacă la apropiatele alegeri locale nu mai iese primar Dan Tudorache, ci altcineva, o persoană dezinteresată de a acumula capital politic pe spinarea unui brand atât de solid ca echipa alb-vișine?

Lucrurile puteau fi rezolvate altfel

Dacă atunci, în toamnă, când echipa mergea prost, Tudorache (sau, mă rog, finanțatorii și decidenții privați) îl dădea afară pe Pancu, nu era nimic de comentat. Dacă n-ai rezultate, pleci, poți tu să fii idolul idolilor tribunei! După ce antrenorul a mai și zis ce-a zis, erau două căi de urmat. Fie îl chema primarul și-l dădea afară pentru acele declarații, fie discutau bărbătește și rezolvau problema între patru ochi, continuând împreună. Dar să vii la două luni de la evenimente anunțând în spațiul mediatic acest 25 la sută înseamnă că-ți iei o revanșă publică mult mai categorică și mai usturătoare chiar decât obrăznicia cu ofsaidul.

Eu, „primarele”!

Adică să știe toată lumea că eu, Dan Tudorache, sunt primar, iar el e doar antrenor, chiar dacă-l cheamă Pancu! Și dacă nu-l amenda cu 25 la sută, ci doar cu un singur procent, tot era o jignire mai mare decât tot ce-a făcut și ce-a zis antrenorul. Nu e vorba de procente sau de bani, ci de faptul că toată lumea trebuie să bage bine la cap cine-i șeful!

Comentarii (6)Adaugă comentariu

razvan (35 comentarii)  •  26 ianuarie 2020, 11:48

cam ieftinel articolul și cu bătaie clară. să sperăm că tudorache nu va mai fi primar, iar rapidul va reveni unde-i este locul. A, B, C, alfabetul are litere destule.

Radulescu Victor Neculae (1 comentarii)  •  26 ianuarie 2020, 16:27

Oare ce se va intampla daca primariile nu vor ma finanta sportul? Sa-i vedem atunci pe domnii antrenori ce vor mai antrena. Cum adica cei care finanteaza sa nu-i intereseze ce se intampla cu banii, fie ei bani publici sau privati. Si sa vedem atunci ce va mai comenta domnul Buzarin. A jigni pe cineva domnule Buzarin nu este o opinie.

vasco (146 comentarii)  •  26 ianuarie 2020, 22:34

Pancu nici nu trebuie ca sa vorbeasca pentru a jigni pe cineva.E suficienta prezenta lui....

Andrei (1 comentarii)  •  26 ianuarie 2020, 23:06

Haide Pancule, du-ne in A!

Alex One (80 comentarii)  •  27 ianuarie 2020, 8:41

Pancu ar trebui sa stie, de fapt stie foarte bine ca nu-i venit cu pluta, ca "cine plateste ala comanda muzica" chiar daca banii nu-s ai lui. Asta imi aminteste de Tudor Chirila, pe nume lui, foarte civic si implicat politic, evident de partea pe care o considera el buna, care spunea ca banii pe care-i primea pentru diverse concerte nu vin de la primar, vezi doamne, ci de la cetatenii care platesc impozite. Ca si cum primarul nu ar fi putut sa dirijeze banii in alta directive, mult mai utila. Ca daca era dupa cetateni,dar nu i-a intrebat nimeni, ori canta pe gratis ori ura si la gara. Asta e un aspect. Al doilea, sa te trezesti dupa doua luni sa aplici o sanctiune,oricum discutabila, mi se pare o ineptie. Cateodata e mai sanatos sa te faci ca ploua !

Rusine primariei (1 comentarii)  •  27 ianuarie 2020, 21:44

Ce tupeu pe primărie!PANCU are dreptate, primăria sa isi vada de infrastructură. Sa construiască săli de sport, biserici, stadioane, piscine , spitale. Propun primarului sa ii se taie 25 la sută pt nerealizate acestor lucruri.

Comentează